Puike prestatie Frank Schuttert

ROME – Frank Schuttert (foto) leverde zondagmiddag een geweldige prestatie door in de Grote Prijs als derde te eindigden. Met zijn elfjarige bruine ruin Winchester HS (v. Numero Uno x Nimmerdor) bleef de Ommenaar op het parcours over 1,60 meter in de beslissende ronde met zijn tijd van 42,26 seconde nog geen volle tel achter bij winnaar Eric Lamaze met Zigali (41,29). Schuttert verdiende met zijn klassering 30.000 euro.

De tweede plaats was voor Michael Whitaker met Viking, die slechts tweehonderdste seconde later door de finish kwam dan Lamaze.

Best hoog
"Het was best hoog, waaronder een steilsprong met moeilijke plankjes en veel lange lijnen. Daarbij speelde de tijd ook een rol, maar ik kwam daardoor niet echt in de problemen", vertelde Frank Schuttert, die vorig jaar in La Baule begon met een zege in de Grote Prijs. "Deze wedstrijd was voor ons de eerste echte zware wedstrijd van het seizoen. Via Arezzo en Lanaken heb ik me voorbereid op het NK en op deze wedstrijd in Rome. Volgende week ga ik met andere paarden naar Eindhoven en een week later neem ik Winchester mee naar Arnhem. Die wedstrijden zie ik weer als voorbereiding op het CHIO Rotterdam, wat de volgende belangrijke wedstrijd voor ons is."

Ook vorig jaar kende de combinatie een sterk buitenseizoen, maar binnen ging het minder. "We begonnen best wel goed aan het Wereldbekerseizoen, maar het wilde niet echt lukken. Winchester is meer een paard voor de grote pistes dan voor indoorarena's."

Paard dat groot galoppeert
Over de derde plaats was Frank best tevreden. "Winchester is een paard dat groot galoppeert en steeds erg hoog over de hindernissen springt en daar tussendoor bokt hij ook nog wel eens. Dat kost allemaal tijd. Kijkend naar de paarden die voor mij eindigden zie je dat die paarden erg vlak galopperen en net over de hindernissen heen springen. Daar pakken zij hun tijd", aldus Schuttert.

Jeroen Dubbeldam miste de winnaarronde op een haar. Met de tienjarige bruine ruin Zenith SFN (v. Rash R x Fuego du Prelet) bewees Dubbeldam opnieuw ook na het vertrek van enkele van zijn toppaarden aansluiting te kunnen houden met de internationale top. De Weerseloër eindigde als veertiende, drie plekken hoger dan Gerco Schröder die met Glock’s London na een springfout in het basisparcours zeventiende werd.

Zes van de tien combinaties die foutloos waren gebleven in de eerste manche kwamen op minder dan een seconde van de maximale tijd aan de eindstreep. Ook Jur Vrieling kreeg met de schimmelhengst een tijdfout, maar mocht als dertiende nog net mee naar de tweede manche. In tegenstelling dus tot Dubbeldam, die net buiten de boot viel.

Iets gejaagder
"Het was een mooie proef, maar de tijd stond erg krap", vertelde bondscoach Rob Ehrens. "Als de tijd zo krap staat, dan gaan ruiters iets gejaagder rijden, waardoor foutjes ontstaan. Dat gebeurde ook nu. De problemen van het parcours zaten vooral aan het einde in de driesprong. Die volgde op een mooie zes na een oxer. De driesprong bestond uit twee steilsprongen en een oxer als derde. Al snel bleek dat je geen kans had op die driesprong als je niet op zeven galopsprongen daar naar toe reed", aldus Ehrens. (m.m.v. KNHS) 

Uitslag Grote Prijs van Rome (1,60 meter)
1) Eric Lamaze (Can) - Zigali PS (Kigali x Palfrenier) - 0 / 0 - 41.29
2) Michael Whitaker (Eng) - Viking (Jacomar x Almox Prints) - 0 / 0 - 41.31
3) Frank Schuttert (Ommen) - Winchester HS (Numero Uno x Nimmerdor) - 0 / 0 - 42.26
8) Jur Vrieling (Holwierde) - Zirocco Blue VDL (Mr. Blue x Voltaire) - 1 / 0 - 48.59
14) Jeroen Dubbeldam (Weerselo) - Zenith SFN (Rash R x Fuego du Prelet) - 1
17) Gerco Schröder (Tubbergen) - Glock's London NOP (Nabab de Reve x Chin Chin) - 4
25) Maikel van der Vleuten (Someren) - VDL Groep Verdi NOP (Quidam de Revel x Landgraf I) - 5

