HESSEL HOEKSTRA ONDANKS TWEE SPRINGFOUTEN TEVREDEN OVER ZIJN DEBUUT

Springruiters vierde in Dublin

Foto Hessel Hoekstra met Icoon VDL © Ashley Claus

DUBLIN– Een week na het teamzilver bij het WK in Herning eindigden de springruiters van TeamNL met twee debutanten op de vierde plaats in de FEI Nations Cup in Dublin. Een van hen was Hessel Hoekstra. Hij liep in beide rondes tegen een springfout op met Icoon VDL (v. Bubalu VDL).

Hoewel hij in beide manches voor het wegstreepresultaat tekende, was de ruiter van Stal Wiefferink na afloop tevreden. “Eigenlijk ging het wel goed. In de eerste ronde maakte ik een rijfout in een lijntje, waardoor Icoon na de landing bij de triple bar wat stil kwam te vallen en we een galopsprong meer maakten dan de bedoeling was. Dat was echt zonde en jammer dat het uitgerekend hier moest gebeuren. In de tweede manche sprong hij heel goed. Alleen was hij aan het eind iets leeg, wat voor zo’n jong paard niet zo gek is en ging de laatste eraf.”

Allemaal wat pech
Om er meteen aan toe te voegen: “Maar ik ben dik tevreden hoor met hoe het ging. In de eerste ronde hadden we allemaal wat pech. Ik hoop nu maar dat ik zondag nog aan de Grote Prijs mag meedoen. En anders is dat jammer en kunnen we toch terugkijken op mooie en leerzame dagen.”

Net zoals in voorgaande wedstrijden voegden de ruiters van bondscoach Jos Lansink in de tweede manche geen enkel strafpunt toe aan het resultaat van de eerste manche. Nederland had zich al geplaatst voor de finale van de Nations Cup en staat na deze laatste landenwedstrijd van de serie op de tweede plaats achter Frankrijk in de eindstand. De Ieren wonnen voor een uitzinnig publiek hun thuiswedstrijd in het prachtige stadion in het centrum van Dublin, na barrage met Frankrijk.

De vier ruiters van Jos Lansink begonnen de wedstrijd allemaal met een springfout. Daarmee stond TeamNL na de eerste manche met twaalf strafpunten op de gedeelde vierde plaats. Met een geweldig foutloos resultaat van debutant Lars Kersten en Emmerton begon het team van Lansink goed aan de tweede manche.
 
Herhaling resultaat
Hessel Hoekstra en Icoon VDL herhaalden hun resultaat van de eerste omloop en dat betekende dat de debutant, die de afgelopen maanden zoveel successen boekte en in Herning op het WK als reserve aanwezig was, dus het niet meetellende resultaat had. 
Patrick Lemmen was bijzonder tevreden toen hij na een heel mooi gereden foutloos parcours de prachtige piste en volgepakte stadion van de Dublin Horse Show verliet. 

Harrie Smolders deed wat hij al zo vaak doet. Wederom bleef de nummer acht van de wereldranglijst foutloos en daarmee bleef TeamNL op een totaal van twaalf strafpunten staan. Daarmee kwam het team op de vierde plaats en liet het Brazilië, de Verenigde Staten en Noorwegen achter zich. 

Zwitserland werd met een sterk team derde met acht strafpunten. De Ieren wonnen voor een uitzinnig publiek de wedstrijd na barrage met de Fransen. Frankrijk is dankzij de tweede plaats in Dublin Nederland voorbij gegaan in de eindstand van de competitie.

Weer super
“De tweede ronde was weer super”, vertelt Jos Lansink (rechts) tevreden. “In de eerste ronde liepen we weer iets achter de feiten aan. Met wat minder pechfoutjes hadden we ook zo barrage kunnen rijden met Ierland en Frankrijk. Voor de jonge ruiters Lars Kersten en Hessel Hoekstra was dit een geweldige ervaring om voor zoveel publiek en in zo’n ambiance te rijden. Dat maak je niet vaak mee. In de tweede ronde hebben ze alle vier heel goed gereden.”

Met de vierde plaats in Dublin in de laatste wedstrijd van het seizoen zijn de springruiters in de eindstand van de competitie op de tweede plaats geëindigd achter Frankrijk. “Over het hele jaar hebben we het heel goed gedaan”, klinkt Lansink tevreden. “Behalve de vaste waarden heb ik veel goede, jonge combinaties de kans gegeven en die hebben ze ook met beide handen aangepakt.” 
Er volgt een korte pauze voor Lansink en zijn ruiters na de landencompetitie en het WK. De bondscoach kijkt alweer vooruit. “Op naar Barcelona.” Daar wordt de laatste dagen van september en de eerste dagen van oktober de finale van de FEI Nations Cup verreden. TeamNL is er titelverdediger.

