Ter Harmsel in team bij WK-debuut

FABIANSEBESTYEN – Antonie ter Harmsel uit Rijssen en Raymond Letteboer uit Oud-Ootmarsum maken deel uit van de Nederlandse afvaardiging bij het WK tweespannen, dat vanaf woensdag tot en met zondag wordt gehouden in het Hongaarse Fábiánsebestyén. De formatie van Oranje bestaat uit zes menners, van wie er drie deel uitmaken van het landenteam.

Antonie ter Harmsel is bij zijn debuut meteen opgenomen in het Nederlandse team voor de landenwedstrijd. Mede omdat de 17-jarige merrie Roelanda Petronella van oud-wereldkampioen Harrie Verstappen als enige van de ruim 195 voorgebrachte paarden werd afgekeurd, vormt Ter Harmsel een trio met Tristan Verheijen en Carlo Vermeulen.

"Extra mooi”, vindt de Rijssenaar, “want ik ben allang blij dat ik mee mag doen. Ik moet zorgen dat ik de wedstrijd uitrijd en als ik dan bij de beste twintig eindig in mijn eerste WK ben ik tevreden. Mijn dressuur is normaal gesproken goed en de marathon ook wel, maar de vaardigheid blijft altijd afwachten. Mijn paarden lopen in elk geval goed."

Ter Harmsel begint vrijdag met Codes en Zardonis aan de dressuur en heeft Bacardi als derde paard achter de hand voor alle drie onderdelen.

Planning omgegooid
Raymond Letteboer weet pas sinds vorige week dat hij in Hongarije aan de start mag komen als zesde Nederlander. “De bondscoach belde me dat er een extra plaatsje vrij was gekomen. Ik heb daarna mijn hele planning omgegooid. We zouden met ons hele team naar Texel, maar dit is een mooie gelegenheid voor de paarden om ervaring om te doen. Ik ga er niet van uit dat ik een topklassering haal, maar over twee jaar kan ik er mijn voordeel mee doen. Ik probeer mooi mee te rijden met Charly van acht en de zelfgefokte Enique van zes in de dressuur. Edje van negentien gaat mee in de marathon, die is op dat onderdeel een echte crack.”

De eerste helft van de 66 deelnemers komt donderdag vanaf 10.00 uur in actie voor de dressuur op de schitterende accommodatie van het Kinizsi Horse Park, waar ze hun WK onder ideale omstandigheden kunnen afwerken. Vrijdag volgt het tweede deel met daarbij Antonie ter Harmsel, die om 11.40 uur van start gaat. Raymond Letteboer volgt precies drie uur later (14.40 uur).

Voor Nederland rijden behalve Letteboer ook Verstappen en Erik Couwenberg alleen voor het individuele klassement.

Behalve Ter Harmsel maken ook Couwenberg en Verheijen maken in Hongarije hun WK-debuut. Vermeulen en Verstappen hebben al diverse succesvolle WK-deelnames op hun naam staan met als hoogtepunt de individuele wereldtitel voor Verstappen op het WK in 2009, dat ook in Hongarije plaatsvond. Letteboer nam in 2011 met succes deel aan het WK in Conty, waar hij de achtste plaats behaalde.

In totaal komen er 66 deelnemers uit twintig landen aan de start. Zestien teams strijden tegen elkaar in de landenwedstrijd. Hongarije is zowel individueel als met het land titelverdediger. Nederland won in 2013 teambrons.

