JEROEN DUBBELDAM WERELDKAMPIOEN

CAEN - Jeroen Dubbeldam heeft zich zondag in het Franse Caen laten kronen tot wereldkampioen bij de springruiters. De Olympisch kampioen van 2000 was de enige die zowel met zijn eigen paard Zenith SFN als de drie viervoeters van zijn opponenten in de 'final four' geen enkele fout maakte en binnen de tijd bleef. Tijdens de beslissende strijd met paardenwissel ging het zilver naar de Fransman Patrice Delaveau, het brons was voor de Amerikaanse Beezie Madden en de Zweed Rolf-Göran Bengtsson eindigde net naast het podium.

Het werd een zinderende finale, waarin de vier ruiters nadat ze hun eigen paard over het parcours hadden gereden dat vervolgens moesten doen met de paarden van hun concurrenten. Dubbeldam reed met zijn eigen Zenith SFN foutloos en stuurde daarna eerst Orient Express van Delaveau, daarna Cortes C van Madden en tot slot Casall Ask van Bengtsson zonder fouten over het lastige parcours te sturen. Uiteindelijk hielp ook Zenith SFN mee om Dubbeldam de zege te bezorgen, want alleen Delaveau slaagde erin net als de Tukker foutloos met hem te blijven. Bengtsson liep met het paard van Dubbeldam tegen zes strafpunten aan en Madden noteerde op de rug van Zenith één afgeworpen balk.
 
"Alle drie paarden van de anderen die ik reed zijn zeer verschillend. Je hebt drie minuten om te ontdekken wat de sterke punten van een paard zijn en dat lukte, wat resulteerde in drie heel fijne foutloze ritten. Op voorhand had ik al gezegd naar deze wedstrijd met paardenwissel uit te kijken en ik was tijdens de wedstrijd relaxed genoeg om er van te genieten. Want het is een plezier als je drie van zulke cracks mag rijden", aldus Dubbeldam.
 
De Olympische kampioen van Sydney 2000 vertelt verder: "Kijkend naar de drie paarden, dan is Orient Express een paard met enorm veel kracht op de hindernissen en zeer elastisch. Cortes is een paard waarvan je denkt dat hij niet de meest elastische is van het stel, maar zodra je er op stapt merk je dat hij erg veel bloed voert. Bij Casall Ask, het paard dat ik als laatste moest rijden, was ik bang dat hij na drie rondjes de pijp wat leeg zou hebben. Tijdens de drie minuten loswerken voelde ik dat dit niet het geval was en ook met hem had ik een fijne rit", aldus de winnaar van individueel- en teamgoud.
 
Trauma van Jerez kwijt
Volgens Dubbeldam is hij nu het trauma van het WK in Jerez 2002 kwijt. "Voor de individuele wedstrijd stond ik toen vijfde met De Sjiem en ik was er op gebrand om toen al de wedstrijd met paardenwissel te rijden. In de tweede manche maakte ik een kapitale blunder, waardoor ik ver terugviel. Ik heb mezelf die fout nooit vergeven, maar kan er na vandaag mee leven."

Jeroen Dubbeldam is de eerste Nederlander ooit die de wereldtitel bij de springruiters op zijn naam schrijft, maar gek genoeg ook de tweede Twentenaar. Jos Lansink ging hem in 2006 voor met Cumano. In tegenstelling tot Dubbeldam werd Lansink zelfs geboren in Weerselo, maar toen hij wereldkampioen werd, kwam Lansink al uit voor België. 