Uitslag Nations Cup Dublin (1,60 meter)
1. Ierland 4 strafpunten – 30,31 seconde in barrage
2. Frankrijk 4 – 31,81 seconde in barrage 
3. Zwitserland 8 
4. Nederland 12
-   Lars Kersen - Emmerton (v. Silvio I) 4 - 0
-   Hessel Hoekstra - Icoon VDL (v. Bubalu VDL) (4) – (4)
-   Patrick Lemmen - Exit Remo (v. San Remo) 4 – 0 
-   Harrie Smolders - Bingo du Parc (v. Mylord Carthago) 4 – 0 
5. Brazilië 16 
6. Verenigde Staten 20 
7. Noorwegen 44 

Eindstand FEI Nations Cup divisie 1 
1. Frankrijk 370 punten
2. Nederland 350 
3. Duitsland, 330 
4. Ierland 310 
5. Zwitserland 305 

Meer Springen

»
TUBBERGEN – De eerste twee dagen van het concours van Het Twentse Ros uit Albergen werden gedomineerd door ruiters die luisteren naar de naam... (18-04-2024)
»
Ties Oude Geerdink zorgt zaterdag en zondag tijdens het concours van Het Twentse Ros voor de muzikale sfeer in de grote tent op het concoursterrein... (16-04-2024)
»
SAASVELD – De driejarige schimmel Rosa Grey VDL (v. Dorian Grey TN Z x Verdi TN uit de befaamde grootmoeder Voltaire) van eigenaresse Marjolein... (16-04-2024)
»
Voor Jesper Romp betekent het concours van Het Twentse Ros op de fraaie accommodatie van de BWG Stables een korte terugkeer naar de plek, waar hij... (15-04-2024)
»
Het stuntteam van Josh Clemens gaat zondag 21 april op herhaling tijdens het concours van Het Twentse Ros op het hoofdterrein van de BWG Stables in... (13-04-2024)
»
KRONENBERG – Gert-Jan Bruggink rijdt goed van voren mee tijdens het CSI2* De Peelbergen. De ruiter uit De Lutte liet in drie dagen al vier keer een... (12-04-2024)
»
DEN HAM – Josta van Straaten kan zich niet heugen dat ze ooit zoveel prijzen op één dag pakte als afgelopen woensdag in Vragender. (12-04-2024)
»
Lydia Haselbekke uit Geesteren is een van de enthousiaste vrijwilligers bij de bixiewedstrijden, die zondag 20 april verreden worden. Ze kijkt ernaar... (12-04-2024)
»
Voor Gerco Schröder is het concours van Het Twentse Ros een evenement waar hij als ruiter te voet naar toe kan. De wedstrijd speelt zich immers af in... (11-04-2024)
»
De sport heeft haar al ver van huis gebracht, maar voor Maartje Lanooy is het bepaald geen straf wanneer ze als wedstrijdsecretaresse in de buurt van... (10-04-2024)
»
RIJSSEN – Met een eerste plaats in de rubriek over 1,40 meter en een tweede over 1,35 meter met de dertienjarige ruin Gelster (v. Carthino Z) deed... (09-04-2024)
»
Bij de ruiters en amazones is de belangstelling om deel te nemen aan het concours van Het Twentse Ros in Tubbergen, zoals Jos Brinkman in aflevering... (09-04-2024)
»
Voorzitter Jos Brinkman is uiterst tevreden met de belangstelling van ruiters om deel te nemen aan het concours van ‘zijn’ Twentse Ros uit Albergen.... (08-04-2024)
»
OPGLABBEEK - Meike Zwartjens was afgelopen weekend goed voor twee zeges en een achtste plaats tijdens de wedstrijden voor de jeugd in het Belgische... (08-04-2024)
»
GORLA MINORA – Jeroen Dubbeldam leverde afgelopen weekend in het Italiaanse Gorla Minore zijn beste resultaat of het parcours over 1,45 meter met... (08-04-2024)
»
Tom Brinkman heeft zijn sportstal sinds vorige week zaterdag gevestigd in Borne. Net als sinds enkele maanden voor de Duitse amazone Zoe Osterhoff,... (04-04-2024)
»
OPGLABBEEK – Faye Louise Vis bleek afgelopen week met haar achttienjarige bruine ruin Calgary 56 (v. Carinjo) niet te kloppen tijdens het concours in... (03-04-2024)
»
GORLA MINORE – Matt Garrigan verkeerde in het Paasweekend in puike vorm tijdens de lentetour in het Italiaanse Gorla Minore. De Ierse stalruiter van... (02-04-2024)
»
GEESTEREN - CSI Twente viert van donderdag 27 tot en met zondag 30 juni haar 50-jarig jubileum. Een feestelijke gebeurtenis, die samenvalt met de... (27-03-2024)
»
ERMELO –Lisa Schröder prolongeerde zaterdag op knappe wijze haar nationale springtitel in de klasse over 1,00 meter. Net als een jaar eerder met Mama... (24-03-2024)