LIMBURGER DE NIEUWE BONDSCOACH VAN DE YOUNG RIDERS

Vincent Voorn assistent Jos Lansink

Foto Vincent Voorn © Jacob Melissen

ERMELO - Vincent Voorn komt het technische kader van de springruiters van TeamNl versterken. Voorn is aangesteld als opvolger van bondscoach Luc Steeghs van de Nederlandse young riders en gaat tevens bondscoach Jos Lansink bij de senioren assisteren.

De nieuwe opzet moet de doorstroom van talent bevorderen. Vincent Voorn (37) runt in het Limburgse Weert samen met echtgenote Jonna en twee compagnons een trainingsstal, waarbij de coaching van vele ruiters een belangrijk deel van zijn werk is. “Ik zie deze functie als een heel mooie uitdaging en vind het ook wel een eer dat ik er voor gevraagd werd. De focus in ons bedrijf is het beter maken van paarden en ruiters. We helpen de mensen die bij ons trainen om hun doelen te bereiken. Dat kost tijd en is een langere termijnplan. In de sport heb je hoogte- maar ook dieptepunten, daar moet je samen doorheen. Ik ga me concentreren op de begeleiding van de Nederlandse young riders en daarnaast op de EEF-Serie. Die landenwedstrijden op het niveau van drie sterren zie ik als een mooie opstap voor combinaties om ervaring op te doen en zo de doorstroming van de jeugd naar senioren te bevorderen. Ook dat is een termijnplan en die manier van werken spreekt mij aan.”

Ruimschoots verdiend
Als ruiter heeft Vincent Voorn zijn sporen ook ruimschoots verdiend. Een van de hoogtepunten uit zijn carrière is zijn deelname aan de Olympische Spelen van 2008 in Hong Kong waar hij met de schimmel Audi’s Alpapillon Armani lid was van het team dat als vierde eindigde. In 2007 won Voorn met het team Europees goud in Mannheim. Al in zijn jeugdjaren was de zoon van Albert en Irma Voorn uiterst succesvol. Zo werd hij in 2005 Europees kampioen bij de young riders met Gestion Priamus. 

Technisch directeur Iris Boelhouwer van de KNHS vertelt over de aanstelling van Voorn. “We willen meer focus en aandacht voor nieuwe combinaties en de doorstroom van jong talent. Daarom hebben we aanpassingen doorgevoerd in de werkgebieden van de bondscoaches. Op deze manier krijgen nieuwe combinaties en jonge ruiters eerder een kans om door te stromen naar een hoger internationaal niveau en deel uit te maken van een landenteam.”

Kersvers bondscoach Jos Lansink kijkt positief naar de samenwerking. “Ik denk zeker dat we door zo te werken en met goed overleg een betere doorstroom kunnen krijgen van jongere ruiters naar de landenwedstrijden op drie sterrenniveau en hopelijk op den duur, als ze genoeg ervaring hebben, ook voor de op het niveau van vijf sterren.”

Jongere jeugd
Edwin Hoogenraat, de huidige bondscoach van de ponyruiters en children, neemt ook de junioren onder zijn hoede. Boelhouwer: “Ook in deze leeftijdsgroepen zit de nodige overlap en op deze manier kan ook bij deze ruiters een betere doorstroom gerealiseerd worden.”

Meer Springen

ROME – Willem Greve eiste vrijdag de hoofdrol op voor TeamNL, dat in Rome naar een fraaie derde plaats sprong tijdens de “landenwedstrijd in Rome. De... (27-05-2022)
EINDHOVEN – Hessel Hoekstra was vrijdag niet te kloppen in de rubriek over 1,40 meter met twee fasen tijdens het CSI3 in Eindhoven. Met de tienjarige... (27-05-2022)
ROME – Willem Greve werd donderdag zesde in de rubriek over 1,55 meter op tijd tijdens het CSI5 in Rome. In het Piazza di Siena reed hij met de... (26-05-2022)
ZUIDWOLDE – Bas van der Aa liet zich woensdag op de eerste dag van CH De Wolden goed van voren zien. De Albergenaar boekte in totaal liefst vijf... (25-05-2022)
KRONENBERG – De afsluitende zaterdag van het CSI De Peelbergen leverde twee ‘Twentse’ zeges op. Matt Carrigan won de ‘kleine’ Grote Prijs over 1,45... (22-05-2022)
GROSS VIEGELN – Gerben Morsink eindigde zaterdag met zijn negenjarige vosruin Carsey Z (v. Carthino Z) keurig als vijfde in het Championat van het... (21-05-2022)
WEERSELO – De legendarische schimmel De Sjiem is niet meer. Het toppaard waarmee Jeroen Dubbeldam in 2000 in Sydney Olympisch goud won, overleed... (21-05-2022)
KRONENBERG – Bas van de Aa deed vrijdag goede zaken tijdens het CSI De Peelbergen in het Limburgse Kronenberg. De ruiter uit Albergen eindigde twee... (21-05-2022)
AALBORG – Wim Schröder kan meer dan tevreden terugkijken op de wedstrijd voor de Longines EEF Nations Cup tijdens het CSI Uggerhalne in het Deense... (21-05-2022)
AALBORG – Eric ten Cate had donderdag op de eerste dag van het CSI3 Uggerhalne meteen  de goede vorm te pakken. In drie rubrieken reed hij met... (20-05-2022)
DIEPENHEIM – Wesley ter Harmsel ontpopte zich dinsdag tot overtuigende winnaar tijdens het midweekse springen over 1,35 meter in Diepenheim. Met... (17-05-2022)
ERMELO – Nationaal kampioen Willem Greve uit Markelo maakt deel uit van de formatie van vijf ruiters, die uitkomen in de eerste landenwedstrijd op... (17-05-2022)
DIEPENHEIM – Lisa Everts greep zondag de zege in de gecombineerde rubrieken over 1,30 en 1,35 meter tijdens het concours hippique in Diepenheim. Met... (17-05-2022)
REDEFIN – Hessel Hoekstra beleefde een prima slotdag bij het Paardenfestival in het Duitse Redefin. De ruiter van Stal Wiefferink legde tijdens het... (15-05-2022)
SAMORIN – Sander Geerink deed zaterdag opnieuw van zich spreken tijdens het CSI2 in het Slowaakse Samorin. In een wedstrijd over 1,50 meter, die... (15-05-2022)
HELLENDOORN – Evi Wiefferink trok vrijdag bij manege ’t Oale Spoor in Hellendoorn de zege naar zich toe tijdens de rubriek over 1,35 meter. Met de... (14-05-2022)
SAMORIN – Sander Geerink kende donderdag een flitsende start tijdens het CSI in het Slowaakse Samorin. De ruiter uit Gelselaar zegevierde in de... (13-05-2022)
WIERDEN – Joop van Dijk, voormalig internationaal jurylid, is maandag 9 mei op 79-jarige leeftijd in zijn woning in Wierden overleden. In het bijzijn... (11-05-2022)
RIESENBECK – Gert-Jan Bruggink, Conor Drain en Gerco Schröder deden de afgelopen dagen prima mee om de prijzen tijdens het CSI in het Duitse... (09-05-2022)
ERMELO – Frank Hosmar veroverde zaterdag met zijn topper Alphaville NOP zilver in de strijd om het Nederlands kampioenschap paradressuur. De ruiter... (08-05-2022)