IRIS ZWIENENBERG PAKT BRONS BIJ KAMPIOENSCHAPPEN KNHS

Twee keer goud voor Steven Veldhuis

ERMELO – Steven Veldhuis veroverde zaterdag in Ermelo op fraaie wijze twee keer goud tijdens de strijd om de springtitels van de KNHS in Ermelo.

Met zijn achtjarige bruine merrie Grandia’s Elima werd Steven Veldhuis kampioen in de klasse Z. Veldhuis was na twee foutloze manches en barrage 0,14 seconde sneller dan Lennard de Boer, voormalig stalruiter van de BWG Stables, op Hercules. Iris Zwienenberg (foto hieronder) pakte het brons met haar acht jaar oude vosmerrie Gravin BZ. Jessie Wiefferink reed met haar achtjarige schimmelmerrie naar de zesde plaats.

Ook in de klasse ZZ deed Steven Veldhuis een geslaagde greep naar de macht. Met zijn acht jaar oude grijsbruine merrie Gammon RAG was hij superieur in de barrage en versloeg hij zes combinaties met een verschil van ruim twee seconden en meer.

“Het kampioenschap in de klasse ZZ heb ik er maar even bij gedaan”, grapt Steven Veldhuis na afloop van een voor hem uiterst succesvol verlopen Hippiade. “Dan is er tenminste geen twijfel, haha.” Bewijzen hoefde de Haaksbergenaar zich echter niet meer, na de winst in de klasse Z. “Een leuke barrage met alles erin. Een brede sloot, een waterbakje, het was een kampioenschap waardig. Ik moest onderweg twee keer inhouden en op het laatst wist ik ook niet of ik gewonnen had of niet. Lennard zat met zijn tijd heel dicht bij de mijne. Dan moet je geluk hebben dat niemand de perfecte barrage rijdt. Iedereen moest ook wel een beetje hetzelfde lijntje nemen, het hing er vooral vanaf hoe je de bochten nam.”

In de weg gezeten
In de klasse ZZ was er geen enkele twijfel wie de sterkste was. “Al in de eerste bochten gingen we heel snel. Gammon is een heel voorzichtig paard met heel veel kwaliteit, maar dat voorzichtige heeft haar eerst wel in de weg gezeten. Ze wilde het te goed doen. Nu weet ze hoe het moet en dat maakt het allemaal wel gemakkelijker.”

Steven Veldhuis kan er wel vrolijk van worden dat beide paarden nog steeds eigendom zijn van de fokkers. “Het is mooi dat je ze langer kunt rijden en dat je op deze manier iets terug krijgt voor de tijd die je erin stopt. Gammon is van Frits Grandia. Hij komt uit een echte fokkersfamilie. Onder de Almeida loopt er nog eentje van hem op het niveau van 1,60 meter uit dezelfde moeder als Grandia’s Elima. Het is een heel goed stammetje.”

Ook over de vorderingen van Gammon RAG van Robert Rikkert kan hij zeer tevreden zijn. “Een heel intelligent en meewerkend paard. Echt slim, dat heb je in de sport echt nodig.”

Hoofddoel van het seizoen
Met twee nationale titels op zak, de vierde en vijfde uit zijn loopbaan, kan Steven Veldhuis met een opgewekt gemoed richting wereldkampioenschap jonge paarden, over twee weken bij Stal Zangersheide in het Belgische Lanaken. “Dat is mijn hoofddoel voor dit seizoen.”

Steven Veldhuis komt er in elk geval aan de start met de zesjarige Installera Balia. Mogelijk mag hij nog met een tweede troef richting WK, als twee geplaatste deelnemers afzien van deelname. Veldhuis is tweede reserve bij de zevenjarige paarden.

Foto: Steven Veldhuis met Gammon RAG.

Meer Springen

LANAKEN – Willem Greve belandde zondag in de finale van de strijd om het WK voor jonge paarden net naast het podium met zijn vijfjarige bruine hengst... (22-09-2019)
LANAKEN – In de strijd om het WK voor jonge paarden hielden Willem Greve en Gerben Morsink beiden donderdag en vrijdag met twee troeven de lei schoon... (20-09-2019)
VRAGENDER - Remco Been sloot met Balou van het Molenhof Z het laatste outdoorconcours van Paardensportcentrum Lichtenvoorde van 2019 zaterdagavond af... (16-09-2019)
AMBT DELDEN – Melissa Maatkamp was vrijdag de baas in de klasse Z/ZZ tijdens het concours van De Zeven Buurtschappen in Ambt-Delden. Met haar... (14-09-2019)
PADERBORN – Willem Greve bleef vrijdag slechts iets meer dan een seconde verwijderd van een fraaie zege in de rubriek over 1,50 meter op tijd tijdens... (13-09-2019)
CALGARY – Willem Greve en Frank Schuttert nestelden zich zondag in Calgary knap in de top tien van de Grote Prijs bij het prestigieuze CSI5 van... (08-09-2019)
HAAKSBERGEN – Frank Buitenhuis (op archieffoto) was woensdag overdag onbetwist de meest succesvolle ruiter tijdens het Rapide springen in Haaksbergen... (06-09-2019)
ERMELO– Nederland heeft alsnog een uitnodiging ontvangen voor de prestigieuze finale van de strijd om de Longines FEI Nations Cup finale in Barcelona... (05-09-2019)
VALENCE – De broers Lucas en Wilton Porter hebben de smaak te pakken. Beiden deden het zondag uitstekend in de Grote Prijs van het CSI4 in het Zuid-... (02-09-2019)
LASTRUP – Gerco Schröder bewaarde het beste voor het laatst tijdens het CSI2 Klein Roscharden in het Duitse Lastrup. Met zijn vijftien jaar oude... (01-09-2019)
LANGEVEEN – Conor Drain verzorgde een ware onemanshow tijdens het concours hippique van de Molenruiters uit Langeveen. De Ier won drie keer op rij,... (01-09-2019)
OPGLABBEEK – Willem Greve was zaterdag dicht bij de zege in de rankingproef over 1,45 meter tijdens het CSI in het Belgische Opglabbeek. (31-08-2019)
ERMELO – In de strijd om het goud in de klasse B voor C-pony’s kon Lotte Paus (foto) vrijdag rekenen op de liefst 27-jarige ‘familiepony’ Sundance.... (30-08-2019)
LANGEVEEN – Hessel Hoekstra (foto) begon vrijdag met een zege en een derde plaats uitstekend aan het concours hippique van de Molenruiters uit... (30-08-2019)
ERMELO – Liz Meenhuis keerde zaterdag na de Hippiade in Ermelo met zilver en brons terug in Rossum. (26-08-2019)
ROTTERDAM  - Voor Frank Schuttert is het EK al na de eerste manche van de finale voorbij. (25-08-2019)
ROTTERDAM – De springruiters van TeamNL moesten tijdens het EK in Rotterdam genoegen nemen met de achtste positie. (23-08-2019)
ROTTERDAM - De springruiters van TeamNL zijn er op de tweede dag van de landenwedstrijd op het EK in Rotterdam niet in geslaagd te klimmen in het... (22-08-2019)
ROTTERDAM – De springruiters van TeamNL zijn het EK in eigen land niet overtuigend begonnen. Het team staat na het eerste jachtparcours negende. (21-08-2019)
WIERDEN – Sander Geerink bezette woensdag vier keer een ‘podiumplek’ tijdens de laatste aflevering uit de reeks van zes wedstrijden in het kader van... (21-08-2019)