Demi Dijks pakt het brons op EK

COMPORTA – Na met het nationale juniorenteam net naast het podium te zijn geëindigd en de druiven zuur waren, kwam voor Demi Dijks zaterdag met de elfjarige Tobias (v. Lux x Fedor) het zoet van het brons in de strijd om de individuele titel tijdens het EK in het Portugese Comporta. "Hier ben ik superblij mee", juichte Dijks nadat hij in de barrage om het zilver de tweede plek moest gunnen aan de Turkse Derin Demirsoy, maar wel de Engelse Jessica Dimmock voor bleef. 

Vijfde stond de zeventienjarige Dijks na de eerste wedstrijd met een springfout achter zijn naam en gelijk aan de Italiaanse Virginia Caruso, onlangs in Wierden vijfde in de Grote Prijs van het Dutch Youngster Festival, met de Frans gefokte Lune de l'Othain. Voor hem, maar nog binnen bereik, waren de Duitse Laura Klaphake, de Zwitserse Emilie Stampfli, de Engelse Jessica Dimmock en de Turkse Derin Demirsoy, van wie alleen Klaphake een puntje als tijdfout noteerde. Zaak dus om in de finalewedstrijd over twee ronden scherp te blijven om überhaupt naar boven te kunnen kijken."

"We gaan gewoon proberen nul te rijden en dan zien we wel wat de anderen doen", meldde Demi Dijks zaterdagochtend vooraangaand aan de belissende ronde. Die opzet lukte niet helemaal. Dijks deed in de eerste manche wat hem gevraagd was en reed de van zijn broer Nuri geleende Tobias prima rond. In de tweede omloop maakte hij één springfout. Maar omdat de Duitse en Engelse concurrentie voor hem meer balken uit de lepels gooide, klom Demi Dijks naar de derde plek op het podium achter de zilveren Turkse Derin Demirsoy met het paard Madick en de Italiaanse Virginia Caruso met Lune de l'Othain die als zesde de finale inging en in beide omlopen foutloos bleef en zo het goud pakte.

Demi was direct na afloop nog niet bereikbaar, maar broer Nuri was wild enthousiast aan de telefoon: "Demi hield het hoofd koel en daar hadden een paar concurrenten het moeilijk mee, waardoor ze fouten maakten. Een prima afsluiting van deze week voor Demi en misschien dat er morgen bij de Young Riders individueel ook nog iets moois aan zit te komen."

Na de huldiging bleek Demi Dijks niet minder geestdriftig. "Dit was, los van het resultaat, gewoon een supermooi concours. Ik wist dat Tobias goed te pas was en vooraf had ik gehoopt op een plek bij de eerste vijf. Van mezelf wist ik ook dat ik wel aardig in vorm was. Dit is geweldig. Als je de laatste dag als vijfde in gaat, kun je alleen maar hopen dat je nog een medaille wint. Ik heb me voorbereid zoals ik altijd doe. 's Morgens heb ik op tijd wat dressuur met Tobias gedaan, zodat hij daarna mooi wat kon rusten. Tobias is een fantastisch paard en ook heel geschikt voor kampioenschappen. Ik heb met hem al diverse Grote Prijzen en landenwedstrijden gereden en hij is altijd goed voor een rondje met nul of vier strafpunten. Het mooie van hem is dat hij altijd in hetzelfde ritme door kan gaan. Bij andere paarden zie je nog wel eens dat ze aan het eind van zo'n week moe worden, daar heeft Tobias nooit last van. Hij is supervoorzichtig, heeft genoeg vermogen en is gewoon een heel fijn paard om te rijden."

Glen Knoester reed zich met Acodetto - het oude paard van Gert-Jan Bruggink - nog knap omhoog naar een achtste plaats in de eindrangschikking en Dennis van den Brink kwam uiteindelijk met Royal Dream uit op een gedeelde tiende plaats met achttien strafpunten. Frank Schuttert trok zich, na dertien strafpunten in de eerste manche, terug voor de beslissende omloop. De Ommenaar (31ste) had ongetwijfeld op meer gerekend en zeker gehoopt.

In de troostfinale ging de overwinning naar Tim van den Oetelaar (St. Oedenrode) met de KWPN gefokte Vitis (Concorde x Maurinia). Hij bleef de Portugees João Pedro Gomes op de Hanoveraan Lipton (Landkoenig x Egathe) voor. Als derde eindigde de Griek Diogenis Palegdas met de Holsteiner Cornelia (Carano x Olympia XVII). 

