Jeroen Dubbeldam beste man Oranje

FALSTERBO - Jeroen Dubbeldam was vrijdag de beste man in de Nederlandse springequipe tijdens de wedstrijd voor de Top League in het Zweedse Falsterbo. Dubbeldam, die de plaats innam van Willem Greve, reed met BMC Quality Time Tn een foutloze eerste ronde en maakte in de tweede manche van de Nations Cup een springfout. Debutant Hendrik Jan Schuttert begon met drie balken, maar herstelde zich met één springfout in de tweede omloop goed. Nederland eindigde in Zweden als zevende. 

Mathijs van Asten tikte met VDL Groep Credence Z in beide ronden een balk uit de lepels. Leon Thijssen verdeelde met Haertthago zijn zes springfouten evenredig over beide ritten. 

Frankrijk, Groot-Brittannië en Zweden sloten de wedstrijd alle met twaalf strafpunten af. In de barrage won het thuisland, geleid door Hans Horn uit Oud-Ootmarsum, voor de Engelsen en de Fransen. Daarachter eindigden Zwitserland (16), Duitsland (20) en België (24), terwijl de Ieren met 34 punten de rij sloten.

"Er was één lichtpuntje en dat was het rijden van Dubbeldam met Quality Time. Ook over het debuut van Hendrik-Jan Schuttert ben ik tevreden. Voor mijn gevoel was hij in de eerste manche iets onder de indruk, maar in de tweede ronde had hij die schroom afgegooid met een strakke ronde als resultaat. Ook Mathijs kan ik met twee maal een foutje geen verwijten maken. Leon Thijssen heeft iets teleurgesteld, maar voor dit paard was het de eerste wedstrijd op dit niveau. Daarbij komt dat ik al blij was dat hij mee wilde, want veel ruiters geven er de voorkeur aan om in Geesteren van start te gaan. Met nog twee wedstrijden voor de boeg, Hickstead en Dublin, zullen we echt alles op alles moeten zetten. We staan nu vijfde met drie punten achterstand op de Zwitsers, die de tweede plek innemen in de tussenstand en met slechts twee en een halve punt voorsprong op de Belgen, die zevende staan. De plaatsen zeven en acht in de eindstand degraderen en dat moet ons niet gebeuren", aldus een uiterst strijdlustige Ehrens.

De Brit William Funell met Billy Angelo moest als eerste van start in de barrage en realiseerde een foutloze rit. De Zweed Jens Fredricson ging met Lunatic aanzienlijk sneller en bleef ook foutloos. Toen de Fransman Jerome Hurel met Ohm de Ponthual een balk van de allereerste hindernis in het barrageparcours tikte brak het Zweedse feestje los. 

Hans Horn kon breed lachend vele felicitaties in ontvangst nemen. "Vanaf het begin dit seizoen was het mijn bedoeling om in Falsterbo met mijn Olympische equipe van start te gaan, in de hoop daarmee te kunnen winnen. Dat strijdplan is volledig geslaagd", aldus Horn. Door deze overwinning klommen de Zweden van de gedeelde laatste plaats in het klassement op naar de vierde plek in de tussenstand.

Jeroen Dubbeldam sloot met BMC Utascha Sfn een rubriek over 1,45 meter direct op tijd net buiten de top tien af. Hij werd elfde. Hendrik Jan Schuttert eindigde donderdag met Up to Date als zevende in een rubriek over 1,50 meter op tijd en finishte met Una Bella S als tiende op een parcours over 1,45 meter tegen de klok. (m.m.v. KNHS)

Uitslag FEI Nations Cup Top League
1) Zweden - 12
2) Groot-Brittannië - 12
3) Frankrijk - 12
4) Zwitserland - 16
5) Duitsland - 20
6) België - 24
7) Nederland -28
- Mathijs van Asten (IJsselstein L.) - VDL Groep Credence Z (Catango Z x Palfrenier) - 4 + 4
- Hendrik-Jan Schuttert (Ommen) - Cerona HS (Cerano x Calando) - 12 + 4
- Jeroen Dubbeldam (Weerselo) - BMC Quality Time TN (Quantum x Cantos) - 0 + 4
- Leon Thijssen (Baarlo) - Haertthago (Heartbreaker x Carthago) - (12) + (12)
8) Ierland - 34

