Willem Greve stelt zege Oranje veilig

ROTTERDAM - Willem Greve en Carambole NOP hebben hun kandidatuur voor een plek in de nationale equipe voor de Olympische Spelen van Rio de Janeiro onderstreept tijdens de landenwedstrijd van het CHIO in Rotterdam. De combinatie bleef in beide manches foutloos en droeg daarbij wezenlijk bij aan de overtuigende zege die Oranje voor het eerst sinds 2003 bij het CHIO behaalde. De Markeloër stelde met zijn tweedevlekkeloze optreden de zege van Oranje veilig,

Ook Harrie Smolders met Esmerald NOP en Jur Vrieling met VDL Scirocco Blue NOP maakten twee keer geen fout. Smolders liep wel het enige strafpunt voor Nederland op omdat hij iets te veel tijd nam, maar dat werd het wegstreepresultaat. Maikel van der Vleuten kwam in de tweede rit niet meer in actie met VDL Groep Verdi Tn NOP, omdat de zege voor de equipe van bondscoach Rob Ehrens al binnen was. Ook hij hield de lei in de eerste omloop keurig schoon.

Zwitserland eindigde als tweede met vier, Duitsland derde met acht strafpunten. In het tussenklassement van de Furusiyya Nations Cup heeft Oranje een royale voorsprong op nummer twee Frankrijk en de als derde geklasseerde Engelsen. Het is door dre zege in Rotterdam al zeker van de finale in Barcelona en heeft zich verzekerd van deelname aan de competitie volgend jaar. Op de vraag aan Rob Ehrens of de winnende equipe ook zijn Olympische is, hult de succescoach zich in stilzwijgen.

“Na dertien jaar zwoegen en strijden is het nu dan eindelijk gelukt", lachte de bondscoach tevreden. “Het liep fantastisch. Ik ben er heel blij mee. Mijn ruiters waren enorm gemotiveerd. Dat is ook wat een sporter moet zijn. Ik weet niet of het komt omdat de Olympische Spelen steeds dichter bij komen. Ik zie een heel gezonde rivaliteit in de groep. Het is nog steeds spannend wie er in het team komen. Voor ons allemaal. Ik wil de landenwedstrijd in Falsterbö en die daarna in Aken nog afwachten. De Olympische Spelen zijn één keer in de vier jaar. Dan moet ik er van overtuigd zijn dat ik de juiste beslissing neem. Ik wil met een zo sterk mogelijk team naar Rio de Janeiro. Nu zou ik wel twee teams af kunnen vaardigen, zo goed staan we er voor.”

Ehrens maakte na de winnende wedstrijd zijn teams bekend voor de komende landenwedstrijden. In Falsterbö (8 juli) rijden Jeroen Dubbeldam, Gerco Schröder, Wout Jan van der Schans, Jur Vrieling en Johnny Pals. Voor Aken heeft Ehrens Willem Greve, Leopold van Asten, Maikel van der Vleuten, Gerco Schröder en Harry Smolders opgeroepen. “Maar daar kan nog best wat in verandeieen en van Harrie Smolders weten we nog niet zeker met welk paard hij naar Aken gaat.”

“Zo wil ik ook wel het wegstreepresultaat hebben”, lacht Harrie Smolders. Zijn tijdfout met Emerald NOP in de eerste omloop telde niet mee voor het team. “Emerald was zo gretig de eerste ronde. Hij had na Rome geen wedstrijden meer gelopen en daarom moest ik hem iets corrigeren, wat tijd kostte. Het was een schoonheidsfoutje. Alle paarden sprongen vandaag fantastisch.” En dat is misschien wel een understatement van Smolders, want het was haast magisch zoals de Nederlandse combinaties de parcoursen sprongen.

Jur Vrieling laat er geen gras over groeien. “Ik denk dat VDL Zirocco Blue NOP en ik de laatste twijfel we hebben weggenomen vandaag. Voor wie die twijfel nog had. Zirocco voelde heel goed. Met dat gevoel was ik al naar Rotterdam gekomen. Dit is gewoon een super resultaat.”

“Hoe mooi is dit. Echt kicken gewoon”, lacht Willem Greve, die zijn superieure foutloze ritten met Carambole vierde door zijn cap in de lucht te steken en het enthousiaste publiek in het Kralingse Bos op te zwepen. 

Maikel van der Vleuten hoefde als laatste ruiter voor Nederland niet eens meer te rijden, omdat de overwinning al binnen was. “Ik heb nog overlegd met Rob Ehrens of hij wilde dat ik nog startte. Maar hij zei dat hij al genoeg gezien heeft van Verdi. In de eerste ronde sprong Verdi zo fris.” Ook de altijd nuchtere Van der Vleuten kan zijn lach niet onderdrukken. “We hebben altijd willen winnen in Rotterdam. Mooi dat het dan een keer lukt.”

