Marc Houtzager eerste de beste

OMMEN - Marc Houtzager was zondagmiddag tijdens de strijd om de Grote Prijs van het Vechtdal in twee opzichten de eerste de beste. De ruiter uit Rouveen was met Sterrehof's Uppity de eerste die op het selectieve parcours foutloos en binnen de tijd bleef. En in de barrage was hij als eerste starter goed voor de beste prestatie ondanks de concurrentie van zes sterke concurrenten. "Mooi", vond Houtzager, "om winnaar te zijn van de hoofdrubriek van de eerste editie van het CSI3 in Ommen."

Houtzager was met zijn twaalfjarige vosruin (v. Guidam x Epilot) ruim een seconde sneller dan regerend Europees kampioen Rolf-Göran Bengtsson met Casall Ask. Als derde eindigde de Egyptenaar Nayel Nassar, die met Lordan zijn laatste wedstrijd reed onder supervisie van Piet Raijmakers sr en terugkeert naar Amerika om zijn studie te vervolgen.

Achter de sterk rijdende Patrick Lemmen met Zycalin W reden Jeroen Dubbeldam met Utascha SFN, zijn pupil Sjaak Sleiderink met Zhivago en Gerco Schröder met New Orleans naar de plekken vijf tot en met zeven.

De barrage ging net voorbij aan onder anderen Willem Greve met Carambole (achtste), Caroline Müller met Van Gogh (tiende) en Ben Schröder met Cognac Champblanc (elfde). Ze haalden de vereiste maximale tijd van 79 seconden van het basisparcours niet.

Houtzager, die als zevende ruiter van start ging in het basisparcours, moest bijna dertig combinaties wachten eer hij wist dat hij zijn Uppity (Guidam x E-Pilot) voor de barrage moest zadelen. "Voor een parcoursbouwer is het moeilijk om hoger en breder te bouwen en ook aan de technische lijnen in het parcours zitten grenzen. Dan is ook de toegestane tijd een middel om de strijd te beslissen. Mede daardoor speelt die tijd steeds vaker een belangrijke rol. Ik heb in Uppity een snel paard en met mij had denk ik ongeveer de helft van de combinaties ook geen problemen om het parcours binnen de tijd te rijden", aldus Houtzager, die als eerste van het zevental barrageruiters de ring binnen moest.

"Dat geeft je de mogelijkheid om een tijd neer te zetten en dan maar hopen dat de anderen hun tanden daarop stuk gaan bijten. Als je later in de barrage van start had kunnen gaan had ik de gelegenheid gehad om te kijken waar tijd te winnen was. Nu had ik in de lange lijn langs het publiek misschien een galopsprong minder kunnen maken". De afgelopen maanden heeft Sterrehof's  Uppity voor Houtzager de kar moeten trekken, omdat zijn Olympische paard Sterrehof's Tamino licht geblesseerd is. "Uppity is vaak mee geweest als tweede paard en dankzij zijn fantastische instelling en de wil om altijd zijn best te doen heeft hij probleemloos de rol van eerste paard overgenomen. Met Tamino gaat het herstel voorspoedig en hoop ik over drie maanden weer een beroep op hem te kunnen doen."

Jeroen Dubbeldam kende een prima generale voor het EK. Utascha SFN deed het uitstekend en de fout die de merrie in de extra rondgang maakte, schreef de Olympisch kampioen aan zichzelf toe. "Ik kwam iets te lang op de insprong, maar Utascha sprong ook in de barrage geweldig. Of ik klaar ben voor het EK? Dat zal wel moeten, want dit was de laatste generale repetitie."

De broers Frank en Hendrik Jan Schuttert konden het in zeer groten getale opgekomen thuispubliek - niet in het laatst afgekomen op een mooie demonstratie van dressuurgrootheid Anky van Grunsven - niet op een succes trakteren in het hoofdnummer. Beiden verlieten, met respectievelijk Casper van Spieveld en Cerona HS, na twee springfouten de ring.

Hendrik Jan won eerder op de dag wel de finale van de strijd bij de jonge paarden. Met de zevenjarige bruine ruin Balboa HS (v. Tygo x Furore) bleef hij Tim Hoster met Quido Rebel elfhonderdste en nummer drie Pim Mulder met Blizzerd dertienhonderdste seconde voor. Jos Lansink werd zevende met Bacardi VDL, Jesper Romp negende met Hope.

