Dubbeldam achtste in GP Calgary

CALGARY - Jeroen Dubbeldam sloot zondag de prestigieuze Grote Prijs van Calgary als beste Nederlander af op de achtste plaats. Met de tienjarige Holsteiner hengst BMC Quality Time Tn (v. Quidam de Revel x Cantus) hield Dubbeldam in de eerste ronde de schade beperkt tot één strafpunt voor het overschrijden van de tijd. Ondanks elf strafpunten in de tweede omloop klasseerde de Olympisch kampioen van 2000 zich toch nog royaal in de top tien. 

Parcoursbouwer Leopoldo Palacios had voor de eerste manche een traject ontworpen dat fair, technisch loodzwaar, hoog en breed was. Slechts één combinatie, de Amerikaanse Reed Kessler, bleef met Cylana niet alleen foutloos maar ook binnen de tijd. Jeroen Dubbeldam stuurde de schimmelhengst Quality Time TN zeer goed over het parcours en hij hoefde slechts één strafpunt voor het overschrijden van de tijd te accepteren. Deze voorlopige tweede plek deelde hij met de Fransman Roger Yves Bost met Nippon d'Elle en de 19-jarige Olivier Philippaerts uit België met Cabrio van de Heffinck.

Jeroen Dubbeldam was de laatste troef van Nederland en ook in de tweede manche sprong Quality Time op een wijze die zijn naam eer aandoet. Heel veel vermogen, de nodige souplesse en een heel fijne techniek. Na een enorme triplebar moest een haakse wending naar links worden gereden op weg naar een fragiel ogende driesprong, die geheel in het wit was gestoken. In die wending kreeg Jeroen de hengst plotsklaps niet meer voorwaarts en ontstond een weigering. Na de hindernis opnieuw te hebben aangereden werd ook nog een fout op de middelste hindernis gemaakt, waardoor Jeroen terugviel naar de achtste plaats, die toch nog goed was voor 23.000 Canadese dollars.

"Ik maakte op precies het verkeerde moment met mijn hand een verkeerde beweging, die ogenblikkelijk zwaar werd afgestraft. Echt heel jammer, want we waren op weg om foutloos te blijven", aldus Dubbeldam. Hij baalde nog meer toen hij zag dat Olivier Philippaerts met de zeer sterk springende Cabrio van de Heffinck ook in de tweede manche een strafpunt kreeg voor het overschrijden van de tijd. Rogier Yves Bost gooide twee balken uit de lepels, net als de Amerikaanse Reed Kessler, die daardoor van de eerste plek terugviel naar de vijfde plaats.

Met een totaal van twee tijdfouten ging de hoofdprijs van 335.000 Canadese dollars naar de Belgische ruiter Olivier Philippaerts met Cabrio van de Heffinck, voor de Amerikaanse Beezie Madden die met Simon (Mr.Blue x Polydox), voorheen gereden door Jeroen Dubbeldam, in de eerste manche tegen een springfout was aangelopen, maar in de tweede ronde foutloos bleef.

Het succes van de familie Philippaerts werd compleet gemaakt door vader Ludo, die met Challenge van de Begijnakker in de eerste ronde ook tegen een foutje was aangelopen, maar in de tweede de lei eveneens schoon hield. Zijn tijd was echter iets langzamer dan die van Madden, waardoor Ludo Philippaerts als derde eindigde. Daarmee verdiende deze Belgische familie op deze opnieuw licht tropische zondag in Canada maar liefst 438.000 Canadese dollars.

Derde in landenwedstrijd
Jeroen Dubbeldam leverde zaterdag een goed aandeel in de derde plaats van het Nederlands springteam in de landenwedstrijd van het loodzware CSI5 van Calgary. De ruiter uit Weerselo maakte in beide manches een springfout met BMC Quality Time Tn. Daarmee was hij na nationaal kampioen Jur Vrieling en VDL Bubalu (4 en 0) de beste Nederlander. Harrie Smolders tekende met Exquis Walnut de Muze voor 9 en 4 strafpunten. Leon Thijssen herstelde zich met Tyson na drie springfouten in de eerste manche met één balk in de tweede.