Yves Houtackers, directeur sport springen van CHIO Rotterdam, was zeer tevreden na afloop. “We hebben hier de beste ruiters aan de start. Tijdens het parcourslopen was er wat twijfel of het zwaar genoeg was, maar parcoursbouwer Louis Konickx heeft zijn gelijk helemaal bewezen. We hadden uiteindelijk zeven dubbel nullers en geweldige sport.” (m.m.v. KNHS)

Uitslag Furusiyya FEI Nations Cup Rotterdam
1. Nederland, 0 strafpunten
Harrie Smolders - Emerald NOP (v.Diamant de Semilly) 1 en 0
Jur Vrieling - VDL Zirocco Blue NOP (v. Mr. Blue) 0 en 0
Willem Greve - Carambole NOP (v. Cassini I) 0 en 0
Maikel van der Vleuten - VDL Groep Verdi TN NOP (v.Quidam de Revel), 0 en niet gestart.
2. Zwitserland 4
3. Duitsland 8
4. Zweden 13 
5. Verenigde Staten 16
6. België
7. Frankrijk 28
8. Groot Brittannië 33

Tussenstand West-Europese Leage
1. Nederland 260 punten
2. Frankrijk 215
3. Groot Brittannië 200
4. Zweden 445
5. Zwitserland 445
6. Duitsland 135
7. Ierland 100
8. België 100
9. Italië 47,5
10. Tsjechië 45

Foto Willem Greve met Carambole NOP van CHIO Rotterdam

Meer Springen

»
TUBBERGEN – Gerco Schröder was zondag dicht bij de overwinning in de Grote Prijs van Albergen. Maar ook de thuisrijder moest uiteindelijk zijn... (21-04-2024)
»
Lars Schröder boekte zaterdag zijn tweede zege tijdens het concours van Het Twentse Ros Albergen door met de ruin Vagabond S de zege over 1,20 meter... (21-04-2024)
»
TUBBERGEN – De eerste twee dagen van het concours van Het Twentse Ros uit Albergen werden gedomineerd door ruiters die luisteren naar de naam... (18-04-2024)
»
Ties Oude Geerdink zorgt zaterdag en zondag tijdens het concours van Het Twentse Ros voor de muzikale sfeer in de grote tent op het concoursterrein... (16-04-2024)
»
SAASVELD – De driejarige schimmel Rosa Grey VDL (v. Dorian Grey TN Z x Verdi TN uit de befaamde grootmoeder Voltaire) van eigenaresse Marjolein... (16-04-2024)
»
Voor Jesper Romp betekent het concours van Het Twentse Ros op de fraaie accommodatie van de BWG Stables een korte terugkeer naar de plek, waar hij... (15-04-2024)
»
Het stuntteam van Josh Clemens gaat zondag 21 april op herhaling tijdens het concours van Het Twentse Ros op het hoofdterrein van de BWG Stables in... (13-04-2024)
»
KRONENBERG – Gert-Jan Bruggink rijdt goed van voren mee tijdens het CSI2* De Peelbergen. De ruiter uit De Lutte liet in drie dagen al vier keer een... (12-04-2024)
»
DEN HAM – Josta van Straaten kan zich niet heugen dat ze ooit zoveel prijzen op één dag pakte als afgelopen woensdag in Vragender. (12-04-2024)
»
Lydia Haselbekke uit Geesteren is een van de enthousiaste vrijwilligers bij de bixiewedstrijden, die zondag 20 april verreden worden. Ze kijkt ernaar... (12-04-2024)
»
Voor Gerco Schröder is het concours van Het Twentse Ros een evenement waar hij als ruiter te voet naar toe kan. De wedstrijd speelt zich immers af in... (11-04-2024)
»
De sport heeft haar al ver van huis gebracht, maar voor Maartje Lanooy is het bepaald geen straf wanneer ze als wedstrijdsecretaresse in de buurt van... (10-04-2024)
»
RIJSSEN – Met een eerste plaats in de rubriek over 1,40 meter en een tweede over 1,35 meter met de dertienjarige ruin Gelster (v. Carthino Z) deed... (09-04-2024)
»
Bij de ruiters en amazones is de belangstelling om deel te nemen aan het concours van Het Twentse Ros in Tubbergen, zoals Jos Brinkman in aflevering... (09-04-2024)
»
Voorzitter Jos Brinkman is uiterst tevreden met de belangstelling van ruiters om deel te nemen aan het concours van ‘zijn’ Twentse Ros uit Albergen.... (08-04-2024)
»
OPGLABBEEK - Meike Zwartjens was afgelopen weekend goed voor twee zeges en een achtste plaats tijdens de wedstrijden voor de jeugd in het Belgische... (08-04-2024)
»
GORLA MINORA – Jeroen Dubbeldam leverde afgelopen weekend in het Italiaanse Gorla Minore zijn beste resultaat of het parcours over 1,45 meter met... (08-04-2024)
»
Tom Brinkman heeft zijn sportstal sinds vorige week zaterdag gevestigd in Borne. Net als sinds enkele maanden voor de Duitse amazone Zoe Osterhoff,... (04-04-2024)
»
OPGLABBEEK – Faye Louise Vis bleek afgelopen week met haar achttienjarige bruine ruin Calgary 56 (v. Carinjo) niet te kloppen tijdens het concours in... (03-04-2024)
»
GORLA MINORE – Matt Garrigan verkeerde in het Paasweekend in puike vorm tijdens de lentetour in het Italiaanse Gorla Minore. De Ierse stalruiter van... (02-04-2024)