Gerco Schröder in uitblinkerrol

ROTTERDAM – Met een uitblinkende Gerco Schröder (foto) in de hoofdrol greep het Oranje kwartet bij de springruiters vrijdag in Rotterdam net naast de zege in de strijd om de Furusiyya Nations Cup. De formatie van bondscoach Rob Ehrens moest in de barrage alsnog buigen voor Frankrijk. Na de eerste manche ging Nederland nog zonder strafpunten aan de leiding, maar door springfouten van Jeroen Dubbeldam en Maikel van der Vleuten was er na twee omlopen sprake van evenwicht.

In de barrage reed Pénélope Leprevost een foutloze extra ronde met Flora de Mariposa. Gerco Schröder slaagde er vervolgens met Glock's London NOP niet in voor de derde keer de balken te laten liggen. Op de tweede hindernis strandde hij, zodat Oranje net als eerder dit seizoen in Rome genoegen moest nemen met de tweede plek.

De derde ruiter van het Nederlandse team Harrie Smolders (Hooge Mierde) noteerde met Emerald het weg te strepen resultaat door met zeventien standpunten de wedstrijdring te verlaten. "Vermoedelijk heeft Emerald zich tussen de start en de sloot ergens licht geblesseerd, want hij was in topvorm en een fout op de sloot als deze heb ik hem nog nooit zien maken", aldus bondscoach Rob Ehrens. Als reactie op deze fout of als gevolg van de lichte blessure ontstonden nog drie fouten.  

Niet meer van start
In de tweede manche ging Smolders niet meer van start. "Ik weet nog niet precies wat er met Emerald aan de hand is, maar in het kader van het welzijn van mijn paard heb ik besloten in overleg met Ehrens om me terug te trekken". Na afloop gaf teamvetarinair Arie Hoogendoorn aan dat Emerald mogelijk een lichte verrekking in zijn rug heeft. 

Lichte fout
Jeroen Dubbeldam, die voor het Nederlandse team als eerste van start ging kreeg in de tweede ronde op een imposante steilsprong een lichte fout. "Ik kreeg een lichte touché op de oxer daarvoor en had misschien Zenith SFN net iets meer terug moeten nemen. Jammer, maar dit paard geeft me een heel goed gevoel en ik ben verschrikkelijk blij met hem".

Dubbeldam gaf ook aan dat het gevoel in de tweede manche zo mogelijk nog beter was dan in de eerste. Ook van Maikel der Vleuten kreeg in de tweede ronde een fout en omdat Nederland na het wegvallen van Smolders niets meer kon wegstrepen telde ieder balkje. "Jammer dat foutje in de tweede manche. Op die hindernis kreeg ik voor mijn gevoel in de eerste ronde een hele mooie sprong en in de tweede was dat duidelijk minder. Misschien kwam dat wel omdat ik te mooi bij deze hindernis kwam". 

Gerco Schröder was zeer content over zijn London. "Ik kan alleen maar tevreden zijn met de dubbele foutloze ritten. Ik had Leprovost gezien in de barrage en die was razendsnel, dus moest ik een poging wagen, maar helaas pakte dat niet goed uit."

De Fransen, die na de eerste manche de tweede plek innamen met vier strafpunten, kregen in de tweede ronde een tegenslag te verwerken toen na de foutloze rit van Pénélope Leprovost een van hun sterke troeven, Patrice Delaveau, op de uitsprong van de driesprong ten val kwam. Toen daarna Roger Yves Bost ook foutloos rondstuurde moest Kevin Staut foutloos blijven om de wedstrijd te winnen. Hij liep echter tegen een springfout aan en toen lag alle druk op de tengere schouders van Gerco Schröder. Zouden hij en London een foutje maken, dan was Nederland tweede. Bleven ze foutloos, dan zou er een barrage volgen met de Fransen met als inzet de zege. Tot opluchting van het volgepakte stadion bleven Gerco en London soeverein foutloos. 

De Franse chef d'equipe Phillippe Guerdat besloot zijn geld te zetten op Leprovost met Flora de Mariposa, terwijl Ehrens er voor koos om Schröder nogmaals de piste in te sturen. Leprovost startte als eerste en vroeg van de negenjarige merrie een zeer hoog tempo en passeerde de finish foutloos na een razendsnelle rit in 34.57 seconde.

Gerco Schröder probeerde die tijd te verbeteren, maar kreeg op de tweede hindernis een fout, waardoor de tweede plaats voor Nederland was. "Als je er zo dicht bij bent, wil je natuurlijk heel graag eens hier in Rotterdam winnen. Helaas zat het er deze keer opnieuw niet in, maar ik ben trots op onze jongens hoe die hier in deze wedstrijd strijd hebben geleverd. Jammer ook van Harrie, want je moet ineens met een drie cilinder de wedstrijd afmaken, terwijl je met vier cilinders van start bent gegaan", aldus bondscoach Rob Ehrens.

Uitslag Furusiyya FEI Nations Cup Rotterdam (1,60 meter)
1) Frankrijk - 8 (+ 0 in barrage)
2) Nederland - 8 (+ 4 in barrage)
- Jeroen Dubbeldam (Weerselo) - Zenith SFN (Rash R x Fuego du Prelet) - 0 + 4
- Maikel van der Vleuten (Someren) - VDL Groep Verdi TN N.O.P. (Quidam de Revel x Landgraf I) - 0 + 4
- Harrie Smolders (Hooge Mierde) - Emerald (Diamant de Semilly x Carthago) - (17) + NG
- Gerco Schröder (Tubbergen) - Glock's London NOP (Nabab de Reve x Chin Chin) - ) + 0
3) Duitsland - 12
4) Groot-Brittannië - 16
5) Brazilië - 17
6) Zwitserland - 20
7) Ierland - 26
8) USA - 27

De met een * gemerkte landen rijden in Rotterdam voor punten.

