Goud Dubbeldam, brons Ben Schröder

MIERLO - Jeroen Dubbeldam heeft maandagmiddag in Mierlo de nationale springtitel heroverd op Gerco Schröder. De ruiter uit Weerselo was met BMC Quality Time TN de sterkste in het eindklassement. Achter Marc Houtzager met Voltaire eindigde Ben Schröder als derde met BMC Unaniem, net voor zijn broer Gerco Schröder, die met Eurocommerce London vierde werd. De laatste was titelverdediger.

Parcoursbouwer Louis Konickx zou als regisseur van thrillers Oscars
kunnen veroveren, want anders dan een thriller kan en mag de derde en laatste wedstrijd van het Nederlands kampioenschap springen voor senioren niet worden betiteld. Daarbij speelde de allerlaatste hindernis, een imposante oxer, de rol van guillotine. Jeroen Dubbeldam (Weerselo), eerder Nederlands kampioen in 2009, harkte met BMC Quality Time TN de titel binnen, met minder dan één strafpunt voorsprong op Marc Houtzager (Rouveen), die met zijn jonge Voltaire in de eerste manche de Nederlandse titel liet glippen na een foutloze rit, door een strafpunt te noteren voor het overschrijden van de toegestane tijd. Ben Schröder (Tubbergen), Nederlands kampioen in 1999, eindigde met BMC Unaniem op de derde plaats.

Voor Jeroen Dubbeldam was deze tweede nationale titel net zo mooi als zijn eerste. "Als je wint is ieder kampioenschap mooi. Het was een uitermate spannend kampioenschap en het publiek bleef tot en met de laatste ruiter in het ongewisse wie kampioen zou worden. En dat maakt een wedstrijd voor het publiek ook bijzonder spannend", aldus Dubbeldam.

Die laatste ruiter was Jur Vrieling (Holwierde) met VDL Bubalu. Halverwege het parcours stak Bubalu al even zijn achterbenen in de oxer, om ze net op tijd weer op te tillen, maar op de tweede van de dubbelsprong, een oxer, tikte de bruine hengst net te zwaar tegen de bovenste paal, die prompt viel. Toen Vrieling zijn paard ook nog eens de laatste hindernis te zwaar raakte was niet alleen de overwinning voor de Groninger verloren gegaan, maar ook een podiumplek. Hij eindigde uiteindelijk op de vijfde plaats, achter Gerco Schröder met Eurocommerce London.

Daarmee kon met recht worden gesteld dat dit Nederlands kampioenschap veel weg had van een hengstenbal, want vier van de eerste vijf paarden gaan als dekhengst door het leven en alleen het rijdier van Houtzager is geruind.
Voor de guilotinerol van de laatste hindernis had Dubbeldam een verklaring. "Op zo'n laatste hindernis gaan de zenuwen een hoofdrol spelen en wordt het een psychisch spelletje. Daar komt bij dat een hindernis die richting uitgang is gebouwd altijd extra moeilijk is. Toch kunnen we er lering uit trekken en de volgende keer nog beter onze zenuwen in bedwang houden", aldus Dubbeldam,
die zijn schimmelhengst BMC Quality Time TN sinds december vorig jaar onder het zadel heeft.

Voor Jeroen zijn er redenen om deze hengst te vergelijken met zijn topper De Sjiem, waarmee hij in 2000 individueel Olympisch kampioen werd in Sydney. "Ik was al in dit paard geïnteresseerd toen ik hem als vierjarige had gezien. Eerlijk, ik was er toen al gek van. Maar de eigenaar Team Nijhof uit het Gelderse Geesteren had een prima stalruiter en die heeft dit paard uitstekend opgeleid.
Maar Hanno Ellerman verdween bij stal Nijhof en toen benaderde men mij of ik deze hengst wilde rijden. Ik hoefde daarover geen seconde na te denken. Kijkend naar De Sjiem en Quality Time hebben ze alle twee de schimmelkleur, maar ook staat bij beide paarden de hals er iets op en in de wijze van springen zijn ze volstrekt vergelijkbaar. Daarnaast zijn beide paarden in de omgang iets eigenwijs en beschikken ze beide over een enorme vechtersmentaliteit. Misschien was De Sjiem iets gecompliceerder in de omgang, maar de overeenkomsten tussen beide paarden zijn echt groter dan de verschillen", aldus Dubbeldam.

Dat Marc Houtzager zo hoog in het kampioenschap zou eindigen was voor iedereen, en hemzelf niet in de laatste plaats, misschien wel de grootste verrassing. "Ik heb Voltaire, eigendom van Peter Geerink, Willem Greve en mezelf meegenomen om ervaring op te doen en niet om een medaille te winnen. Ik ben dus heel erg tevreden over dit paard, dat voor een negenjarige nog de ervaring mist, waarover de meeste paarden van deze leeftijd beschikken. Deze zilveren medaille is dus echt voor mij uit de lucht komen vallen en als ik in die eerste manche iets sneller was geweest was ik nu zelfs Nederlands kampioen", aldus Houtzager.

