Mart IJland de kleine grote man

SAASVELD - Mart IJland was zaterdag de kleine grote man in de strijd om de Twente Cup voor ponyruiters in de klasse M/Z/ZZ. De twaalfjarige Hengeloër legde in de barrage iedereen zijn wil op met Pepsi MP (v. Pilatus), het achtjarige vosruintje dat altijd goed zijn best doet en ook erg snel kan zijn. De concurrentie ondervond het aan den lijve in de Ankerhal, waar tegen het lid van het Rabo Talenten Team geen kruid gewassen was.

“Het was een super mooie barrage voor mijn pony”, vond Mart IJland na afloop met de grote sjerp om en een fraaie beker in zijn handen. Zijn tijd van 31,75 seconde in de derde rit van de extra omloop, werd niet meer overtroffen. Joke Bakker volgde in 32,93 seconde op de tweede plaats met Time Out en Enola Mulder bezette de derde plek op het podium na haar optreden met Granouche (33,51).

Mart IJland werd vorig jaar maart in Ermelo al nationaal kampioen met zijn pony Bentley, waarmee hij in de landelijke selectie zit. “Maar dit is natuurlijk wel een van mijn mooiste overwinningen. Je rijdt uiteraard om zo goed mogelijk te presteren en als alles dan op zijn plek valt is dat geweldig. Pepsi heb ik sinds kerst vorig jaar. Het is een super fijne pony, die ook heel goed meedenkt. Hij heeft heel veel kwaliteit en wil er ontzettend graag over. Maar dit is de eerste keer dat ik echt iets groots win met hem.”

Steven Veldhuis
Eén keer per week meldt hij zich bij Steven Veldhuis in Haaksbergen, van wie hij les krijgt. “De rest van de week werk ik thuis aan de tips die hij me geeft.” Ook zijn ouders Mireille en Hans IJland dragen hun steentje bij. Over zijn sportieve ambities is Mart IJland duidelijk. “De nationale top bereiken en zoveel mogelijk winnen, net zoveel als Jeroen Dubbeldam, Willem Greve en Sjaak Sleiderink. Maar daarnaast wil ik het ook op school zo goed mogelijk doen.”

Noëlle in het Veld
De Twente Cup in de klasse L/DE ging naar Noëlle in het Veld met Casper. Tessa Delger finishte op iets meer dan zestiende seconde als tweede met Cindi  en Pascalle Donders werd derde met Di Nimo. 

In de gecombineerde klasse L en M (categorie ABC) nam Britt Schaper de beker mee. Ze was superieur met Chupa Chup en bleef Yfke Vos op meer dan drie volle seconden voor. 

Meer Twente Cup springen pony's

»
SAASVELD -  Een verschil van slechts driehonderdste seconde bleek zaterdag beslissend in  de strijd om de Twente Cup springen 2023. Aan die marge had... (10-12-2023)
»
SAASVELD – De Ankerhal van Saasveld fungeert zaterdag vanaf 19.00 uur weer als thuishaven voor de 39ste editie van de strijd om de Twente Cup paarden... (09-12-2023)
»
SAASVELD - De finale van de strijd om de Divoza Twente Cup voor ponyruiters is na een onderbreking van een jaar terug op Twentse bodem en wordt weer... (13-11-2015)
»
VRAGENDER – Elike Morsink heeft voor de derde keer een Twente Cup bij de ponyruiters veroverd. Nadat ze in 2011 en 2012 al de sterkste was in... (06-12-2014)
»
RIJSSEN - De manage van De Oosterhoffruiters in Rijssen is vrijdag en zaterdag het decor van de eerste selectiewedstrijd voor de finale van de strijd... (23-10-2014)
»
ENSCHEDE - De Twente Cups voor ponyruiters zijn vrijdagavond gewonnen door Kim Droste (links op de foto) en Jet Vrolijk. Droste was met Summer de... (06-12-2013)
»
RIJSSEN - Ties Rothstegge plaatste zich in de halve finales van de strijd om de Auto Haarhuis Riwald Recycling Twente Cup voor ponyruiters superieur... (24-11-2013)
»
AMBT DELDEN - Britt Wiefferink boekte op de tweede kwalificatiedag voor de finale van de strijd om de Twente Cup voor ponyruiters twee zeges. In Ambt... (04-11-2013)
»
WIERDEN - Elike Morsink en Britt Wiefferink kenden zaterdag een vlekkeloze start van de strijd om de Twente Cup 2013 voor ponyruiters. Elike Morsink... (15-10-2013)
»
LONNEKER - De strijd om de Twente Cup springen pony's brandt vanaf zaterdag 12 oktober weer los. Op die dag is de eerste kwalificatiewedstrijd voor... (12-09-2013)
»
ENSCHEDE - Valerie Vaanholt ging vrijdag op herhaling. Twee jaar geleden won ze in het Hengelose Expo Center de Twente Cup bij de pony's grote maat... (08-12-2012)
»
ENSCHEDE - Elike Morsink heeft met haar zestienjarige pony Chester de Riwald Recycling-Auto Haarhuis Twente Cup voor ponyruiters in categorie ABC met... (07-12-2012)
»
LONNEKER – Na de halve finale in Lonneker zijn 34 combinaties verzekerd van een plaats in de eindstrijd van de Riwald Recycling-Auto Haarhuis Twente... (25-11-2012)
»
LONNEKER - Jesse Seiger (foto) was zaterdag de beste deelnemer in de klasse Z tijdens de halve finales van de strijd om de Riwald Recycling-Auto... (24-11-2012)
»
LONNEKER - De strijd om de Riwald Recycling-Auto Haarhuis Twente Cups voor ponyruiters nadert de climax. In Lonneker is vrijdag en zaterdag de derde... (19-11-2012)
»
AMBT DELDEN - Elike Morsink was vrijdagavond tijdens de kwalificatiewedstrijd voor de finale van de strijd om de Rywald Recycling-Auto Haarhuis... (10-11-2012)
»
RIJSSEN - Talessa de Jong heerste zaterdag als een vorstin in de klasse Z (categorie D) tijdens de kwalificatiewedstrijd voor de finale van de strijd... (13-10-2012)
»
RIJSSEN - Wout Kuiphuis was vrijdag de meest opvallende deelnemer op de eerste kwalificatiedag voor de Twente Cup springen voor pony's. Kuiphuis was... (12-10-2012)
»
RIJSSEN - De manege in Rijssen heeft ook dit jaar de premiere van de strijd om de Twente Cup springen voor pony's. Op vrijdag 12 en zaterdag 13... (23-09-2012)
»
HENGELO - Sophie Bos met Taxi ZB en Elike Morsink met Chester gingen vrijdagavond voor een enthousiast publiek in het Hengelose Expo Center bij de... (09-12-2011)