Eerste puntje voor springequipe

SANKT GALLEN - Nederland heeft dankzij de achtste plaats in de Meydan FEI Nations Cup-wedstrijd in het Zwitserse Sankt Gallen het eerste punt gepakt. “Ik word er toch niet echt vrolijk van”, was het summiere commentaar van bondscoach Rob Ehrens direct na de wedstrijd. Frankrijk won voor de derde maal op rij.

Na de eerste manche stond Nederland met achttien punten op een goede vijfde plek en alle mogelijkheden leken voorhanden om  te kunnen klimmen in het klassement. Ook omdat Groot Britannie, dat derde stond na de eerste ronde, op vijftien strafpunten was komen te staan. De wedstrijd was niet echt zwaar gebouwd omdat de bodem erg veel te lijden had gehad van de regen, die het programma een dag eerder onmogelijk maakte. Mede daardoor konden in de eerste manche slechts vier foutloze rondes worden genoteerd en bleef het aantal combinaties dat in de tweede manche zonder springfouten bleef beperkt tot zes. Slechts twee Franse combinaties, Penelope Leprevost met de KWPN-gefokte Topinambour (v. Heartbreaker) en de Selle Francais gekeurde hengst Luccianno HN bleven in beide manches zonder springfout. Frankrijk won de wedstrijd met een totaal van vier strafpunten voor de Duitse équipe met 13 strafpunten, terwijl de Britten als derde eindigden met 19 strafpunten.

Voor Nederland ging Leon Thijssen (Baarlo) met Tyson als eerste van start. “Ik kwam in de eerste manche niet lekker in mijn ritme en daardoor maakten we een foutje op de sloot. In de tweede ronde raakten we het witte lint achter de sloot schijnbaar net en kregen we een fout op de driesprong”, aldus Thijssen. Vincent Voorn (Dinteloord) noteerde met de schimmel Audi’s Alpapillon-Armanie in beide manches twee springfouten. Voor Harrie Smolders (Hooge Mierde) werden vijf strafpunten in de eerste en acht in de tweede manche genoteerd. “We tikten tot tweemaal toe de planken steilsprong naar beneden en dat was echt balen”, aldus Smolders. De laatste starter voor Nederland was Marc Houtzager met de gelouterde goedgekeurde KWPN-hengst Opium VS. Op de eerste hindernis weigerde Opium te springen. Iets waar Houtzager absoluut niet op had gerekend. Het leidde tot een val en diskwalificatie. In de tweede ronde noteerde deze combinatie drie springfouten plus een fout voor het overschrijden van de tijd. De jury had echter niet gezien dat Houtzager drie springfouten had gemaakt en rekende hem er twee aan. Niet dat het iets uitmaakte, want Houtzager zorgde geheel tegen zijn doen in in beide manches voor het weg te strepen resultaat.

“We zitten in een stijgende lijn”, concludeerde Rob Ehrens met een zware ondertoon van ironie. Of was het sarcasme in zijn stem? “Ik ga echter weer hoopvol richting het CHIO Rotterdam en denk dat we daar een goede kans hebben om voor eigen publiek weer eens te gaan winnen”, aldus de bondscoach, aan wie duidelijk te merken was dat ditmaal de wens de vader van de gedachte was. (KNHS)

Meer Springen

»
DEURNE - Willem Greve profiteerde na zijn superieure foutloze rit met Grandorado TN NOP in het tweede onderdeel van het NK springruiters van de... (26-04-2024)
»
DEURNE – Willem Greve bezet met zijn dertienjarige bruine hengst Grandorado TN NOP (v. Eldorado van de Zeshoek) na het eerste onderdeel van het NK... (25-04-2024)
»
DEURNE – Thijmen Vos kende woensdag een vliegende start van het NK springen voor junioren. De Wierdenaar zegevierde op knappe wijze in de eerste... (25-04-2024)
»
TUBBERGEN – Gerco Schröder was zondag dicht bij de overwinning in de Grote Prijs van Albergen. Maar ook de thuisrijder moest uiteindelijk zijn... (21-04-2024)
»
Lars Schröder boekte zaterdag zijn tweede zege tijdens het concours van Het Twentse Ros Albergen door met de ruin Vagabond S de zege over 1,20 meter... (21-04-2024)
»
TUBBERGEN – De eerste twee dagen van het concours van Het Twentse Ros uit Albergen werden gedomineerd door ruiters die luisteren naar de naam... (18-04-2024)
»
Ties Oude Geerdink zorgt zaterdag en zondag tijdens het concours van Het Twentse Ros voor de muzikale sfeer in de grote tent op het concoursterrein... (16-04-2024)
»
SAASVELD – De driejarige schimmel Rosa Grey VDL (v. Dorian Grey TN Z x Verdi TN uit de befaamde grootmoeder Voltaire) van eigenaresse Marjolein... (16-04-2024)
»
Voor Jesper Romp betekent het concours van Het Twentse Ros op de fraaie accommodatie van de BWG Stables een korte terugkeer naar de plek, waar hij... (15-04-2024)
»
Het stuntteam van Josh Clemens gaat zondag 21 april op herhaling tijdens het concours van Het Twentse Ros op het hoofdterrein van de BWG Stables in... (13-04-2024)
»
KRONENBERG – Gert-Jan Bruggink rijdt goed van voren mee tijdens het CSI2* De Peelbergen. De ruiter uit De Lutte liet in drie dagen al vier keer een... (12-04-2024)
»
DEN HAM – Josta van Straaten kan zich niet heugen dat ze ooit zoveel prijzen op één dag pakte als afgelopen woensdag in Vragender. (12-04-2024)
»
Lydia Haselbekke uit Geesteren is een van de enthousiaste vrijwilligers bij de bixiewedstrijden, die zondag 20 april verreden worden. Ze kijkt ernaar... (12-04-2024)
»
Voor Gerco Schröder is het concours van Het Twentse Ros een evenement waar hij als ruiter te voet naar toe kan. De wedstrijd speelt zich immers af in... (11-04-2024)
»
De sport heeft haar al ver van huis gebracht, maar voor Maartje Lanooy is het bepaald geen straf wanneer ze als wedstrijdsecretaresse in de buurt van... (10-04-2024)
»
RIJSSEN – Met een eerste plaats in de rubriek over 1,40 meter en een tweede over 1,35 meter met de dertienjarige ruin Gelster (v. Carthino Z) deed... (09-04-2024)
»
Bij de ruiters en amazones is de belangstelling om deel te nemen aan het concours van Het Twentse Ros in Tubbergen, zoals Jos Brinkman in aflevering... (09-04-2024)
»
Voorzitter Jos Brinkman is uiterst tevreden met de belangstelling van ruiters om deel te nemen aan het concours van ‘zijn’ Twentse Ros uit Albergen.... (08-04-2024)
»
OPGLABBEEK - Meike Zwartjens was afgelopen weekend goed voor twee zeges en een achtste plaats tijdens de wedstrijden voor de jeugd in het Belgische... (08-04-2024)
»
GORLA MINORA – Jeroen Dubbeldam leverde afgelopen weekend in het Italiaanse Gorla Minore zijn beste resultaat of het parcours over 1,45 meter met... (08-04-2024)