BONDSCOACH ROB EHRENS: ‘HOPEN DAT HET ENE FOUTJE EEN KEER WEGBLIJFT’

Tegenvallende ouverture springruiters

ROTTERDAM – De springruiters van TeamNL zijn het EK in eigen land niet overtuigend begonnen. Het team staat na het eerste jachtparcours negende.

“Daarmee zijn we niet kansloos, maar we moeten wel in de achtervolging”, vertelt bondscoach Rob Ehrens (foto). Donderdag en vrijdag wachten nog twee zware, belangrijke omlopen die bepalend zijn voor het landenklassement.

Rob Ehrens: “Het liep vandaag eigenlijk een beetje zoals al het hele seizoen: niet echt de flow erin die je nodig hebt om bij de eerste drie, vier landen te blijven. Morgen en overmorgen zijn nieuwe dagen met kansen. Het positieve vind ik dat de paarden goed springen en dat de ruiters heel gemotiveerd zijn en goed rijden. Ik hoop dat morgen dat ene foutje dat ons steeds blijft achtervolgen een keer wegblijft en dat we drie nulrondjes kunnen realiseren. Je hoopt met dit jachtparcours een positie te creëren waarbij we kunnen verdedigen, maar nu moeten we helaas gaan inhalen.”

Goed begin
Frank Schuttert begon goed voor Nederland met een vlotte ronde. Helaas viel er in de lastige laatste lijn een balk uit de lepels. Schuttert was blij met zijn paard, maar baalde van de fout. “Het is een mooie proef, niet lomp zwaar maar wel met een paar keuzeafstanden. Ik was heel tevreden over mijn paard en dat geeft veel vertrouwen voor de volgende dagen. Helaas kreeg ik aan het einde wel een fout en je bent hier natuurlijk om nul te rijden.”

Debutant Doron Kuipers deed vervolgens wat gehoopt werd: foutloos blijven. Zijn Charley is zeker niet het snelste paard uit het deelnemersveld, maar hij springt met het grootste gemak over de hindernissen. “Voor mijn gevoel heb ik gedaan wat ik kon en van start tot finish liep het zoals we gepland hadden. Het is fijn om in deze flow te kunnen beginnen, ik hoop dat we deze vorm kunnen vasthouden.”

Beste resultaat
Marc Houtzager realiseerde woensdag het beste resultaat voor TeamNL. “Ik had een rondje zoals gepland, niet het laatste uit de kast halen, maar wel goed vooraan er bij blijven en dat is gelukt. Het rondje liep perfect, Calimero sprong heel goed. We hebben nog twee lange dagen te gaan, met moeilijke proeven, maar het begin is er.”

Slotruiter Maikel van der Vleuten begon met Dana Blue heel sterk, maar maakte in de tweede helft van het parcours twee springfouten. Een resultaat waarmee hij het wegstreepresultaat werd voor het team in deze openingsrubriek. “We weten dat het niet iedere keer kan zoals het moet, deze dingen gebeuren. Mensen denken wel eens dat het vanzelf gaat, maar dat is niet zo in onze sport. De voorbereidingen waren goed verlopen, maar vandaag ging het niet zoals gehoopt. Ik had het ook liever anders gezien.”

Prima start titelverdediger
De Zweedse titelverdediger Peder Fredericson en H&M All In begonnen uitstekend aan dit EK en voeren het individuele klassement aan. Op plaats achttien is Marc Houtzager met Sterrehof’s Calimero de beste Nederlander. Duitsland gaat aan de leiding in het landenklassement.

Behalve de Europese titels zijn er bij dit EK in Rotterdam ook team startbewijzen voor de Olympische Spelen van Tokio te verdienen. Nederland, Amerika, Zweden, Duitsland, Zwitserland en Australië hebben de eerste zes tickets vorig jaar op de Wereldruiterspelen in Tryon al binnengehaald. Grote landen als Groot-Brittannië, Frankrijk, België, Spanje, Italië en Ierland zullen daarom alles op alles moeten zetten op de Europese kampioenschappen om de drie te verdelen tickets te verdienen. Bij de finale om de Nations Cup in Barcelona in oktober dit jaar is de laatste teamstartplaats te verdienen. (Bron KNHS)

Uitslag eerste onderdeel landenwedstrijd
1. Duitsland 219,21 seconde
2. Frankrijk 221,54
3. Zweden 224,37
9. Nederland 238,58

