Springruiters Europees kampioen

AKEN - Na de wereldtitel vorig jaar grepen de Nederlandse springruiters vrijdag in Aken ook goud bij de Europese kampioenschappen. Na foutloze rondes van een opnieuw uitblinkende Jeroen Dubbeldam op SFN Zenith NOP en Maikel van der Vleuten op VDL Groep Verdi TN NOP maakte Jur Vrieling het nog erg spannend door met VDL Zirocco Blue NOP een tijdfout op te lopen. Maar Daniël Deusser miste voor Duitsland de kans Oranje alsnog voor te blijven. Daardoor telde het overigens teleurstellende resultaat van Gerco Schröder met Glock's Gognac Champblanc niet meer.  

Nadat de spanning was geweken, mocht Schröder met de schimmel de glanzende prestaties van het Oranje kwartet compleet maken, maar de Tubbergenaar miste na het zekere goud de scherpte om zich individueel in de top van het klassement te handhaven. Met het voor zijn doel ongekend hoge aantal van veertien strafpunten duikelde Schröder naar de 36ste positie in de rangschikking en is zijn rol op nog een medaille uitgespeeld.

Voor Jeroen Dubbeldam echter lonkt opnieuw een fraaie plak. De Weerselose wereldkampioen klom door zijn vlekkeloze landenwedstrijd naar de derde plaats in het klassement. Dat wordt aangevoerd door Sergio Alvarez Moya met 1,47 strafpunt, voor Cassio Rivetti (Oekraine) met 2,31 en Jeroen Dubbeldam met 2,68 strafpunt. Jur Vrieling is zesde (4,29), Van der Vleuten elfde (5,85).

Achter Nederland en Duitsland pakte Zwitserland het brons in de landenwedstrijd.

“Het was even spannend na de tijdfout van Jur Vrieling, maar daarna heeft Duitsland ons netjes geholpen. Wat moet ik meer zeggen. Ik ben een dolgelukkige coach. Hulde aan mijn ruiters, de eigenaren van de paarden, de sponsors en iedereen die heeft meegeholpen aan dit succes”, is Ehrens kort en bondig.

Acht jaar na Mannheim
In Mannheim wonnen de Nederlanders in 2007 voor het laatst  Europees goud wonnen. Ook toen zaten Dubbeldam en Schröder in de equipe. Een jaar eerder won Ehrens met zijn team goud op het WK in Aken, daarna volgden in 2012 zilver op de Spelen in Londen en vorig jaar de wereldtitel in Caen.

“Mijn ruiters houden echt van Aken, we willen dat alle kampioenschappen hier gehouden worden”, lachte Ehrens in de persconferentie. Waarop verliezend bondscoach van de Duitse equipe Otto Becker reageert: “Wij willen dat ook, maar dan zonder dat de Nederlanders meedoen.”

Nederland begon de wedstrijd woensdag op de vijfde plaats, klom na dag twee van het kampioenschap naar de tweede plek en passeerde vrijdag de Fransen die twaalf strafpunten opliepen en uiteindelijk als vijfde eindigden. Duitsland werd tweede. De Zwitsers – na dag 1 dertiende - veroverden brons en een Olympische kwalificatie, net als de Britten en de Spanjaarden.
De Nederlandse ruiters zijn sinds vorig jaar al zeker van deelname aan de Olympische Spelen in Rio de Janeiro volgend jaar.

Gewoon zo door
Wereldkampioen Jeroen Dubbeldam begon de wedstrijd vrijdag met een geweldige foutloze ronde en klom in het individuele klassement naar de derde plaats met een totaal van 2,68 strafpunt. “Hij doet gewoon zo door”, prijst Dubbeldam zijn paard SFN Zenith NOP. “Hij gaat echt goed, nog beter dan vorig jaar. Het was echt een heel moeilijk parcours vandaag. Voordat ik de ring in moest, reed Meredith Michaels-Beerbaum foutloos. Toen leek het wel een heksenketel. Zenith wilde niet naar binnen. Eenmaal binnen blies hij een keer uit en deed hij gewoon wat hij moest doen.”

Maikel van de Vleuten bracht de gouden medaille als tweede ruiter voor Nederland in zicht door een vertrouwde, superieure foutloze rit met VDL Groep Verdi TN NOP. “Verdi is gewoon in zijn element als de hindernissen zoals vandaag hoger en breder zijn. Op het voorterrein in de warming-up voelde hij al geweldig aan. Verdi doet dit echt voor het team.” In het klassement maakten ze een sprong van dertig naar 13 en zijn ze zeker van de finale op zondag van de beste 25 ruiters.

Kostbare tijdfout
Jur Vrieling kwamen zonder hindernisfouten maar met een kostbare tijdfout over de finish, waardoor teamzilver zeker was en de druk bij Duitsland en Gerco Schröder werd gelegd. “Ik had me niet kunnen vergeven als mijn tijdfout ons goud had gekost. Ik zat er even doorheen. Na de springfout van Daniel Deusser was het goud binnen en een enorme opluchting. Ik ben zo blij.” Zondag heeft Vrieling, die nu zesde staat 4,29, net als Jeroen Dubbeldam kans op een medaille.

