Slothindernis breekt Jos Lansink op

MECHELEN - Slechts één hindernis scheidde Jos Lansink donderdag van de zege in de Wereldbeker-wedstrijd van Mechelen. Als laatste starter werd Lansink niet in staat geacht met de achtjarige schimmel Casper van Spieveld onder de tijd van de tot dan toe leidende Jessica Kuerten te duiken. De schimmelruin beschikt over een enorm springvermogen, maar oogt iets zwaar waardoor het niet waarschijnlijk leek dat dit paard ook nog eens heel snel zou kunnen gaan. Dat lukte Jos wel, maar een fout op het slotobstakel gooide een mooie droom in duigen.

Jos Lansink heeft Casper van Spieveld nu twee weken op stal en bracht hem pas voor de tweede maal uit. Hij slaagde erin dit jonge paard tot uiterste spoed te manen. Op weg naar de laatste hindernis, een indrukwekkende steilsprong, leek Lansink de winst binnen handbereik te hebben. Terwijl de schimmel op imposante wijze over de groene planken zweefde, tikte hij met zijn rechter achterbeen net tegen de bovenste plank die prompt viel. In plaats van de zege restte hem de derde plek achter Jessica Kuerten die met deze zege niet alleen 13.000 euro verdiende maar ook een auto van het merk waarmee land valt te veroveren.

In de barrage ging Gregory Wathelet als eerste van start en hij vroeg van Sea Coast Cortes C direct een hoog tempo. De pas achtjarige ruin van Randel Z wende hier en daar iets ruim maar realiseerde een snelle tijd. Daarmee leek hij de drie combinaties die na hem kwamen onder druk te zetten omdat hij over de hoge en brede hindernissen ook foutloos was gebleven. Zijn landgenoot Niels Bruynseels leek met de schimmelmerrie Nasa een poging te wagen maar hij bleek op de eindstreep niet alleen bijna een seconde langzamer maar noteerde op de allerlaatste sprong ook een fout. Daarna kwam de blondgelokte Ierse Jessica Kuerten en zij liet haar Myrtille Paulois niet alleen op een dubbeltje draaien maar de tienjarige dochter van Dollar de Murier accelereerde ook als een Formule I-racewagen. Daarmee boorde de Ierse de Belgische hoop op een zege in deze thuiswedstrijd voor een tot de allerlaatste plaats bezette Nekkerhal de grond in. 

Albert Zoer eindigde dankzij de snelste tijd van de ruiters met een springfout als zevende achter twee ruiters die een strafpunt opliepen voor het overschrijden van de toegestane tijd. Leon Thijssen (Baarlo), op woensdag nog glorieus winnaar in de Grote Prijs Topsport Vlaanderen, moest met Tyson (Numero Uno x Voltaire) twee springfouten accepteren. Harrie Smolders (Lage Mierde) noteerde met Exquis Walnut de Muze drie springfouten. Hoewel hij geen punten aan zijn ranking kon toevoegen, blijft hij met een zesde plaats de beste Nederlander voor Gerco Schröder die veertiende staat. Europees kampioen Kevin Staut blijft aan de leiding voor Rolf-Göran Bengtsson en de Duitse Meredith Michaels-Beerbaum.

Voor meer informatie: www.jumping-mechelen.com

Uitslag Wereldbeker kwalificatie Mechelen
1. Jessica Kuerten (Ier) – Castle Forbes Myrtille Paulois – 0 / 0 – 39.94
2. Gregory Wathelet (Bel) – Sea Coast Cortes C – 0 / 0 – 40.44
3. Jos Lansink (Bel) – Casper van Spieveld – 0 / 4 – 39.62
7. Albert Zoer (Echten) – Sam (Calvados x Ahorn) – 4 – 65.61
22. Leon Thijssen (Baarlo) – Tyson (Numero Uno x Voltaire) – 8 – 66.34
34. Harrie Smolders (Lage Mierde) – Exquis Walnut de Muze – 12 – 68.40

Tussenstand Wereldbeker Europese League
1. Kevin Staut (Fra) – 87
2. Rolf-Göran Bengtsson (Zwe) – 57
3. Meredith Michaels-Beerbaum (Dui) – 50
6. Harrie Smolders (Lage Mierde) – 41
14. Gerco Schröder (Tubbergen) – 28
16. Leon Thijssen (Baarlo) – 27
22. Jeroen Dubbeldam (Weerselo) – 20
32. Marc Houtzager (Rouveen) – 16
33. Albert Zoer (Echten) - 15