Programma WK
Woensdag 9 september
09.00 uur: veterinaire keuring

Donderdag 10 september
10.00 uur: dressuur deel 1

Vrijdag 11 september
10.00 uur: dressuur deel 2

Zaterdag 12 september
10.00 uur: marathon

Zondag 13 september
10.00 uur: vaardigheid

Foto Antonie ter Harmsel van Hoefnet/Krisztina Horvath

Meer Springen

»
GEESTEREN - CSI Twente viert van donderdag 27 tot en met zondag 30 juni haar 50-jarig jubileum. Een feestelijke gebeurtenis, die samenvalt met de... (27-03-2024)
»
ERMELO –Lisa Schröder prolongeerde zaterdag op knappe wijze haar nationale springtitel in de klasse over 1,00 meter. Net als een jaar eerder met Mama... (24-03-2024)
»
Gerco Schröder was zaterdag dichtbij een plek in de top drie na de rubriek over 1,50 meter met barrage tijdens de Mediterranean Equestrian Tour in... (24-03-2024)
»
OCALA - De springruiters van TeamNL eindigden in de tweede wedstrijd van de FEI Longines League of Nations in Ocala (Florida) van dit seizoen op de... (24-03-2024)
»
Conor Drain liet de afgelopen dagen een uitstekende indruk achter tijdens de Sunshine Tour in Vejer de la Frontera (Andalusië). De Ier klasseerde... (22-03-2024)
»
Diverse regioruiters waren afgelopen weekend actief bij concoursen in het buitenland. De beste prestatie kwam op naam van Annelies Vorsselmans, die... (19-03-2024)
»
DEN BOSCH – Bijna dertig jaar nadat hij zelf in Den Bosch opzien baarde door op spectaculaire wijze als eerste en tot nu toe enige Nederlander de... (14-03-2024)
»
DEN BOSCH - Het dak ging er zondag af in de volgepakte Brabanthallen van Den Bosch tijdens de Grote Prijs van The Dutch Masters. Willem Greve toonde... (10-03-2024)
»
HERNING - Hessel Hoekstra en Bas van  Aa gaven elkaar weinig toe in de Grote Prijs van Herning over 1,50 meter met barrage. Hoekstra eindigde als... (10-03-2024)
»
Gerco Schröder sloot zaterdag met de dertienjarige bruine merrie Glock’s Galanda (Lexicon) de kwalificatie over 1,45 meter voor de Grote Prijs... (10-03-2024)
»
DEN BOSCH – In de afgelopen 22 jaar is The Dutch Masters met Frank Kemperman als sportdirecteur, uitgegroeid tot een concours van wereldformaat. Aan... (08-03-2024)
»
Gerco Schröder maakte donderdag een goede indruk tijdens de Mediterranean Equestrian Tour in het Spaanse Valencia. Op de rug van de tienjarige... (08-03-2024)
»
Hessel Hoekstra en Eric ten Cate domineerden donderdag in de eerste groep van de rubriek over 1,40 meter op tijd in het Deense Herning. Hoekstra won... (08-03-2024)
»
SAASVELD – Vanaf komende vrijdag is het weer tijd voor het jaarlijkse vrij springen voor drie- en vierjarige paarden. In de Ankerhal van Saasveld... (06-03-2024)
»
GENT – Regina Leeuwen leverde zaterdag een puike prestatie door tweede te worden in de Grote Prijs van het CSI2* Flanders Horse Expo in Gent over 1,... (26-02-2024)
»
GOTENBURG – Willem Greve kan terugkijken op een prima geslaagd weekend in Gotenburg. De ruiter uit Markelo boekte twee zeges op Zweedse bodem,... (25-02-2024)
»
IJSSELMUIDEN – Vier van de vijf springtitels, die zaterdag te verdelen waren tijdens de kampioenschappen van de Regio Overijssel gingen in... (17-02-2024)
»
OLIVA – Alle vier leden van de familie Vos scoorden de afgelopen dagen minimaal één keer een plek in de top tien tijdens de tweede week van de... (17-02-2024)
»
MARIENHEEM – Frank Buitenhuis was dit weekend de meest opvallende ruiter tijdens het concours in manege Bartels in Mariënheem. De ruiter uit Holten... (12-02-2024)
»
Ruiters uit onze regio deden de afgelopen dagen prima mee tijdens buitenlandse concoursen in Vejer de la Frontera, Riesenbeck, Lier en Oliva. (11-02-2024)