Vorsselmans houdt Belgische en Twentse eer hoog

Van der Schans ongenaakbaar in 1m50 CSI Ommen

Wout-Jan van der Schans met Capetown - foto: Fototrailer

STEGEREN – Wout-Jan van der Schans was in het 1m50 springen tijdens het CSI Ommen maar nipt de winnaar met zijn KWPN-paard Capetown (Oklund x Carlino). Slechts tweehonderdste seconde bleef de op het landgoed Bakenschoten huizende Nijkerker zijn naaste belager Gilles Dunon met Fou de Tol vd Keihoeve (Toulon x Melkior du Montois) in de barrage voor.

De Belg moest daardoor genoegen nemen met 10.000 euro uit de prijzenpot. Landgenote Annelies Vorsselmans reed haar Wilandro 3 (Unistar x Ramazotti) naar de derde tijd. Daarmee hield de in Weerselo huizende Vorsselmans ook een beetje de Twentse eer hoog.  
In dit internationale sterke veld legden o.a. Leon Thijssen (Cristello 2), Albert Zoer (Heechhiem’s Cancun VDM), Jur Vrieling (Davall), Piet Raijmakers Jr (van Schijndel’s Dominus), Roelof Bril (Evarado), Gerben Morsink (Rapidash) en ‘thuisrijder’ Henk Jan Schuttert (Evander HS) het af met een springfout in het basisparcours.

Puissance
Tijdens het CSI Ommen is het puissance-springen altijd een hoogtepunt voor het publiek. Het alsmaar verhogen van de hindernissen totdat de beste overblijft zie je niet zoveel meer op de hippische evenementen en daar waar het nog wordt gereden wordt er door de deelnemers meer een speltakelshow van gemaakt dan dat men zich focust op recordsprongen. Zo staat het wereldrecord al sinds 1947 op naam van de Chileen Captain Alberto Larraguibel Morales met het paard Huaso (2m47). Hoewel wereldrecord? Algemeen wordt de prestatie van de Duitser Franke Sloothaak over een hoogte van 2m40 als officieel record gezien. De geboortige Fries sprong in 1991 in het Belgische Chaudfontaine met zijn paard Optiebeurs Golo over een sprong van 2m40.. Hiermee brak hij zijn eigen vorige record van 2m35 met het paard Leonardo. 
Het woord puissance betekent kracht en dat moeten de paarden die dit onderdeel rijden, dan ook hebben. De ruiters van nu nemen meer verantwoordelijkheid in het belang van het welzijn van het paard en vaak wordt dan ook tot een ex aequo besloten als de hoogte rond de 2m20 is. Dat kwam er op erve Schuttert in Stegeren niet van, want na drie verhogingen was Pim Mulder met zijn van Teus van den Brink geleende en KWPN gefokte Diabolo (Clinton x Chin Chin) als enige nog foutloos over de muur van 2m10, een kunststukje dat Diabolo vorig jaar ook al liet zien. De ruiter van ‘Rijden is Kunst’ staat toch al bekend om zijn bijzondere prestaties, want hij is ook een van de weinigen die de al meer dan 35 jaar gehouden ‘derby’ tijdens de Almelose Ruiterdagen twee keer op naam wist te schrijven. Hendrik-Jan Schuttert maakte met Bangelo (Tangelo van de Zuuthoeve x Zadok)  op eigen erf wel een foutje. Een ronde eerder waren Valerie van Kesteren (Canturano x Hold Up Premier) en de Denekamper Rob Wiefferink (Chrysler B) al afgevallen. De Brit James Billington ((Ferenzo) en Thomas Gangl (Gyonneke) maakten in de tweede ronde al een fout en deelden de vijfde plek. 

Klik hier voor alle uitslagen.

