ALBERGENAAR HOUDT IN LAATSTE RIT GERBEN MORSINK VAN OVERWINNING AF

Twente Cup voor Bas van der Aa

SAASVELD – Na een winning round die veel liefhebbers van de paardensport nog lang zal heugen, heeft Bas van der Aa met Davinci de 35ste editie van de strijd om de Twente Cup op zijn naam geschreven. In een uitstekend gevulde Ankerhal in Saasveld dook de Albergenaar als laatste starter als enige van de foutloze deelnemers onder de 46 seconden.

Hij ontnam daarmee Gerben Morsink, die in de rit voor hem de leiding had genomen met Navarone Z, alsnog een illusie. De derde plaats was voor Gerbert te Koppele met De Baron.

“Die Twente Cup wil je gewoon een keer op je lijstje hebben staan”, reageerde Bas van der Aa op zijn spectaculaire triomf. “Maar ik moest daarvoor wel alles op alles zetten. Davinci is niet heel snel uit zichzelf, al gaat het in de barrage wel steeds beter. In Wierden werden we vierde in de finale van de Medium Tour, hier winnen we.” Een zege die hij naar eigen zeggen vooral dankte aan zijn paard. “Ze is heel handig, erg voorzichtig, heeft veel bloed en geeft nooit op. Ik denk dat ik mijn voordeel heb gepakt in het laatste gedeelte. Dan moet je er ook nog een beetje geluk bij hebben en nul blijven, anders sta je weer achteraan.”

Zinderend slot
De strijd om de Twente Cup kreeg zaterdagavond een zinderend slot. Van de vijftien combinaties in de winnaarronde, acht uit de klasse Z en zeven uit de ZZ, had alleen Tarik van Boggelen een strafpunt wegens overschrijving uit het basisparcours meegenomen. Het betekende op voorhand een strijd op het scherpst van de snede, waarin het op details zou aankomen. Tess Krabbe verzorgde met Euphoria de eerste nuller, maar werd al snel overvleugeld door Koen Westendorp, die ruim 2,5 seconde rapper rondging.

Voordat de ZZ’ers aan hun optreden toekwamen, realiseerde Gerbert te Koppele met De Baron een tijd, die de lat voor de concurrentie nog wat hoger legde. De opgave leek lang te veel gevraagd voor de overige kanshebbers, van wie Wendy Ligtenberg zeer kansrijk leek met haar onverslijtbare Radorette VDD. Maar de amazone, die twee jaar geleden de grote beker mee naar huis mocht nemen, was te overmoedig en koos een onmogelijke sluiproute.

Venijn in de staart
Nadat Manon  Damhuis met Dollards Zelrite bijna de verrassend de koppositie had overgenomen, bleek het venijn toch weer eens in de spreekwoordelijke staart te zitten. De geslepen Gerben Morsink reed met Navarone Z een puike rit, die voldoende leek voor de Twente Cup. Maar Bas van der Aa deed met Davinci, zeker niet de snelste van het veld, wat bijna niemand voor mogelijk had gehouden. Hij reed niet alleen de snelste tijd van allemaal, maar raakte ook het hout niet aan. Maikel Vaanholt hoefde daarmee niet meer de vraag te stellen 'Wat als?'. Met Izaro reed hij op Van der Aa na de snelste tijd van allemaal, maar een ongelukkige fout voorkwam dat hij in de top van het klassement belandde. "Ik dacht echt dat ik foutloos was", aldus Vaanholt, die na afloop de video moest bekijken om overtuigd te raken van zijn springfout:  "Ongelooflijk, Izaro springt gewoon een etage te laag". 

Met de volgens Bas van der Aa sensibele merrie Davinci (v. Arpeggio), eigendom van een goede klant uit Taiwan, maakte de Albergenaar een voor hem geweldig weekend in Saasveld compleet. Want vrijdagavond was hij met Goldfeyer ook al de sterkste geweest in de nationale rubriek over 1,40 meter. “Ja, je mag wel zeggen dat ik een goed concours heb gehad hier.”

Ellemijn Ensink de grote afwezige
Ellemijn Ensink was zaterdag de grote afwezige in de finale van de strijd om de Twente Cup. De amazone uit Rossum raakte begin deze week met haar voet en enkel bekneld tussen de balustrade van de Ankerhal en het vierjarig paard waarop ze een rubriek reed. Ellemijn Ensink liep daarbij een aantal kneuzingen op, die haar beletten een gooi te doen naar prolongatie van de zege in de Twente Cup, die ze een jaar eerder in Saasveld verrassend won.

