WEDSTRIJD OM NATIONS CUP DEBUUT VOOR JOS LANSINK ALS BONDSCOACH

Willem Greve in TeamNL voor Rome

Foto Willem Greve met Grandorado TN © Ashley Claus

ERMELO – Nationaal kampioen Willem Greve uit Markelo maakt deel uit van de formatie van vijf ruiters, die uitkomen in de eerste landenwedstrijd op het niveau van vijf sterren van dit seizoen. Het is tevens het debuut voor Jos Lansink in zijn rol als bondscoach van Oranje.

De wedstrijd nabij Villa Borghese in hartje Rome is een belangrijke eerste stap richting het wereldkampioenschap springen, van 10 tot en met 14 augustus in Herning. “Mijn eerste landenwedstrijd als bondscoach. Ik voel best al wel gezonde spanning”, aldus Lansink.

CSIO Rome op Piazza di Sienna, één van de klassiekers van de springsport, wordt dit jaar voor de 89ste keer gehouden. De landenwedstrijd op vrijdagmiddag 27 mei en de vijfsterren Grote Prijs op zondag 29 mei zijn voor bondscoach Jos Lansink belangrijke testcases in aanloop naar het WK springen in Denemarken. Tijdens het kampioenschap in Herning kan al een Olympisch ticket voor Parijs behaald worden, wanneer het Nederlandse springruiterteam een plek bij de eersdte vijf verovert.

Vijf wedstrijden
Voor Jos Lansink zijn selectie voor het WK bekend maakt staan er vijf landenwedstrijden op de kalender. Rome en Aken zijn op zich staande wedstrijden. Die van Sankt Gallen, Rotterdam en Falsterbo zijn onderdeel van de series voor de FEI Longines Nations Cup in de eerste Europese divisie. Na het WK in Herning volgt in de serie de landenwedstrijd in Dublin. Wanneer de springruiters van TeamNL zich via de vier wedstrijden plaatsen voor de finale in Barcelona zijn ze titelverdediger. Vorig jaar won het team bestaande uit Harrie Smolders, Willem Greve, Maikel van der Vleuten en Sanne Thijssen de eindstrijd op Real Club de Polo. 

Jos Lansink heeft voor aanvang van het seizoen met zijn ruiters een planning gemaakt die moet leiden tot een zo goed mogelijk resultaat. “We hebben eind februari een indeling gemaakt voor de komende wedstrijden. Daarmee weet iedereen waar hij of zij aan toe is. Er kan best nog wel iets wijzigen, maar het staat in grote lijnen vast.” 

Voor de wedstrijd in Rome heeft de bondscoach vijf combinaties geselecteerd, waarvan er vier opgesteld worden. Per manche tellen de drie beste resultaten voor het team. “Ik ben benieuwd”, lacht Jos Lansink. “Ja, ik voel al best wel gezonde spanning. Rome is een belangrijke observatie richting het WK in Hering. Dat zit echt wel in mijn achterhoofd.” 

Grandorado TN
Willem Greve neemt zijn toppaarden Highway TN en Grandorado TN mee naar Rome. Voor het team valt de keus op Grandorado TN. Bart Bles eindigde met Gin D als tweede op het NK in Deurne. Voor de landenwedstrijd zal de ruiter uit Babberich een beroep doen op Kriskras DV, waarmee hij vorig jaar deelnam aan het EK in Riesenbeck. Routinier Jur Vrieling beschikt met Long John Silver 3 over een heel getalenteerd paard. Dat bewezen ze al met de vierde plaats op het NK en met de derde positie in de Grand Prix voor de Global Champions Tour van Doha begin maart. 

Michael Greeve haalde vorige week een top 10-klassering in de Grote Prijs van Mannheim met zijn vermogende merrie Fyolieta en ze wonnen begin dit jaar twee keer de Grote Prijs van Exloo. Ook zij reizen naar Rome. Streekgenoot Marc Houtzager was met Sterrehof’s Dante NOP Nederlands kampioen in 2020 en neemt de Olympische ervaring van Tokio mee naar de Italiaanse hoofdstad. 

Niets overhaasten
“Het team van Rome is een mix van geroutineerde en jonge paarden. De paarden van Willem, Jur en Michael hebben nog geen ervaring in een vijfsterren landenwedstrijd, die van Bart en Marc wel. In principe hebben alle ruiters één toppaard richting het WK. Het kan zijn dat er toch nog paarden ingroeien, maar die willen we alle tijd geven om zich te ontwikkelen en niets overhaasten”, aldus Lansink.