Ben Schröder was uitermate te spreken over de verrichtingen van BMC Unaniem, een hengst waarin de drie gebroeders Schröder onlangs een belangrijk aandeel in de eigendomsrechten verwierven. "Deze hengst begint steeds beter te springen, ook in de grotere wedstrijden, maar derde worden is iets waarmee ik geen rekening had gehouden. Wel had ik het vertrouwen een goede prestatie neer te kunnen zetten en daarom ben ik met deze bronzen plek dik tevreden", aldus Ben Schröder.

Bondscoach Rob Ehrens kon terugkijken op een in zijn ogen heel mooi Nederlands kampioenschap. En dan nam hij en passant ook de Nederlandse kampioenschappen voor junioren en young riders mee. "De basis van onze sport zijn de parcoursen en voor alle drie klassen heeft Louis Konicxk zeer fraai gebouwd, met spectaculaire topsport tot gevolg. Wat mij iets teleurstelde was dat de laatste lijn mijn topruiters zoveel zenuwen bezorgde, waardoor ze daar fouten maakten. Dat zou ze eigenlijk niet mogen overkomen. Aan de andere kant ben ik blij dat mijn toppaarden heel goed hebben gelopen, en bijna continue er vooraan bijliepen", aldus Ehrens. (Tekst: Jacob Melissen, KNHS)

Foto Jeroen Dubbeldam met BMC Quality Time FN van www.fototrailer.nl

Meer Springen

»
ERMELO - De springruiters van TeamNL, met onder anderen nationaal kampioen Willem Greve in de gelederen, wonnen zondag op overtuigende wijze de... (05-05-2024)
»
GEESTEREN – De Grote Prijs van Hippisch Geesteren over 1,40 meter met barrage werd zondag een prooi voor Albert Zoer en zijn achtjarige vosmerrie... (05-05-2024)
»
ERMELO – Jeroen Dubbeldam mocht zaterdag hopen op een zege in de eerste Grote Prijs van het CSI2* Ermelo. Laatste starter Pim Mulder ging echter in  ... (05-05-2024)
»
GEESTEREN – Amber van Marle maakte zaterdag een prima indruk in de ‘kleine’ Grote Prijs van Hippisch Geesteren. De amazone uit Ambt-Delden hoefde op... (05-05-2024)
»
GEESTEREN – Eric ten Cate schreef vrijdag in eigen woonplaats de rubriek over 1,35 meter van Hippisch Geesteren op zijn naam. Met de schimmelmerrie... (03-05-2024)
»
GEESTEREN – Robert Vos mocht zich donderdag winnaar noemen van de toprubriek van de dag tijdens Hippisch Geesteren. De Wierdenaar werd over 1,35... (02-05-2024)
»
ERMELO – Jeroen Dubbeldam reed donderdag met zijn elfjarige bruine ruin Trezeguet naar een keurige derde plek in de rubriek over 1,45 meter met... (02-05-2024)
»
ERMELO – Hessel Hoekstra nam zijn puike vorm van het NK van afgelopen weekend mee naar Ermelo. Met zijn tienjarige vosruin Jayton (v. Ludwigs Ass)... (02-05-2024)
»
VRAGENDER - Steven Veldhuis zal er niet raar van opkijken als Blom’s Larado O volgend jaar meespringt op het NK in Deurne. Het vermogen heeft hij... (29-04-2024)
»
DEURNE – Willem Greve voegde zondag opnieuw een mooi hoogtepunt toe aan zijn toch al fraaie erelijst. In Deurne veroverde hij net als in 2022 de... (28-04-2024)
»
DEURNE – Het goud leek voor het grijpen voor Mart IJland op de slot dag van het NK springen voor young riders, maar in de laatste rit verdween het... (28-04-2024)
»
DEURNE - Thijmen Vos legde zaterdag op superieure wijze beslag op de nationale springtitel voor junioren. De Wierdenaar was oppermachtig met zijn... (27-04-2024)
»
DEURNE - Willem Greve profiteerde na zijn superieure foutloze rit met Grandorado TN NOP in het tweede onderdeel van het NK springruiters van de... (26-04-2024)
»
DEURNE – Willem Greve bezet met zijn dertienjarige bruine hengst Grandorado TN NOP (v. Eldorado van de Zeshoek) na het eerste onderdeel van het NK... (25-04-2024)
»
DEURNE – Thijmen Vos kende woensdag een vliegende start van het NK springen voor junioren. De Wierdenaar zegevierde op knappe wijze in de eerste... (25-04-2024)
»
TUBBERGEN – Gerco Schröder was zondag dicht bij de overwinning in de Grote Prijs van Albergen. Maar ook de thuisrijder moest uiteindelijk zijn... (21-04-2024)
»
Lars Schröder boekte zaterdag zijn tweede zege tijdens het concours van Het Twentse Ros Albergen door met de ruin Vagabond S de zege over 1,20 meter... (21-04-2024)
»
TUBBERGEN – De eerste twee dagen van het concours van Het Twentse Ros uit Albergen werden gedomineerd door ruiters die luisteren naar de naam... (18-04-2024)
»
Ties Oude Geerdink zorgt zaterdag en zondag tijdens het concours van Het Twentse Ros voor de muzikale sfeer in de grote tent op het concoursterrein... (16-04-2024)
»
SAASVELD – De driejarige schimmel Rosa Grey VDL (v. Dorian Grey TN Z x Verdi TN uit de befaamde grootmoeder Voltaire) van eigenaresse Marjolein... (16-04-2024)