ALBERGENAAR HOUDT IN LAATSTE RIT GERBEN MORSINK VAN OVERWINNING AF

Twente Cup voor Bas van der Aa

SAASVELD – Na een winning round die veel liefhebbers van de paardensport nog lang zal heugen, heeft Bas van der Aa met Davinci de 35ste editie van de strijd om de Twente Cup op zijn naam geschreven. In een uitstekend gevulde Ankerhal in Saasveld dook de Albergenaar als laatste starter als enige van de foutloze deelnemers onder de 46 seconden.

Hij ontnam daarmee Gerben Morsink, die in de rit voor hem de leiding had genomen met Navarone Z, alsnog een illusie. De derde plaats was voor Gerbert te Koppele met De Baron.

“Die Twente Cup wil je gewoon een keer op je lijstje hebben staan”, reageerde Bas van der Aa op zijn spectaculaire triomf. “Maar ik moest daarvoor wel alles op alles zetten. Davinci is niet heel snel uit zichzelf, al gaat het in de barrage wel steeds beter. In Wierden werden we vierde in de finale van de Medium Tour, hier winnen we.” Een zege die hij naar eigen zeggen vooral dankte aan zijn paard. “Ze is heel handig, erg voorzichtig, heeft veel bloed en geeft nooit op. Ik denk dat ik mijn voordeel heb gepakt in het laatste gedeelte. Dan moet je er ook nog een beetje geluk bij hebben en nul blijven, anders sta je weer achteraan.”

Zinderend slot
De strijd om de Twente Cup kreeg zaterdagavond een zinderend slot. Van de vijftien combinaties in de winnaarronde, acht uit de klasse Z en zeven uit de ZZ, had alleen Tarik van Boggelen een strafpunt wegens overschrijving uit het basisparcours meegenomen. Het betekende op voorhand een strijd op het scherpst van de snede, waarin het op details zou aankomen. Tess Krabbe verzorgde met Euphoria de eerste nuller, maar werd al snel overvleugeld door Koen Westendorp, die ruim 2,5 seconde rapper rondging.

Voordat de ZZ’ers aan hun optreden toekwamen, realiseerde Gerbert te Koppele met De Baron een tijd, die de lat voor de concurrentie nog wat hoger legde. De opgave leek lang te veel gevraagd voor de overige kanshebbers, van wie Wendy Ligtenberg zeer kansrijk leek met haar onverslijtbare Radorette VDD. Maar de amazone, die twee jaar geleden de grote beker mee naar huis mocht nemen, was te overmoedig en koos een onmogelijke sluiproute.

Venijn in de staart
Nadat Manon  Damhuis met Dollards Zelrite bijna de verrassend de koppositie had overgenomen, bleek het venijn toch weer eens in de spreekwoordelijke staart te zitten. De geslepen Gerben Morsink reed met Navarone Z een puike rit, die voldoende leek voor de Twente Cup. Maar Bas van der Aa deed met Davinci, zeker niet de snelste van het veld, wat bijna niemand voor mogelijk had gehouden. Hij reed niet alleen de snelste tijd van allemaal, maar raakte ook het hout niet aan. Maikel Vaanholt hoefde daarmee niet meer de vraag te stellen 'Wat als?'. Met Izaro reed hij op Van der Aa na de snelste tijd van allemaal, maar een ongelukkige fout voorkwam dat hij in de top van het klassement belandde. "Ik dacht echt dat ik foutloos was", aldus Vaanholt, die na afloop de video moest bekijken om overtuigd te raken van zijn springfout:  "Ongelooflijk, Izaro springt gewoon een etage te laag". 

Met de volgens Bas van der Aa sensibele merrie Davinci (v. Arpeggio), eigendom van een goede klant uit Taiwan, maakte de Albergenaar een voor hem geweldig weekend in Saasveld compleet. Want vrijdagavond was hij met Goldfeyer ook al de sterkste geweest in de nationale rubriek over 1,40 meter. “Ja, je mag wel zeggen dat ik een goed concours heb gehad hier.”

Ellemijn Ensink de grote afwezige
Ellemijn Ensink was zaterdag de grote afwezige in de finale van de strijd om de Twente Cup. De amazone uit Rossum raakte begin deze week met haar voet en enkel bekneld tussen de balustrade van de Ankerhal en het vierjarig paard waarop ze een rubriek reed. Ellemijn Ensink liep daarbij een aantal kneuzingen op, die haar beletten een gooi te doen naar prolongatie van de zege in de Twente Cup, die ze een jaar eerder in Saasveld verrassend won.

