VOOR OLYMPISCH KAMPIOEN BEN MAHER IS HET NIET MOEILIJK BESCHEIDEN TE BLIJVEN

‘Geluk als ruiter met goede paarden’

Ben Maher met zijn 'gouden' Explosion W. in Geesteren

GEESTEREN – Vijf edities van de Olympische Spelen na Jeroen Dubbeldam trad Ben Maher in zijn voetsporen. Met Explosion W. greep de Engelsman op 4 augustus 2021 de individuele titel op het hoogste niveau in Tokyo. De status van de Engelsman veranderde voorgoed, de mens Maher blijft dezelfde. Voor hem is het niet moeilijk bescheiden te blijven.

door Willem Pfeiffer

Hij had trouwens al een Olympische titel op zak. In 2012, toen Gerco Schröder in Londen individueel zilver pakte met Eurocommerce London, won Maher goud met het Engelse team. Maar zeker na vorig jaar zal bij elke rit die de Brit in de toekomst rijdt, steevast zijn naam verbonden worden aan zijn historische optreden in Japan. Zoals Jeroen Dubbeldam als geen ander weet. Maar Ben Maher zal er net zomin als de Weerseloër door veranderen. 

“Het had immers die dag evengoed iemand anders kunnen zijn die had gewonnen. Er zijn heel veel ruiters die zich net zo goed hebben voorbereid als ik, maar niet dat beetje geluk hadden dat mij ten deel viel en dat je bij een kampioenschap gewoon nodig hebt.”

Genieten van publiek
Natuurlijk had Maher ook de beschikking over een geweldig paard onder het zadel. De ruin Explosion, gefokt door Willie Wijnen uit Berlicum, is een viervoeter die na de gouden rit in Japan alweer een kleine half miljoen euro aan prijzen bij elkaar sprong. “Hij geniet er vooral van als er veel publiek bij een wedstrijd is”, verklaart de 39 jaar jonge Maher. “Het is net of hij dan nog wat beter dan anders zijn best wil doen.”

Zondag, als het CSI Twente de hoogmis beleeft, verwacht Maher echter geen absolute topklassering. “Omdat dit pas zijn eerste concours buiten Engeland van dit seizoen voor hem is. We hebben alleen wat nationale concoursen in Engeland gereden. Voor ons is Geesteren bovendien vooral een nuttige voorbereiding op het CHIO van Aken. Omdat ook daar gras ligt, heb ik ervoor gekozen ons voor deze wedstrijd in te schrijven.”

(Tekst gaat verder onder foto)

Gouden toppers onder elkaar, samen met Jeroen Dubbeldam.

Stukje krediet
Tegelijk is het ook het terugbetalen van een stukje krediet dat het CSI Twente hem ruim tien jaar geleden gaf. “In die jaren mocht ik blij zijn als ik mee mocht doen bij dit soort evenementen. Ik was nog vrij onbekend als ruiter en vaak werd ik teleurgesteld omdat organisatoren wel betere deelnemers konden krijgen. In Geesteren was ik in die tijd wel welkom en daar ben ik dankbaar voor. Ik vind trouwens dat er in Nederland zeker vijf evenementen zijn waar ik graag toe ga. Hier weten we wat we krijgen, dat is alleen maar prettig.”

Explosion is nog maar dertien en heeft dus nog best een hoop te winnen. “Maar dat wil niet zeggen dat ik deze week alleen maar voor hem hier ben. Het is niet direct mijn hoofddoel. Eigenlijk kom ik hier niet eens zozeer voor de Grote Prijs. We hebben negen paarden bij ons die allemaal aandacht behoeven om ook in de toekomst doelen te kunnen halen. Want het is mooi om in enkele minuten Olympisch goud te kunnen winnen, maar vergeet niet dat je zeker vijf of zes jaar nodig hebt voor je überhaupt op dat niveau zit. Er is gewoon veel werk te doen.”

Iets van een herstart
Terugblikkend op Tokyo zegt Ben Maher: “Eigenlijk ben ik niet zo’n emotioneel type. Maar toen ik in Japan won, was ik het naar mijn vrouw toe wel wat meer dan anders. Erna kwam er bijna een soort  leegheid over me heen nadat ik de focus op die ene dag had gericht. Werd het iets van een herstart. Het was bijna een opluchting dat het voorbij was, maar natuurlijk was ik ook heel gelukkig. Maar dat maakt me niet anders dan ik was. Ik ben alleen maar een ruiter met goede paarden.”

