Springruiters achterop in Aken

AKEN – De Nederlandse springruiters, met Gerco Schröder in de gelederen, hebben tijdens het CHIO van Aken niet kunnen imponeren. De equipe van Rob Ehrens eindigde met 21 strafpunten als achtste en laatste in de landenwedstrijd voor de Furusiyya Nations Cup. Willem Greve kwam niet in actie voor het landenteam, omdat zijn hengst Carambole niet volledig fit was.

Gerco Schröder liep in de eerste manche met zijn dertienjarige schimmelruin Glock’s Cognac Champblanc NOP (foto, v. Clearway x Caretino) negen strafpunten op en beperkte de schade in de tweede omloop tot één balk. Hij was daarmee qua resultaat de derde ruiter van Oranje.

Harrie Smolders met Don VHP 2 en Maikel van der Vleuten met VDL Groep Verdi Tn NOP noteerden allebei één springfout in Aken. Leopold van Asten zorgde beide keren voor het streepresultaat bij Nederland met respectievelijk tien en negen strafpunten.

De zege ging naar thuisland Duitsland dat het blazoen volledig schoon hield, De Verenigde Staten en Frankrijk beperkten de foutenlast tot één misser.

Meer van voorgesteld
Slechte generale, goede uitvoering. Het is te hopen dat deze uitdrukking opgaat voor de Nederlandse springruiters die in Aken in de laatste landenwedstrijd voorafgaand aan de Olympische Spelen op de achtste plaats eindigden. “We hadden ons hier veel meer van voorgesteld”, is de eerste reactie van bondscoach Rob Ehrens. 

“We begonnen de eerste ronde goed met Harrie Smolders en Don, maar konden dat niet volhouden. Daarna liep het niet zoals we hadden gewild. In de tweede ronde hebben we ons niet kunnen verbeteren”, concludeert Ehrens. 

De foutloze ronden kwamen voor Nederland van Harrie Smolders en Don VHP Z in de eerste en Maikel van der Vleuten en VDL Groep Verdi TN NOP in tweede manche. In omgekeerde volgorde voegden ze een springfout toe aan het totaal. 

De landenwedstrijd in Aken was voor de ruiters en voor de bondscoach de laatste test voor Rio de Janeiro. Zondag wordt in Ermelo bekend gemaakt welke ruiters en paarden in het Olympische team zitten. Voor Ehrens werden in Aken weer een aantal vragen beantwoord.

“Ik wist al een hele boel. Ik had liever eerder in het seizoen mijn keuze voor het team gemaakt, maar zo was de planning nu eenmaal niet. Ik moet de knoop nu gewoon doorhakken.”

De kans lijkt echter groot dat Gerco Schröder met Glock's London NOP en Jeroen Dubbeldam met SFN Zenith NOP worden geselecteerd als de ruiters zelf de indruk hebben in Rio een kans op succes te maken. Jur Vrieling, Maikel van der Vleuten en Harrie Smolders zijn de belangrijkste kandidaten om het vijftal te completeren.

Uitslag landenwedstrijd CHIO Aken (1,60 meter)
1. Duitsland 0 strafpunten
2. Verenigde Staten 4
2. Frankrijk 4
4. Groot Brittannië 9
5. Zwitserland 14
6. België 17
7. Canada 20
8. Nederland 21
Harrie Smolders - Don VHP Z (v. Diamant de Semilly) 0 – 4
Leopold van Asten - VDL Groep Zidane NOP (v. Heartbreaker) 10 - 8
Gerco Schröder - Glock’s Cognac Champblanc NOP (v. Clearway) 9 - 4
Maikel van der Vleuten - VDL Groep Verdi TN NOP (v. Quidam de Revel) 4 - 0

