TWENTSE TOPRUITERS KIJKEN MET VEEL PLEZIER TERUG OP SUCCESVOLLE SAMENWERKING 

Vertrek Ehrens voer voor discussie

Vreugde om de wereldtitel van Oranje in 2014. Vanaf links Jeroen Dubbeldam, Gerco Schröder, Maikel van der Vleuten en Jur Vrieling. Op de voorgrond Rob Ehrens. Foto © Jacob Melissen

ERMELO - Het aanstaande vertrek van bondscoach Rob Ehrens na negentien jaar actieve dienst bij de KNHS houdt de gemoederen in hippisch Nederland behoorlijk bezig. Verreweg de meeste reacties geven blijk van forse afkeuring over vooral de wijze waarop de Limburger is meegedeeld dat zijn aflopende contract na 31 december niet wordt verlengd.

door Willem Pfeiffer

Hippisch Twente sprak woensdag met Rob Ehrens en vier gelouterde vertegenwoordigers van de paardensport uit deze regio over het naderende afscheid van de keuzeheer. Jeroen Dubbeldam en Gerco Schröder boekten grote successen onder leiding van Ehrens. Willem Greve had vooral de laatste jaren als lid van het A-kader veel met hem van doen en Arie Hoogendoorn werkte tien jaar met hem als veterinair van de nationale springruiters. De laatste twee waren er dit jaar ook bij tijdens de meest recente Olympische Spelen in Tokio en de door Oranje gewonnen finale van de strijd om de Longines FEI Nations Cup in Barcelona. 

Voor we naar de bondscoach gaan eerst naar de KNHS. Die gaf twee dagen na de geruchtmakende mededeling, waarin onder meer werd gerept over ‘prik die uit de cola zou zijn’, een tweede persbericht uit. Daarin zegt technisch directeur Iris Boelhouwer (rechts) onder meer: “Als paardensportbond is het ons doel om teammedailles op wereldkampioenschappen of Olympische Spelen te halen. Dat is topsport. Het is ongekend in de sport dat een bondscoach zestien jaar aanblijft. Dat zegt veel over de successen van Rob Ehrens en ook over zijn persoonlijkheid.”

Harde eis NOC*NSF’
“Sinds 2014 hebben we in de springsport zeker nog mooie prestaties gehad, maar het is niet meer gelukt om een teammedaille te behalen op een wereldkampioenschap of Olympische Spelen. Dat moet anders en dat is ons doel voor de Olympische Spelen in Parijs. Vanuit NOC*NSF ligt er een harde eis op tafel. In Parijs moet het gebeuren, dan moeten we er staan en medailles realiseren. NOC*NSF zegt al een aantal jaren: jullie zeggen wel steeds dat het goed komt, maar het is de afgelopen jaren niet goed gekomen. Dat betekent dat er zaken veranderd moeten worden. Dat is topsport en die is soms hard. Rob is een icoon voor de Nederlandse springsport en ook nog eens een ongelooflijk prettig mens om mee te werken. Op persoonlijk vlak was ik het liefst nog 25 jaar met hem door gegaan. Maar als je verandering wilt, moet je ook echt iets veranderen en kun je niet doorgaan met wat je altijd al deed.”

“Natuurlijk gaan we bij zo’n ingrijpend besluit niet over één nacht ijs. We hebben de afgelopen maanden met alle stakeholders, ook ruiters, gesproken hoe we de komende jaren onze doelen kunnen behalen. Daar zijn op allerlei vlakken verbeterpunten uit gekomen voor alle betrokkenen. Daarbij is ook geconcludeerd dat het na zestien jaar tijd is voor aansturing door een nieuwe bondscoach. De springsport is de afgelopen jaren sterk veranderd. Het management wordt steeds complexer en ruiters moeten afwegingen maken tussen commerciële en sportinhoudelijke belangen. Dat vergt voor de toekomst een andere aanpak en invulling van de rol en positie van bondscoach.”

Boelhouwer besluit: “Natuurlijk was het helemaal niet de bedoeling om de samenwerking met Rob in een kort gesprek te beëindigen. Op zo’n moment waarin een heftig besluit wordt medegedeeld lopen de emoties op. Achteraf gezien had dit anders gemoeten. Er lagen meerdere scenario’s op tafel die ik met Rob had willen bespreken. Direct stoppen aan het einde van het jaar was er daar één van. Dat dit nu zo gelopen is, is pijnlijk.”

