Gerco Schröder verspeelt titel

MADRID - Gerco Schröder heeft op de valreep de Europese titel voor springruiters uit handen gegeven. De Tubbergenaar maakte in de slotomloop met Eurocommerce New Orleans zijn enige twee springfouten van het toernooi en miste daardoor zelfs het podium. Hij werd vierde. De Zweed Rolf-Göran Bengtsson werd de nieuwe Europees kampioen met Ninja la Silla, voor de Duitser Carsten-Otto Nagel met Corradina en de Engelsman Nick Skelton met Carlo.

Jeroen Dubbeldam werd na twee foutloze optredens op zondag met BMC Van Grunsven Simon alsnog zesde in de eindstand.

Gerco Schröder nam met nog één ronde te gaan de leiding in de strijd om het Europees kampioenschap in Madrid. Hij bleef de kleine Tubbergenaar ook in de eerste rit van zondag foutloos. Hij passeerde daardoor Nagel en Skelton, die allebei een balk aftikten. Jeroen Dubbeldam verbeterde zijn positie door een vlekkeloze ronde met BMC Van Grunsven Simon. Hij klom naar de tiende plek en werd dus uiteindelijk nog zesde.

Johan Heins blijft door de resultaten van Madrid de enige Nederlander, die ooit individueel de Europese titel greep. Met Seven Valleys was hij in 1977 de beste in Rome, waar Oranje ook de landenwedstrijd won.

door Jacob Melissen namens de KNHS

De verslagenheid was van alle gezichten in het Nederlandse
kamp af te lezen na de rit van Gerco Schröder.  Schrale pleister op de diepe wonde was dat Jeroen Dubbeldam de finalewedstrijd winnend afsloot en daarmee
ruim 33.000 euro verdiende.

"Ik zat eigenlijk vanaf de eerste hindernis goed in het ritme en New Orleans gaf me een goed en fris gevoel. Omdat de ruiters die me het dichtst op de huid
zaten ook in de tweede manche een balk lieten rollen kon ik me in de tweede omloop zelfs een springfout permitteren. De eerste fout die we in de tweede manche maakten kwam feitelijk te vroeg, maar ik raakte daardoor niet van slag, omdat de laatste lijn met een driesprong eigenlijk geen probleem behoefde op te leveren. Ik kreeg daar ook geen fout, maar New Orleans tikte met de achterbenen net iets te zwaar tegen de voorste paal van de oxer, die prompt viel en weg was de titel". Aldus Gerco Schröder, die vertelde absoluut geen last te hebben gehad van extra druk.

Jeroen Dubbeldam behoorde tot het uiterst selecte gezelschap dat beide manches foutloos bleef. "Ik zit verdorie binnen een fout op de Europees kampioen. Als Simon en ik de fout op de sloot in de tweede manche van de landenwedstrijd niet hadden gemaakt, was ik nu Europees kampioen geweest en hadden we met het team een medaille gehad! Ik eindig op een totaal van 10,51 en als je daar vier strafpunten aftrekt kom je uit op 6.51,
terwijl Bengtsson won met een totaal van 6.77. Dat is echt balen,
temeer omdat mijn paard tijdens dit EK werkelijk fantastisch heeft gepresteerd. Zoals we vandaag door het parcours gingen had ik echt het gevoel dat ons niets kon gebeuren", aldus Dubbeldam.

Maurits Hendriks, directeur topsport van NOC*NSF, vatte dit EK in een paar woorden samen. "Doelstelling was in eerste instantie om de Olympische nominatie veilig te stellen. Dat is gelukt en de Nederlandse springruiters hebben tijdens dit EK duidelijk laten zien in Londen 2012 tot het groepje medaillekandidaten te behoren."

Eric van der Vleuten en VDL Groep Utascha SFN lieten het propvolle stadion de adem inhouden. In de eerste manche van de individuele finale noteerde deze combinatie een lichte fout op de sloot. "Ik had echt het gevoel dat we foutloos waren en pas toen ik over de finish kwam hoorde ik dat we een foutje hadden gemaakt. Maar voor mijn gevoel sprong ze met twee vingers in de neus over de hindernissen", aldus Van der Vleuten.
In de tweede manche ging het echter faliekant mis. Utascha zag vermoedelijk de slagschaduw van de fel schijnende zon ver voor de hindernis aan voor het obstakel dat gesprongen moest worden. Ze sprong ruim drie meter voor de hindernis af en landde midden in de steilsprong. Daarop sloegen merrie en ruiter volledig over de kop. De merrie maakt het volgens teamdierenarts Arie Hoogendoorn naar omstandigheden goed, terwijl Eric iets last heeft van zijn schouder. De ruiter was zelf behoorlijk geëmotioneerd over de val. "Ik
overweeg om nu een punt achter mijn carrière als springruiter te zetten. Ik ga daar thuis serieus over nadenken. Dat heeft niets met Utascha te maken, die in mijn ogen één van de beste paarden ter wereld is, maar alles met het gevoel dat ik nu heb", aldus Van der Vleuten.

