'Olympische paardensport 2028 in Twente'

TUBBERGEN - Staatssecretaris Henk Bleker vindt dat de paardensportdisciplines in 2028 in Twente moeten worden gehouden als de Olympische Spelen in dat jaar aan Nederland worden toegewezen. Dat zei de demissionair bewindsman vrijdagmorgen tijdens zijn bezoek aan de BWG Stables van de gebroeders Schröder in Tubbergen, waar hij het rapport 'CSI Twente, een katalysator voor topsport en economie' in ontvangst nam. 

door Willem Pfeiffer

Bleker: "Mark Rutte liet zich onlangs ontvallen dat ook de paardensport zich in 2028 in en rond Den Haag moet afspelen als we de Spelen hier krijgen. Hij is een heel goede minister-president, maar toen dacht ik: 'Beste Mark, nu maak je een belangrijke fout.' Als we de Olympische Spelen krijgen, is er namelijk maar één plek: in Twente. Het moet hier gebeuren. De paardensport hoort hier, zoals het wielrennen in Limburg hoort. En het is goed dat jullie proberen dat plan in een goede startpositie te krijgen. Jullie zijn nu al bezig Olympisch fit te worden voor 2016. Je moet je daarbij realiseren dat het paard dat in 2028 Olympisch kampioen wordt nog geboren moet worden. Dat jullie daar nu al naar toe werken is fantastisch. Grote, grote klasse."

Van zijn voornemen Gerco Schröder in eigen omgeving nogmaals te feliciteren met zijn Olympische successen kwam het niet. De topruiter neemt deel aan een concours in Paderborn, waar Olympische troef Eurocommerce London voor het eerst na de Spelen weer in een wedstrijd uitkomt. "Maar dat neem ik Gerco helemaal niet kwalijk", toonde Henk Bleker begrip. "Integendeel, hij heeft groot gelijk. De business moet doorgaan. Ik ben blij dat ik hier ben."
 
Paardenliefhebber Bleker verklapte dat hij op de dag dat Gerco Schröder individueel zilver behaalde eigenlijk een vergadering in zijn agenda had staan. "Maar ik heb mijn secretaresse gezegd dat ze moest zeggen dat ik andere verplichtingen had. Ik zat op het puntje van mijn stoel toen Gerco om het zilver streed. Hij deed het fantastisch met een geweldig resultaat. Gelukkig kreeg ik hem al aan de telefoon voor hij zijn medaille kreeg. Zijn succes in Londen is het schitterende resultaat van een familieprestatie. Daar zit jarenlang werk in, van heel gedisciplineerd bezig zijn. De familie heeft dit met elkaar gerealiseerd dankzij jarenlang doorzetten."

Namens het CSI Twente gaf bestuurslid Rob Maathuis een uitgebreide toelichting op het rapport 'CSI Twente, een katalysator van sport en economie. Hij wees erop dat de paardensector in deze regio een forse inbreng heeft met 552 bedrijven, die samen goed zijn voor ongeveer 1300 werknemers. "Dat is een behoorlijk economisch volume. Het zijn cijfers die je kunt vergelijken met onze internationaal vermaarde bollenteelt. Daar komt bij dat 85 procent van de in Nederland gefokte paarden bestemd is voor de export. Nederlandse paarden worden over heel de wereld ook aan de rijksten der aarde verkocht. In dat perspectief zijn de broers Schröder fantastische ambassadeurs van onze sport door de combinatie van topsport, handel en het opleiden van jonge paarden die je hier zit. Als CSI Twente zien we voor onszelf een spilfunctie. Op ons evenement komt alles samen. Topsport in een vier sterrenwedstrijd, talentontwikkeling in het twee sterrenconcours, breedtesport in de klassen B tot en met ZZ, de opleiding in rubrieken voor jonge paarden en de verkooppresentaties, die we dit jaar hebben geintroduceerd."

Daarmee is de koek echter nog niet op voor het CSI Twente. Rob Maathuis: "In dit plan staat hoe we het nog breder gaan trekken. Al sinds 2007 investeren we fors in de logistiek en de infrastructuur. In het najaar leggen we twee nieuwe eb en vloed allweatherbodems aan, die de huidige zandpiste vervangen. Op een oppervlak van tachtig bij negentig meter hebben we straks twee fantastische wedstrijdterreinen, waar onder alle omstandigheden gesprongen kan worden. Dat kunnen ze ons zelfs bij het CAIO van Rotterdam, Jumping Amsterdam en Indoor Brabant niet nazeggen. We willen ons ook nog nadrukkelijker verbinden aan natuur, cultuur, toerisme en zorg. Het is onze vaste overtuiging dat je onze kracht als paardenregio alleen ten volle kunt benutten als je de topsport leading houdt. Die zorgt voor het onderscheid en de aantrekkingskracht."