“Jammer, maar dit hoort helaas bij de sport”, relativeerde de amazone die zich op krukken meldde in de Ankerhal. “Ik ben allang blij dat ik niets gebroken heb. Haar paard Hyperion van Orty, waarmee ze zich plaatste voor de eindstrijd, werd nu gezadeld door Peter Olthof. De Langevener, vorig jaar tweede achter Ellemijn Ensink, maakte een springfout in de eerste omloop en haalde de winning round niet.

Foto's © www.fototrailer.nl

Meer Springen

DRACHTEN – De laatste dag van Indoor Drachten draaide zondag uit op een feestje voor de BWG Stables. Ben Schröder pakte de zege in het hoofdnummer... (21-01-2018)
DRACHTEN – Gert-Jan Bruggink veroverde zaterdag een derde plek in de rubriek over 1,45 meter met barrage tijdens Indoor Drachten. Met de bijna... (20-01-2018)
ALBERGEN – Bas van der Aa neemt binnenkort afscheid van zijn topper Goldfeyer (v. Graf Top x Escudo). De Hannoveraner vosruin, die dit jaar twaalf... (20-01-2018)
DRACHTEN – De nichtjes Maud en Jessie Wiefferink deden vrijdag niet voor elkaar onder tijdens Indoor Drachten. Jessie Wiefferink was met de... (20-01-2018)
DRACHTEN - Robert Vos (op archieffoto) was donderdag niet te kloppen in de wedstrijd over twee fasen (1,40 meter) in de Medium Tour van Indoor... (18-01-2018)
OPGLABBEEK – Zelf sprak Frank Schuttert (midden op foto) van ‘een mooi begin van het jaar’. Zijn overwinning in de Grote Prijs van het CSI** in het... (15-01-2018)
SAASVELD – De laatste springtitels van de Kring Twente werden zondag veroverd door Noëlle in het Veld (foto) en Enola Mulder. Noelle in het Veld werd... (14-01-2018)
DRACHTEN – Annelies Vorsselmans tekende zondag voor een mooi slotakkoord tijdens een voor haar geslaagd Indoor Drachten. Als zestiende en laatste... (14-01-2018)
DRACHTEN – Vincent Geerink (foto boven) en Lisa Everts (onder) maakten zaterdagmiddag indruk in de rubriek over 1,40 meter op tijd tijdens Indoor... (14-01-2018)
DRACHTEN – Indoor Drachten beleefde vrijdag een Twents dagje. Conor Drain (foto boven) zette op imposante wijze de belangrijkste rubriek over 1,45... (13-01-2018)
DRACHTEN – Madée Schuttenbeld staat met Vayrenta bijna garant voor een hoge klassering. De bijna zestienjarige bruine merrie (v. Haarlem x Zeoliet)... (12-01-2018)
SAASVELD – Gert-Jan Bruggink demonstreerde donderdag op ondubbelzinnige wijze zijn kwaliteiten tijdens de titelstrijd van Kring Twente. In de... (12-01-2018)
VRAGENDER – Elike Morsink stapte zaterdag tevreden van haar paard Dakina II na de Grote Prijs van Nieuwjaarsjumping Lichtenvoorde. De combinatie uit... (10-01-2018)
ZUIDBROEK – Jan Schuttert (foto) eindigde zaterdag fraai als derde in de finale van de Small Tour tijdens het internationale concours CSI** Indoor... (07-01-2018)
ZUIDBROEK – Gerco Schröder heeft vrijdag tijdens het internationale indoorconcours in Zuidbroek de rubriek over 1,40 meter met barrage voor het CSI... (06-01-2018)
SALZBURG – Gerco Schröder is met Glock’s London (v. Nabab de Reve x Chin Chin) na een lange periode van afwezigheid terug aan de top. De combinatie... (10-12-2017)
VRAGENDER - Slechts ééntiende seconde bleef Hendrik Jan Schuttert zondag in Vragender verwijderd van de overwinning in de Grote Prijs, waarmee... (03-12-2017)
VRAGENDER – De tweede dag van de tweede week van Jumping De Achterhoek leverde vrijdag Twentse zeges op voor Conor Drain en Madée Schuttenbeld. Drain... (02-12-2017)
WEERSELO - Jeroen Dubbeldam kan blijven beschikken over zijn toppaard Zenith (v. Rash R x Fuego du Prelet). Het Springpaarden Fonds Nederland II... (02-12-2017)
VRAGENDER - Lisa Everts heeft zich tijdens Jumping de Achterhoek in Vragender op ongekende wijze in de kijker gereden. Nadat ze op donderdag al twee... (26-11-2017)