DAAN VAN GEEL SNOEPT REMCO BEEN OP VALREEP NIEUWE ZEGE AF IN GROTE PRIJS WIERDEN

Venijn zit in de staart in Wierden

Daan van Geel in zijn nopjes met de overwinning

WIERDEN – Remco Been leek zaterdagavond hard op weg om zijn zege tijdens Indoor Wierden van 2019 te prolongeren.

Met zijn tienjarige bruine ruin Granny Smith Apple (v. Eldorado van de Zeshoek) snelde de Wierdenaar voor eigen publiek als voorlaatste starter naar de op dat moment beste tijd in de barrage van de Nijwa Grote Prijs van Wierden over 1,40 meter. Maar Daan van Geel had met de twaalfjarige bruine hengst Escobar TS (v. Air Jordan Z) alsnog het laatste woord. 

Met precies een halve seconde voorsprong op Been pakte de in het Drentse Gees woonachtige Van Geel de zege in de strijd om de Nijwa Grote Prijs van Wierden, die daarmee een uiterst spannende ontknoping kreeg. “Een mooie opsteker”, vond Daan van Geel, die zijn hengst in eigendom heeft samen met zijn schoonfamilie Schröder in Lattrop. “Daar hadden ze hem ook zelf in opfok. Ik had aan het begin wel de rit van Doron Kuipers gezien en wist dat ik wat risico moest nemen als ik wilde winnen omdat Remco altijd wel snel is.”

Niet cadeau
“Mijn  paard werkte super mee”, vond Daan van Geel, die bij de dubbelsprong niet over enig fortuin te klagen had. “Voor die hindernis gleed ik weg”, verklaarde de winnaar na afloop. “Daardoor was ik van de schrik even uit mijn concentratie. Voor hetzelfde geld valt er dan een balkje, maar dat gebeurde nu gelukkig niet. Het liep hartstikke goed en Escobar deed tot het eind enorm mee. Dat was ook wel nodig, want het parcours was behoorlijk technisch. Het was een eerlijke proef, maar je kreeg het niet cadeau. Daarvoor had je een ervaren paard nodig en je moest er wel voor rijden.”

Remco Been was het volledig met hem eens. “Een Grote Prijs moet delicaat zijn, als het maar eerlijk is voor de paarden en dat was het”, toonde de Wierdenaar ook zijn tevredenheid over het parcours, dat de in Wierden debuterende Zeeuw Rens Wondergem had ontworpen. “Daan was sneller, ik heb eruit gehaald wat erin zat en gegeven wat ik had. Het gaat goed de laatste tijd.”

Weer in de lift
Remco Been hoopt dat Indoor Wierden met de noodgedwongen tot een tweedaagse ingekrompen editie van 2021 weer de weg omhoog gaat vinden. De dit keer ‘Triple Crown’ gedoopte wedstrijd leverde geen enkele ruiter in de drie toprubrieken de extra premie van twee keer duizend euro voor twee dagzeges, laat staan de 5000 euro voor drie overwinningen op. Maar de  sport mocht absoluut gezien worden. “We moeten op deze voet verder gaan en zorgen dat we met ons allen Wierden weer in de lift krijgen. We moeten met de tijd mee, niet stil blijven staan.”

Achter Doron Kuipers met Isodermus Pp legde Josta van Straaten met de dertienjarige bruine ruin Dior (v. Flipper d’Elle) beslag op de vierde plaats. Sarah Koppelman deed het eveneens voortreffelijk door met de negenjarige bruine merrie Hebe (v. C-Ingmar) als vijfde te eindigen. Hessel Hoekstra was op de zesde positie de snelste vierfouter met de negenjarige voshengst Helsinki (v. Zirocco Blue). Wendy Timmers reed met de tien jaar oude schimmelmerrie Gucci naar de achtste stek. Willy van der Ham besloot zijn achtjarige vosruin Imposant-O (v. Breitling LS) niet meer te zadelen voor de barrage. Steven Veldhuis completeerde de top tien met de achtjarige stekelharige vosmerrie Installera Balia (v. Emerald van ’t Ruytershof) als snelste deelnemer met een balk in het basisparcours.

Bas van der Aa
Bas van der Aa bleef in de klasse ZZ met barrage (1,35 meter) met Shanroe Barney nummer twee Steven Veldhuis op de achtjarige donkerbruine merrie Iregina zeshonderdste seconde voor. Het duo voerde de lijst aan van zeven foutloze deelnemers in de extra rondgang, waarvoor zich dertien combinaties hadden geplaatst. 

Achter Piet Raijmakers jr. met Van Schijndel’s Galetto en Weite Oldenziel met Ofichem’s Finn eindigde Hessel Hoekstra met zijn zevenjarige schimmelhengst Jappaloup (v. Corporal VDL) als vijfde en werd Pia-Luise Aufrecht zesde met haar negenjarige bruine ruin That’s Me Z (v. Topaas E).

Gert-Jan Bruggink
Gert-Jan Bruggink schreef de klasse Z over 1,30 meter op zijn naam. Met zijn elfjarige bruine ruin Floris (v. Vampire) bleef hij Remco Been op de negen jaar oude bruine ruin Bridgetown Z (v. Big Star JR KZ) 0,38 seconde voor. Pim Mulder nam de derde plek voor zijn rekening met BCO Ibylle. Bart Haselbekke werd vierde met de dertienjarige bruine ruin Dorus (v. Sam R), Thijmen Vos vijfde met de elf jaar oude bruine ruin Faylista (v. Azteca VDL).

