Echte mondiale finale in Kentucky

LEXINGTON - De finale met paardenwissel, die zaterdagavond in het Kentucky Horse Park voor de springruiters de beslissing brengt wie zich de opvolger mag noemen van Jos Lansink, wordt een werkelijk mondiale finale. De Canadees Eric Lamaze, de Belg Philip Lejeune, de Braziliaan Rodrigo Pessoa en de Saudi-Arabische Abdullah Al Sharbatly zullen eerst het parcours op hun eigen paard  afleggen en daarna elkaars paarden over hetzelfde parcours rijden om uit te maken wie zich de komende vier jaar wereldkampioen mag noemen.

Daarbij is ook een belangrijke rol weggelegd voor de paarden waarvan er twee - Hickstead van Lamaze en Seldana di Campalto van Sharbatly - door leden van het KWPN zijn gefokt. Hickstead, waarmee Lamaze in Hongkong individueel Olympisch kampioen werd, is gefokt door B. van Schijndel te Maren Kessel en Seldana di Campalto werd gefokt door A.B. van der Wal in het Friese Boijl. HH Rebozo van Pessoa is in Mexico gefokt en is een zoon van Tlaloc la Silla. De moeder van HH Rebozo is de merrie Renata la Silla, die als Anja in Nederland werd geboren, en niet alleen zelf een indrukwekkende carrière als springpaard achter de rug heeft, maar ook reeds vijf internationaal springende paarden heeft voortgebracht. Daarmee is de Nederlandse inbreng op de finale, wanneer het om de vierbenige atleten gaat, groot.

In de laatste kwalificatie voor het individueel wereldkampioenschap eindigden ook de volgende KWPN-gefokte paarden in de kopgroep: Ninja la Silla (Guidam x Lys de Darmen) van de Zweede Rolg-Göran Bengtsson als zesde, Avenzio (Animo x Erdball xx) van de Japanner Taizo Sugitani als tiende, Presley Boy (Concorde x Damiro) van de Saudi-Arabiër Khaled Al Eid als twaalfde, Silvana de Hus (Corland x Widor) van de Fransman Kevin Staut als vijftiende, Plot Blue (Mr.Blue x Pilot) van de Duitser Marcus Ehning als zestiende en Talan (Concorde x Burggraaf) van de Brit Robert Smith als 28ste.

Rodrigo Pessoa heeft als enige van het viertal dat zich voor deze finale heeft geplaatst ervaring met het rijden van een paardenwissel. In 1998 sloot Pessoa in Rome de wereldkampioenschappen winnend af. De opvallendste ruiter in dit kwartet is de uit Saudi-Arabië afkomstige ruiter Abdullah Al Sharbatly, die pas zes weken geleden de beschikking kreeg over Sendana di Campalto, die tot dan toe werd uitgebracht door de Italiaan Natale Chiaudani. Sharbatly nam als voorbereiding op dit WK deel aan slechts twee wedstrijden, in Gijon en Madrid, waarbij het opvallend is dat deze combinatie tijdens dit WK tegen geen enkel strafpunt aanliep. "Ik ben gewend veel paarden te rijden en kan mij gemakkelijk aan de verschillende paarden aanpassen. Ik hoop en denk dan ook dat ik morgen voor een verrassing kan zorgen", aldus de 28-jarige Al Sharbatly.

Tijdens de persconferentie na afloop van de wedstrijd, waar alle vier finalisten aanwezig waren, loofden ze de kwaliteiten van elkaars paarden. "Je moet je heel snel kunnen aanpassen aan de paarden, maar het voordeel is dat het alle vier zeer goed getrainde paarden zijn met veel ervaring", aldus Pessoa. Philip Lejeune nam ook deel aan de WEG in 2002 en won toen, net als nu, brons met het team, maar dan met de vader van Vigo D'Arsouilles, de zeer veel springpaarden leverende Nabab de Reve. (Bron KNHS)

