Jan Maathuis (76) plotseling overleden

GEESTEREN - In het Medisch Spectrum Twente in Enschede is in de nacht van woensdag op donderdag Jan Maathuis onverwacht overleden. De voormalig topruiter, paardenhandelaar en medegrondlegger van CSI Twente was daar opgenomen, nadat hij was getroffen door een hersenbloeding. Jan Maathuis is 76 jaar geworden. Maathuis werd in zijn loopbaan als springruiter vijf keer nationaal kampioen. In 1963 pakte hij de titel met Troongravin Anna, in 1965, 1967 en 1968 met Fliegette en in 1969 met The Saint. 

Vijftien jaar lang was Jan Maathuis vaste keus in de Nederlandse equipe van springruiters. Onder zijn leiding groeide Stal Maathuis uit tot een mondiaal bekende handelsstal van spring- en dressuurpaarden. Jan Maathuis was, samen met onder anderen zijn broer Gerard en Jan Koopmans de grondlegger van het international concours hippique in Geesteren, dat in 1975 de eerste editie beleefde en later bekend werd onder de naam CSI Twente. Jan was de man die als handelaar de contacten had in de international ruiterwereld, Gerard – anno 2015 nog altijd – de man van de organisatie.

Geen concurrent, maar de zoon van
In een interview in 1988 voor de officiële CSI-krant vertelt Jan Maathuis onder meer dat hij aanvankelijk als handelaar moest uitleggen dat hij geen concurrent was van de bekende Gerhard ‘Mensman’, maar diens zoon. “Pas nadat ik als Nederlands kampioen een beetje bekend begon te worden in het buitenland, ben ik de echte familienaam gaan gebruiken. Ik had de mazzel dat mijn vader ontzettend veel verstand van paarden had, dat ik zelf op in Nederland geboren paarden vijf keer kampioen van Nederland ben geworden en dat in die tijd de export van paarden echt op gang begon te komen.”

Zelf had hij in die jaren het beste van het beste onder het zadel. The Saint, Golden Dream en Rex the Robber werden via het Erve Maathuis wereldtoppers en grote successen boekte hij ook met Calypso en niet te vergeten met Dolman.

Nadat hij de regie over de springstal van zijn vader had overgenomen, was het onvermijdelijk dat Jan Maathuis een keus moest maken tussen handel en zelf topsport bedrijven. Het werd in 1974 het eerste. In de gouden jaren stonden honderden talentvolle paarden tegelijk op stal in Geesteren. “Het doel is snel omzet maken en dat betekent dat je paarden in principe maar kort op stal hebt staan. Natuurlijk loop je daarbij een risico, maar het is ook je visitekaartje dat je keus hebt voor elke doelgroep. In wezen ben ik niets anders dan de intermediair tussen fokker en eindgebruiker”, zei hij er ooit van.

“Ik houd geen paard omdat ik denk dat het over twee jaar twee ton meer waard is. Ik ben nu eenmaal opgegroeid met het begrip handel en zie dat zuiver materialistisch. Ik zou de zaken niet optimaal kunnen doen als ik vier of vijf maanden per jaar op tournee zou zijn.”

Ondanks zijn overtuigingskracht en kennis als handelaar was Jan Maathuis, ook bijgelovig. In het eerder aangehaalde interview uit 1988 zei hij daar zelf over: “Ik droeg altijd dezelfde rode jas en rode cap. Als ik dat een keer niet deed, ging er prompt wat mis. Maar het meest benauwd krijg ik het, als ik een zwarte kat zie. Dan blijf ik naar zo’n beest kijken. Zie ik geen witte haren, dan koop ik die dag geen paard en doe ik helemaal niets. Dan wacht ik net zo lang tot ik een kat zie met wat andere kleuren. Ik ben echt doodsbenauwd voor een zwarte kat. Ik heb het al eens meegemaakt dat ik weg moest voor zaken overzee. Vloog er bij Diemen een zwarte kat over de weg. Ik ben omgedraaid en zo weer naar huis gereden.”

Met Jan Maathuis is een van de grootste te iconen uit de geschiedenis van de Twentse springsport heengegaan.
Zondagavond is er in de St.Pancratiuskerk in Geesteren een avondwake ter nagedachtenis aan Jan Maathuis. Maandag is de crematie in besloten kring.