Meer Springen

TUBBERGEN – Steven Veldhuis had zaterdagavond het laatste woord in de Huiskes-Kokkeler Grote Prijs van Tubbergen. De Haaksbergenaar was de laatste... (02-07-2022)
TUBBERGEN - Hij was zeventien toen hij naar Nederland kwam met de bedoeling er twee weken te trainen bij Angelique Hoorn in Wanneperveen. Acht jaar... (02-07-2022)
TUBBERGEN - Ze zijn de stille krachten achter hun mannen bij de BWG Stables. Op kantoor zorgen Evelien, Hilde en Vera Schröder ervoor dat Gerco en de... (01-07-2022)
WIERDEN – Het gaat snel met Hessel Hoekstra. De 22-jarige ruiter van Stal Wiefferink in Wierden beleefde afgelopen weekend een sterk debuut in zijn... (30-06-2022)
TUBBERGEN - Ruim twee jaar geleden meldde een toen nog 22-jarige Ierse jongeling zich bij de BWG Stables van de broers Schröder om er in het kader... (30-06-2022)
TUBBERGEN - Ook voor Bas van der Aa is Jumping Schröder een soort thuiswedstrijd. Zijn eigen pas gerenoveerde accommodatie ligt in Albergen op... (30-06-2022)
TUBBERGEN – Het zag er woensdagavond lang naar uit dat Bas van der Aa de rubriek over 1,30 meter direct op tijd tijdens Jumping Schröder Tubbergen op... (29-06-2022)
ERMELO – Vier Twentse ruiters mogen zich opmaken voor deelname aan het EK voor de jeugd, dat van 11 tot en met 17 juli in het Spaanse Oliva worden... (29-06-2022)
TUBBERGEN - Tom Brinkman en Jesper Romp kwamen in 2014 als stalruiters van de BWG met het idee op de accommodatie van hun werkgevers een concours te... (29-06-2022)
Eric ten Cate verkeert in puike vorm. De ruiter uit Geesteren hoor je daarom bepaald niet klagen over de prestaties die hij de laatste tijd met zijn... (28-06-2022)
TUBBERGEN - De negende editie van Jumping Schröder Tubbergen mag zich in een dusdanig grote belangstelling van ruiters verheugen, dat de organisatie... (28-06-2022)
ROTTERDAM – De 22-jarige oude Hessel Hoekstra, onlangs winnaar van de Grote Prijs van Eindhoven en tweede in de GP van Geesteren, eindigde zondag als... (26-06-2022)
ALMELO – Kim Bekhuis was zaterdagavond onbetwist de sterkste tijdens de Gemeente Almelo Prijs, die in de klassen over 1,30 en 1,35 meter in handicap... (26-06-2022)
ALMELO – Eric ten Cate heerste vrijdag in de rubriek over 1,40 meter met barrage tijdens de Almelose Ruiterdagen. De ruiter uit Geesteren leerde drie... (25-06-2022)
ROTTERDAM – Met een dubbele nulronde met Grandorado was Willem Greve vrijdag een van de uitblinkers in het TeamNL, dat de landenwedstrijd van het... (24-06-2022)
ROTTERDAM – Willem Greve en Hessel Hoekstra kenden donderdag een prima begin van het CHIO in Rotterdam. Beiden boekten een fraaie zege op de eerste... (23-06-2022)
ALMELO  - Wesley ter Harmsel was donderdag met Endvot EB knap de beste man in de rubriek over 1,35 meter met twee fasen tijdens de Almelose... (23-06-2022)
VRAGENDER – Steven Veldhuis en Remco Been waren zondag tijdens Outdoor Gelderland dichtbij de zege in de rubriek over 1,40 meter met twee fasen voor... (19-06-2022)
Mart IJland reed twee foutloze manches in de landenwedstrijd bij de junioren in het Duitse Hagen met zijn tienjarige bruine Hero (v. Cantos). Maar de... (19-06-2022)
VRAGENDER – Annelies Vorsselmans boekte zaterdagavond een fraaie zege tijdens Outdoor Gelderland in Vragender. De Belgische partner van Jeroen... (18-06-2022)