Meer Springen

»
TUBBERGEN – De eerste twee dagen van het concours van Het Twentse Ros uit Albergen werden gedomineerd door ruiters die luisteren naar de naam... (18-04-2024)
»
Ties Oude Geerdink zorgt zaterdag en zondag tijdens het concours van Het Twentse Ros voor de muzikale sfeer in de grote tent op het concoursterrein... (16-04-2024)
»
SAASVELD – De driejarige schimmel Rosa Grey VDL (v. Dorian Grey TN Z x Verdi TN uit de befaamde grootmoeder Voltaire) van eigenaresse Marjolein... (16-04-2024)
»
Voor Jesper Romp betekent het concours van Het Twentse Ros op de fraaie accommodatie van de BWG Stables een korte terugkeer naar de plek, waar hij... (15-04-2024)
»
Het stuntteam van Josh Clemens gaat zondag 21 april op herhaling tijdens het concours van Het Twentse Ros op het hoofdterrein van de BWG Stables in... (13-04-2024)
»
KRONENBERG – Gert-Jan Bruggink rijdt goed van voren mee tijdens het CSI2* De Peelbergen. De ruiter uit De Lutte liet in drie dagen al vier keer een... (12-04-2024)
»
DEN HAM – Josta van Straaten kan zich niet heugen dat ze ooit zoveel prijzen op één dag pakte als afgelopen woensdag in Vragender. (12-04-2024)
»
Lydia Haselbekke uit Geesteren is een van de enthousiaste vrijwilligers bij de bixiewedstrijden, die zondag 20 april verreden worden. Ze kijkt ernaar... (12-04-2024)
»
Voor Gerco Schröder is het concours van Het Twentse Ros een evenement waar hij als ruiter te voet naar toe kan. De wedstrijd speelt zich immers af in... (11-04-2024)
»
De sport heeft haar al ver van huis gebracht, maar voor Maartje Lanooy is het bepaald geen straf wanneer ze als wedstrijdsecretaresse in de buurt van... (10-04-2024)
»
RIJSSEN – Met een eerste plaats in de rubriek over 1,40 meter en een tweede over 1,35 meter met de dertienjarige ruin Gelster (v. Carthino Z) deed... (09-04-2024)
»
Bij de ruiters en amazones is de belangstelling om deel te nemen aan het concours van Het Twentse Ros in Tubbergen, zoals Jos Brinkman in aflevering... (09-04-2024)
»
Voorzitter Jos Brinkman is uiterst tevreden met de belangstelling van ruiters om deel te nemen aan het concours van ‘zijn’ Twentse Ros uit Albergen.... (08-04-2024)
»
OPGLABBEEK - Meike Zwartjens was afgelopen weekend goed voor twee zeges en een achtste plaats tijdens de wedstrijden voor de jeugd in het Belgische... (08-04-2024)
»
GORLA MINORA – Jeroen Dubbeldam leverde afgelopen weekend in het Italiaanse Gorla Minore zijn beste resultaat of het parcours over 1,45 meter met... (08-04-2024)
»
Tom Brinkman heeft zijn sportstal sinds vorige week zaterdag gevestigd in Borne. Net als sinds enkele maanden voor de Duitse amazone Zoe Osterhoff,... (04-04-2024)
»
OPGLABBEEK – Faye Louise Vis bleek afgelopen week met haar achttienjarige bruine ruin Calgary 56 (v. Carinjo) niet te kloppen tijdens het concours in... (03-04-2024)
»
GORLA MINORE – Matt Garrigan verkeerde in het Paasweekend in puike vorm tijdens de lentetour in het Italiaanse Gorla Minore. De Ierse stalruiter van... (02-04-2024)
»
GEESTEREN - CSI Twente viert van donderdag 27 tot en met zondag 30 juni haar 50-jarig jubileum. Een feestelijke gebeurtenis, die samenvalt met de... (27-03-2024)
»
ERMELO –Lisa Schröder prolongeerde zaterdag op knappe wijze haar nationale springtitel in de klasse over 1,00 meter. Net als een jaar eerder met Mama... (24-03-2024)