Debuut van een diva in de dop

SAASVELD - Nog negen plaatsen zijn er vandaag in de Ankerhal te Saasveld te verdelen in de derde en laatste kwalificatiewedstrijd voor de finale van de strijd om de Twente Cup 2011. In twee rubrieken krijgen de deelnemers, die zich nog niet hebben geplaatst voor de eindstrijd op 9 december in het Hengelose Expo Center de laatste kansen om er tijdens Hippisch Hengelo bij te zijn. Een van hen is Amke Bekhuis, die vandaag voor het eerst in actie komt voor de Twente Cup. Dertien lentes jong nog slechts, maar al wel een diva in de dop.

De piepjonge Langeveense kende met haar negenjarige merrie Diva een stormachtige entree in de klasse M bij de senioren. Ze triomfeerde onder meer in Lonneker en Wierden en hield in al haar eerste negen basisparcoursen bij de senioren de lei schoon. Met haar aanvallende rijstijl diende ze zich meteen aan als een serieuze kandidaat voor de hoofdprijzen. Met de door Gert-Jan Bruggink gefokte Diva (v. Marome x Hamilton x Makelaar) had Amke Bekhuis nog maar twee maanden geleden direct een klik. “Ze is heel voorzichtig, heeft een geweldige instelling, is daardoor altijd scherp.”

Diva biedt Amke Bekhuis, die nog enkele jaren vooruit kan bij de pony’s, de mogelijkheid wellicht deel te nemen aan de komende internationale competitie om de Children’s Cup. “Diva had onder Bastiaan Loohuis een jaartje niet gelopen toen wij haar tegenkwamen”, vertelt de kleine amazone, die aan het St. Canisius-College in Tubbergen tweedejaars Havo-leerlinge is. “Als het zo goed blijft gaan, hoop ik met haar ook naar het EK Children te mogen.”

Ondertussen blijft ze de concurrentie ook teisteren in haar eigen leeftijdsgroep. Als lid van het nationale ponykader van bondscoach Sven Harmsen snelt ze van zege naar zege. En haar toekomst bij de pony’s lijkt er alleen nog maar beter op geworden sinds ze onlangs ook de twee toppers Matchello en Kingston van de Westeres van collegaatje Lisanne Roesink onder het zadel heeft gekregen. Maar eerst gaat alle aandacht uit naar de twee parcoursen van vandaag, waarin ze met Diva moet proberen zich bij de 27 deelnemers voor ‘Hengelo’ te scharen. De rubriek direct op tijd van vanmiddag is pas de tweede wedstrijd waarin ze als Z-deelneemster op de startlijst staat.

Twee weken geleden in Luttenberg beleefde Bekhuis met Diva haar debuut op dat niveau met een foutloze rit en een veertiende plek. Amke Bekhuis komt als zestiende in de ring en heeft later op de dag in de rubriek met barrage als derde starter slechts twee van haar nieuwe collega’s voor zich.

Inzet op de parcoursen van Jos Brinkman zijn de eerste vier posities in de eerste rubriek, gerekend over de klasse Z en ZZ (in handicap) samen. De vijf laatste startplaatsen voor de eindstrijd worden vanavond verdeeld in de klasse met barrage.

In Hengelo mogen de 27 deelnemers ieder met slechts één paard een gooi doen naar de Twente Cup. Dat betekent dat enkele ruiters, die zich met meer dan één paard geplaatst hebben, dan moeten kiezen. In de finale begint iedereen weer met een schone lei en heeft dus elke deelnemer evenveel kansen om de opvolger te worden van Hendrik Jan Schuttert, die in 2010 de Twente Cup veroverde met Zudith HS.

Klasse Z direct op tijd
Klasse ZZ direct op tijd

Meer Archief 2011 Twente Cup

»
TUBBERGEN - Tasche Staalconstructie Tubbergen sponsort ook in 2012 de strijd om de Twente Cup bij zowel de paarden als de pony's. Directeur-eigenaar... (21-12-2011)
»
HENGELO - Chantal Regter heeft vrijdagavond in het Hengelose Expo Center met haar paard Willowy de Tasche Staalconstructie Tubbergen Twente Cup 2011... (11-12-2011)
»
BORNE - Bjorn Egberink mist vrijdag de finale van de strijd om de Tasche Staalconstructie Tubbergen Twente Cup, die hij twee jaar geleden nog won met... (08-12-2011)
»
SAASVELD - Steven Veldhuis (foto) en Rob Schipper kunnen beiden voor de finale van de strijd om de Tasche Staalconstructie Tubbergen Twente Cup een... (27-11-2011)
»
SAASVELD - Jeanette Corbeek (foto) was zaterdag prima op dreef in de klasse ZZ in het klassiek springen direct op tijd. De amazone uit Hengelo... (26-11-2011)
»
WIERDEN - Behalve Harrie Wiering en Bjorn Egberink waren vooral Rob Schipper en Chantal Regters uitblinkers in de tweede kwalificatiewedstrijd voor... (30-10-2011)
»
WIERDEN - Bjorn Egberink volgde zaterdagavond in Wierden het goede voorbeeld van stalgenoot Harrie Wiering van De Hemmelhorst door de vierde... (29-10-2011)
»
WIERDEN – Harrie Wiering voerde zaterdagmiddag een sterk contingent van ZZ-ruiters aan in de derde kwalificatieronde van de strijd om de Twente Cup.... (29-10-2011)
»
LONNEKER – Vrouwen hebben voorlopig de overhand in de strijd om de Twente Cup.  Zes van de negen zekere finalisten zijn amazones. Tussen de... (07-10-2011)
»
LONNEKER - Isabelle van Straaten (foto) was vrijdagavond na een messcherp gereden barrage met haar pas zevenjarige merrie Zeuchelle S (v. Rash R x... (07-10-2011)
»
LONNEKER - Ze vindt zichzelf niet goed genoeg om ooit de top te halen. Maar Malou Oude Luttikhuis (foto) was vrijdag wel de complete concurrentie in... (07-10-2011)
»
LONNEKER - In elk geval drie oud-winnaars zijn van de partij als vrijdag 7 oktober in Lonneker de 29ste editie van de strijd om de Tasche... (04-10-2011)
»
BORNE - De 29ste editie van de strijd om de Tasche Staalconstructie Tubbergen Twente Cup voor landelijke springruiters begint vrijdag 7 oktober in ... (27-09-2011)
»
HENGELO - Manege De Twentse Marke in Lonneker is vrijdag 7 oktober het domein van de deelnemers aan de 29ste editie van de strijd om de Tasche... (13-09-2011)