Redelijk herstel van springruiters

ROTTERDAM - De Nederlandse springequipe heeft eindelijk een redelijk succes geboekt in de strijd om de Meydan FEI Nations Cup. In de vierde wedstrijd in de reeks, in het Kralingse Bos te Rotterdam, eindigde de formatie van bondscoach Rob Ehrens als derde met acht strafpunten. De zege was voor de ongenaakbare Amerikanen, die in beide manches drie nulrondes scoorden. De Britten werden tweede met zevende strafpunten.

Uitblinker aan Nederlandse zijde was Eric van der Vleuten met VDL Groep Utascha, die in beide omlopen foutloos bleef. Dat lukte wonderlijk genoeg Vincent Voorn in de tweede reeks met Audi's Papillon-Armanie nadat hij in de eerste manche nog met liefst vier springfouten voor het wegstreepresultaat had gezorgd. Harrie Smulders (0 en 4) met Exquis Walnut de Muze en Marc Houtzager met HBC Tamino (beide keren 4) presteerden vrij constant.

Na afloop had Van der Vleuten, de Nederlandse kopman van vandaag, niets dan lof over zijn paard. "Overal waar ik haar heb gereden heeft ze het super gedaan. Ik ben super blij dat Jacob Melissen zich enige jaren geleden sterk heeft gemaakt voor het Spingpaarden Fonds Nederland (SFN). Dankzij dat initiatief is VDL Groep Utasha SFN nog voor Nederland beschikbaar. Ik denk dat ze anders al lang naar het buitenland was verkocht." Van der Vleuten is uiterst voorzichtig met zijn paradepaard en zal haar dan ook zondag niet aan de start brengen in de Grote Prijs van Rotterdam. "Utascha SFN is nog jong en we willen nog heel lang plezier van haar hebben."

Samen met onder anderen bondscoach Rob Ehrens maakt Van der Vleuten een plan voor de rest van het seizoen. Eind september worden in het Amerikaanse Kentucky de Wereldruiterspelen verreden. Of de combinatie daar aan de start zal verschijnen is nog onduidelijk. "We zijn dan weer een paar maanden verder en moeten gewoon kijken hoe het gaat, we willen niets forceren", aldus Ehrens.

Na de slechte start in de eerste drie wedstrijden van de Nations Cup kijkt bondscoach Ehrens weer positief vooruit. "Deze derde plaats geeft ons nieuwe moed. Het zat er aan te komen, we zijn op de goede weg. Ik hoop dat het kwartje vanaf nu een beetje de goed kant op rolt. Ik ben voor dit moment heel blij dat het geluk zich naar ons keert. Ik ben ook heel blij met de vier mannen die vandaag zo hard gestreden hebben voor ons land".

Parcoursbouwer Louis Konickx had een vooral technisch parcours gebouwd, waarmee hij van alle kanten lof oogstte. Konickx: "Het was vooral een technisch parcours. Daardoor kregen de ruiters in de tweede manche een soort herkansing als ze exact wisten waar alle moeilijkheden zaten. Ik ben blij met het resultaat. Je kunt wel heel zwaar bouwen, maar het is natuurlijk ook onze plicht om aan de paarden te denken. Daar willen we nog heel lang plezier van hebben."

Met het succes van vandaag verdient het Nederlandse team zes punten in de prestigieuze landencompetitie. Met zeven punten staat de ploeg van bondscoach Ehrens nu op de achtste plaats. Een plaats bij de eerste zes is uiteindelijk echter nodig om niet te degraderen uit de Meydan FEI Nations Cup. Na de tegenvallende prestaties in de eerste drie wedstrijden van dit seizoen biedt deze klassering weer het nodige perspectief. In de resterende vier landenontmoetingen van de competitie kan Oranje de huidige achterstand nog inlopen.

Tussenstand Meydan FEI Nations Cup (na vier wedstrijden)
1) Frankrijk - 33.5
2) Groot-Brittannië - 25.5
3) USA - 22
4) Duitsland - 21.5
5) Spanje - 16
6) Ierland - 15
7) Zwitserland - 9,5
8) Nederland - 7
9) Zweden - 2
10) Polen - 0

Resterende wedstrijden
9 juli - Falsterbö (Zwe)
15 juli - Aken (Dui)
30 juli - Hickstead (Eng)
6 augustus - Dublin (Ier) - finale

Annet Willems
Eerder op de dag veroverde Annet Willems met VDL Ugano de negende plaats in een rubriek over twee fasen (1,40 meter), op bijna drie seconden achter de Poolse winnaar Jaroslaw Skrzyezynski. Ook Jos Lansink bleef in beide fasen foutloos en werd met Calistro vijftiende. Jochen Munsterhuis noteerde met MS Wooudy een springfout in het tweede deel van het traject, Gerco Schröder kwam daaraan door een balk in het eerste part van het parcours niet toe. 

