ALBERGENAAR HOUDT IN LAATSTE RIT GERBEN MORSINK VAN OVERWINNING AF

Twente Cup voor Bas van der Aa

SAASVELD – Na een winning round die veel liefhebbers van de paardensport nog lang zal heugen, heeft Bas van der Aa met Davinci de 35ste editie van de strijd om de Twente Cup op zijn naam geschreven. In een uitstekend gevulde Ankerhal in Saasveld dook de Albergenaar als laatste starter als enige van de foutloze deelnemers onder de 46 seconden.

Hij ontnam daarmee Gerben Morsink, die in de rit voor hem de leiding had genomen met Navarone Z, alsnog een illusie. De derde plaats was voor Gerbert te Koppele met De Baron.

“Die Twente Cup wil je gewoon een keer op je lijstje hebben staan”, reageerde Bas van der Aa op zijn spectaculaire triomf. “Maar ik moest daarvoor wel alles op alles zetten. Davinci is niet heel snel uit zichzelf, al gaat het in de barrage wel steeds beter. In Wierden werden we vierde in de finale van de Medium Tour, hier winnen we.” Een zege die hij naar eigen zeggen vooral dankte aan zijn paard. “Ze is heel handig, erg voorzichtig, heeft veel bloed en geeft nooit op. Ik denk dat ik mijn voordeel heb gepakt in het laatste gedeelte. Dan moet je er ook nog een beetje geluk bij hebben en nul blijven, anders sta je weer achteraan.”

Zinderend slot
De strijd om de Twente Cup kreeg zaterdagavond een zinderend slot. Van de vijftien combinaties in de winnaarronde, acht uit de klasse Z en zeven uit de ZZ, had alleen Tarik van Boggelen een strafpunt wegens overschrijving uit het basisparcours meegenomen. Het betekende op voorhand een strijd op het scherpst van de snede, waarin het op details zou aankomen. Tess Krabbe verzorgde met Euphoria de eerste nuller, maar werd al snel overvleugeld door Koen Westendorp, die ruim 2,5 seconde rapper rondging.

Voordat de ZZ’ers aan hun optreden toekwamen, realiseerde Gerbert te Koppele met De Baron een tijd, die de lat voor de concurrentie nog wat hoger legde. De opgave leek lang te veel gevraagd voor de overige kanshebbers, van wie Wendy Ligtenberg zeer kansrijk leek met haar onverslijtbare Radorette VDD. Maar de amazone, die twee jaar geleden de grote beker mee naar huis mocht nemen, was te overmoedig en koos een onmogelijke sluiproute.

Venijn in de staart
Nadat Manon  Damhuis met Dollards Zelrite bijna de verrassend de koppositie had overgenomen, bleek het venijn toch weer eens in de spreekwoordelijke staart te zitten. De geslepen Gerben Morsink reed met Navarone Z een puike rit, die voldoende leek voor de Twente Cup. Maar Bas van der Aa deed met Davinci, zeker niet de snelste van het veld, wat bijna niemand voor mogelijk had gehouden. Hij reed niet alleen de snelste tijd van allemaal, maar raakte ook het hout niet aan. Maikel Vaanholt hoefde daarmee niet meer de vraag te stellen 'Wat als?'. Met Izaro reed hij op Van der Aa na de snelste tijd van allemaal, maar een ongelukkige fout voorkwam dat hij in de top van het klassement belandde. "Ik dacht echt dat ik foutloos was", aldus Vaanholt, die na afloop de video moest bekijken om overtuigd te raken van zijn springfout:  "Ongelooflijk, Izaro springt gewoon een etage te laag". 

Met de volgens Bas van der Aa sensibele merrie Davinci (v. Arpeggio), eigendom van een goede klant uit Taiwan, maakte de Albergenaar een voor hem geweldig weekend in Saasveld compleet. Want vrijdagavond was hij met Goldfeyer ook al de sterkste geweest in de nationale rubriek over 1,40 meter. “Ja, je mag wel zeggen dat ik een goed concours heb gehad hier.”

Ellemijn Ensink de grote afwezige
Ellemijn Ensink was zaterdag de grote afwezige in de finale van de strijd om de Twente Cup. De amazone uit Rossum raakte begin deze week met haar voet en enkel bekneld tussen de balustrade van de Ankerhal en het vierjarig paard waarop ze een rubriek reed. Ellemijn Ensink liep daarbij een aantal kneuzingen op, die haar beletten een gooi te doen naar prolongatie van de zege in de Twente Cup, die ze een jaar eerder in Saasveld verrassend won.