Gerco Schröder reed na de fout van Daniel Deusser toen goud al binnen was. “Glock’s Cognac Champblanc begon goed. Tot de waterhindernis liep het super. Maar daar liep hij wat terug, we kregen een fout en toen liep alles even weg. Daarna pakte hij gelukkig weer aan”, verklaart Gerco de ongebruikelijke veertien strafpunten die hem buiten de finale op zondag houden.

Landenklassement EK
Goud Nederland 8,82
Zilver Duitsland 12,40
Brons Zwitserland 18,23
4. Groot Brittannië 18,99
5. Frankrijk 21,70

Tussenstand individueel
1. Sergio Alvarez Moya (Spa) - Carlo (v. Contender) 1,45 strafpunt
2. Cassio Rivette (Oek) - Vivant (v. Fuego du Prelet) 2,31 
3. Jeroen Dubbeldam - SFN Zenith NOP (v. Rash R) 2,68 
6. Jur Vrieling - VDL Zirocco Blue NOP (v. Mr Blue) 4,29 
13. Maikel van der Vleuten - VDL Groep Verdi TN NOP (v. Quidam de Revel) 5,85  
36. Gerco Schröder - Glock’s Cognac Champblanc (v.Clearway) 17,45

Meer Springen

»
TUBBERGEN – De eerste twee dagen van het concours van Het Twentse Ros uit Albergen werden gedomineerd door ruiters die luisteren naar de naam... (18-04-2024)
»
Ties Oude Geerdink zorgt zaterdag en zondag tijdens het concours van Het Twentse Ros voor de muzikale sfeer in de grote tent op het concoursterrein... (16-04-2024)
»
SAASVELD – De driejarige schimmel Rosa Grey VDL (v. Dorian Grey TN Z x Verdi TN uit de befaamde grootmoeder Voltaire) van eigenaresse Marjolein... (16-04-2024)
»
Voor Jesper Romp betekent het concours van Het Twentse Ros op de fraaie accommodatie van de BWG Stables een korte terugkeer naar de plek, waar hij... (15-04-2024)
»
Het stuntteam van Josh Clemens gaat zondag 21 april op herhaling tijdens het concours van Het Twentse Ros op het hoofdterrein van de BWG Stables in... (13-04-2024)
»
KRONENBERG – Gert-Jan Bruggink rijdt goed van voren mee tijdens het CSI2* De Peelbergen. De ruiter uit De Lutte liet in drie dagen al vier keer een... (12-04-2024)
»
DEN HAM – Josta van Straaten kan zich niet heugen dat ze ooit zoveel prijzen op één dag pakte als afgelopen woensdag in Vragender. (12-04-2024)
»
Lydia Haselbekke uit Geesteren is een van de enthousiaste vrijwilligers bij de bixiewedstrijden, die zondag 20 april verreden worden. Ze kijkt ernaar... (12-04-2024)
»
Voor Gerco Schröder is het concours van Het Twentse Ros een evenement waar hij als ruiter te voet naar toe kan. De wedstrijd speelt zich immers af in... (11-04-2024)
»
De sport heeft haar al ver van huis gebracht, maar voor Maartje Lanooy is het bepaald geen straf wanneer ze als wedstrijdsecretaresse in de buurt van... (10-04-2024)
»
RIJSSEN – Met een eerste plaats in de rubriek over 1,40 meter en een tweede over 1,35 meter met de dertienjarige ruin Gelster (v. Carthino Z) deed... (09-04-2024)
»
Bij de ruiters en amazones is de belangstelling om deel te nemen aan het concours van Het Twentse Ros in Tubbergen, zoals Jos Brinkman in aflevering... (09-04-2024)
»
Voorzitter Jos Brinkman is uiterst tevreden met de belangstelling van ruiters om deel te nemen aan het concours van ‘zijn’ Twentse Ros uit Albergen.... (08-04-2024)
»
OPGLABBEEK - Meike Zwartjens was afgelopen weekend goed voor twee zeges en een achtste plaats tijdens de wedstrijden voor de jeugd in het Belgische... (08-04-2024)
»
GORLA MINORA – Jeroen Dubbeldam leverde afgelopen weekend in het Italiaanse Gorla Minore zijn beste resultaat of het parcours over 1,45 meter met... (08-04-2024)
»
Tom Brinkman heeft zijn sportstal sinds vorige week zaterdag gevestigd in Borne. Net als sinds enkele maanden voor de Duitse amazone Zoe Osterhoff,... (04-04-2024)
»
OPGLABBEEK – Faye Louise Vis bleek afgelopen week met haar achttienjarige bruine ruin Calgary 56 (v. Carinjo) niet te kloppen tijdens het concours in... (03-04-2024)
»
GORLA MINORE – Matt Garrigan verkeerde in het Paasweekend in puike vorm tijdens de lentetour in het Italiaanse Gorla Minore. De Ierse stalruiter van... (02-04-2024)
»
GEESTEREN - CSI Twente viert van donderdag 27 tot en met zondag 30 juni haar 50-jarig jubileum. Een feestelijke gebeurtenis, die samenvalt met de... (27-03-2024)
»
ERMELO –Lisa Schröder prolongeerde zaterdag op knappe wijze haar nationale springtitel in de klasse over 1,00 meter. Net als een jaar eerder met Mama... (24-03-2024)