Topspringpaard Joël is niet meer

MUNSTER - Het voormalige topspringpaard Joël van Gert-Jan Bruggink is in de nacht van vrijdag op zaterdag overleden. De negentienjarige ruin werd donderdag plotseling opgenomen in een kliniek in Telgte bij Münster, nadat hij op stal in De Lutte onwel was geworden. Zijn situatie was vrijdagnacht dusdanig verslechterd dat de dierenarts tot euthanasie moest besluiten.

Joël kampte met vochtopeenhoping in de buik, drie weken nadat hij na een koliekaanval al operatief was behandeld aan een vettumor aan de darmen."Hij begon te zweten en had opnieuw koliekverschijnselen", aldus Gert-Jan Bruggink vrijdagmiddag nog. "Dit kunnen we er niet bij hebben, maar het gebeurt wel. "
De hoop dat met extra medicijnen het herstel kon worden ingezet, bleek dus ijdel.

Met Joël kende Gert-Jan Bruggink zijn tot dusver meest succesvolle periode als springruiter. De combinatie werd nationaal kampioen en veroverde met het Nederlandse team ook de Europese titel. In 2004 nam het duo deel aan de Olympische Spelen in Athene. Tijdens het CSI Twente van 2008 in Geesteren nam de ruin (v. Ekstein) op grootse wijze afscheid van het publiek.

Vanaf hier bijdrage Jacob Melissen (KNHS)

De zoon van Ekstein uit een moeder van Ramiro werd gefokt door de vader van Gert-Jan Bruggink. Gert-Jan en Joël groeiden samen op en reikten van de klasse B-springen uiteindelijk  tot en met de Olympische Spelen van Athene. In negen jaar groeide Joël uit tot een paard voor de zwaarste internationale parcoursen.

Gert-Jan Bruggink en Joël kenden elkaar van haver tot gort. De één had alles aan de ander te danken, zoals de ander alles te danken had aan de één. Samen straalden ze altijd de optimale vechtlust uit om niet alleen foutloos, maar ook snel van start naar finish te daveren. Misschien niet altijd het mooiste beeld voor de pure stylist. Maar wel altijd spectaculair en altijd in het achterhoofd houdend dat deze combinatie alleen maar zo kon presteren omdat ze elkaar bijna van veulen af aan kenden. De vader van Gert-Jan Bruggink was immers de fokker van Joel en samen groeiden ruiter en paard op om uiteindelijk de perfecte symbiose te vormen tussen mens en dier. Hoe mooi was de zege van het duo in de Grote Prijs van Rotterdam. Hoe groot was de verrassing toen ze debuterend in het Nederlandse team in 2001 de finale van de Samsung Super League winnend  afsloten. In 2002 werden ze Nederlands kampioen, na een jaar eerder tweede te zijn geworden.

Joël is heengegaan nadat hij amper een week daarvoor nog heerlijk aan het hoofd van de kudde door de weide galoppeerde in De Lutte. Hij had van Gert-Jan nog veel langer van zijn pensioen mogen genieten. Mede omdat hij voor de familie de herinnering aan de vorig jaar veel te vroeg overleden Jos Bruggink levend hield. "We hebben gedaan wat we konden om het leven van dit toppaard te redden. In zijn box in de kliniek in Telgte zagen we hem staan. Hij heeft nog een worteltje opgeknabbeld die we hem voorhielden. Bij het tweede verloor hij zijn interesse in ons. We zagen dat hij veel pijn had en daarop hebben we besloten hem te laten inslapen. Ik ben Joël dankbaar wat hij voor mij heeft betekend, maar met zijn afscheid is ook het verlies van mijn vader weer heel schrijnend naar voren gekomen", aldus Gert-Jan.

Joël is een paard geweest om van te houden. Zijn inzet en vechtlust zijn gedurende zijn negenjarige internationale carrière legendarisch geworden. Zij die dit paard hebben zien springen, mogen dankbaar zijn daarvan ooggetuige te zijn geweest.

DE ERELIJST VAN JOEL

Nederlandse kampioenschappen (senioren)
Nederlands kampioen in 2002
Tweede in 2001 en 2004

Nederlandse kampioenschappen (young riders)
Nederlands kampioen in 2001 en 2002

Nederlandse kampioenschappen (junioren)
Nederlands kampioen in 1997, 1998 en 1999 en indoor in 1998
Derde in 1996

Europese kampioenschappen (senioren)
2003 Zestiende (individueel) en achtste (team)

Europese kampioenschappen (young riders)
2000 Tweede (individueel) en vierde (team)
2001 Eerste (individueel) en derde (team) 

Europese kampioenschappen (junioren)
1997 Achtste (individueel) en tweede (team)
1998 Zesde (individueel) en eerste (team)
1999 Vierde (individueel) en vierde (team)

Wereldkampioenschappen
2002 31ste (individueel) en vijfde (team)

Olympische Spelen
2004 Vierde (team)

Finales Nations Cup
2001 Eerste (Eerste Nations Cup voor Nederland)

2001
Negende World Cup Qualifier Amsterdam (NED) met Joël
Tweede Grand Prix Leeuwarden (NED) met Joël
Zesde Grand Prix Madrid (ESP) met Joël
Vierde Grand Prix Den Haag (NED) met Joël
Vierde Grand Prix Eindhoven (NED) met Joël