Met 25 strafpunten moest Oranje, dit keer geleid door Sven Harmsen, het winnende Duitsland (16) en Ierland (23) voor laten gaan. De landenwedstrijd werd gewonnen door Jeroen Dubbeldam eindigde met BMC Utascha SFN ook als derde in een rubriek over 1,50 meter met winnaarronde. Beezie Madden was de sterkste met Coral Reef Via Volo. (m.m.v. KNHS)

Uitslag Grote Prijs Calgary (1,60 meter)
1) Olivier Philippaerts (Bel) - Cabrio van de Heffinck (Cassini I x Calato) - 1 / 1 - 72.46
2) Beezie Madden (USA) - Simon (Mr. Blue x Polydox) - 4 / 0 - 69.06
3) Ludo Philippaerts (Bel) - Challenge van de Begijnakker (Chellano Z x Palestro van de Begijnakker) - 4 / 0 - 70.11
8) Jeroen Dubbeldam (Weerselo) - BMC Quality Time TN (Quidam de Revel x Cantus) - 1 /11 - 80.99
9) Harrie Smolders (Hooge Mierde) - Exquis Walnut de Muze (Nabab de Reve x Chin Chin) - 6 / 9 - 72.98
12) Jur Vrieling (Holwierde) - VDL Bubalu (Baloubet du Rouet x Nimmerdor) - 5 / eli.
17) Leon Thijssen (Baarlo) - Tyson (Numero Uno x Voltaire) - 9

 

Foto Jeroen Dubbeldam met BMC Quality Time Tn van www.fototrailer.nl

Meer Springen

»
DEURNE - Thijmen Vos legde zaterdag op superieure wijze beslag op de nationale springtitel voor junioren. De Wierdenaar was oppermachtig met zijn... (27-04-2024)
»
DEURNE - Willem Greve profiteerde na zijn superieure foutloze rit met Grandorado TN NOP in het tweede onderdeel van het NK springruiters van de... (26-04-2024)
»
DEURNE – Willem Greve bezet met zijn dertienjarige bruine hengst Grandorado TN NOP (v. Eldorado van de Zeshoek) na het eerste onderdeel van het NK... (25-04-2024)
»
DEURNE – Thijmen Vos kende woensdag een vliegende start van het NK springen voor junioren. De Wierdenaar zegevierde op knappe wijze in de eerste... (25-04-2024)
»
TUBBERGEN – Gerco Schröder was zondag dicht bij de overwinning in de Grote Prijs van Albergen. Maar ook de thuisrijder moest uiteindelijk zijn... (21-04-2024)
»
Lars Schröder boekte zaterdag zijn tweede zege tijdens het concours van Het Twentse Ros Albergen door met de ruin Vagabond S de zege over 1,20 meter... (21-04-2024)
»
TUBBERGEN – De eerste twee dagen van het concours van Het Twentse Ros uit Albergen werden gedomineerd door ruiters die luisteren naar de naam... (18-04-2024)
»
Ties Oude Geerdink zorgt zaterdag en zondag tijdens het concours van Het Twentse Ros voor de muzikale sfeer in de grote tent op het concoursterrein... (16-04-2024)
»
SAASVELD – De driejarige schimmel Rosa Grey VDL (v. Dorian Grey TN Z x Verdi TN uit de befaamde grootmoeder Voltaire) van eigenaresse Marjolein... (16-04-2024)
»
Voor Jesper Romp betekent het concours van Het Twentse Ros op de fraaie accommodatie van de BWG Stables een korte terugkeer naar de plek, waar hij... (15-04-2024)
»
Het stuntteam van Josh Clemens gaat zondag 21 april op herhaling tijdens het concours van Het Twentse Ros op het hoofdterrein van de BWG Stables in... (13-04-2024)
»
KRONENBERG – Gert-Jan Bruggink rijdt goed van voren mee tijdens het CSI2* De Peelbergen. De ruiter uit De Lutte liet in drie dagen al vier keer een... (12-04-2024)
»
DEN HAM – Josta van Straaten kan zich niet heugen dat ze ooit zoveel prijzen op één dag pakte als afgelopen woensdag in Vragender. (12-04-2024)
»
Lydia Haselbekke uit Geesteren is een van de enthousiaste vrijwilligers bij de bixiewedstrijden, die zondag 20 april verreden worden. Ze kijkt ernaar... (12-04-2024)
»
Voor Gerco Schröder is het concours van Het Twentse Ros een evenement waar hij als ruiter te voet naar toe kan. De wedstrijd speelt zich immers af in... (11-04-2024)
»
De sport heeft haar al ver van huis gebracht, maar voor Maartje Lanooy is het bepaald geen straf wanneer ze als wedstrijdsecretaresse in de buurt van... (10-04-2024)
»
RIJSSEN – Met een eerste plaats in de rubriek over 1,40 meter en een tweede over 1,35 meter met de dertienjarige ruin Gelster (v. Carthino Z) deed... (09-04-2024)
»
Bij de ruiters en amazones is de belangstelling om deel te nemen aan het concours van Het Twentse Ros in Tubbergen, zoals Jos Brinkman in aflevering... (09-04-2024)
»
Voorzitter Jos Brinkman is uiterst tevreden met de belangstelling van ruiters om deel te nemen aan het concours van ‘zijn’ Twentse Ros uit Albergen.... (08-04-2024)
»
OPGLABBEEK - Meike Zwartjens was afgelopen weekend goed voor twee zeges en een achtste plaats tijdens de wedstrijden voor de jeugd in het Belgische... (08-04-2024)