Gerco en Jeroen uitblinkers Oranje

ROME - Met een foutloze tweede ronde van zowel Eric van der Vleuten met VDL Groep Utascha SFN als Harrie Smolders met Regina Z en één strafpunt voor tijdsoverschrijding van Gerco Schröder met Eurocommerce New Orleans heeft Nederland de Nations Cup in Rome gewonnen met tien strafpunten. Jeroen Dubbeldam hoefde met BMC Van Grunsven Simon niet eens meer te starten, omdat de winst al zeker was. België, met Jos Lansink, werd tweede met 14 punten, voor de Ieren (21).

Schröder had ook in de eerste manche een tijdfoutje opgelopen. Dubbeldam bleef als vierde starter foutloos en beide Twentse ruiters hielden daardoor Oranje in de race. Eric van der Vleuten en Harrien Smolders maakten namelijk in de eerste omloop twee springfouten.

door Jacob Melissen voor de KNHS

Nederland begon aldus met negen strafpunten als gedeeld vierde aan de beslissende ritten. Het was een uiterst zware landenwedstrijd waarin van de 36 combinaties slechts acht combinaties foutloos bleven. In de tweede ronde waren dat er slechts vier. "Het is voor ons in de tweede manche een perfecte inhaalrace geworden, waardoor we één van de meest prestigieuze landenwedstrijden ter wereld - de eerste werd in 1928 verreden - winnend konden afsluiten", verwoordde bondscoach Rob Ehrens de gevoelens treffend.

Nederland ging in de tweede ronde ijzersterk van start met een foutloze rit van Eric van der Vleuten (Mierlo) met VDL Groep Utascha SFN, gevolgd door een even fraaie foutloze ronde van Harrie Smolders (Hooge Mierde) met Regina Z. "In de eerste ronde reed ik een mooiere rit, maar de tweede was effectiever", reageerde Smolders bij het verlaten van de ring. Even later vertelde Smolders dat hij de afstand tussen twee hindernissen, de hindernissen vijf en zes, in de eerste manche in zes galopsprongen had overbrugd en in de tweede in vijf. Dat bleek beter te passen waardoor ik ook in een iets hoger tempo rondreed. "Daardoor leek het niet alleen alsof ik aanvallender reed, maar dat deed ik ook", aldus Smolders.

Eric van der Vleuten baalde van één fout in de eerste omloop. "Dat foutje op de triple had mijn paard niet verdiend. Voor mijn gevoel kwam ik mooi bij deze hindernis, maar het resulteerde door een uiterst licht touché toch in een springfout", aldus Van der Vleuten senior.

Gerco Schröder (Tubbergen) reed beide manches foutloos, maar kreeg dus ook beide keren een tijdfout aan zijn oranje rijjas. En daarmee was hij niet de enige, want in totaal werd maar liefst 26 maal in de 63 ritten een tijdfout in rekening gebracht. "Jammer, maar ik wilde persé foutloos blijven en geen risico nemen. Daarbij is Eurocommerce New Orleans niet de snelste. Maar liever tweemaal een tijdfout dan met meer risico een springfout", vertelde Schröder.

Jeroen Dubbeldam (Weerselo) hoefde alleen in de eerste manche in actie te komen. "Ik heb de eerste twee Nederlandse paarden zien springen en ik vond dat ze beiden zeer goed sprongen. Zowel Utascha SFN als Regina Z had het in ieder geval verdiend om met één springfout minder aan de streep te komen. In de tweede ronde bleven ze gelukkig foutloos. Dat was mooi en onderstreept ook dat beide paarden uitnemende springpaarden zijn", aldus Dubbeldam, die zeer content was met zijn prestatie. "Ik wist dat ik, om met het Oranje kwartet in de race te blijven voor een hoge klassering, in de eerste manche foutloos diende te blijven. Dat lukte met BMC Van Grunsven Simon gelukkig en ik denk dat onze rit zonder meer een overtuigende foutloze ronde was."