Eindstand EK springen individueel
1) Rolf-Göran Bentsson (Zwe) - Ninja la Silla (Guidam x Lys de Darmen) - 6.77
2) Carsten-Otto Nagel (Dui) - Corradina - 8.69
3) Nick Skelton (Eng) - Carlo - 9.04
4) Gerco Schröder (Tubbergen) - Eurocommerce New Orleans (Colbert x Carthago) - 9.54
6) Jeroen Dubbeldam (Weerselo) - BMC Van Grunsven Simon (Mr.Blue x Polydox) - 10.51
18) Eric van der Vleuten (Mierlo) - VDL Groep Utascha SFN (Lux x Indoctro)

Uitslag Nederlanders in laatste wedstrijd
Gerco Schröder - Eurocommerce New Orleans - 0 / 8 (tiende)
Jeroen Dubbeldam - BMC Van Grunsven Simon - 0 / 0 (eerste)
Eric van der Vleuten - VDL Groep Utascha SFN - 4 / eli (achttiende)

Meer info zie: www.europeanjumping2011.com

 

Meer Springen

»
DEURNE - Willem Greve profiteerde na zijn superieure foutloze rit met Grandorado TN NOP in het tweede onderdeel van het NK springruiters van de... (26-04-2024)
»
DEURNE – Willem Greve bezet met zijn dertienjarige bruine hengst Grandorado TN NOP (v. Eldorado van de Zeshoek) na het eerste onderdeel van het NK... (25-04-2024)
»
DEURNE – Thijmen Vos kende woensdag een vliegende start van het NK springen voor junioren. De Wierdenaar zegevierde op knappe wijze in de eerste... (25-04-2024)
»
TUBBERGEN – Gerco Schröder was zondag dicht bij de overwinning in de Grote Prijs van Albergen. Maar ook de thuisrijder moest uiteindelijk zijn... (21-04-2024)
»
Lars Schröder boekte zaterdag zijn tweede zege tijdens het concours van Het Twentse Ros Albergen door met de ruin Vagabond S de zege over 1,20 meter... (21-04-2024)
»
TUBBERGEN – De eerste twee dagen van het concours van Het Twentse Ros uit Albergen werden gedomineerd door ruiters die luisteren naar de naam... (18-04-2024)
»
Ties Oude Geerdink zorgt zaterdag en zondag tijdens het concours van Het Twentse Ros voor de muzikale sfeer in de grote tent op het concoursterrein... (16-04-2024)
»
SAASVELD – De driejarige schimmel Rosa Grey VDL (v. Dorian Grey TN Z x Verdi TN uit de befaamde grootmoeder Voltaire) van eigenaresse Marjolein... (16-04-2024)
»
Voor Jesper Romp betekent het concours van Het Twentse Ros op de fraaie accommodatie van de BWG Stables een korte terugkeer naar de plek, waar hij... (15-04-2024)
»
Het stuntteam van Josh Clemens gaat zondag 21 april op herhaling tijdens het concours van Het Twentse Ros op het hoofdterrein van de BWG Stables in... (13-04-2024)
»
KRONENBERG – Gert-Jan Bruggink rijdt goed van voren mee tijdens het CSI2* De Peelbergen. De ruiter uit De Lutte liet in drie dagen al vier keer een... (12-04-2024)
»
DEN HAM – Josta van Straaten kan zich niet heugen dat ze ooit zoveel prijzen op één dag pakte als afgelopen woensdag in Vragender. (12-04-2024)
»
Lydia Haselbekke uit Geesteren is een van de enthousiaste vrijwilligers bij de bixiewedstrijden, die zondag 20 april verreden worden. Ze kijkt ernaar... (12-04-2024)
»
Voor Gerco Schröder is het concours van Het Twentse Ros een evenement waar hij als ruiter te voet naar toe kan. De wedstrijd speelt zich immers af in... (11-04-2024)
»
De sport heeft haar al ver van huis gebracht, maar voor Maartje Lanooy is het bepaald geen straf wanneer ze als wedstrijdsecretaresse in de buurt van... (10-04-2024)
»
RIJSSEN – Met een eerste plaats in de rubriek over 1,40 meter en een tweede over 1,35 meter met de dertienjarige ruin Gelster (v. Carthino Z) deed... (09-04-2024)
»
Bij de ruiters en amazones is de belangstelling om deel te nemen aan het concours van Het Twentse Ros in Tubbergen, zoals Jos Brinkman in aflevering... (09-04-2024)
»
Voorzitter Jos Brinkman is uiterst tevreden met de belangstelling van ruiters om deel te nemen aan het concours van ‘zijn’ Twentse Ros uit Albergen.... (08-04-2024)
»
OPGLABBEEK - Meike Zwartjens was afgelopen weekend goed voor twee zeges en een achtste plaats tijdens de wedstrijden voor de jeugd in het Belgische... (08-04-2024)
»
GORLA MINORA – Jeroen Dubbeldam leverde afgelopen weekend in het Italiaanse Gorla Minore zijn beste resultaat of het parcours over 1,45 meter met... (08-04-2024)