Jessie Wiefferink boekte net als vrijdag een thuiszege in de klasse M. Met haar zevenjarige voshengst Just for Fun (v. Detroit VDL) bleef ze over twee fasen Tessa Tigcheler met de dertienjarige bruine merrie Miss Dior (v. Carolus II) ruim een seconde voor. Marriët Smit-Hoekstra volgde op iets meer dan twee tellen van Wiefferink als derde met Happy Colour Z.

Een dag eerder eindigde Lisa de Paauw met Izadora als tweede achter Jessie Wiefferink en eindigde Joukje Laarman met Kanshebber S als derde.

De overwinning in de klasse L was vrijdag voor Esmé Ekkelkamp met Never Know's Limited Edition. Anouk Mulder bezette de tweede plek met Lablesse CD, Nina Houtzager de derde met Caramel.

Remco van Dijke had met Lavisto aan 75 stijlpunten genoeg om de zege in de klasse B op zijn naam te schrijven. Marell Blikman was met Jack Arrows eveneens foutloos en werd tweede (73). Rieanne Burgwal noteerde wel de meeste punten (76), maar tijdens haar rit met Krathos viel een balk. Ze werd derde. 

Meer Springen

ERMELO - Vincent Voorn komt het technische kader van de springruiters van TeamNl versterken. Voorn is aangesteld als opvolger van bondscoach Luc... (14-01-2022)
EXLOO – Op de slotdag van het CSI Exloo greep Remco Been de overwinning in de wedstrijd over 1,35 meter met twee fasen voor de Small Tour van het... (09-01-2022)
EXLOO – Hessel Hoekstra schreef zaterdag de rubriek over 1,40 meter met barrage in de Medium Tour tijdens het CSI2 in Exloo op zijn naam. (09-01-2022)
EXLOO – Conor Drain reed vrijdag naar alweer zijn derde overwinning tijdens het CSI Exloo. Ook Bas van der Aa smaakte het zoet van een zege. (08-01-2022)
EXLOO – Conor Drain beleefde donderdag een topdag tijdens het CSI Exloo. De Twentse Ier won twee keer en legde ook nog eenmaal beslag op een vierde... (07-01-2022)
SAASVELD – Steven Veldhuis is het nieuwe jaar goed begonnen. Tijdens de eerste editie van Springen Ankerhal Saasveld (SAS) zegevierde de... (06-01-2022)
MARKELO - Willem Greve, vorig jaar met Zypria S NOP actief bij de Olympische Spelen in Tokio als lid van de Nederlandse equipe en met Carambole deel... (03-01-2022)
MARIËNHEEM – Gerben Morsink stond woensdag tijdens de Sallandse Ruiterdagen op eenzame hoogte in de klasse Z. Met zijn merrie Carina Z (v. Carthino Z... (30-12-2021)
MARIĒNHEEM – Elike Morsink eindigde dinsdag op de eerste dag van de Sallandse Ruiterdagen in manege Bartels te Mariënheem zowel in de klasse Z als de... (29-12-2021)
MEEUWEN – De zojuist benoemde Jos Lansink heeft voor zijn eerste jaar als bondscoach van de Nederlandse springruiters zijn  belangrijkste doel helder... (22-12-2021)
SAASVELD – Eva Oude Wolcherink vond woensdag de snelste weg over de hindernissen in de klasse Z tijdens de laatste editie van Springen Ankerhal... (22-12-2021)
ERMELO – Jos Lansink is vanaf 1 januari 2022 de nieuwe bondscoach van de springruiters van TeamNL. De in Rossum geboren Lansink wordt daarmee de... (22-12-2021)
BOEKELO – De samenwerking tussen Rob Schipper en Stal De Weaver in Boekelo is anderhalve week geleden na acht jaar met onmiddellijke ingang beëindigd... (22-12-2021)
BATHMEN – Vincent Geerink bleef zaterdag niet ver van de zege tijdens de Grote Prijs van Jumping Bathmen over 1,40 meter. Met Fifty Fifty eindigde de... (20-12-2021)
POZNAN – Annelies Vorsselmans legde zondag fraai beslag op de tweede plaats in de Grote Prijs van de Cavaliada in Poznan. (19-12-2021)
Willem Greve boekte vrijdag zijn tweede zege in een toprubriek tijdens het CSI2 De Peelbergen. Lucas Porter zegevierde op fraaie wijze in de finale... (19-12-2021)
POZNAN – Gerben Morsink was vrijdag niet te kloppen in de rubriek over 1,50 meter met barrage tijdens het evenement Cavaliada in het Poolde Poznan.... (17-12-2021)
KRONENBERG – Remco Been was vrijdag prima op dreef op de tweede dag van het CSI De Peelbergen. In het Limburgse Kronenberg reed de Wierdenaar twee... (17-12-2021)
KRONENBERG – Willem Greve was donderdag succesvol op de eerste dag van het CSI2 in Kronenberg. In hippisch centrum De Peelbergen zegevierde de ruiter... (16-12-2021)
EXLOO – Remco Been ging zondag met de premie van 5000 euro aan de haal in de Super Grand Prix van de Roelofsen Horse Trucks Winter Classics in het... (13-12-2021)