EK Dubbeldam en Greve al voorbij

HERNING - Voor Jeroen Dubbeldam en Willem Greve is de strijd om het Europees kampioenschap in het Deense Herning al voorbij. Het Twentse duo slaagde er in de slotrit van de landenwedstrijd, waarin Nederland de zesde plaats niet kon verbeteren, niet in zich bij de beste 25 ruiters in het tussenklassement te rijden. En dat betekende dat ze net als Maikel van der Vleuten naar huis mogen, al mag de Brabander als eerste reserve nog hopen op een toegangsbewijs voor de individuele eindstrijd via de achterdeur.

Van de Nederlanders plaatste alleen Jur Vrieling zich voor de ontknoping van het EK. Hij staat negende in de rangschikking met 5,70 strafpunt. Ben Maher gaat nog steeds aan de leiding en heeft Roger-Yves Bost (0,58) en regerend kampioen Rolf-Göran Bengtsson nog allerminst van zich afgeschud.

De landenwedstrijd werd een prooi voor de Engelsen. Duitsland greep het brons en Zweden eindigde als derde.

Het Oranje kwartet voegde op de derde dag van dit EK in de tweede manche van de landenwedstrijd zes strafpunten aan haar totaal van de ruim zestien waarop ze na twee dagen was geëindigd. Schrale troost voor de mannen van bondscoach Rob Ehrens was dat, al zouden ze drie foutloze rondes hebben afgeleverd, ze slechts één plaatsje in het klassement opgeschoven zouden zijn.

Maikel van der Vleuten (Someren) verbeterde zich met VDL Groep Verdi TN na een matige start in de eerste wedstrijd op dinsdag steeds. Op de eerste dag tikte Verdi drie palen naar beneden. Donderdag hield hij de schade bepekt tot een paal en vandaag sprong de hengst fenomenaal foutloos. "Misschien heb ik de wedstrijd op de eerste dag iets onderschat, maar Verdi deed dat zeker. Het was een niet te zwaar parcours met lange lijnen en dan is het moeilijk om hem goed verzameld te houden. Nu stond er een zwaar parcours en het is net alsof hoge en brede hindernissen Verdi inspireren om beter zijn best te doen. Vandaag was Verdi echt gemotiveerd met als resultaat een feilloze foutloze rit. Dat ik nu op de 26ste plek sta heb ik aan me zelf te wijten", aldus van der Vleuten.

Willem Greve (Markelo), de debutant op dit EK, keek tevreden terug op dit kampioenschap. "Gedurende het parcours van vandaag had ik meer controle. Alleen op een moment even niet. Ik reed stevig op de sloot aan en daar kreeg ik een enorme wapper. Daardoor was de controle even weg met een fout op de delicate steilsprong als gevolg. Dat ik tevreden ben komt ook omdat als iemand mij tijdens het NK in Mierlo had verteld dat ik op het EK zou rijden ik die persoon ogenblikkelijk voor gek had verklaard. Ik ben hier omdat paarden als London, Sterrehof's Tamino en Tyson er om uiteenlopende redenen niet zijn. Daarom ben ik trots om mijn hengst hoe die hier als negenjarige heeft gepresteerd en stand heeft gehouden", aldus Greve.

Voor Dubbeldam (Weerselo) en Utascha SFN was de opgave net te zwaar. "Er werd veel van de paarden gevraagd en op de uitsprong van de driesprong gaf Utascha alles om daar foutloos over heen te komen. Daarna was het net alsof de kracht uit haar lichaam was weggestroomd en werd zelfs de muur breed", aldus Dubbeldam.

Jur Vrieling (Holwierde) liep te stralen want hij behoefde alleen een strafpunt voor het overschrijden van de tijd te accepteren en sloop daardoor de top tien van het klassement binnen. "Ik ben verschrikkelijk blij met dit resultaat. Na de lastige lijn die begon met de sloot heb ik even tijd genomen om de wending naar de oxer  over de sloot mooi uit te rijden. Dat lukte en daardoor kwam ik ook weer exact passend bij de driesprong. In die wending heb ik de tijd verloren die me dat ene strafpunt opleverde", aldus Vrieling.

In de ogen van Vrieling was het een uitermate zwaar parcours maar toch had Vrieling niet verwacht dat er zoveel foutloze combinaties, veertien van de 53 starters, zouden zijn. Toch was er sprake van een zekere teleurstelling bij Vrieling. Ik was gegaan voor een teammedaille maar die bleek onhaalbaar. Maar ik vind wel dat alle drie andere ruiters er enorm voor hebben gestreden. Jammer genoeg was dat niet voldoende", aldus Vrieling.

Bondscoach Rob Ehrens was dit EK overziend toch een tevreden coach. "Alle landen die voor ons stonden hebben vanavond uiterst sterk gereden. We stonden zesde en we hadden maximaal een plaatsje op kunnen schuiven. Het is jammer is dat we op de eerste dag steken hebben laten vallen. Toch ben ik dik tevreden hoe mijn ruiters en paarden hebben gestreden en gereden". aldus Ehrens. 

De individuele finale van de springruiters is zaterdagmiddag vanaf 13.15 uur.