“Jammer, maar dit hoort helaas bij de sport”, relativeerde de amazone die zich op krukken meldde in de Ankerhal. “Ik ben allang blij dat ik niets gebroken heb. Haar paard Hyperion van Orty, waarmee ze zich plaatste voor de eindstrijd, werd nu gezadeld door Peter Olthof. De Langevener, vorig jaar tweede achter Ellemijn Ensink, maakte een springfout in de eerste omloop en haalde de winning round niet.

Foto's © www.fototrailer.nl

Meer Springen

SAASVELD – De eerste editie van de zeer sterk bezette Nordemeule Grote Prijs van Saasveld over 1,40 meter groeide vrijdagavond uit tot een memorabel... (13-10-2018)
MARIËNHEEM – In de barrage van de Roelofsen Horse Trucks Grote Prijs van Salland slaagde Lennard de Boer er als enige in onder de grens van 35... (07-10-2018)
BARCELONA - De Nederlandse springruiters hebben hun titel in de finale van de Longines FEI Nations Cup niet kunnen prolongeren. Het kwartet van... (07-10-2018)
VRAGENDER - De slotronde van de Grote Prijs in Paardensportcentrum Lichtenvoorde was vrijdagavond niet iedereen even goed gezind. Van de acht... (06-10-2018)
BARCELONA – De Nederlandse springruiters beginnen zondagmiddag op een gedeelde derde plaats aan de finaleronde van de strijd om de Longines FEI... (06-10-2018)
Hippisch Nederland verkeert in shock na het plotseling overlijden van twee bekende personen uit de paardensport binnen enkele dagen. Maandag overleed... (04-10-2018)
SAASVELD – Peter Olthof (foto) was woensdag onbetwist de sterkste in de klasse ZZ tijdens de SAS, de eerste editie van het maandelijkse... (04-10-2018)
SAASVELD – Indoor Saasveld beleeft vrijdag 12 oktober de primeur van een nationale rubriek over 1,40 meter om de Nordemeule Grote Prijs van Saasveld... (03-10-2018)
ERMELO - De Nederlandse springruiters maken zich op voor de finale van de Longines FEI Nations Cup die van 5 tot en met 7 oktober in Barcelona... (01-10-2018)
TRYON – De Nederlandse springruiters hebben op de slotdag van de teamwedstrijd hun vijfde positie niet kunnen omzetten in een medaille. Het kwartet... (21-09-2018)
TRYON - De eerste dag van het WK voor de springruiters is voor Nederland zeer succesvol verlopen. Alle vier ruiters leverden een sterke rit af.... (19-09-2018)
LANAKEN – Twee jaar nadat hij met Warrant de wereldtitel bij de vijfjarige paarden veroverde, was Willem Greve op Stoeterij Zangersheide in het... (16-09-2018)
VRAGENDER - Gerco Schröder, jarenlang sterkhouder van het Nederlands springteam, is niet naar de Wereldruiterspelen in het Amerikaanse Tryon. Wel won... (16-09-2018)
VRAGENDER – En weer was Roos Wevers de beste. De elfjarige amazone uit Markelo, drie weken geleden al goed voor de nationale titel in Ermelo,... (16-09-2018)
AMBT DELDEN – Lindy Stuivenberg beleefde een leuk sportief weekend tijdens Indoor en Outdoor Ambt Delden. Met de onverwoestbare schimmelmerrie... (10-09-2018)
PADERBORN – Ben Schröder (bovenste foto) sloot zondag de Grote Prijs van Paderborn af op de vijfde plaats. Met zijn tienjarige bruine ruin Davino Q (... (09-09-2018)
ISING - Hendrik Jan Schuttert heeft het naar zijn zin bij het internationale concours in Ising am Chiemsee in het zuiden van Duitsland. De afgelopen... (02-09-2018)
SOMMERSTEDT – Robert Vos was zaterdag erg dicht bij zijn tweede overwinning in het Deense Sommerstedt. (02-09-2018)
OPGLABBEEK – Frank Schuttert (op archieffoto) bleef zaterdag in het Belgische Opglabbeek ruim een halve seconde verwijderd van de winst in de... (02-09-2018)
JAKARTA – Wim Schröder heeft als bondscoach van de springruiterequipe van Japan zilver veroverd in de landenwedstrijd. Individueel slaagde Japan er... (30-08-2018)