“Jammer, maar dit hoort helaas bij de sport”, relativeerde de amazone die zich op krukken meldde in de Ankerhal. “Ik ben allang blij dat ik niets gebroken heb. Haar paard Hyperion van Orty, waarmee ze zich plaatste voor de eindstrijd, werd nu gezadeld door Peter Olthof. De Langevener, vorig jaar tweede achter Ellemijn Ensink, maakte een springfout in de eerste omloop en haalde de winning round niet.

Foto's © www.fototrailer.nl

Meer Springen

WIERDEN – Natalia Majchrowicz vierde dinsdag een mooie overwinning in de rubriek over twee fasen met hindernissen tot en met 1,40 meter tijdens de... (25-04-2018)
OPGLABBEEK – Jeroen Dubbeldam maakte vrijdag indruk in de rankingproef over 1,45 met barrage tijdens het internationale concours hippique in het... (22-04-2018)
ESCHWEILER – Remco Been (foto) zegevierde vrijdag in het Duitse Eschweiler in een rubriek over twee fasen voor zevenjarige paarden. De Wierdenaar was... (22-04-2018)
ERMELO – Het Nederlands kampioenschap voor springruiters, dat volgende week van 26 tot en met 29 april plaatsvindt in Mierlo, is een belangrijk... (20-04-2018)
ALBERGEN – Als Wesley Mulder ooit besluit zijn loopbaan als ruiter op te geven, wacht hem wellicht een mooie carrière in de ‘Bunny Hop’.  Mulder het... (16-04-2018)
GEESTEREN – Een mooier afscheid als wedstrijdruiter voor BWG Stables kon Sjaak Sleiderink zich zondag niet wensen. In zijn laatste Grote Prijs in... (15-04-2018)
LANAKEN – Gert-Jan Bruggink en Gerben Morsink eindigden zaterdag in de top vijf van de rubriek over 1,50 meter tijdens de Z-Tour op Zangersheide.... (15-04-2018)
ALBERGEN – Het concours hippique van Het Twentse Ros uit Albergen beleeft zondag in Geesteren een Nederlandse primeur. Voor het eerst in ons land... (14-04-2018)
KRONENBERG - Gerco Schröder eindigde vrijdag met zijn veertienjarige bruine hengst Glock’s Zaranza (v. Karandasj x Heartbreaker) als derde in de... (14-04-2018)
GEESTEREN – Don Willemsen vierde vrijdag een vervroegd verjaardagsfeestje. De Nijverdaller zegevierde met Orange Clover Carlou Balou in een veld van... (14-04-2018)
ALMELO – De Rechtbank Overijssel te Almelo heeft woensdag alle vorderingen van Triple M tegen Hemmelhorst Equestrian Centre B.V. in Borne van de hand... (13-04-2018)
WIERDEN - De achtjarige merrie Fionapina Colada (v. Berlin), opgeleid door en zeer succesvol onder Steven Veldhuis, zet haar veelbelovende carrière... (09-04-2018)
KRONENBERG – Sjaak Sleiderink sloot zondag een goed weekend op het hippisch centrum De Peelbergen in Kronenberg af met een fraaie derde plaats in de... (08-04-2018)
MIAMI BEACH – Gerco Schroder deed vrijdag en zaterdag prima zaken in de Global Champions League. Met zijn Olympische topper Glock’s London reed hij... (08-04-2018)
OPGLABBEEK - De Nederlandse jeugdteams haalden vrijdag het podium niet tijdens de landenwedstrijden in het Belgische Opglabbeek. Emiel Richter reed... (07-04-2018)
TUBBERGEN – Sjaak Sleiderink verlaat de BWG Stables per 1 mei van dit jaar. De ruiter uit Denekamp heeft besloten zijn baan als stalruiter voor de... (05-04-2018)
WIERDEN – De FEI heeft het Dutch Youngster Festival DYF), het enige jeugdconcours in Nederland met landenwedstrijden, opgenomen in de officiële reeks... (03-04-2018)
ERMELO – Na het zilver van Anne Molenaar op vrijdag in de klasse B slaagden de Twentse deelnemers aan de titelstrijd indoor van de KNHS voor... (01-04-2018)
VALENCIA – De derde week van de Mediterranean Equestrian Tour in het Spaanse Valencia leverde de afgelopen dagen zeges op voor Conor Drain en Jan... (31-03-2018)
ERMELO – Na de eerste ronde ging ze nog aan de leiding, maar ook met zilver was Anne Molenaar vrijdag zeer tevreden. De 23-jarige amazone van De... (30-03-2018)