Niet met modder gooien
Dan naar de bondscoach zelf. Die zat maandag eerst nog bij het evaluatiegesprek met de eveneens voor bewezen diensten bedankte jeugdcoach Luc Steeghs, alvorens hij zelf de koude boodschap kreeg dat iemand anders zijn functie overneemt. “Dat verdient niet de schoonheidsprijs”, houdt Rob Ehrens (rechts) zich in. “Voor die tijd is met mij niet gesproken over het al dan niet verlengen van mijn contract. Ik wil echter niet met modder gooien, want daarvoor heb ik al die jaren met veel te veel plezier mijn werk gedaan. Ik vind wel dat de KNHS voor zichzelf wat kanttekeningen moet zetten of het bestuur dit niet wat anders had kunnen aanpakken.”“De KNHS wil een verandering, maar het was een kleine moeite geweest dat in het voortraject aan te geven. Ik ben de laatste om de kont tegen de krib te gooien als de bond wat anders wil. Maar zelf heb ik altijd naar de KNHS aangegeven dat ik het een jaar voor het einde van mijn contract  zou laten weten als ik niet verder zou willen. Dat had ik andersom ook verwacht.”

Ehrens vervolgt: “Dit raakt me erg en ik krijg een heel warm gevoel van die ongelooflijk vele positieve berichtjes die ik al ontvangen heb. In de sport is het nu eenmaal zo dat je de ene keer pieken hebt en de volgende keer dalen, het gaat dan omhoog en dan weer omlaag. Ik vind ook het moment waarop dit gebeurt erg ongelukkig. Er is nog niemand anders en we hebben een cruciaal jaar voor ons. Bij het EK moeten we tickets veilig stellen voor de Olympische Spelen van 2024 in Parijs.”

Mooie tijden
Jeroen Dubbeldam was een van de ruiters, die verrast werd door het besluit Rob Ehrens te laten plaatsmaken. “Het stelt me eerlijk gezegd toch wel teleur. Ik heb hem natuurlijk persoonlijk van dichtbij meegemaakt, heb heel goede ervaringen met hem opgedaan en erg mooie tijden met hem beleefd. Je kunt je afvragen of hij er wat aan kan doen dat we bij de laatste WK’s en Olympische Spelen geen teammedaille meer hebben gehaald. Zelf denk ik van niet. Zelf had ik er de laatste jaren ook niet echt veel meer van verwacht. We waren met het team gewoon wat minder sterk dan we daarvoor waren, zeker omdat paarden nogal eens vertrokken. In het verleden hadden topruiters vaker tegelijkertijd toppaarden op het juiste moment klaar.”

Volgens Dubbeldam heeft Rob Ehrens door de bank genomen “heel veel succes behaald. Natuurlijk was hij altijd afhankelijk van het groepje dat hij bij zich had en hoe dat het voor elkaar had. Als coach ben je daaraan overgeleverd, dat heb je niet zelf in de hand. Hij was ook nooit de trainer van de ruiters, maar moest de juiste selectie samenstellen. Daarbij was het mooi meegenomen dat hij ook technisch vaardig is en met de juiste input uit de hoek kan komen.”

Job super gedaan
“Natuurlijk”, gaat Jeroen Dubbeldam verder, “zal ook Rob wel fouten hebben gemaakt. En ook zelf ben ik het wel eens niet met hem eens geweest. Maar praat je er dan over, dan is dat op een gegeven moment uit de wereld en kun je weer verder als iedereen er open in staat. In dat opzicht vind ik dat hij zijn job super heeft gedaan. Zijn kracht was altijd zijn optimisme, hij behield onder alle omstandigheden zijn stijl en stond iedereen netjes te woord. Internationaal gezien heeft hij gewoon een prima uitstraling.”

“Of iemand het van hem kan overnemen? Natuurlijk, maar het gaat erom waarom dat moet. Dat de prik uit de cola is, daar ben ik het niet zo mee eens geloof ik. Al moet ik zeggen dat ik zelf er het laatste anderhalf jaar wat verder van heb afgestaan. Ik weet niet precies hoe momenteel de chemie tussen hem en de ruiters is. Ik weet dat met een aantal van hen is gesproken, maar daar was ik niet bij. Maar, kort de bocht, moeten er mensen niet positief over hem zijn geweest.”

“Heel jammer dit, want of je als team succes hebt, ligt toch vooral een aan de groep ruiters en niet te vergeten de paarden die je tot je beschikking hebt. De kracht van Rob was steeds dat hij altijd stand-by was voor zijn kudde en zich niet opdrong. Zelf heb ik ook niet echt onder hem getraind, maar het is op bepaalde momenten wel fijn dat er iemand op het voorterrein staat die weet hoe het moet.”

Altijd positief
Van de Twentse topruiters maakte Willem Greve (tweede van links op foto rechts) Rob Ehrens het meest recent mee. “Het is heel jammer wat er nu gebeurt”, aldus de Markeloër. “Rob was altijd positief en gewoon een erg goede bondscoach. We hebben fantastische mooie tijden met hem beleefd. Vooral Jeroen en hij hebben ons land natuurlijk ongelooflijk veel succes gebracht. Hij was een geweldige teamplayer en dit jaar nog hebben we abnormaal genoten van onze overwinningen in Rotterdam en de finale in Barcelona.”