De regionale vertegenwoordigers slaagden er in de finale van de Small Tour niet in bij de eerste tien te eindigen. De topdrie werd gevormd door Mario Wilson Fernandes met Chiquito Z, Albert Zoer met Budine en Doron Kuipers met Varios.

UITSLAG GROTE PRIJS VECHTDAL

VIDEOREPORTAGE BARRAGE VAN EQUIREPORT

Foto Marc Houtzager met Sterrehof's Uppity van www.fototrailer.nl

Meer Springen

»
ERMELO - De springruiters van TeamNL, met onder anderen nationaal kampioen Willem Greve in de gelederen, wonnen zondag op overtuigende wijze de... (05-05-2024)
»
GEESTEREN – De Grote Prijs van Hippisch Geesteren over 1,40 meter met barrage werd zondag een prooi voor Albert Zoer en zijn achtjarige vosmerrie... (05-05-2024)
»
ERMELO – Jeroen Dubbeldam mocht zaterdag hopen op een zege in de eerste Grote Prijs van het CSI2* Ermelo. Laatste starter Pim Mulder ging echter in  ... (05-05-2024)
»
GEESTEREN – Amber van Marle maakte zaterdag een prima indruk in de ‘kleine’ Grote Prijs van Hippisch Geesteren. De amazone uit Ambt-Delden hoefde op... (05-05-2024)
»
GEESTEREN – Eric ten Cate schreef vrijdag in eigen woonplaats de rubriek over 1,35 meter van Hippisch Geesteren op zijn naam. Met de schimmelmerrie... (03-05-2024)
»
GEESTEREN – Robert Vos mocht zich donderdag winnaar noemen van de toprubriek van de dag tijdens Hippisch Geesteren. De Wierdenaar werd over 1,35... (02-05-2024)
»
ERMELO – Jeroen Dubbeldam reed donderdag met zijn elfjarige bruine ruin Trezeguet naar een keurige derde plek in de rubriek over 1,45 meter met... (02-05-2024)
»
ERMELO – Hessel Hoekstra nam zijn puike vorm van het NK van afgelopen weekend mee naar Ermelo. Met zijn tienjarige vosruin Jayton (v. Ludwigs Ass)... (02-05-2024)
»
VRAGENDER - Steven Veldhuis zal er niet raar van opkijken als Blom’s Larado O volgend jaar meespringt op het NK in Deurne. Het vermogen heeft hij... (29-04-2024)
»
DEURNE – Willem Greve voegde zondag opnieuw een mooi hoogtepunt toe aan zijn toch al fraaie erelijst. In Deurne veroverde hij net als in 2022 de... (28-04-2024)
»
DEURNE – Het goud leek voor het grijpen voor Mart IJland op de slot dag van het NK springen voor young riders, maar in de laatste rit verdween het... (28-04-2024)
»
DEURNE - Thijmen Vos legde zaterdag op superieure wijze beslag op de nationale springtitel voor junioren. De Wierdenaar was oppermachtig met zijn... (27-04-2024)
»
DEURNE - Willem Greve profiteerde na zijn superieure foutloze rit met Grandorado TN NOP in het tweede onderdeel van het NK springruiters van de... (26-04-2024)
»
DEURNE – Willem Greve bezet met zijn dertienjarige bruine hengst Grandorado TN NOP (v. Eldorado van de Zeshoek) na het eerste onderdeel van het NK... (25-04-2024)
»
DEURNE – Thijmen Vos kende woensdag een vliegende start van het NK springen voor junioren. De Wierdenaar zegevierde op knappe wijze in de eerste... (25-04-2024)
»
TUBBERGEN – Gerco Schröder was zondag dicht bij de overwinning in de Grote Prijs van Albergen. Maar ook de thuisrijder moest uiteindelijk zijn... (21-04-2024)
»
Lars Schröder boekte zaterdag zijn tweede zege tijdens het concours van Het Twentse Ros Albergen door met de ruin Vagabond S de zege over 1,20 meter... (21-04-2024)
»
TUBBERGEN – De eerste twee dagen van het concours van Het Twentse Ros uit Albergen werden gedomineerd door ruiters die luisteren naar de naam... (18-04-2024)
»
Ties Oude Geerdink zorgt zaterdag en zondag tijdens het concours van Het Twentse Ros voor de muzikale sfeer in de grote tent op het concoursterrein... (16-04-2024)
»
SAASVELD – De driejarige schimmel Rosa Grey VDL (v. Dorian Grey TN Z x Verdi TN uit de befaamde grootmoeder Voltaire) van eigenaresse Marjolein... (16-04-2024)