2002 
Tweede Nations Cup Rotterdam (NED)
Vijfde Grand Prix Valkenswaard (NED)
Tweede Grand Prix Geesteren (NED
Tiende Grand Prix Luzern (SUI)
Derde Nations Cup La Baule (FRA)
Zevende Grand Prix La Baule (FRA)
Tweede Grand Prix 's Hertogenbosch (NED)

2003
Achtste Grand Prix Rotterdam (NED)
Vierde Grand Prix Valkenswaard (NED)
Vierde Grand Prix Geesteren (NED)
Zevende Grand Prix Aachen (GER)
Tiende Grand Prix Neumünster (GER)

2004
Tweede Grand Prix Zuidlaren (NED)
Eerste Grote Prijs van Europa - Aken (GER)
Eerste Grand Prix Rotterdam (NED)
Eerste Nations Cup Rome (ITA)
Eerste Grand Prix 's Hertogenbosch (NED)
Zesde World Cup Qualifier Amsterdam (NED)

2005
Tiende World Cup Qualifier Bordeaux (FRA)

2006
Vierde Grand Prix Affalterbach (GER)
Vijfde Grand Prix Spangenberg (GER)
Tweede Grand Prix Pforzheim (GER)
Zesde Grand Prix Outdoor Gelderland (NED)
Tweede Grand Prix Hasselt (NED)

Foto: Gert-Jan Bruggink met Joël, in 2008 in Geesteren (Foto Wouter Borre/TC Tubantia)

 

 

Meer Springen

»
GEESTEREN - CSI Twente viert van donderdag 27 tot en met zondag 30 juni haar 50-jarig jubileum. Een feestelijke gebeurtenis, die samenvalt met de... (27-03-2024)
»
ERMELO –Lisa Schröder prolongeerde zaterdag op knappe wijze haar nationale springtitel in de klasse over 1,00 meter. Net als een jaar eerder met Mama... (24-03-2024)
»
Gerco Schröder was zaterdag dichtbij een plek in de top drie na de rubriek over 1,50 meter met barrage tijdens de Mediterranean Equestrian Tour in... (24-03-2024)
»
OCALA - De springruiters van TeamNL eindigden in de tweede wedstrijd van de FEI Longines League of Nations in Ocala (Florida) van dit seizoen op de... (24-03-2024)
»
Conor Drain liet de afgelopen dagen een uitstekende indruk achter tijdens de Sunshine Tour in Vejer de la Frontera (Andalusië). De Ier klasseerde... (22-03-2024)
»
Diverse regioruiters waren afgelopen weekend actief bij concoursen in het buitenland. De beste prestatie kwam op naam van Annelies Vorsselmans, die... (19-03-2024)
»
DEN BOSCH – Bijna dertig jaar nadat hij zelf in Den Bosch opzien baarde door op spectaculaire wijze als eerste en tot nu toe enige Nederlander de... (14-03-2024)
»
DEN BOSCH - Het dak ging er zondag af in de volgepakte Brabanthallen van Den Bosch tijdens de Grote Prijs van The Dutch Masters. Willem Greve toonde... (10-03-2024)
»
HERNING - Hessel Hoekstra en Bas van  Aa gaven elkaar weinig toe in de Grote Prijs van Herning over 1,50 meter met barrage. Hoekstra eindigde als... (10-03-2024)
»
Gerco Schröder sloot zaterdag met de dertienjarige bruine merrie Glock’s Galanda (Lexicon) de kwalificatie over 1,45 meter voor de Grote Prijs... (10-03-2024)
»
DEN BOSCH – In de afgelopen 22 jaar is The Dutch Masters met Frank Kemperman als sportdirecteur, uitgegroeid tot een concours van wereldformaat. Aan... (08-03-2024)
»
Gerco Schröder maakte donderdag een goede indruk tijdens de Mediterranean Equestrian Tour in het Spaanse Valencia. Op de rug van de tienjarige... (08-03-2024)
»
Hessel Hoekstra en Eric ten Cate domineerden donderdag in de eerste groep van de rubriek over 1,40 meter op tijd in het Deense Herning. Hoekstra won... (08-03-2024)
»
SAASVELD – Vanaf komende vrijdag is het weer tijd voor het jaarlijkse vrij springen voor drie- en vierjarige paarden. In de Ankerhal van Saasveld... (06-03-2024)
»
GENT – Regina Leeuwen leverde zaterdag een puike prestatie door tweede te worden in de Grote Prijs van het CSI2* Flanders Horse Expo in Gent over 1,... (26-02-2024)
»
GOTENBURG – Willem Greve kan terugkijken op een prima geslaagd weekend in Gotenburg. De ruiter uit Markelo boekte twee zeges op Zweedse bodem,... (25-02-2024)
»
IJSSELMUIDEN – Vier van de vijf springtitels, die zaterdag te verdelen waren tijdens de kampioenschappen van de Regio Overijssel gingen in... (17-02-2024)
»
OLIVA – Alle vier leden van de familie Vos scoorden de afgelopen dagen minimaal één keer een plek in de top tien tijdens de tweede week van de... (17-02-2024)
»
MARIENHEEM – Frank Buitenhuis was dit weekend de meest opvallende ruiter tijdens het concours in manege Bartels in Mariënheem. De ruiter uit Holten... (12-02-2024)
»
Ruiters uit onze regio deden de afgelopen dagen prima mee tijdens buitenlandse concoursen in Vejer de la Frontera, Riesenbeck, Lier en Oliva. (11-02-2024)