Tussenstand Nations Cup eerste divisie na vier wedstrijden
1) Frankrijk - 345 (4 wedstrijden)
2) Zwitserland - 275 (4 wedstrijden)
3) België - 220 (3 wedstrijden)
4) Spanje - 202.5 (3 wedstrijden)
5) Nederland - 180 (2 wedstrijden)
6) Duitsland - 160 (2 wedstrijden)
7) Ierland - 125 (2 wedstrijden)
8) Oekraïne - 120 (2 wedstrijden)
9) Zweden - 130(2 wedstrijden)
10) Groot-Brittannië - 70 (1 wedstrijd)

Agenda Nations Cup
* Falsterbö - 11 juli
* Hickstead (Eng) - 1 augustus
Dublin (Ier) - 8 augustus
Finale: Barcelona (Spa) - 9/12 oktober

De met een * gemerkte wedstrijden tellen voor Nederland voor punten.

Meer info zie: www.chio.nl  

Meer Springen

»
ERMELO - De springruiters van TeamNL, met onder anderen nationaal kampioen Willem Greve in de gelederen, wonnen zondag op overtuigende wijze de... (05-05-2024)
»
GEESTEREN – De Grote Prijs van Hippisch Geesteren over 1,40 meter met barrage werd zondag een prooi voor Albert Zoer en zijn achtjarige vosmerrie... (05-05-2024)
»
ERMELO – Jeroen Dubbeldam mocht zaterdag hopen op een zege in de eerste Grote Prijs van het CSI2* Ermelo. Laatste starter Pim Mulder ging echter in  ... (05-05-2024)
»
GEESTEREN – Amber van Marle maakte zaterdag een prima indruk in de ‘kleine’ Grote Prijs van Hippisch Geesteren. De amazone uit Ambt-Delden hoefde op... (05-05-2024)
»
GEESTEREN – Eric ten Cate schreef vrijdag in eigen woonplaats de rubriek over 1,35 meter van Hippisch Geesteren op zijn naam. Met de schimmelmerrie... (03-05-2024)
»
GEESTEREN – Robert Vos mocht zich donderdag winnaar noemen van de toprubriek van de dag tijdens Hippisch Geesteren. De Wierdenaar werd over 1,35... (02-05-2024)
»
ERMELO – Jeroen Dubbeldam reed donderdag met zijn elfjarige bruine ruin Trezeguet naar een keurige derde plek in de rubriek over 1,45 meter met... (02-05-2024)
»
ERMELO – Hessel Hoekstra nam zijn puike vorm van het NK van afgelopen weekend mee naar Ermelo. Met zijn tienjarige vosruin Jayton (v. Ludwigs Ass)... (02-05-2024)
»
VRAGENDER - Steven Veldhuis zal er niet raar van opkijken als Blom’s Larado O volgend jaar meespringt op het NK in Deurne. Het vermogen heeft hij... (29-04-2024)
»
DEURNE – Willem Greve voegde zondag opnieuw een mooi hoogtepunt toe aan zijn toch al fraaie erelijst. In Deurne veroverde hij net als in 2022 de... (28-04-2024)
»
DEURNE – Het goud leek voor het grijpen voor Mart IJland op de slot dag van het NK springen voor young riders, maar in de laatste rit verdween het... (28-04-2024)
»
DEURNE - Thijmen Vos legde zaterdag op superieure wijze beslag op de nationale springtitel voor junioren. De Wierdenaar was oppermachtig met zijn... (27-04-2024)
»
DEURNE - Willem Greve profiteerde na zijn superieure foutloze rit met Grandorado TN NOP in het tweede onderdeel van het NK springruiters van de... (26-04-2024)
»
DEURNE – Willem Greve bezet met zijn dertienjarige bruine hengst Grandorado TN NOP (v. Eldorado van de Zeshoek) na het eerste onderdeel van het NK... (25-04-2024)
»
DEURNE – Thijmen Vos kende woensdag een vliegende start van het NK springen voor junioren. De Wierdenaar zegevierde op knappe wijze in de eerste... (25-04-2024)
»
TUBBERGEN – Gerco Schröder was zondag dicht bij de overwinning in de Grote Prijs van Albergen. Maar ook de thuisrijder moest uiteindelijk zijn... (21-04-2024)
»
Lars Schröder boekte zaterdag zijn tweede zege tijdens het concours van Het Twentse Ros Albergen door met de ruin Vagabond S de zege over 1,20 meter... (21-04-2024)
»
TUBBERGEN – De eerste twee dagen van het concours van Het Twentse Ros uit Albergen werden gedomineerd door ruiters die luisteren naar de naam... (18-04-2024)
»
Ties Oude Geerdink zorgt zaterdag en zondag tijdens het concours van Het Twentse Ros voor de muzikale sfeer in de grote tent op het concoursterrein... (16-04-2024)
»
SAASVELD – De driejarige schimmel Rosa Grey VDL (v. Dorian Grey TN Z x Verdi TN uit de befaamde grootmoeder Voltaire) van eigenaresse Marjolein... (16-04-2024)