Meer info zie: www.piazzadisiena.com  

Meer Springen

»
TUBBERGEN – De eerste twee dagen van het concours van Het Twentse Ros uit Albergen werden gedomineerd door ruiters die luisteren naar de naam... (18-04-2024)
»
Ties Oude Geerdink zorgt zaterdag en zondag tijdens het concours van Het Twentse Ros voor de muzikale sfeer in de grote tent op het concoursterrein... (16-04-2024)
»
SAASVELD – De driejarige schimmel Rosa Grey VDL (v. Dorian Grey TN Z x Verdi TN uit de befaamde grootmoeder Voltaire) van eigenaresse Marjolein... (16-04-2024)
»
Voor Jesper Romp betekent het concours van Het Twentse Ros op de fraaie accommodatie van de BWG Stables een korte terugkeer naar de plek, waar hij... (15-04-2024)
»
Het stuntteam van Josh Clemens gaat zondag 21 april op herhaling tijdens het concours van Het Twentse Ros op het hoofdterrein van de BWG Stables in... (13-04-2024)
»
KRONENBERG – Gert-Jan Bruggink rijdt goed van voren mee tijdens het CSI2* De Peelbergen. De ruiter uit De Lutte liet in drie dagen al vier keer een... (12-04-2024)
»
DEN HAM – Josta van Straaten kan zich niet heugen dat ze ooit zoveel prijzen op één dag pakte als afgelopen woensdag in Vragender. (12-04-2024)
»
Lydia Haselbekke uit Geesteren is een van de enthousiaste vrijwilligers bij de bixiewedstrijden, die zondag 20 april verreden worden. Ze kijkt ernaar... (12-04-2024)
»
Voor Gerco Schröder is het concours van Het Twentse Ros een evenement waar hij als ruiter te voet naar toe kan. De wedstrijd speelt zich immers af in... (11-04-2024)
»
De sport heeft haar al ver van huis gebracht, maar voor Maartje Lanooy is het bepaald geen straf wanneer ze als wedstrijdsecretaresse in de buurt van... (10-04-2024)
»
RIJSSEN – Met een eerste plaats in de rubriek over 1,40 meter en een tweede over 1,35 meter met de dertienjarige ruin Gelster (v. Carthino Z) deed... (09-04-2024)
»
Bij de ruiters en amazones is de belangstelling om deel te nemen aan het concours van Het Twentse Ros in Tubbergen, zoals Jos Brinkman in aflevering... (09-04-2024)
»
Voorzitter Jos Brinkman is uiterst tevreden met de belangstelling van ruiters om deel te nemen aan het concours van ‘zijn’ Twentse Ros uit Albergen.... (08-04-2024)
»
OPGLABBEEK - Meike Zwartjens was afgelopen weekend goed voor twee zeges en een achtste plaats tijdens de wedstrijden voor de jeugd in het Belgische... (08-04-2024)
»
GORLA MINORA – Jeroen Dubbeldam leverde afgelopen weekend in het Italiaanse Gorla Minore zijn beste resultaat of het parcours over 1,45 meter met... (08-04-2024)
»
Tom Brinkman heeft zijn sportstal sinds vorige week zaterdag gevestigd in Borne. Net als sinds enkele maanden voor de Duitse amazone Zoe Osterhoff,... (04-04-2024)
»
OPGLABBEEK – Faye Louise Vis bleek afgelopen week met haar achttienjarige bruine ruin Calgary 56 (v. Carinjo) niet te kloppen tijdens het concours in... (03-04-2024)
»
GORLA MINORE – Matt Garrigan verkeerde in het Paasweekend in puike vorm tijdens de lentetour in het Italiaanse Gorla Minore. De Ierse stalruiter van... (02-04-2024)
»
GEESTEREN - CSI Twente viert van donderdag 27 tot en met zondag 30 juni haar 50-jarig jubileum. Een feestelijke gebeurtenis, die samenvalt met de... (27-03-2024)
»
ERMELO –Lisa Schröder prolongeerde zaterdag op knappe wijze haar nationale springtitel in de klasse over 1,00 meter. Net als een jaar eerder met Mama... (24-03-2024)