Hippisch Twente wenst alle nabestaanden veel sterkte toe om dit onmetelijk grote verlies te kunnen dragen, in het bijzonder zijn vrouw Anneke, dochter Desirée en zoon Bart.

Foto van Jan Lansink/CSI Twente

Meer Springen

»
DEURNE – Willem Greve bezet met zijn dertienjarige bruine hengst Grandorado TN NOP (v. Eldorado van de Zeshoek) na het eerste onderdeel van het NK... (25-04-2024)
»
DEURNE – Thijmen Vos kende woensdag een vliegende start van het NK springen voor junioren. De Wierdenaar zegevierde op knappe wijze in de eerste... (25-04-2024)
»
TUBBERGEN – Gerco Schröder was zondag dicht bij de overwinning in de Grote Prijs van Albergen. Maar ook de thuisrijder moest uiteindelijk zijn... (21-04-2024)
»
Lars Schröder boekte zaterdag zijn tweede zege tijdens het concours van Het Twentse Ros Albergen door met de ruin Vagabond S de zege over 1,20 meter... (21-04-2024)
»
TUBBERGEN – De eerste twee dagen van het concours van Het Twentse Ros uit Albergen werden gedomineerd door ruiters die luisteren naar de naam... (18-04-2024)
»
Ties Oude Geerdink zorgt zaterdag en zondag tijdens het concours van Het Twentse Ros voor de muzikale sfeer in de grote tent op het concoursterrein... (16-04-2024)
»
SAASVELD – De driejarige schimmel Rosa Grey VDL (v. Dorian Grey TN Z x Verdi TN uit de befaamde grootmoeder Voltaire) van eigenaresse Marjolein... (16-04-2024)
»
Voor Jesper Romp betekent het concours van Het Twentse Ros op de fraaie accommodatie van de BWG Stables een korte terugkeer naar de plek, waar hij... (15-04-2024)
»
Het stuntteam van Josh Clemens gaat zondag 21 april op herhaling tijdens het concours van Het Twentse Ros op het hoofdterrein van de BWG Stables in... (13-04-2024)
»
KRONENBERG – Gert-Jan Bruggink rijdt goed van voren mee tijdens het CSI2* De Peelbergen. De ruiter uit De Lutte liet in drie dagen al vier keer een... (12-04-2024)
»
DEN HAM – Josta van Straaten kan zich niet heugen dat ze ooit zoveel prijzen op één dag pakte als afgelopen woensdag in Vragender. (12-04-2024)
»
Lydia Haselbekke uit Geesteren is een van de enthousiaste vrijwilligers bij de bixiewedstrijden, die zondag 20 april verreden worden. Ze kijkt ernaar... (12-04-2024)
»
Voor Gerco Schröder is het concours van Het Twentse Ros een evenement waar hij als ruiter te voet naar toe kan. De wedstrijd speelt zich immers af in... (11-04-2024)
»
De sport heeft haar al ver van huis gebracht, maar voor Maartje Lanooy is het bepaald geen straf wanneer ze als wedstrijdsecretaresse in de buurt van... (10-04-2024)
»
RIJSSEN – Met een eerste plaats in de rubriek over 1,40 meter en een tweede over 1,35 meter met de dertienjarige ruin Gelster (v. Carthino Z) deed... (09-04-2024)
»
Bij de ruiters en amazones is de belangstelling om deel te nemen aan het concours van Het Twentse Ros in Tubbergen, zoals Jos Brinkman in aflevering... (09-04-2024)
»
Voorzitter Jos Brinkman is uiterst tevreden met de belangstelling van ruiters om deel te nemen aan het concours van ‘zijn’ Twentse Ros uit Albergen.... (08-04-2024)
»
OPGLABBEEK - Meike Zwartjens was afgelopen weekend goed voor twee zeges en een achtste plaats tijdens de wedstrijden voor de jeugd in het Belgische... (08-04-2024)
»
GORLA MINORA – Jeroen Dubbeldam leverde afgelopen weekend in het Italiaanse Gorla Minore zijn beste resultaat of het parcours over 1,45 meter met... (08-04-2024)
»
Tom Brinkman heeft zijn sportstal sinds vorige week zaterdag gevestigd in Borne. Net als sinds enkele maanden voor de Duitse amazone Zoe Osterhoff,... (04-04-2024)