ALBERGENAAR HOUDT IN LAATSTE RIT GERBEN MORSINK VAN OVERWINNING AF

Twente Cup voor Bas van der Aa

SAASVELD – Na een winning round die veel liefhebbers van de paardensport nog lang zal heugen, heeft Bas van der Aa met Davinci de 35ste editie van de strijd om de Twente Cup op zijn naam geschreven. In een uitstekend gevulde Ankerhal in Saasveld dook de Albergenaar als laatste starter als enige van de foutloze deelnemers onder de 46 seconden.

Hij ontnam daarmee Gerben Morsink, die in de rit voor hem de leiding had genomen met Navarone Z, alsnog een illusie. De derde plaats was voor Gerbert te Koppele met De Baron.

“Die Twente Cup wil je gewoon een keer op je lijstje hebben staan”, reageerde Bas van der Aa op zijn spectaculaire triomf. “Maar ik moest daarvoor wel alles op alles zetten. Davinci is niet heel snel uit zichzelf, al gaat het in de barrage wel steeds beter. In Wierden werden we vierde in de finale van de Medium Tour, hier winnen we.” Een zege die hij naar eigen zeggen vooral dankte aan zijn paard. “Ze is heel handig, erg voorzichtig, heeft veel bloed en geeft nooit op. Ik denk dat ik mijn voordeel heb gepakt in het laatste gedeelte. Dan moet je er ook nog een beetje geluk bij hebben en nul blijven, anders sta je weer achteraan.”

Zinderend slot
De strijd om de Twente Cup kreeg zaterdagavond een zinderend slot. Van de vijftien combinaties in de winnaarronde, acht uit de klasse Z en zeven uit de ZZ, had alleen Tarik van Boggelen een strafpunt wegens overschrijving uit het basisparcours meegenomen. Het betekende op voorhand een strijd op het scherpst van de snede, waarin het op details zou aankomen. Tess Krabbe verzorgde met Euphoria de eerste nuller, maar werd al snel overvleugeld door Koen Westendorp, die ruim 2,5 seconde rapper rondging.

Voordat de ZZ’ers aan hun optreden toekwamen, realiseerde Gerbert te Koppele met De Baron een tijd, die de lat voor de concurrentie nog wat hoger legde. De opgave leek lang te veel gevraagd voor de overige kanshebbers, van wie Wendy Ligtenberg zeer kansrijk leek met haar onverslijtbare Radorette VDD. Maar de amazone, die twee jaar geleden de grote beker mee naar huis mocht nemen, was te overmoedig en koos een onmogelijke sluiproute.

Venijn in de staart
Nadat Manon  Damhuis met Dollards Zelrite bijna de verrassend de koppositie had overgenomen, bleek het venijn toch weer eens in de spreekwoordelijke staart te zitten. De geslepen Gerben Morsink reed met Navarone Z een puike rit, die voldoende leek voor de Twente Cup. Maar Bas van der Aa deed met Davinci, zeker niet de snelste van het veld, wat bijna niemand voor mogelijk had gehouden. Hij reed niet alleen de snelste tijd van allemaal, maar raakte ook het hout niet aan. Maikel Vaanholt hoefde daarmee niet meer de vraag te stellen 'Wat als?'. Met Izaro reed hij op Van der Aa na de snelste tijd van allemaal, maar een ongelukkige fout voorkwam dat hij in de top van het klassement belandde. "Ik dacht echt dat ik foutloos was", aldus Vaanholt, die na afloop de video moest bekijken om overtuigd te raken van zijn springfout:  "Ongelooflijk, Izaro springt gewoon een etage te laag". 

Met de volgens Bas van der Aa sensibele merrie Davinci (v. Arpeggio), eigendom van een goede klant uit Taiwan, maakte de Albergenaar een voor hem geweldig weekend in Saasveld compleet. Want vrijdagavond was hij met Goldfeyer ook al de sterkste geweest in de nationale rubriek over 1,40 meter. “Ja, je mag wel zeggen dat ik een goed concours heb gehad hier.”

Ellemijn Ensink de grote afwezige
Ellemijn Ensink was zaterdag de grote afwezige in de finale van de strijd om de Twente Cup. De amazone uit Rossum raakte begin deze week met haar voet en enkel bekneld tussen de balustrade van de Ankerhal en het vierjarig paard waarop ze een rubriek reed. Ellemijn Ensink liep daarbij een aantal kneuzingen op, die haar beletten een gooi te doen naar prolongatie van de zege in de Twente Cup, die ze een jaar eerder in Saasveld verrassend won.

