Goud voor Oranje in Caen

CAEN - Het Nederlandse springteam heeft donderdagmiddag op schitterende wijze goud veroverd bij het WK springen in Frankrijk. Bij de Alltech FEI World Equestrian Games waren de mannen van bondscoach Rob Ehrens geweldig op dreef. Met de prestaties op dit WK heeft het Nederlandse springteam ook aan de kwalificatie-eis van NOC*NSF voldaan voor deelname aan de Olympische Spelen in Rio de Janeiro 2016.

Na de eerste twee rondes van de WK landenwedstrijd, die dinsdag en woensdag verreden waren, begon Nederland vanuit de nummer één-positie aan de afsluitende manche. Jeroen Dubbeldam en Maikel van der Vleuten, de eerste twee ruiters van het team, lieten beiden fouten noteren en de schrik sloeg daarmee toe in het Hollandse kamp.

"Desnoods pak ik Bubalu VDL op mijn rug", zei Jur Vrieling die als derde van start moest. En de zeer getergde ruiter voegde de daad bijna bij het woord. Jur reed als nooit te voren over het zware parcours van de tweede manche van de landenwedstrijd. Hij bleef foutloos en toen kort daarna de Duitser Ludger Beerbaum met Chiara een fout maakte, was het Nederlandse springteam reeds zeker van goud.
 
Geen herhaling huzarenstukje
Jeroen Dubbeldam, die als eerste van het Oranje kwartet binnenreed met Zenith SFN, kon het huzarenstukje dat hij in de eerste twee wedstrijden had uitgehaald door foutloos te blijven, niet herhalen. In de lijn naar de driesprong ontstond er enige onbalans en daardoor een foutje op de middelste oxer van de driesprong. Daar kwam nog een tijdfout bij, waardoor uiteindelijk het resultaat van Dubbeldam het zogenaamde wegstreepresultaat werd. "Zenith sprong weer top. Ik moest net te veel corrigeren in de driesprong", aldus Dubbeldam.
 
Maikel van der Vleuten reed met VDL Groep Verdi TN NOP een ongelooflijk sterke ronde. Nergens kwam de KWPN-goedgekeurde hengst in de problemen. Maikel leek dan ook foutloos rond te gaan, tot er een lichte touché op de laatste hindernis werd gemaakt waardoor deze viel. "Ik kwam in een hoog tempo naar die laatste hindernis toe rijden. Dat moest wel, omdat ik per sé binnen de tijd wilde rijden en daarom dit risico aanging. Als ik even een ophouding gemaakt had, zou dat foutje mogelijk niet zijn gemaakt", vertelde Maikel.
 
Toch een gouden verloop
Op dat moment leken de kansen van Nederland om de eerste plaats vast te houden verkeken, maar dankzij fouten van Duitse, Franse en Amerikaanse ruiters kreeg de landenwedstrijd toch een voor Nederland gouden verloop. Als derde starter was het namelijk de beurt aan Jur Vrieling, die zoals eerder gemeld een foutloze ronde afleverde. Nederland stond na drie ritten op dertien strafpunten in de tweede manche en toen de Duitser Beerbaum dat ene foutje maakte, was Nederland zeker van goud en viel Duitsland terug naar de vierde plaats.

Het resultaat van laatste ruiter Gerco Schröder was voor de teamuitslag al niet meer van belang, maar de wedstrijd telt ook voor het individuele klassement. De rit van Schröder telde dus nog wel degelijk mee. Helaas slaagde Schröder er niet in de lei met een fantastisch springende Glock's Londen NOP schoon te houden. Hij staat nu als beste Nederlander op de negende plaats.
 
Tweede wereldtitel
Voor bondscoach Rob Ehrens is het de tweede wereldtitel die hij met het Oranje kwartet verovert. Eerder deed hij dat in 2006 in Aken en ook toen maakten Jeroen Dubbeldam en Gerco Schröder deel uit van het team. "We hebben hier met zijn allen naar toe gewerkt en hebben beide doelen bereikt: goud en voldaan aan de kwalificatie-eis van NOC*NSF voor Rio. Ik wist dat we goud hadden gewonnen voordat Gerco van start ging, maar ik was bezig met coachen en niet met vieren."

Vier Olympische tickets
Directeur topsport Maarten van der Heijden van de KNHS was erg blij met deze prestatie. "Ons doel was om Caen te verlaten met vier Olympische tickets in de tas en die doelstelling hebben we gehaald", aldus Van der Heijden. Met de prestaties op dit WK heeft het Nederlandse springteam ook voldaan aan de kwalificatie-eis van NOC*NSF voor deelname aan de Olympische en Paralympische Spelen in Rio de Janeiro 2016. De springruiters zijn na de eventers, de dressuurruiters en de paradressuurruiters de vierde sport in Nederland die dit realiseert. De formele voordracht voor kwalificatie wordt binnenkort door de KNHS bij NOC*NSF ingediend. 