Tussenstand FEI Nations Cup Top League
1) Duitsland - 41
2) Zwitserland - 30.50
3) Frankrijk - 30
4) Zweden - 28
5) Nederland - 27.50
6) Groot-Brittannië - 27
7) België - 25
8) Ierland - 19

Agenda FEI Nations Cup Top League
Hickstead (Eng) - 20 juli

Meer info zie: www.falsterbohorseshow.com

Meer Springen

»
DEURNE – Willem Greve bezet met zijn dertienjarige bruine hengst Grandorado TN NOP (v. Eldorado van de Zeshoek) na het eerste onderdeel van het NK... (25-04-2024)
»
DEURNE – Thijmen Vos kende woensdag een vliegende start van het NK springen voor junioren. De Wierdenaar zegevierde op knappe wijze in de eerste... (25-04-2024)
»
TUBBERGEN – Gerco Schröder was zondag dicht bij de overwinning in de Grote Prijs van Albergen. Maar ook de thuisrijder moest uiteindelijk zijn... (21-04-2024)
»
Lars Schröder boekte zaterdag zijn tweede zege tijdens het concours van Het Twentse Ros Albergen door met de ruin Vagabond S de zege over 1,20 meter... (21-04-2024)
»
TUBBERGEN – De eerste twee dagen van het concours van Het Twentse Ros uit Albergen werden gedomineerd door ruiters die luisteren naar de naam... (18-04-2024)
»
Ties Oude Geerdink zorgt zaterdag en zondag tijdens het concours van Het Twentse Ros voor de muzikale sfeer in de grote tent op het concoursterrein... (16-04-2024)
»
SAASVELD – De driejarige schimmel Rosa Grey VDL (v. Dorian Grey TN Z x Verdi TN uit de befaamde grootmoeder Voltaire) van eigenaresse Marjolein... (16-04-2024)
»
Voor Jesper Romp betekent het concours van Het Twentse Ros op de fraaie accommodatie van de BWG Stables een korte terugkeer naar de plek, waar hij... (15-04-2024)
»
Het stuntteam van Josh Clemens gaat zondag 21 april op herhaling tijdens het concours van Het Twentse Ros op het hoofdterrein van de BWG Stables in... (13-04-2024)
»
KRONENBERG – Gert-Jan Bruggink rijdt goed van voren mee tijdens het CSI2* De Peelbergen. De ruiter uit De Lutte liet in drie dagen al vier keer een... (12-04-2024)
»
DEN HAM – Josta van Straaten kan zich niet heugen dat ze ooit zoveel prijzen op één dag pakte als afgelopen woensdag in Vragender. (12-04-2024)
»
Lydia Haselbekke uit Geesteren is een van de enthousiaste vrijwilligers bij de bixiewedstrijden, die zondag 20 april verreden worden. Ze kijkt ernaar... (12-04-2024)
»
Voor Gerco Schröder is het concours van Het Twentse Ros een evenement waar hij als ruiter te voet naar toe kan. De wedstrijd speelt zich immers af in... (11-04-2024)
»
De sport heeft haar al ver van huis gebracht, maar voor Maartje Lanooy is het bepaald geen straf wanneer ze als wedstrijdsecretaresse in de buurt van... (10-04-2024)
»
RIJSSEN – Met een eerste plaats in de rubriek over 1,40 meter en een tweede over 1,35 meter met de dertienjarige ruin Gelster (v. Carthino Z) deed... (09-04-2024)
»
Bij de ruiters en amazones is de belangstelling om deel te nemen aan het concours van Het Twentse Ros in Tubbergen, zoals Jos Brinkman in aflevering... (09-04-2024)
»
Voorzitter Jos Brinkman is uiterst tevreden met de belangstelling van ruiters om deel te nemen aan het concours van ‘zijn’ Twentse Ros uit Albergen.... (08-04-2024)
»
OPGLABBEEK - Meike Zwartjens was afgelopen weekend goed voor twee zeges en een achtste plaats tijdens de wedstrijden voor de jeugd in het Belgische... (08-04-2024)
»
GORLA MINORA – Jeroen Dubbeldam leverde afgelopen weekend in het Italiaanse Gorla Minore zijn beste resultaat of het parcours over 1,45 meter met... (08-04-2024)
»
Tom Brinkman heeft zijn sportstal sinds vorige week zaterdag gevestigd in Borne. Net als sinds enkele maanden voor de Duitse amazone Zoe Osterhoff,... (04-04-2024)