Meer Springen

»
DEURNE – Thijmen Vos kende woensdag een vliegende start van het NK springen voor junioren. De Wierdenaar zegevierde op knappe wijze in de eerste... (25-04-2024)
»
TUBBERGEN – Gerco Schröder was zondag dicht bij de overwinning in de Grote Prijs van Albergen. Maar ook de thuisrijder moest uiteindelijk zijn... (21-04-2024)
»
Lars Schröder boekte zaterdag zijn tweede zege tijdens het concours van Het Twentse Ros Albergen door met de ruin Vagabond S de zege over 1,20 meter... (21-04-2024)
»
TUBBERGEN – De eerste twee dagen van het concours van Het Twentse Ros uit Albergen werden gedomineerd door ruiters die luisteren naar de naam... (18-04-2024)
»
Ties Oude Geerdink zorgt zaterdag en zondag tijdens het concours van Het Twentse Ros voor de muzikale sfeer in de grote tent op het concoursterrein... (16-04-2024)
»
SAASVELD – De driejarige schimmel Rosa Grey VDL (v. Dorian Grey TN Z x Verdi TN uit de befaamde grootmoeder Voltaire) van eigenaresse Marjolein... (16-04-2024)
»
Voor Jesper Romp betekent het concours van Het Twentse Ros op de fraaie accommodatie van de BWG Stables een korte terugkeer naar de plek, waar hij... (15-04-2024)
»
Het stuntteam van Josh Clemens gaat zondag 21 april op herhaling tijdens het concours van Het Twentse Ros op het hoofdterrein van de BWG Stables in... (13-04-2024)
»
KRONENBERG – Gert-Jan Bruggink rijdt goed van voren mee tijdens het CSI2* De Peelbergen. De ruiter uit De Lutte liet in drie dagen al vier keer een... (12-04-2024)
»
DEN HAM – Josta van Straaten kan zich niet heugen dat ze ooit zoveel prijzen op één dag pakte als afgelopen woensdag in Vragender. (12-04-2024)
»
Lydia Haselbekke uit Geesteren is een van de enthousiaste vrijwilligers bij de bixiewedstrijden, die zondag 20 april verreden worden. Ze kijkt ernaar... (12-04-2024)
»
Voor Gerco Schröder is het concours van Het Twentse Ros een evenement waar hij als ruiter te voet naar toe kan. De wedstrijd speelt zich immers af in... (11-04-2024)
»
De sport heeft haar al ver van huis gebracht, maar voor Maartje Lanooy is het bepaald geen straf wanneer ze als wedstrijdsecretaresse in de buurt van... (10-04-2024)
»
RIJSSEN – Met een eerste plaats in de rubriek over 1,40 meter en een tweede over 1,35 meter met de dertienjarige ruin Gelster (v. Carthino Z) deed... (09-04-2024)
»
Bij de ruiters en amazones is de belangstelling om deel te nemen aan het concours van Het Twentse Ros in Tubbergen, zoals Jos Brinkman in aflevering... (09-04-2024)
»
Voorzitter Jos Brinkman is uiterst tevreden met de belangstelling van ruiters om deel te nemen aan het concours van ‘zijn’ Twentse Ros uit Albergen.... (08-04-2024)
»
OPGLABBEEK - Meike Zwartjens was afgelopen weekend goed voor twee zeges en een achtste plaats tijdens de wedstrijden voor de jeugd in het Belgische... (08-04-2024)
»
GORLA MINORA – Jeroen Dubbeldam leverde afgelopen weekend in het Italiaanse Gorla Minore zijn beste resultaat of het parcours over 1,45 meter met... (08-04-2024)
»
Tom Brinkman heeft zijn sportstal sinds vorige week zaterdag gevestigd in Borne. Net als sinds enkele maanden voor de Duitse amazone Zoe Osterhoff,... (04-04-2024)
»
OPGLABBEEK – Faye Louise Vis bleek afgelopen week met haar achttienjarige bruine ruin Calgary 56 (v. Carinjo) niet te kloppen tijdens het concours in... (03-04-2024)