Ook bondscoach Rob Ehrens was een uiterst tevreden mens. "Het doel was dat we na Sankt Gallen - dat is volgende week - ongeveer twintig punten wilden hebben."Oranje staat nu op de derde plek met 13,5 punten en dat is slechts twee punten achter de leidende Ieren, die van de zesde plaats na de eerste manche opklommen naar de derde, achter België. Dus liggen we op schema. Ons eerste doel blijft dit jaar het EK in Madrid. Daarom gaan we na Sankt Gallen weer in goed overleg met de ruiters om een solide plan neer te leggen, waarin Madrid het einddoel is, en waarin we op weg naar de finalewedstrijd van deze competitie, die in Rotterdam wordt verreden, de nodige punten bij elkaar willen sprokkelen. We hebben nu meer zeer goede paarden tot onze beschikking dan in het afgelopen jaar en die zullen we met beleid laten deelnemen aan de wedstrijden om met een topteam in Madrid op het EK aan de start te komen", aldus Ehrens.

In de tweede manche kantelde de wedstrijd volledig. Nederland stond na de eerste manche samen met de Britten vierde met negen strafpunten, achter Frankrijk met twee, België met vijf en de USA met acht. Na drie Franse ruiters kregen zij in ieder geval een dozijn strafpunten bij hun twee opgeteld. De Amerikanen kregen er minimaal twintig bij en de Belgen minstens 13. De Britten moesten ook minimaal negen strafpunten accepteren. Omdat Nederland bij het resultaat van de eerste manche, negen strafpunten, slechts die ene van Schröder hoefde bij te tellen had Nederland na drie ruiters de overwinning, de eeuwige roem, tien punten en 60.000 euro al in de zak. 

Bij de Belgen waren wereldkampioen Philippe Lejeune en zijn voorganger Jos Lansink de beste ruiters. Lejuene noteerde als enige van yet hele veld twee nulrondes met Vigo d'Arsouilles, Lansink was tevreden met beide keren een strafpunt wegens een iets te langzaam tempo.  

Voor meer info, zie www.pizzadisiena.com

Uitslag FEI Nations Cup (1,60 meter)

1) Nederland - 10
- Eric van der Vleuten (Mierlo) - VDL Groep Utascha SFN ( Lux x Indoctro) - (8) + 0
- Harrie Smolders (Hooge Mierde) - Regina Z - 8 + 0
- Gerco Schröder (Tubbergen) - Eurocommerce New Orleans - 1 + 1
- Jeroen Dubbeldam (Weerselo) - BMC Van Grunsven Simon (Mr. Blue x Polydox) - 0 - NG
2) België - 14
3) Ierland - 21
4) Frankrijk - 23
4) Duitsland - 23
4) Groot-Brittanië - 23
7) USA - 32
9) Denemarken - 55
-) Italië - 52 (telt niet mee in klassement)

Tussenstand
1) Ierland - 16
2) België - 14
3) Nederland - 13.50
4) Duitsland - 10
5) Groot-Brittannië - 9
6) Frankrijk - 6
7) USA - 5.5
8) Denemarken - 2

Programma FEI Nations Cup
St.Gallen (Zwi) - 2/5 juni
Falsterbö (Zwe) - 7/10 juli
Aken (Dui) - 12/17 juli
Hickstead (Eng) - 28/31 juli
Dublin (Ier) - 3/7 augustus
Rotterdam (Ned) - 25/28 augustus

Zevende plek Jos Lansink
Jos Lansink werd eerder op de dag met Calistro 17 zevende in de rubriek over 1,45 meter tegen de klok. Voor Jeroen Dubbeldam met BMC Wizzerd TN (vijftiende) en Gerco Schröder met Eurocommerce Vigaro (achttiende) was één hindernis te machtig. De winnares kwam uit Frankrijk, Patrice Delaveau met Nayana.   

