MAARTEN KAMPHUIS NET ALS IN 2017 WINNENDE EIGENAAR

Keldorado beste bij vrij springen

SAASVELD – En weer stond Maarten Kampuis uit Agelo maandagavond vooraan tijdens de prijsuitreiking van de finale van het vrij springen in de Ankerhal in Saasveld. Zijn op 20 april 2015 geboren merrie Keldorado (v. Eldorado van de Zeshoek x Karlstad x Voltaire) won overtuigend in de eindstrijd en was ook alle in 2014 geboren paarden ruim de baas. Een jaar eerder won Kamphuis ook al, toen met de bruine ruin Jadesso H2.

De paardenhandelaar uit Agelo heeft niet direct een antwoord op de opmerking dat het bijna geen toeval meer kan zijn. “Och”, klinkt het bescheiden. “Het blijven jonge paarden en daarmee weet je het nooit. Hier heb je ook gewoon iets geluk bij nodig. Deze heb ik een halfjaar geleden al gekocht voor deze wedstrijd, omdat ik van dezelfde moeder (O’ Ditsy) al een heel goede Carambole had gehad. Dat was It’s Coming, die al eens vierde is geweest in Saasveld. Keldorado kon ik al als tweejarige voor de helft kopen van de fokker, de familie Haarman van de Beltmanshoeve in Wilp.”

Een jaar eerder kocht Kamphuis de winnende Jadesso pas tijdens de voorselectie in de Ankerhal. Het voornemen was om hem kort na de finale in Saasveld aan te bieden op een veiling in Engeland, maar dat ging niet door omdat zich al eerder een Engelse klant voor het talent bij hem meldde. “We moeten nog maar even afwachten of ook Keldorado die kant op gaat.”

Direct het goede gevoel
Maarten Kamphuis zegt direct het goede gevoel te hebben gehad bij Keldorado. “Ze heeft snelle reflexen, een heel goede galop en een meewerkend karakter. Ik heb haar speciaal getraind voor deze wedstrijd. Het begint met een kruisje en vervolgens een laag dubbelsprongetje en je zorgt ervoor dat ze wat conditie krijgt. Gaandeweg heb ik de training uitgebouwd tot drie hindernissen  en liet ik haar een keer in de anderhalve week door zo’n lijntje lopen, waarbij de hoogte van de sprongen langzaam steeds iets meer werd opgevoerd.”

Keldorado ontpopte zich in de Ankerhal tot de uitblinkster van het gezelschap driejarige paarden, dat de topposities van het overall klassement voor haar rekening nam. Met een 9 voor haar galop, drie keer een  8,5 voor reflexen, afdruk en algemene indruk en een  8 voor techniek én voor vermogen kreeg ze de hoogste waardering van de juryleden Joop Aaldering en Freek van der Laan (50,5). Op een punt afstand volgde de ruin  Kensington (v. Etoulon x Odermus R x Ametist) van eigenaar F. Marsman als nummer twee en met dezelfde score werd de merrie Kavello (v. Conect x Carthino Z) van Stal Duivelshof en R. Reinink als derde geplaatst.

Jasmijn-Terma beste van jaargang 2014
Op de vierde plek in de algemene rangschikking belandde, als eerste paard uit de jaargang 2014, de merrie Jasmijn-Terma (v. Namelus R x Canturo x Lupicor) van eigenaar Galaxy International)  met 47,5 punt. De vijfde plek werd gedeeld door de driejarige hengst Kathmandu Dieu (v. Merci van T&L x Lincoln x Nimmerdor W) van Wim Nijenkamp en de een jaar oudere merrie Jill Donna (v. Zambesi x Ustinov x Cobra) van J. en B. Blaauwgeers met beide 47 punten.

In totaal deden twintig kandidaten mee aan de finale. Daaronder twaalf vierjarigen (zeven merries, vier hengsten en een ruin) en acht driejarigen (5 merries en 3 ruinen).