Met Explosion kwam hij zowel donderdag als vrijdag aan de start en de combinatie viel niet op een fout te betrappen. Maher spaarde zijn ruin echter en hield hem op stal, nadat hij zich vrijdag ogenschijnlijk moeiteloos voor de barrage van de ranglijstproef had geplaatst.

Misschien heeft Explosion W. zondag wel zin om van het publiek te genieten… 

Meer Springen

»
DEURNE - Thijmen Vos legde zaterdag op superieure wijze beslag op de nationale springtitel voor junioren. De Wierdenaar was oppermachtig met zijn... (27-04-2024)
»
DEURNE - Willem Greve profiteerde na zijn superieure foutloze rit met Grandorado TN NOP in het tweede onderdeel van het NK springruiters van de... (26-04-2024)
»
DEURNE – Willem Greve bezet met zijn dertienjarige bruine hengst Grandorado TN NOP (v. Eldorado van de Zeshoek) na het eerste onderdeel van het NK... (25-04-2024)
»
DEURNE – Thijmen Vos kende woensdag een vliegende start van het NK springen voor junioren. De Wierdenaar zegevierde op knappe wijze in de eerste... (25-04-2024)
»
TUBBERGEN – Gerco Schröder was zondag dicht bij de overwinning in de Grote Prijs van Albergen. Maar ook de thuisrijder moest uiteindelijk zijn... (21-04-2024)
»
Lars Schröder boekte zaterdag zijn tweede zege tijdens het concours van Het Twentse Ros Albergen door met de ruin Vagabond S de zege over 1,20 meter... (21-04-2024)
»
TUBBERGEN – De eerste twee dagen van het concours van Het Twentse Ros uit Albergen werden gedomineerd door ruiters die luisteren naar de naam... (18-04-2024)
»
Ties Oude Geerdink zorgt zaterdag en zondag tijdens het concours van Het Twentse Ros voor de muzikale sfeer in de grote tent op het concoursterrein... (16-04-2024)
»
SAASVELD – De driejarige schimmel Rosa Grey VDL (v. Dorian Grey TN Z x Verdi TN uit de befaamde grootmoeder Voltaire) van eigenaresse Marjolein... (16-04-2024)
»
Voor Jesper Romp betekent het concours van Het Twentse Ros op de fraaie accommodatie van de BWG Stables een korte terugkeer naar de plek, waar hij... (15-04-2024)
»
Het stuntteam van Josh Clemens gaat zondag 21 april op herhaling tijdens het concours van Het Twentse Ros op het hoofdterrein van de BWG Stables in... (13-04-2024)
»
KRONENBERG – Gert-Jan Bruggink rijdt goed van voren mee tijdens het CSI2* De Peelbergen. De ruiter uit De Lutte liet in drie dagen al vier keer een... (12-04-2024)
»
DEN HAM – Josta van Straaten kan zich niet heugen dat ze ooit zoveel prijzen op één dag pakte als afgelopen woensdag in Vragender. (12-04-2024)
»
Lydia Haselbekke uit Geesteren is een van de enthousiaste vrijwilligers bij de bixiewedstrijden, die zondag 20 april verreden worden. Ze kijkt ernaar... (12-04-2024)
»
Voor Gerco Schröder is het concours van Het Twentse Ros een evenement waar hij als ruiter te voet naar toe kan. De wedstrijd speelt zich immers af in... (11-04-2024)
»
De sport heeft haar al ver van huis gebracht, maar voor Maartje Lanooy is het bepaald geen straf wanneer ze als wedstrijdsecretaresse in de buurt van... (10-04-2024)
»
RIJSSEN – Met een eerste plaats in de rubriek over 1,40 meter en een tweede over 1,35 meter met de dertienjarige ruin Gelster (v. Carthino Z) deed... (09-04-2024)
»
Bij de ruiters en amazones is de belangstelling om deel te nemen aan het concours van Het Twentse Ros in Tubbergen, zoals Jos Brinkman in aflevering... (09-04-2024)
»
Voorzitter Jos Brinkman is uiterst tevreden met de belangstelling van ruiters om deel te nemen aan het concours van ‘zijn’ Twentse Ros uit Albergen.... (08-04-2024)
»
OPGLABBEEK - Meike Zwartjens was afgelopen weekend goed voor twee zeges en een achtste plaats tijdens de wedstrijden voor de jeugd in het Belgische... (08-04-2024)