Uitslag landenwedstrijd
1) Groot-Brittannië - 8.18
2) Frankrijk - 11.14
3) Zwitserland - 12.45
4) Duitsland - 12.77
5) Zweden - 13.44
6) Nederland - 17.61

Resultaten Nederlanders in tweede manche landenwedstrijd
Jur Vrieling (Holwierde) - VDL Bubalu (Baloubet du Rouet x Nimmerdor) - 1
Willem Greve (Markelo) - Carambole (Cassini I x Concerto II) - 5
Maikel van der Vleuten (Someren) - VDL Groep Verdi (Quidam de Revel x Landgraf I) - 0
Jeroen Dubbeldam (Weerselo) - Utascha SFN (Lux x Indoctro) - 8

Tussenstand individueel
1) Ben Maher (Eng) - Cella (Cento x Chin Chin) - 0.00
2) Roger Yves Bost (Fra) - Castle Forbes Myrtille Paulois (Dollar du Murier x Grand Veneur) - 0.58
3) Rolf-Göran Bengtsson (Zwe) - Casall Ask (Caretino x Lavall I) - 1.63
9) Jur Vrieling - 5.70
26) Maikel van der Vleuten - 12.65
29) Jeroen Dubbeldam - 13.19
34) Willem Greve - 15.72

 

Meer Springen

»
LUMMEN – Gerco Schröder boekte zondag een fraaie overwinning in het Belgische Lummen. Met zijn jongste aanwinst Jackpot, de tienjarige schimmelruin (... (12-05-2024)
»
ERMELO - De springruiters van TeamNL, met onder anderen nationaal kampioen Willem Greve in de gelederen, wonnen zondag op overtuigende wijze de... (05-05-2024)
»
GEESTEREN – De Grote Prijs van Hippisch Geesteren over 1,40 meter met barrage werd zondag een prooi voor Albert Zoer en zijn achtjarige vosmerrie... (05-05-2024)
»
ERMELO – Jeroen Dubbeldam mocht zaterdag hopen op een zege in de eerste Grote Prijs van het CSI2* Ermelo. Laatste starter Pim Mulder ging echter in  ... (05-05-2024)
»
GEESTEREN – Amber van Marle maakte zaterdag een prima indruk in de ‘kleine’ Grote Prijs van Hippisch Geesteren. De amazone uit Ambt-Delden hoefde op... (05-05-2024)
»
GEESTEREN – Eric ten Cate schreef vrijdag in eigen woonplaats de rubriek over 1,35 meter van Hippisch Geesteren op zijn naam. Met de schimmelmerrie... (03-05-2024)
»
GEESTEREN – Robert Vos mocht zich donderdag winnaar noemen van de toprubriek van de dag tijdens Hippisch Geesteren. De Wierdenaar werd over 1,35... (02-05-2024)
»
ERMELO – Jeroen Dubbeldam reed donderdag met zijn elfjarige bruine ruin Trezeguet naar een keurige derde plek in de rubriek over 1,45 meter met... (02-05-2024)
»
ERMELO – Hessel Hoekstra nam zijn puike vorm van het NK van afgelopen weekend mee naar Ermelo. Met zijn tienjarige vosruin Jayton (v. Ludwigs Ass)... (02-05-2024)
»
VRAGENDER - Steven Veldhuis zal er niet raar van opkijken als Blom’s Larado O volgend jaar meespringt op het NK in Deurne. Het vermogen heeft hij... (29-04-2024)
»
DEURNE – Willem Greve voegde zondag opnieuw een mooi hoogtepunt toe aan zijn toch al fraaie erelijst. In Deurne veroverde hij net als in 2022 de... (28-04-2024)
»
DEURNE – Het goud leek voor het grijpen voor Mart IJland op de slot dag van het NK springen voor young riders, maar in de laatste rit verdween het... (28-04-2024)
»
DEURNE - Thijmen Vos legde zaterdag op superieure wijze beslag op de nationale springtitel voor junioren. De Wierdenaar was oppermachtig met zijn... (27-04-2024)
»
DEURNE - Willem Greve profiteerde na zijn superieure foutloze rit met Grandorado TN NOP in het tweede onderdeel van het NK springruiters van de... (26-04-2024)
»
DEURNE – Willem Greve bezet met zijn dertienjarige bruine hengst Grandorado TN NOP (v. Eldorado van de Zeshoek) na het eerste onderdeel van het NK... (25-04-2024)
»
DEURNE – Thijmen Vos kende woensdag een vliegende start van het NK springen voor junioren. De Wierdenaar zegevierde op knappe wijze in de eerste... (25-04-2024)
»
TUBBERGEN – Gerco Schröder was zondag dicht bij de overwinning in de Grote Prijs van Albergen. Maar ook de thuisrijder moest uiteindelijk zijn... (21-04-2024)
»
Lars Schröder boekte zaterdag zijn tweede zege tijdens het concours van Het Twentse Ros Albergen door met de ruin Vagabond S de zege over 1,20 meter... (21-04-2024)
»
TUBBERGEN – De eerste twee dagen van het concours van Het Twentse Ros uit Albergen werden gedomineerd door ruiters die luisteren naar de naam... (18-04-2024)
»
Ties Oude Geerdink zorgt zaterdag en zondag tijdens het concours van Het Twentse Ros voor de muzikale sfeer in de grote tent op het concoursterrein... (16-04-2024)