One manshow van Bas van der Aa

WIERDEN – De tweede kwalificatieronde voor de finale van de strijd om de Divoza Twente Cup 2015 draaide zaterdag uit op een imponerende one manshow van Bas van der Aa. Met zijn geweldig presterende negenjarige bruine Hannoveraner hengst Goldfeyer (v. Graf Top x Escudo) won de Albergenaar beide proeven in manege De Vossenbos. Nadat hij in Lonneker al eerste en derde was geworden, is Van der Aa de onaantastbare leider van het tussenklassement en kan een plek in de eindstrijd hem nu al niet meer ontgaan.

Tom Brinkman neemt met Duveltje B de tweede plek op de ranglijst in. Wendy Ligtenberg gaf met Radorette VDD aanvankelijk haar puike optreden in Lonneker een vervolg, door de rubriek voor de klasse Z op tijd naar haar hand te zetten. Ze moest echter in de proef  met barrage toestaan, dat een constant presterende Tom Brinkman met Duveltje B haar op de ranglijst passeerde. Al op forse achterstand voert Jan Weersink met C-Valentijn de rest van het veld aan, gevolgd door Anne-Lotte Tijhuis met Casaktie.

In Wierden stond op Bas van der Aa geen maat. Vol overtuiging reed hij de ijzersterke Goldfeyer, waarmee hij komende week een combinatie vormt tijdens het CSI2  Indoor Wierden, naar de winst in beide bedrijven.
“Goldfeyer kan dit gemakkelijk aan en heeft toch ritme nodig. En je kunt niet alleen heel dikke parcoursen rijden, dat is niet verstandig.”

Nog nooit zoveel gewonnen
Bas van der Aa werkt nu een jaar of vijf met Goldfeyer, eigendom van Leo ten Vergert van De Koperen Bol uit Enschede. “Hij zal wel een keer worden verkocht, maar ik ben hartstikke blij dat Leo hem bij mij heeft gebracht. Ik heb nog nooit een paard gehad, waarmee ik zoveel heb gewonnen.”

De derde kwalificatie op 11 november in Saasveld zou hij met een gerust hart aan zich voorbij kunnen laten gaan. “Maar dit paard wordt alleen maar beter, hoe vaker je hem rijdt”,  weet Van der Aa uit ervaring. “Ik heb wel eens overwogen hem maar een maandje rust te geven, maar dan haal je hem alleen maar uit het ritme. Zelf denk ik dat ik helemaal niet veel sneller rijd dan een ander, maar Goldfeyer is wel gruwelijk rap in de wendingen, vanuit de landing kun je hem heel snel omzetten.”

Met zijn prestaties in de kwalificatieproeven ontpopt Bas van der Aa, in augustus vader geworden van de tweeling Max en Morris, zich tot de grote favoriet voor de Twente Cup 2015. Maar hij weet ook dat bij de finale op 14 november in de Ankerhal in Saasveld iedereen weer op nul begint. “Dat vind ik wel heel jammer”,  geeft hij eerlijk toe. “Anders had ik er nu al heel goed voorgestaan en was ik al een eind op weg geweest.  Eigenlijk vind ik dat je best iets voorsprong mag hebben voor de finale als je het goed doet in de kwalificatiewedstrijden.”

Daar is veel voor te zeggen. Het is in elk geval voer en een dilemma voor de organisatie, die uiteraard ook wil voorkomen  dat de finale op voorhand van alle spanning is ontdaan.

UITSLAGEN WIERDEN

Meer Twente Cup springen paarden

»
SAASVELD -  Een verschil van slechts driehonderdste seconde bleek zaterdag beslissend in  de strijd om de Twente Cup springen 2023. Aan die marge had... (10-12-2023)
»
SAASVELD – De Ankerhal van Saasveld fungeert zaterdag vanaf 19.00 uur weer als thuishaven voor de 39ste editie van de strijd om de Twente Cup paarden... (09-12-2023)
»
SAASVELD – De 38ste editie van de strijd om de PlasmaMade Twente Cup is in de hoogste klasse gewonnen door Britt Wiefferink. Ook in de winning round... (04-12-2022)
»
SAASVELD – Eva Oude Wolcherink en Bas Haarhuis mogen zich sinds zaterdag in elk geval een jaar lang houder van een Twente Cup noemen. Ze wonnen in... (03-12-2022)
»
SAASVELD – Stijn Roelink kan terugkijken op een zeer geslaagde dinsdag van de Twentse Ruiterdagen in Saasveld. De ruiter uit Lattrop zegevierde in de... (29-11-2022)
»
SAASVELD – Na een onderbreking van twee jaar staat deze week in Saasveld weer de ontknoping van de strijd om de Twente Cups bij de paarden te wachten... (28-11-2022)
»
AMBT DELDEN – Pascalle Donders reed zaterdag in manege De Hoffmeijer te Ambt Delden overtuigend naar de snelste tijd in de zwaarste klassen van de... (27-11-2022)
»
SAASVELD – Het bestuur van Rijvereniging De Bögelscamp heeft als gevolg van de huidige coronaregels besloten de Twentse Ruiterdagen in Saasveld dit... (21-11-2021)
»
LONNEKER – Maud Wiefferink met Agono in de klasse ZZ en Anne-Lotte Tijhuis met Je t’aime Coucou TI toonden zich vrijdag tijdens Indoor Lonneker de... (27-09-2021)
»
LONNEKER – Hessel Hoekstra ontpopte zich vrijdag tot de absolute heerser tijdens de eerste selecties voor de finale van de strijd om de Equiciety... (27-09-2020)
»
LONNEKER – De 38ste editie van de strijd om de Twente Cup voor springruiters gaat vrijdag volgens traditie van start in Lonneker. De combinaties in... (25-09-2020)
»
SAASVELD – Steven Veldhuis stelde dinsdagavond met een puik optreden in de derde kwalificatiereeks zijn kandidatuur voor zijn derde zege in de strijd... (03-12-2019)
»
SAASVELD – Lindy Stuivenberg was dinsdag de onbetwiste uitblinker in de laatste kwalificatiereeks van de strijd om de EquiFirst Twente Cup. Met haar... (13-11-2018)
»
LONNEKER – Lieke Ophof heeft zich vrijdag overtuigend geplaatst voor de finale van de strijd om de EquiFirst Twente Cup in de klasse M. Met haar... (29-09-2018)
»
LONNEKER – Koen Westendorp en Peter Olthof kenden maandag in Lonneker een prima start van de strijd om de EquiFirst Twente Cup 2018. Westendorp won... (24-09-2018)
»
SAASVELD  - EquiFirst is dit jaar de nieuwe hoofdsponsor van de strijd om de Twente Cup springen bij de paarden.  De producent van paardenvoer,... (12-09-2018)
»
LONNEKER – Manege De Twentse Marke in Lonneker is maandag 25 september traditiegetrouw startlocatie voor de strijd om de Twente Cup springen voor... (13-09-2017)
»
SAASVELD - Het was zaterdag bij de finales om de Divoza Twente Cup dubbel feest voor Stal De Jufferbeek uit Oldenzaal. In de klasse M was Roderick... (13-11-2016)
»
SAASVELD - Voor titelverdedigster Wendy Ligtenberg liep de finale van de strijd om de Twente Cup 2016 uit op een wedstrijd tussen hoop en vrees.... (13-11-2016)
»
SAASVELD – Het werd zaterdagavond in de Ankerhal van Saasveld een historische 34ste editie van de strijd om de Twente Cup. Niet alleen vanwege de... (13-11-2016)