MOGELIJKE UITBRAAK RHINOVIRUS, FRANK SCHUTTERT MET PAARDEN AL VRIJDAG NAAR HUIS  

Sunshine Tour is zondag voorbij

Frank Schuttert op archieffoto

VEJER DE LA FRONTERA – De Sunshine Tour in het Spaanse Vejer de la Frontera wordt komende zondag, drie weken eerder dan de bedoeling was, afgesloten. Oorzaak is een vermoeden van het gevreesde rhinovirus bij een van de honderden daar aanwezige paarden.

Het paard dat al sinds 26 februari op ruim twee weken van het immense wedstrijdterrein in quarantaine staat, is weliswaar negatief getest maar vertoonde donderdag neurologische verschijnselen die op het Equine Herpes Virus 1 wijzen. Na het bekend worden daarvan heerst er grote onzekerheid bij de organisatie en de aanwezige ruiters en willen vele van hen mede op last van hun werkgevers zo snel mogelijk huiswaarts keren. Onder hen in elk geval Frank Schuttert, die met elf paarden van Jos Lansink in Andalusië verblijft en enkele dagen geleden nog uiterst hoopvol was dat de Spaanse Tour hem aardig op weg zou kunnen helpen naar de Olympische Spelen van Tokyo.

Vanuit de stal van Lansink in het Belgische Meenen zijn zelfs ruim dertig paarden op concours in Vejer, waar ook Schuttert’s collega Pieter Clemens actief is en nog eens tien paarden op de deelnemerslijst staan, waarvan de voormalige Twentenaar mede-eigenaar is. “Er is inderdaad veel onduidelijk daar, maar mijn paarden vertrekken er morgen”, aldus Jos Lansink desgevraagd. “Ik wil ze zo snel mogelijk weer thuis hebben, heb ze nu liever hier dan daar. We hebben de veterinaire papieren opgevraagd en die kunnen we naar verwachting morgenvroeg afhalen.”

Gerco Schröder
Gerco Schröder zou net als Frank Schuttert de complete Sunshine Tour afmaken en tot 28 maart op Spaanse verblijven. Wanneer hij terugkeert naar Nederland is nog niet helemaal duidelijk. Hij was donderdagavond niet bereikbaar voor commentaar. Broer Wim: “Maar ik denk dat ook hij nu wel gauw naar huis wil.”

De organisatie heeft er in overleg met de internationale paardensportfederatie FEI voor gekozen het evenement tot en met zondag voort te zetten, mede om te voorkomen dat te veel paarden tegelijkertijd vertrekken, om daarmee de kans op het oplopen van het virus onderweg kleiner te maken. De onverwachte ontwikkelingen in Vejer, waar tot donderdag nog de hoop bestond dat de in Valencia uitgebroken epidemie aan de Sunshine Tour voorbij zou gaan, lijken dat voornemen echter op een illusie te laten uitdraaien.

De organisatie heeft vrijdag overigens alle wedstrijden voor deze dag afgelast en doorgeschoven naar zaterdag. Als oorzaak daarvan wordt niet de onrust rond het EHV-virus aangeven, maar slechte weersopmstandigheden. in Vejer is vrijdag veel regen gevallen.

Meer Springen

»
TUBBERGEN – De eerste twee dagen van het concours van Het Twentse Ros uit Albergen werden gedomineerd door ruiters die luisteren naar de naam... (18-04-2024)
»
Ties Oude Geerdink zorgt zaterdag en zondag tijdens het concours van Het Twentse Ros voor de muzikale sfeer in de grote tent op het concoursterrein... (16-04-2024)
»
SAASVELD – De driejarige schimmel Rosa Grey VDL (v. Dorian Grey TN Z x Verdi TN uit de befaamde grootmoeder Voltaire) van eigenaresse Marjolein... (16-04-2024)
»
Voor Jesper Romp betekent het concours van Het Twentse Ros op de fraaie accommodatie van de BWG Stables een korte terugkeer naar de plek, waar hij... (15-04-2024)
»
Het stuntteam van Josh Clemens gaat zondag 21 april op herhaling tijdens het concours van Het Twentse Ros op het hoofdterrein van de BWG Stables in... (13-04-2024)
»
KRONENBERG – Gert-Jan Bruggink rijdt goed van voren mee tijdens het CSI2* De Peelbergen. De ruiter uit De Lutte liet in drie dagen al vier keer een... (12-04-2024)
»
DEN HAM – Josta van Straaten kan zich niet heugen dat ze ooit zoveel prijzen op één dag pakte als afgelopen woensdag in Vragender. (12-04-2024)
»
Lydia Haselbekke uit Geesteren is een van de enthousiaste vrijwilligers bij de bixiewedstrijden, die zondag 20 april verreden worden. Ze kijkt ernaar... (12-04-2024)
»
Voor Gerco Schröder is het concours van Het Twentse Ros een evenement waar hij als ruiter te voet naar toe kan. De wedstrijd speelt zich immers af in... (11-04-2024)
»
De sport heeft haar al ver van huis gebracht, maar voor Maartje Lanooy is het bepaald geen straf wanneer ze als wedstrijdsecretaresse in de buurt van... (10-04-2024)
»
RIJSSEN – Met een eerste plaats in de rubriek over 1,40 meter en een tweede over 1,35 meter met de dertienjarige ruin Gelster (v. Carthino Z) deed... (09-04-2024)
»
Bij de ruiters en amazones is de belangstelling om deel te nemen aan het concours van Het Twentse Ros in Tubbergen, zoals Jos Brinkman in aflevering... (09-04-2024)
»
Voorzitter Jos Brinkman is uiterst tevreden met de belangstelling van ruiters om deel te nemen aan het concours van ‘zijn’ Twentse Ros uit Albergen.... (08-04-2024)
»
OPGLABBEEK - Meike Zwartjens was afgelopen weekend goed voor twee zeges en een achtste plaats tijdens de wedstrijden voor de jeugd in het Belgische... (08-04-2024)
»
GORLA MINORA – Jeroen Dubbeldam leverde afgelopen weekend in het Italiaanse Gorla Minore zijn beste resultaat of het parcours over 1,45 meter met... (08-04-2024)
»
Tom Brinkman heeft zijn sportstal sinds vorige week zaterdag gevestigd in Borne. Net als sinds enkele maanden voor de Duitse amazone Zoe Osterhoff,... (04-04-2024)
»
OPGLABBEEK – Faye Louise Vis bleek afgelopen week met haar achttienjarige bruine ruin Calgary 56 (v. Carinjo) niet te kloppen tijdens het concours in... (03-04-2024)
»
GORLA MINORE – Matt Garrigan verkeerde in het Paasweekend in puike vorm tijdens de lentetour in het Italiaanse Gorla Minore. De Ierse stalruiter van... (02-04-2024)
»
GEESTEREN - CSI Twente viert van donderdag 27 tot en met zondag 30 juni haar 50-jarig jubileum. Een feestelijke gebeurtenis, die samenvalt met de... (27-03-2024)
»
ERMELO –Lisa Schröder prolongeerde zaterdag op knappe wijze haar nationale springtitel in de klasse over 1,00 meter. Net als een jaar eerder met Mama... (24-03-2024)