Meer Springen

»
DEURNE - Willem Greve profiteerde na zijn superieure foutloze rit met Grandorado TN NOP in het tweede onderdeel van het NK springruiters van de... (26-04-2024)
»
DEURNE – Willem Greve bezet met zijn dertienjarige bruine hengst Grandorado TN NOP (v. Eldorado van de Zeshoek) na het eerste onderdeel van het NK... (25-04-2024)
»
DEURNE – Thijmen Vos kende woensdag een vliegende start van het NK springen voor junioren. De Wierdenaar zegevierde op knappe wijze in de eerste... (25-04-2024)
»
TUBBERGEN – Gerco Schröder was zondag dicht bij de overwinning in de Grote Prijs van Albergen. Maar ook de thuisrijder moest uiteindelijk zijn... (21-04-2024)
»
Lars Schröder boekte zaterdag zijn tweede zege tijdens het concours van Het Twentse Ros Albergen door met de ruin Vagabond S de zege over 1,20 meter... (21-04-2024)
»
TUBBERGEN – De eerste twee dagen van het concours van Het Twentse Ros uit Albergen werden gedomineerd door ruiters die luisteren naar de naam... (18-04-2024)
»
Ties Oude Geerdink zorgt zaterdag en zondag tijdens het concours van Het Twentse Ros voor de muzikale sfeer in de grote tent op het concoursterrein... (16-04-2024)
»
SAASVELD – De driejarige schimmel Rosa Grey VDL (v. Dorian Grey TN Z x Verdi TN uit de befaamde grootmoeder Voltaire) van eigenaresse Marjolein... (16-04-2024)
»
Voor Jesper Romp betekent het concours van Het Twentse Ros op de fraaie accommodatie van de BWG Stables een korte terugkeer naar de plek, waar hij... (15-04-2024)
»
Het stuntteam van Josh Clemens gaat zondag 21 april op herhaling tijdens het concours van Het Twentse Ros op het hoofdterrein van de BWG Stables in... (13-04-2024)
»
KRONENBERG – Gert-Jan Bruggink rijdt goed van voren mee tijdens het CSI2* De Peelbergen. De ruiter uit De Lutte liet in drie dagen al vier keer een... (12-04-2024)
»
DEN HAM – Josta van Straaten kan zich niet heugen dat ze ooit zoveel prijzen op één dag pakte als afgelopen woensdag in Vragender. (12-04-2024)
»
Lydia Haselbekke uit Geesteren is een van de enthousiaste vrijwilligers bij de bixiewedstrijden, die zondag 20 april verreden worden. Ze kijkt ernaar... (12-04-2024)
»
Voor Gerco Schröder is het concours van Het Twentse Ros een evenement waar hij als ruiter te voet naar toe kan. De wedstrijd speelt zich immers af in... (11-04-2024)
»
De sport heeft haar al ver van huis gebracht, maar voor Maartje Lanooy is het bepaald geen straf wanneer ze als wedstrijdsecretaresse in de buurt van... (10-04-2024)
»
RIJSSEN – Met een eerste plaats in de rubriek over 1,40 meter en een tweede over 1,35 meter met de dertienjarige ruin Gelster (v. Carthino Z) deed... (09-04-2024)
»
Bij de ruiters en amazones is de belangstelling om deel te nemen aan het concours van Het Twentse Ros in Tubbergen, zoals Jos Brinkman in aflevering... (09-04-2024)
»
Voorzitter Jos Brinkman is uiterst tevreden met de belangstelling van ruiters om deel te nemen aan het concours van ‘zijn’ Twentse Ros uit Albergen.... (08-04-2024)
»
OPGLABBEEK - Meike Zwartjens was afgelopen weekend goed voor twee zeges en een achtste plaats tijdens de wedstrijden voor de jeugd in het Belgische... (08-04-2024)
»
GORLA MINORA – Jeroen Dubbeldam leverde afgelopen weekend in het Italiaanse Gorla Minore zijn beste resultaat of het parcours over 1,45 meter met... (08-04-2024)