Uitslag WK springen (paardenwissel)
 •Goud) Jeroen Dubbeldam (Weerselo) - Zenith SFN - 0
Zilver) Patrice Delaveau (Fra) - Orient Express HDC - 1
Brons) Beezie Madden (USA) - Cortes C - 12
4) Rolf-Göran Bengtsson (Zwe) - Casall Ask - 14

Meer Springen

»
DEURNE - Thijmen Vos legde zaterdag op superieure wijze beslag op de nationale springtitel voor junioren. De Wierdenaar was oppermachtig met zijn... (27-04-2024)
»
DEURNE - Willem Greve profiteerde na zijn superieure foutloze rit met Grandorado TN NOP in het tweede onderdeel van het NK springruiters van de... (26-04-2024)
»
DEURNE – Willem Greve bezet met zijn dertienjarige bruine hengst Grandorado TN NOP (v. Eldorado van de Zeshoek) na het eerste onderdeel van het NK... (25-04-2024)
»
DEURNE – Thijmen Vos kende woensdag een vliegende start van het NK springen voor junioren. De Wierdenaar zegevierde op knappe wijze in de eerste... (25-04-2024)
»
TUBBERGEN – Gerco Schröder was zondag dicht bij de overwinning in de Grote Prijs van Albergen. Maar ook de thuisrijder moest uiteindelijk zijn... (21-04-2024)
»
Lars Schröder boekte zaterdag zijn tweede zege tijdens het concours van Het Twentse Ros Albergen door met de ruin Vagabond S de zege over 1,20 meter... (21-04-2024)
»
TUBBERGEN – De eerste twee dagen van het concours van Het Twentse Ros uit Albergen werden gedomineerd door ruiters die luisteren naar de naam... (18-04-2024)
»
Ties Oude Geerdink zorgt zaterdag en zondag tijdens het concours van Het Twentse Ros voor de muzikale sfeer in de grote tent op het concoursterrein... (16-04-2024)
»
SAASVELD – De driejarige schimmel Rosa Grey VDL (v. Dorian Grey TN Z x Verdi TN uit de befaamde grootmoeder Voltaire) van eigenaresse Marjolein... (16-04-2024)
»
Voor Jesper Romp betekent het concours van Het Twentse Ros op de fraaie accommodatie van de BWG Stables een korte terugkeer naar de plek, waar hij... (15-04-2024)
»
Het stuntteam van Josh Clemens gaat zondag 21 april op herhaling tijdens het concours van Het Twentse Ros op het hoofdterrein van de BWG Stables in... (13-04-2024)
»
KRONENBERG – Gert-Jan Bruggink rijdt goed van voren mee tijdens het CSI2* De Peelbergen. De ruiter uit De Lutte liet in drie dagen al vier keer een... (12-04-2024)
»
DEN HAM – Josta van Straaten kan zich niet heugen dat ze ooit zoveel prijzen op één dag pakte als afgelopen woensdag in Vragender. (12-04-2024)
»
Lydia Haselbekke uit Geesteren is een van de enthousiaste vrijwilligers bij de bixiewedstrijden, die zondag 20 april verreden worden. Ze kijkt ernaar... (12-04-2024)
»
Voor Gerco Schröder is het concours van Het Twentse Ros een evenement waar hij als ruiter te voet naar toe kan. De wedstrijd speelt zich immers af in... (11-04-2024)
»
De sport heeft haar al ver van huis gebracht, maar voor Maartje Lanooy is het bepaald geen straf wanneer ze als wedstrijdsecretaresse in de buurt van... (10-04-2024)
»
RIJSSEN – Met een eerste plaats in de rubriek over 1,40 meter en een tweede over 1,35 meter met de dertienjarige ruin Gelster (v. Carthino Z) deed... (09-04-2024)
»
Bij de ruiters en amazones is de belangstelling om deel te nemen aan het concours van Het Twentse Ros in Tubbergen, zoals Jos Brinkman in aflevering... (09-04-2024)
»
Voorzitter Jos Brinkman is uiterst tevreden met de belangstelling van ruiters om deel te nemen aan het concours van ‘zijn’ Twentse Ros uit Albergen.... (08-04-2024)
»
OPGLABBEEK - Meike Zwartjens was afgelopen weekend goed voor twee zeges en een achtste plaats tijdens de wedstrijden voor de jeugd in het Belgische... (08-04-2024)