Gerco kwam in een parcours tegen de klok over 1,50 meter met Eurcommerce Baltimore uit op de vijftiende plaats. De Zwitser Pius Schwizer was de sterkste met Ulysse. (m.m.v.. KNHS)
 
Archieffoto Eric van der Vleuten van Jan Lansink 

Meer Springen

»
TUBBERGEN – De eerste twee dagen van het concours van Het Twentse Ros uit Albergen werden gedomineerd door ruiters die luisteren naar de naam... (18-04-2024)
»
Ties Oude Geerdink zorgt zaterdag en zondag tijdens het concours van Het Twentse Ros voor de muzikale sfeer in de grote tent op het concoursterrein... (16-04-2024)
»
SAASVELD – De driejarige schimmel Rosa Grey VDL (v. Dorian Grey TN Z x Verdi TN uit de befaamde grootmoeder Voltaire) van eigenaresse Marjolein... (16-04-2024)
»
Voor Jesper Romp betekent het concours van Het Twentse Ros op de fraaie accommodatie van de BWG Stables een korte terugkeer naar de plek, waar hij... (15-04-2024)
»
Het stuntteam van Josh Clemens gaat zondag 21 april op herhaling tijdens het concours van Het Twentse Ros op het hoofdterrein van de BWG Stables in... (13-04-2024)
»
KRONENBERG – Gert-Jan Bruggink rijdt goed van voren mee tijdens het CSI2* De Peelbergen. De ruiter uit De Lutte liet in drie dagen al vier keer een... (12-04-2024)
»
DEN HAM – Josta van Straaten kan zich niet heugen dat ze ooit zoveel prijzen op één dag pakte als afgelopen woensdag in Vragender. (12-04-2024)
»
Lydia Haselbekke uit Geesteren is een van de enthousiaste vrijwilligers bij de bixiewedstrijden, die zondag 20 april verreden worden. Ze kijkt ernaar... (12-04-2024)
»
Voor Gerco Schröder is het concours van Het Twentse Ros een evenement waar hij als ruiter te voet naar toe kan. De wedstrijd speelt zich immers af in... (11-04-2024)
»
De sport heeft haar al ver van huis gebracht, maar voor Maartje Lanooy is het bepaald geen straf wanneer ze als wedstrijdsecretaresse in de buurt van... (10-04-2024)
»
RIJSSEN – Met een eerste plaats in de rubriek over 1,40 meter en een tweede over 1,35 meter met de dertienjarige ruin Gelster (v. Carthino Z) deed... (09-04-2024)
»
Bij de ruiters en amazones is de belangstelling om deel te nemen aan het concours van Het Twentse Ros in Tubbergen, zoals Jos Brinkman in aflevering... (09-04-2024)
»
Voorzitter Jos Brinkman is uiterst tevreden met de belangstelling van ruiters om deel te nemen aan het concours van ‘zijn’ Twentse Ros uit Albergen.... (08-04-2024)
»
OPGLABBEEK - Meike Zwartjens was afgelopen weekend goed voor twee zeges en een achtste plaats tijdens de wedstrijden voor de jeugd in het Belgische... (08-04-2024)
»
GORLA MINORA – Jeroen Dubbeldam leverde afgelopen weekend in het Italiaanse Gorla Minore zijn beste resultaat of het parcours over 1,45 meter met... (08-04-2024)
»
Tom Brinkman heeft zijn sportstal sinds vorige week zaterdag gevestigd in Borne. Net als sinds enkele maanden voor de Duitse amazone Zoe Osterhoff,... (04-04-2024)
»
OPGLABBEEK – Faye Louise Vis bleek afgelopen week met haar achttienjarige bruine ruin Calgary 56 (v. Carinjo) niet te kloppen tijdens het concours in... (03-04-2024)
»
GORLA MINORE – Matt Garrigan verkeerde in het Paasweekend in puike vorm tijdens de lentetour in het Italiaanse Gorla Minore. De Ierse stalruiter van... (02-04-2024)
»
GEESTEREN - CSI Twente viert van donderdag 27 tot en met zondag 30 juni haar 50-jarig jubileum. Een feestelijke gebeurtenis, die samenvalt met de... (27-03-2024)
»
ERMELO –Lisa Schröder prolongeerde zaterdag op knappe wijze haar nationale springtitel in de klasse over 1,00 meter. Net als een jaar eerder met Mama... (24-03-2024)