Meer Springen

»
DEURNE - Willem Greve profiteerde na zijn superieure foutloze rit met Grandorado TN NOP in het tweede onderdeel van het NK springruiters van de... (26-04-2024)
»
DEURNE – Willem Greve bezet met zijn dertienjarige bruine hengst Grandorado TN NOP (v. Eldorado van de Zeshoek) na het eerste onderdeel van het NK... (25-04-2024)
»
DEURNE – Thijmen Vos kende woensdag een vliegende start van het NK springen voor junioren. De Wierdenaar zegevierde op knappe wijze in de eerste... (25-04-2024)
»
TUBBERGEN – Gerco Schröder was zondag dicht bij de overwinning in de Grote Prijs van Albergen. Maar ook de thuisrijder moest uiteindelijk zijn... (21-04-2024)
»
Lars Schröder boekte zaterdag zijn tweede zege tijdens het concours van Het Twentse Ros Albergen door met de ruin Vagabond S de zege over 1,20 meter... (21-04-2024)
»
TUBBERGEN – De eerste twee dagen van het concours van Het Twentse Ros uit Albergen werden gedomineerd door ruiters die luisteren naar de naam... (18-04-2024)
»
Ties Oude Geerdink zorgt zaterdag en zondag tijdens het concours van Het Twentse Ros voor de muzikale sfeer in de grote tent op het concoursterrein... (16-04-2024)
»
SAASVELD – De driejarige schimmel Rosa Grey VDL (v. Dorian Grey TN Z x Verdi TN uit de befaamde grootmoeder Voltaire) van eigenaresse Marjolein... (16-04-2024)
»
Voor Jesper Romp betekent het concours van Het Twentse Ros op de fraaie accommodatie van de BWG Stables een korte terugkeer naar de plek, waar hij... (15-04-2024)
»
Het stuntteam van Josh Clemens gaat zondag 21 april op herhaling tijdens het concours van Het Twentse Ros op het hoofdterrein van de BWG Stables in... (13-04-2024)
»
KRONENBERG – Gert-Jan Bruggink rijdt goed van voren mee tijdens het CSI2* De Peelbergen. De ruiter uit De Lutte liet in drie dagen al vier keer een... (12-04-2024)
»
DEN HAM – Josta van Straaten kan zich niet heugen dat ze ooit zoveel prijzen op één dag pakte als afgelopen woensdag in Vragender. (12-04-2024)
»
Lydia Haselbekke uit Geesteren is een van de enthousiaste vrijwilligers bij de bixiewedstrijden, die zondag 20 april verreden worden. Ze kijkt ernaar... (12-04-2024)
»
Voor Gerco Schröder is het concours van Het Twentse Ros een evenement waar hij als ruiter te voet naar toe kan. De wedstrijd speelt zich immers af in... (11-04-2024)
»
De sport heeft haar al ver van huis gebracht, maar voor Maartje Lanooy is het bepaald geen straf wanneer ze als wedstrijdsecretaresse in de buurt van... (10-04-2024)
»
RIJSSEN – Met een eerste plaats in de rubriek over 1,40 meter en een tweede over 1,35 meter met de dertienjarige ruin Gelster (v. Carthino Z) deed... (09-04-2024)
»
Bij de ruiters en amazones is de belangstelling om deel te nemen aan het concours van Het Twentse Ros in Tubbergen, zoals Jos Brinkman in aflevering... (09-04-2024)
»
Voorzitter Jos Brinkman is uiterst tevreden met de belangstelling van ruiters om deel te nemen aan het concours van ‘zijn’ Twentse Ros uit Albergen.... (08-04-2024)
»
OPGLABBEEK - Meike Zwartjens was afgelopen weekend goed voor twee zeges en een achtste plaats tijdens de wedstrijden voor de jeugd in het Belgische... (08-04-2024)
»
GORLA MINORA – Jeroen Dubbeldam leverde afgelopen weekend in het Italiaanse Gorla Minore zijn beste resultaat of het parcours over 1,45 meter met... (08-04-2024)