Voor de einduitslag, zie www.alubox.pt/arq/Junior_FINAL_Results.pdf

Foto Demi Dijks van Paulo Velez van www.alubox.pt

Meer Springen

»
GEESTEREN – Amber van Marle maakte zaterdag een prima indruk in de ‘kleine’ Grote Prijs van Hippisch Geesteren. De amazone uit Ambt-Delden hoefde op... (05-05-2024)
»
GEESTEREN – Eric ten Cate schreef vrijdag in eigen woonplaats de rubriek over 1,35 meter van Hippisch Geesteren op zijn naam. Met de schimmelmerrie... (03-05-2024)
»
GEESTEREN – Robert Vos mocht zich donderdag winnaar noemen van de toprubriek van de dag tijdens Hippisch Geesteren. De Wierdenaar werd over 1,35... (02-05-2024)
»
ERMELO – Jeroen Dubbeldam reed donderdag met zijn elfjarige bruine ruin Trezeguet naar een keurige derde plek in de rubriek over 1,45 meter met... (02-05-2024)
»
ERMELO – Hessel Hoekstra nam zijn puike vorm van het NK van afgelopen weekend mee naar Ermelo. Met zijn tienjarige vosruin Jayton (v. Ludwigs Ass)... (02-05-2024)
»
VRAGENDER - Steven Veldhuis zal er niet raar van opkijken als Blom’s Larado O volgend jaar meespringt op het NK in Deurne. Het vermogen heeft hij... (29-04-2024)
»
DEURNE – Willem Greve voegde zondag opnieuw een mooi hoogtepunt toe aan zijn toch al fraaie erelijst. In Deurne veroverde hij net als in 2022 de... (28-04-2024)
»
DEURNE – Het goud leek voor het grijpen voor Mart IJland op de slot dag van het NK springen voor young riders, maar in de laatste rit verdween het... (28-04-2024)
»
DEURNE - Thijmen Vos legde zaterdag op superieure wijze beslag op de nationale springtitel voor junioren. De Wierdenaar was oppermachtig met zijn... (27-04-2024)
»
DEURNE - Willem Greve profiteerde na zijn superieure foutloze rit met Grandorado TN NOP in het tweede onderdeel van het NK springruiters van de... (26-04-2024)
»
DEURNE – Willem Greve bezet met zijn dertienjarige bruine hengst Grandorado TN NOP (v. Eldorado van de Zeshoek) na het eerste onderdeel van het NK... (25-04-2024)
»
DEURNE – Thijmen Vos kende woensdag een vliegende start van het NK springen voor junioren. De Wierdenaar zegevierde op knappe wijze in de eerste... (25-04-2024)
»
TUBBERGEN – Gerco Schröder was zondag dicht bij de overwinning in de Grote Prijs van Albergen. Maar ook de thuisrijder moest uiteindelijk zijn... (21-04-2024)
»
Lars Schröder boekte zaterdag zijn tweede zege tijdens het concours van Het Twentse Ros Albergen door met de ruin Vagabond S de zege over 1,20 meter... (21-04-2024)
»
TUBBERGEN – De eerste twee dagen van het concours van Het Twentse Ros uit Albergen werden gedomineerd door ruiters die luisteren naar de naam... (18-04-2024)
»
Ties Oude Geerdink zorgt zaterdag en zondag tijdens het concours van Het Twentse Ros voor de muzikale sfeer in de grote tent op het concoursterrein... (16-04-2024)
»
SAASVELD – De driejarige schimmel Rosa Grey VDL (v. Dorian Grey TN Z x Verdi TN uit de befaamde grootmoeder Voltaire) van eigenaresse Marjolein... (16-04-2024)
»
Voor Jesper Romp betekent het concours van Het Twentse Ros op de fraaie accommodatie van de BWG Stables een korte terugkeer naar de plek, waar hij... (15-04-2024)
»
Het stuntteam van Josh Clemens gaat zondag 21 april op herhaling tijdens het concours van Het Twentse Ros op het hoofdterrein van de BWG Stables in... (13-04-2024)
»
KRONENBERG – Gert-Jan Bruggink rijdt goed van voren mee tijdens het CSI2* De Peelbergen. De ruiter uit De Lutte liet in drie dagen al vier keer een... (12-04-2024)