“Jammer, maar dit hoort helaas bij de sport”, relativeerde de amazone die zich op krukken meldde in de Ankerhal. “Ik ben allang blij dat ik niets gebroken heb. Haar paard Hyperion van Orty, waarmee ze zich plaatste voor de eindstrijd, werd nu gezadeld door Peter Olthof. De Langevener, vorig jaar tweede achter Ellemijn Ensink, maakte een springfout in de eerste omloop en haalde de winning round niet.

Foto's © www.fototrailer.nl

Meer Springen

CSI Ommen - Foto: FotoTrailer
OMMEN - Het CSI Ommen staat voor de internationale springruiters van 1 tot en met 5 augustus op de kalender, maar de poort bij de familie Schuttert... (10-07-2018)
WEERSELO – Willy van der Ham (foto) liet zondag nog maar eens zien het rijden nog lang niet verleerd te zijn. De routinier stuurde zijn elfjarige... (09-07-2018)
WEERSELO – Op de terreinen van de familie Lohuis aan de Haarstraat wordt zondag 8 juli wordt zondag 8 juli het jaarlijkse concours hippique van de... (03-07-2018)
ARNHEM – Peter Olthof heeft er geen spijt van gehad dat hij zondagochtend al vroeg uit de veren moest. De ruiter uit Langeveen besliste de Grote... (01-07-2018)
RIJSSEN – Koen Westendorp had vrijdagavond de primeur in de klasse Z/ZZ tijdens de Rijssense Paardendagen. De achttienjarige stalruiter van Stal... (30-06-2018)
ARNHEM – Remco Been eindigde donderdag tijdens Outdoor Gelderland keurig als tweede in de wedstrijd over 1,40 meter in de Medium Tour van het CSI3.... (28-06-2018)
WIERDEN – Steven Veldhuis (foto boven) en Coen van Haarst waren dinsdag tijdens Eurojump Wierden allebei goed voor twee zeges. Veldhuis zegevierde in... (27-06-2018)
ALMELO – De derby winnen tijdens de Almelose Ruiterdagen is maar weinigen gegeven. Het meest spraakmakende onderdeel, in Almelo Trial Jumping geheten... (24-06-2018)
ALMELO – Lennard de Boer heeft niet veel tijd nodig gehad om zijn draai te vinden als stalruiter van de BWG Stables van de broers Schröder. adat de... (23-06-2018)
DE LUTTE - Veronique Morsink (foto) is de enige vertegenwoordiger uit deze regio bij de Europese kampioenschappen springen voor de jeugd, die van 9... (23-06-2018)
ALMELO – Achttien is hij pas, maar Stijn Roelink was vrijdag de absolute uitblinker in de klasse ZZ tijdens de Almelose Ruiterdagen. Met een tweede... (23-06-2018)
ROTTERDAM - Jeroen Dubbeldam schreef vrijdag tijdens het CHIO Rotterdam de rubriek over 1,50 meter op zijn naam. De regerend wereldkampioen was... (22-06-2018)
GEESTEREN – Grote gebeurtenissen werpen hun schaduwen soms ver vooruit. De organisatie van het CSI Twente heeft het evenement van dit jaar nog maar... (19-06-2018)
ALMELO – Met de wedstrijden voor ponyruiters is de kop er af bij de 52ste editie van de Almelose Ruiterdagen. En voor deelnemers en bezoekers was het... (19-06-2018)
GEESTEREN – Hij was er dicht bij, maar Gert-Jan Bruggink moest zich er uiteindelijk bij neerleggen dat hij niet als derde Twentenaar in de historie (... (17-06-2018)
Krijgt de Grote Prijs van Twente vanmiddag eindelijk weer een Twentse winnaar? Het is alweer elf jaar geleden dat het voor de derde en laatste keer... (17-06-2018)
GEESTEREN – De Grote Prijs op twee sterrenniveau van het CSI Twente leek vrijdagavond om even voor negen uur uit te draaien op een Twents feestje. In... (16-06-2018)
TREFFEN – Het was zondag dubbelop feest voor Stal Het Oosterbrook tijdens het internationale springconcours op de terreinen van Glock in het... (11-06-2018)
HAAKSBERGEN – De Haaksbergse Paardendagen, georganiseerd door de Sterruiters, zijn van vrijdag 8 tot en met zondag 10 juni traditiegetrouw weer het... (07-06-2018)
GEESTEREN – Het Erve Maathuis in Geesteren is van dinsdag 12 tot en met zondag 17 juni weer zes dagen lang het decor van een ‘kampioenenbal’ tijdens... (05-06-2018)