UITSLAG DRIEJARIGE PAARDEN

UITSLAG VIERJARIGE PAARDEN

Foto's  Keldorado (boven) en Jasmijn-Terma ©  Wendy van Dijk/www.wendys.fotoport.nl 

Meer Springen

»
DEURNE - Willem Greve profiteerde na zijn superieure foutloze rit met Grandorado TN NOP in het tweede onderdeel van het NK springruiters van de... (26-04-2024)
»
DEURNE – Willem Greve bezet met zijn dertienjarige bruine hengst Grandorado TN NOP (v. Eldorado van de Zeshoek) na het eerste onderdeel van het NK... (25-04-2024)
»
DEURNE – Thijmen Vos kende woensdag een vliegende start van het NK springen voor junioren. De Wierdenaar zegevierde op knappe wijze in de eerste... (25-04-2024)
»
TUBBERGEN – Gerco Schröder was zondag dicht bij de overwinning in de Grote Prijs van Albergen. Maar ook de thuisrijder moest uiteindelijk zijn... (21-04-2024)
»
Lars Schröder boekte zaterdag zijn tweede zege tijdens het concours van Het Twentse Ros Albergen door met de ruin Vagabond S de zege over 1,20 meter... (21-04-2024)
»
TUBBERGEN – De eerste twee dagen van het concours van Het Twentse Ros uit Albergen werden gedomineerd door ruiters die luisteren naar de naam... (18-04-2024)
»
Ties Oude Geerdink zorgt zaterdag en zondag tijdens het concours van Het Twentse Ros voor de muzikale sfeer in de grote tent op het concoursterrein... (16-04-2024)
»
SAASVELD – De driejarige schimmel Rosa Grey VDL (v. Dorian Grey TN Z x Verdi TN uit de befaamde grootmoeder Voltaire) van eigenaresse Marjolein... (16-04-2024)
»
Voor Jesper Romp betekent het concours van Het Twentse Ros op de fraaie accommodatie van de BWG Stables een korte terugkeer naar de plek, waar hij... (15-04-2024)
»
Het stuntteam van Josh Clemens gaat zondag 21 april op herhaling tijdens het concours van Het Twentse Ros op het hoofdterrein van de BWG Stables in... (13-04-2024)
»
KRONENBERG – Gert-Jan Bruggink rijdt goed van voren mee tijdens het CSI2* De Peelbergen. De ruiter uit De Lutte liet in drie dagen al vier keer een... (12-04-2024)
»
DEN HAM – Josta van Straaten kan zich niet heugen dat ze ooit zoveel prijzen op één dag pakte als afgelopen woensdag in Vragender. (12-04-2024)
»
Lydia Haselbekke uit Geesteren is een van de enthousiaste vrijwilligers bij de bixiewedstrijden, die zondag 20 april verreden worden. Ze kijkt ernaar... (12-04-2024)
»
Voor Gerco Schröder is het concours van Het Twentse Ros een evenement waar hij als ruiter te voet naar toe kan. De wedstrijd speelt zich immers af in... (11-04-2024)
»
De sport heeft haar al ver van huis gebracht, maar voor Maartje Lanooy is het bepaald geen straf wanneer ze als wedstrijdsecretaresse in de buurt van... (10-04-2024)
»
RIJSSEN – Met een eerste plaats in de rubriek over 1,40 meter en een tweede over 1,35 meter met de dertienjarige ruin Gelster (v. Carthino Z) deed... (09-04-2024)
»
Bij de ruiters en amazones is de belangstelling om deel te nemen aan het concours van Het Twentse Ros in Tubbergen, zoals Jos Brinkman in aflevering... (09-04-2024)
»
Voorzitter Jos Brinkman is uiterst tevreden met de belangstelling van ruiters om deel te nemen aan het concours van ‘zijn’ Twentse Ros uit Albergen.... (08-04-2024)
»
OPGLABBEEK - Meike Zwartjens was afgelopen weekend goed voor twee zeges en een achtste plaats tijdens de wedstrijden voor de jeugd in het Belgische... (08-04-2024)
»
GORLA MINORA – Jeroen Dubbeldam leverde afgelopen weekend in het Italiaanse Gorla Minore zijn beste resultaat of het parcours over 1,45 meter met... (08-04-2024)