Met die visie kan ook Overijssels gedeputeerde Theo Rietkerk prima leven. "Het CSI Twente krijgt onze volle steun." Burgemeester Mervyn Stegers van Tubbergen is het van harte met hem eens. Al nuanceerde hij dat standpunt wel. "Want de topsport kan alleen bestaan door de combinatie met de verenigingen waar de basis voor een sportloopbaan wordt gelegd."

Foto Henk Bleker in gesprek met Wim Schröder, met op de voorgrond een 2,5 maand jong veulen van Eurocommerce London, van ©Willem Pfeiffer.

GA VERDER NAAR FOTOALBUM

Meer Springen

»
DEURNE - Thijmen Vos legde zaterdag op superieure wijze beslag op de nationale springtitel voor junioren. De Wierdenaar was oppermachtig met zijn... (27-04-2024)
»
DEURNE - Willem Greve profiteerde na zijn superieure foutloze rit met Grandorado TN NOP in het tweede onderdeel van het NK springruiters van de... (26-04-2024)
»
DEURNE – Willem Greve bezet met zijn dertienjarige bruine hengst Grandorado TN NOP (v. Eldorado van de Zeshoek) na het eerste onderdeel van het NK... (25-04-2024)
»
DEURNE – Thijmen Vos kende woensdag een vliegende start van het NK springen voor junioren. De Wierdenaar zegevierde op knappe wijze in de eerste... (25-04-2024)
»
TUBBERGEN – Gerco Schröder was zondag dicht bij de overwinning in de Grote Prijs van Albergen. Maar ook de thuisrijder moest uiteindelijk zijn... (21-04-2024)
»
Lars Schröder boekte zaterdag zijn tweede zege tijdens het concours van Het Twentse Ros Albergen door met de ruin Vagabond S de zege over 1,20 meter... (21-04-2024)
»
TUBBERGEN – De eerste twee dagen van het concours van Het Twentse Ros uit Albergen werden gedomineerd door ruiters die luisteren naar de naam... (18-04-2024)
»
Ties Oude Geerdink zorgt zaterdag en zondag tijdens het concours van Het Twentse Ros voor de muzikale sfeer in de grote tent op het concoursterrein... (16-04-2024)
»
SAASVELD – De driejarige schimmel Rosa Grey VDL (v. Dorian Grey TN Z x Verdi TN uit de befaamde grootmoeder Voltaire) van eigenaresse Marjolein... (16-04-2024)
»
Voor Jesper Romp betekent het concours van Het Twentse Ros op de fraaie accommodatie van de BWG Stables een korte terugkeer naar de plek, waar hij... (15-04-2024)
»
Het stuntteam van Josh Clemens gaat zondag 21 april op herhaling tijdens het concours van Het Twentse Ros op het hoofdterrein van de BWG Stables in... (13-04-2024)
»
KRONENBERG – Gert-Jan Bruggink rijdt goed van voren mee tijdens het CSI2* De Peelbergen. De ruiter uit De Lutte liet in drie dagen al vier keer een... (12-04-2024)
»
DEN HAM – Josta van Straaten kan zich niet heugen dat ze ooit zoveel prijzen op één dag pakte als afgelopen woensdag in Vragender. (12-04-2024)
»
Lydia Haselbekke uit Geesteren is een van de enthousiaste vrijwilligers bij de bixiewedstrijden, die zondag 20 april verreden worden. Ze kijkt ernaar... (12-04-2024)
»
Voor Gerco Schröder is het concours van Het Twentse Ros een evenement waar hij als ruiter te voet naar toe kan. De wedstrijd speelt zich immers af in... (11-04-2024)
»
De sport heeft haar al ver van huis gebracht, maar voor Maartje Lanooy is het bepaald geen straf wanneer ze als wedstrijdsecretaresse in de buurt van... (10-04-2024)
»
RIJSSEN – Met een eerste plaats in de rubriek over 1,40 meter en een tweede over 1,35 meter met de dertienjarige ruin Gelster (v. Carthino Z) deed... (09-04-2024)
»
Bij de ruiters en amazones is de belangstelling om deel te nemen aan het concours van Het Twentse Ros in Tubbergen, zoals Jos Brinkman in aflevering... (09-04-2024)
»
Voorzitter Jos Brinkman is uiterst tevreden met de belangstelling van ruiters om deel te nemen aan het concours van ‘zijn’ Twentse Ros uit Albergen.... (08-04-2024)
»
OPGLABBEEK - Meike Zwartjens was afgelopen weekend goed voor twee zeges en een achtste plaats tijdens de wedstrijden voor de jeugd in het Belgische... (08-04-2024)