Willem Greve heeft een dubbel gevoel bij het besluit van de KNHS om afscheid te nemen van Rob Ehrens. “Als iemand dit werk zestien jaar doet, is daaraan inherent dat een bond misschien een keer wat anders wil. Mensen komen en gaan. Aan de ene kant is dat heel jammer, maar aan de andere kant kan het ook nieuwe kansen bieden en iedereen weer scherp maken. De KNHS vindt dat er net als bij de jeugd de laatste jaren te weinig is gewonnen en dat onze sport de daadkracht mist. Dat is niet raar. Maar ik vind het wel doodzonde dat nu een negatieve sfeer de overhand heeft, terwijl het veel beter was geweest samen te proosten op de abnormale manier waarop hij vele jaren lang met Nederland succes heeft geboekt.”

Voor veel dingen open
Gerco Schröder (hiernaast tijdens het afscheid van zijn toppaard London in Geesteren) bouwde in zijn hoogtijdagen als springruiter een prima band op met de scheidende bondscoach. “Laatst werd me zelfs verteld dat ik de enige ben, die er altijd bij was als hij met Nederland op een kampioenschap een medaille won. Ik vond het nieuws dat hij moet vertrekken toch wel verrassend, al sta ik er nu natuurlijk wat verder van af dan in het verleden. Ik weet wel dat hij een bondscoach was met wie je altijd kon overleggen, hij stond voor heel veel dingen open.”

Volgens de Tubbergenaar moet het werk van een chef d’équipe niet worden onderschat. “Soms is het bijvoorbeeld voor zo iemand ook heel moeilijk om iets niet te zeggen. Hij ziet natuurlijk heel veel en door veel info te geven kun je ook voor onrust te zorgen. Rob bewaarde juist altijd de rust en dat vond ik heel prettig.”

Gerco Schröder waardeert ook de manier waarop de bijna vertrokken keuzeheer interesse toonde voor ruiters die een tijd naast internationale selecties grepen. “Een week of twee, drie geleden belde hij me nog op hoe het ervoor stond en vroeg hij of ik dacht dat ik komende zomer nog iets zou kunnen doen. Dat tekent hem, hij heeft altijd heel veel belangstelling voor anderen. Ik denk daarom dat een andere weg om zijn contract op te zeggen beter was geweest. Ook al omdat we momenteel wel nog steeds genoeg topruiters hebben, maar niet voldoende toppaarden. Heb je die, dan wordt het spelletje toch een stuk gemakkelijker.”

Best even schrikken
Arie Hoogendoorn (rechts), al tien jaar veterinair bij de KNHS, zegt onaangenaam verrast te zijn door het vertrek van Rob Ehrens. “Al zolang ik bij de senioren zit, werk ik met hem. Dat was altijd heel plezierig, met wederzijds het volste vertrouwen in een goede communicatie. Dit was best even schrikken. Ik ben zowel door de bond als door Rob op de hoogte gesteld van het besluit, heb het niet uit de pers hoeven te vernemen. Toch komt het voor mij plotseling, al weet ik ook dat een discussie of iemand moet blijven of moet doorgaan altijd na de Olympische Spelen komt.”

“Als ik nu terugkijk mag je stellen dat Rob altijd een heel goede uitstraling heeft gehad voor onze springsport, in goede en in slechte tijden. Hij was steeds op zoek naar verbetering en is de sport al die jaren goed gezind geweest. Samen hebben we heel veel hoogtepunten mogen meemaken. Ik herinner me dan vooral de momenten achter de schermen, waarbij je merkt dat iets gaat werken. En dan vooral het WK in Caen in 2014. Een prachtige week waarin iets ontstond en groeide en waarin het leek alsof we onverslaanbaar waren.”

Medailles met Rob Ehrens
In de eerste drie van zijn negentien jaren dat Rob Ehrens voor de KNHS werkzaam was, was hij coach van de nationale jeugd. In 2005 werd hij bij de topruiters de opvolger van Bert Romp. Zijn medailleoogst met Twentse ruiters bij de senioren, waarbij Twentse ruiters betrokken waren:

2005
EK San Patrignano: brons met team voor onder anderen Jeroen Dubbeldam met BMC Nassau en Gerco Schröder met Eurocommerce Monaco. Tevens individueel brons Dubbeldam.

2006
WK Aken: goud voor team, met Jeroen Dubbeldam op BMC Up and Down en Gerco Schröder met Eurocommerce Berlin.

2007 
EK Mannheim: goud voor team, met Jeroen Dubbeldam op BMC Up and Down en Gerco Schröder met Eurocommerce Berlin.

2012
Olympische Spelen London: zilver met team, waarin  Gerco Schröder met Eurocommerce London, de combinatie die ook individueel zilver won.