Foto Jos Lansink van Charel van Tendeloo/TC Tubantia

Meer Springen

»
GEESTEREN – Amber van Marle maakte zaterdag een prima indruk in de ‘kleine’ Grote Prijs van Hippisch Geesteren. De amazone uit Ambt-Delden hoefde op... (05-05-2024)
»
GEESTEREN – Eric ten Cate schreef vrijdag in eigen woonplaats de rubriek over 1,35 meter van Hippisch Geesteren op zijn naam. Met de schimmelmerrie... (03-05-2024)
»
GEESTEREN – Robert Vos mocht zich donderdag winnaar noemen van de toprubriek van de dag tijdens Hippisch Geesteren. De Wierdenaar werd over 1,35... (02-05-2024)
»
ERMELO – Jeroen Dubbeldam reed donderdag met zijn elfjarige bruine ruin Trezeguet naar een keurige derde plek in de rubriek over 1,45 meter met... (02-05-2024)
»
ERMELO – Hessel Hoekstra nam zijn puike vorm van het NK van afgelopen weekend mee naar Ermelo. Met zijn tienjarige vosruin Jayton (v. Ludwigs Ass)... (02-05-2024)
»
VRAGENDER - Steven Veldhuis zal er niet raar van opkijken als Blom’s Larado O volgend jaar meespringt op het NK in Deurne. Het vermogen heeft hij... (29-04-2024)
»
DEURNE – Willem Greve voegde zondag opnieuw een mooi hoogtepunt toe aan zijn toch al fraaie erelijst. In Deurne veroverde hij net als in 2022 de... (28-04-2024)
»
DEURNE – Het goud leek voor het grijpen voor Mart IJland op de slot dag van het NK springen voor young riders, maar in de laatste rit verdween het... (28-04-2024)
»
DEURNE - Thijmen Vos legde zaterdag op superieure wijze beslag op de nationale springtitel voor junioren. De Wierdenaar was oppermachtig met zijn... (27-04-2024)
»
DEURNE - Willem Greve profiteerde na zijn superieure foutloze rit met Grandorado TN NOP in het tweede onderdeel van het NK springruiters van de... (26-04-2024)
»
DEURNE – Willem Greve bezet met zijn dertienjarige bruine hengst Grandorado TN NOP (v. Eldorado van de Zeshoek) na het eerste onderdeel van het NK... (25-04-2024)
»
DEURNE – Thijmen Vos kende woensdag een vliegende start van het NK springen voor junioren. De Wierdenaar zegevierde op knappe wijze in de eerste... (25-04-2024)
»
TUBBERGEN – Gerco Schröder was zondag dicht bij de overwinning in de Grote Prijs van Albergen. Maar ook de thuisrijder moest uiteindelijk zijn... (21-04-2024)
»
Lars Schröder boekte zaterdag zijn tweede zege tijdens het concours van Het Twentse Ros Albergen door met de ruin Vagabond S de zege over 1,20 meter... (21-04-2024)
»
TUBBERGEN – De eerste twee dagen van het concours van Het Twentse Ros uit Albergen werden gedomineerd door ruiters die luisteren naar de naam... (18-04-2024)
»
Ties Oude Geerdink zorgt zaterdag en zondag tijdens het concours van Het Twentse Ros voor de muzikale sfeer in de grote tent op het concoursterrein... (16-04-2024)
»
SAASVELD – De driejarige schimmel Rosa Grey VDL (v. Dorian Grey TN Z x Verdi TN uit de befaamde grootmoeder Voltaire) van eigenaresse Marjolein... (16-04-2024)
»
Voor Jesper Romp betekent het concours van Het Twentse Ros op de fraaie accommodatie van de BWG Stables een korte terugkeer naar de plek, waar hij... (15-04-2024)
»
Het stuntteam van Josh Clemens gaat zondag 21 april op herhaling tijdens het concours van Het Twentse Ros op het hoofdterrein van de BWG Stables in... (13-04-2024)
»
KRONENBERG – Gert-Jan Bruggink rijdt goed van voren mee tijdens het CSI2* De Peelbergen. De ruiter uit De Lutte liet in drie dagen al vier keer een... (12-04-2024)