Individueel
1. Peder Fredricson (Zwe) - H&M All-in 70,25 seconde
2. Max Kühner (Oos) - Chardonnay 71,06
3. Ben Maher (Eng) - Explosion W 71,49
18. Marc Houtzager - Sterrehof's Calimero 76,66
35. Frank Schuttert - Lyonel D, 80,88 (76,88)
36. Doron Kuipers - Charley 81,04
40. Maikel van der Vleuten - Dana Blue, 81,55 sec (73,55)

Meer Springen

LANAKEN – Willem Greve belandde zondag in de finale van de strijd om het WK voor jonge paarden net naast het podium met zijn vijfjarige bruine hengst... (22-09-2019)
LANAKEN – In de strijd om het WK voor jonge paarden hielden Willem Greve en Gerben Morsink beiden donderdag en vrijdag met twee troeven de lei schoon... (20-09-2019)
VRAGENDER - Remco Been sloot met Balou van het Molenhof Z het laatste outdoorconcours van Paardensportcentrum Lichtenvoorde van 2019 zaterdagavond af... (16-09-2019)
AMBT DELDEN – Melissa Maatkamp was vrijdag de baas in de klasse Z/ZZ tijdens het concours van De Zeven Buurtschappen in Ambt-Delden. Met haar... (14-09-2019)
PADERBORN – Willem Greve bleef vrijdag slechts iets meer dan een seconde verwijderd van een fraaie zege in de rubriek over 1,50 meter op tijd tijdens... (13-09-2019)
CALGARY – Willem Greve en Frank Schuttert nestelden zich zondag in Calgary knap in de top tien van de Grote Prijs bij het prestigieuze CSI5 van... (08-09-2019)
HAAKSBERGEN – Frank Buitenhuis (op archieffoto) was woensdag overdag onbetwist de meest succesvolle ruiter tijdens het Rapide springen in Haaksbergen... (06-09-2019)
ERMELO– Nederland heeft alsnog een uitnodiging ontvangen voor de prestigieuze finale van de strijd om de Longines FEI Nations Cup finale in Barcelona... (05-09-2019)
VALENCE – De broers Lucas en Wilton Porter hebben de smaak te pakken. Beiden deden het zondag uitstekend in de Grote Prijs van het CSI4 in het Zuid-... (02-09-2019)
LASTRUP – Gerco Schröder bewaarde het beste voor het laatst tijdens het CSI2 Klein Roscharden in het Duitse Lastrup. Met zijn vijftien jaar oude... (01-09-2019)
LANGEVEEN – Conor Drain verzorgde een ware onemanshow tijdens het concours hippique van de Molenruiters uit Langeveen. De Ier won drie keer op rij,... (01-09-2019)
ERMELO – Steven Veldhuis veroverde zaterdag in Ermelo op fraaie wijze twee keer goud tijdens de strijd om de springtitels van de KNHS in Ermelo. (31-08-2019)
OPGLABBEEK – Willem Greve was zaterdag dicht bij de zege in de rankingproef over 1,45 meter tijdens het CSI in het Belgische Opglabbeek. (31-08-2019)
ERMELO – In de strijd om het goud in de klasse B voor C-pony’s kon Lotte Paus (foto) vrijdag rekenen op de liefst 27-jarige ‘familiepony’ Sundance.... (30-08-2019)
LANGEVEEN – Hessel Hoekstra (foto) begon vrijdag met een zege en een derde plaats uitstekend aan het concours hippique van de Molenruiters uit... (30-08-2019)
ERMELO – Liz Meenhuis keerde zaterdag na de Hippiade in Ermelo met zilver en brons terug in Rossum. (26-08-2019)
ROTTERDAM  - Voor Frank Schuttert is het EK al na de eerste manche van de finale voorbij. (25-08-2019)
ROTTERDAM – De springruiters van TeamNL moesten tijdens het EK in Rotterdam genoegen nemen met de achtste positie. (23-08-2019)
ROTTERDAM - De springruiters van TeamNL zijn er op de tweede dag van de landenwedstrijd op het EK in Rotterdam niet in geslaagd te klimmen in het... (22-08-2019)
WIERDEN – Sander Geerink bezette woensdag vier keer een ‘podiumplek’ tijdens de laatste aflevering uit de reeks van zes wedstrijden in het kader van... (21-08-2019)