2014
WK Caen: goud met team, waarin Jeroen Dubbeldam met Zenith SFN en Gerco Schröder met Glock’s London NOP. Individueel wereldtitel voor Dubbeldam.

2015
EK Aken: Opnieuw dubbel goud. Individueel kampioen Jeroen Dubbeldam met SFN Zenith NOP en Gerco Schröder met Glock’s Cognac Champblanc lid van team.

Lees ook de column van Jacob Melissen van het Sportpaarden Fonds Nederland op de website Heel Holland Hinnikt

Foto hieronder: Rob Ehrens en Jeroen Dubbeldam.

Meer Springen

ERMELO - Vincent Voorn komt het technische kader van de springruiters van TeamNl versterken. Voorn is aangesteld als opvolger van bondscoach Luc... (14-01-2022)
EXLOO – Op de slotdag van het CSI Exloo greep Remco Been de overwinning in de wedstrijd over 1,35 meter met twee fasen voor de Small Tour van het... (09-01-2022)
EXLOO – Hessel Hoekstra schreef zaterdag de rubriek over 1,40 meter met barrage in de Medium Tour tijdens het CSI2 in Exloo op zijn naam. (09-01-2022)
EXLOO – Conor Drain reed vrijdag naar alweer zijn derde overwinning tijdens het CSI Exloo. Ook Bas van der Aa smaakte het zoet van een zege. (08-01-2022)
EXLOO – Conor Drain beleefde donderdag een topdag tijdens het CSI Exloo. De Twentse Ier won twee keer en legde ook nog eenmaal beslag op een vierde... (07-01-2022)
SAASVELD – Steven Veldhuis is het nieuwe jaar goed begonnen. Tijdens de eerste editie van Springen Ankerhal Saasveld (SAS) zegevierde de... (06-01-2022)
MARKELO - Willem Greve, vorig jaar met Zypria S NOP actief bij de Olympische Spelen in Tokio als lid van de Nederlandse equipe en met Carambole deel... (03-01-2022)
MARIËNHEEM – Gerben Morsink stond woensdag tijdens de Sallandse Ruiterdagen op eenzame hoogte in de klasse Z. Met zijn merrie Carina Z (v. Carthino Z... (30-12-2021)
MARIĒNHEEM – Elike Morsink eindigde dinsdag op de eerste dag van de Sallandse Ruiterdagen in manege Bartels te Mariënheem zowel in de klasse Z als de... (29-12-2021)
MEEUWEN – De zojuist benoemde Jos Lansink heeft voor zijn eerste jaar als bondscoach van de Nederlandse springruiters zijn  belangrijkste doel helder... (22-12-2021)
SAASVELD – Eva Oude Wolcherink vond woensdag de snelste weg over de hindernissen in de klasse Z tijdens de laatste editie van Springen Ankerhal... (22-12-2021)
ERMELO – Jos Lansink is vanaf 1 januari 2022 de nieuwe bondscoach van de springruiters van TeamNL. De in Rossum geboren Lansink wordt daarmee de... (22-12-2021)
BOEKELO – De samenwerking tussen Rob Schipper en Stal De Weaver in Boekelo is anderhalve week geleden na acht jaar met onmiddellijke ingang beëindigd... (22-12-2021)
BATHMEN – Vincent Geerink bleef zaterdag niet ver van de zege tijdens de Grote Prijs van Jumping Bathmen over 1,40 meter. Met Fifty Fifty eindigde de... (20-12-2021)
POZNAN – Annelies Vorsselmans legde zondag fraai beslag op de tweede plaats in de Grote Prijs van de Cavaliada in Poznan. (19-12-2021)
Willem Greve boekte vrijdag zijn tweede zege in een toprubriek tijdens het CSI2 De Peelbergen. Lucas Porter zegevierde op fraaie wijze in de finale... (19-12-2021)
POZNAN – Gerben Morsink was vrijdag niet te kloppen in de rubriek over 1,50 meter met barrage tijdens het evenement Cavaliada in het Poolde Poznan.... (17-12-2021)
KRONENBERG – Remco Been was vrijdag prima op dreef op de tweede dag van het CSI De Peelbergen. In het Limburgse Kronenberg reed de Wierdenaar twee... (17-12-2021)
KRONENBERG – Willem Greve was donderdag succesvol op de eerste dag van het CSI2 in Kronenberg. In hippisch centrum De Peelbergen zegevierde de ruiter... (16-12-2021)
EXLOO – Remco Been ging zondag met de premie van 5000 euro aan de haal in de Super Grand Prix van de Roelofsen Horse Trucks Winter Classics in het... (13-12-2021)