UITSLAN WK LANDENTEAMS
• Goud) Nederland - 12.83
- Jeroen Dubbeldam (Weerselo) - Zenith SFN - 0 - (5)
- Maikel van der Vleuten (Someren) - VDL Groep Verdi TN NOP - 0 -4
- Jur Vrieling (Holwierde) - VDL Bubalu - (9) - 0
- Gerco Schröder (Tubbergen) - Glock's London NOP - 0 - 4
Zilver) Frankrijk - 14.08
Brons) USA - 16.72
 
TUSSENSTAND INDIVIDUEEL
• 1) Beezie Madden (USA) - Cortes C - 0.16
2) Rolf-Göran Bengtsson (Zwe) - Casall Ask - 0.34
3) Sören Pedersen (Den) - Tailormade Esperanza de Rebel - 3.49
9) Gerco Schröder (Tubbergen) - Glock's London NOP - 5.29
13) Jeroen Dubbeldam (Weerselo) - Zenith SFN - 6.25
16) Maikel van der Vleuten (Someren) - VDL Groep Verdi TN NOP - 7.05
52) Jur Vrieling (Holwierde) - VDL Bubalu - 11.29

AGENDA
Zaterdag 6 september: 13.30 - 16.50 uur - Individuele wedstrijd
Zondag 7 september: 15.00 - 16.45 uur - Finale Top Vier, ruiterwissel (individuele medailles)

Alle springwedstrijden zijn live te volgen op www.nossport.nl

Foto Gerco Schröder en Jeroen Dubbeldam van Jet Bonvanie / www.kiek4fun.nl

Meer Springen

»
DEURNE - Thijmen Vos legde zaterdag op superieure wijze beslag op de nationale springtitel voor junioren. De Wierdenaar was oppermachtig met zijn... (27-04-2024)
»
DEURNE - Willem Greve profiteerde na zijn superieure foutloze rit met Grandorado TN NOP in het tweede onderdeel van het NK springruiters van de... (26-04-2024)
»
DEURNE – Willem Greve bezet met zijn dertienjarige bruine hengst Grandorado TN NOP (v. Eldorado van de Zeshoek) na het eerste onderdeel van het NK... (25-04-2024)
»
DEURNE – Thijmen Vos kende woensdag een vliegende start van het NK springen voor junioren. De Wierdenaar zegevierde op knappe wijze in de eerste... (25-04-2024)
»
TUBBERGEN – Gerco Schröder was zondag dicht bij de overwinning in de Grote Prijs van Albergen. Maar ook de thuisrijder moest uiteindelijk zijn... (21-04-2024)
»
Lars Schröder boekte zaterdag zijn tweede zege tijdens het concours van Het Twentse Ros Albergen door met de ruin Vagabond S de zege over 1,20 meter... (21-04-2024)
»
TUBBERGEN – De eerste twee dagen van het concours van Het Twentse Ros uit Albergen werden gedomineerd door ruiters die luisteren naar de naam... (18-04-2024)
»
Ties Oude Geerdink zorgt zaterdag en zondag tijdens het concours van Het Twentse Ros voor de muzikale sfeer in de grote tent op het concoursterrein... (16-04-2024)
»
SAASVELD – De driejarige schimmel Rosa Grey VDL (v. Dorian Grey TN Z x Verdi TN uit de befaamde grootmoeder Voltaire) van eigenaresse Marjolein... (16-04-2024)
»
Voor Jesper Romp betekent het concours van Het Twentse Ros op de fraaie accommodatie van de BWG Stables een korte terugkeer naar de plek, waar hij... (15-04-2024)
»
Het stuntteam van Josh Clemens gaat zondag 21 april op herhaling tijdens het concours van Het Twentse Ros op het hoofdterrein van de BWG Stables in... (13-04-2024)
»
KRONENBERG – Gert-Jan Bruggink rijdt goed van voren mee tijdens het CSI2* De Peelbergen. De ruiter uit De Lutte liet in drie dagen al vier keer een... (12-04-2024)
»
DEN HAM – Josta van Straaten kan zich niet heugen dat ze ooit zoveel prijzen op één dag pakte als afgelopen woensdag in Vragender. (12-04-2024)
»
Lydia Haselbekke uit Geesteren is een van de enthousiaste vrijwilligers bij de bixiewedstrijden, die zondag 20 april verreden worden. Ze kijkt ernaar... (12-04-2024)
»
Voor Gerco Schröder is het concours van Het Twentse Ros een evenement waar hij als ruiter te voet naar toe kan. De wedstrijd speelt zich immers af in... (11-04-2024)
»
De sport heeft haar al ver van huis gebracht, maar voor Maartje Lanooy is het bepaald geen straf wanneer ze als wedstrijdsecretaresse in de buurt van... (10-04-2024)
»
RIJSSEN – Met een eerste plaats in de rubriek over 1,40 meter en een tweede over 1,35 meter met de dertienjarige ruin Gelster (v. Carthino Z) deed... (09-04-2024)
»
Bij de ruiters en amazones is de belangstelling om deel te nemen aan het concours van Het Twentse Ros in Tubbergen, zoals Jos Brinkman in aflevering... (09-04-2024)
»
Voorzitter Jos Brinkman is uiterst tevreden met de belangstelling van ruiters om deel te nemen aan het concours van ‘zijn’ Twentse Ros uit Albergen.... (08-04-2024)
»
OPGLABBEEK - Meike Zwartjens was afgelopen weekend goed voor twee zeges en een achtste plaats tijdens de wedstrijden voor de jeugd in het Belgische... (08-04-2024)