Primeurs bij concours Twentse Ros

GEESTEREN - PSV Het Twentse Ros uit Albergen is druk bezig met de voorbereiding van het jaarlijks pony en paardenconcours, dat ook dit jaar weer – van 16 tot en met 19 april - wordt gehouden op de terreinen van het CSI Twente in Geesteren. Nieuw in het bomvolle springprogramma zijn dit keer de strijd om het open Twents kampioenschap springen voor dames voor de klassen L en M in handicap en de BWG Jonge Paarden Competitie voor vier- en vijfjarige paarden.

Duitsland kent de titelstrijd voor dames al, in Nederland is deze echter nog nooit verreden. De springsportregio Twente wordt komend seizoen dus verder verrijkt met een competitie voor jonge springpaarden. Op het concours van het Twentse Ros, tijdens Jumping Schröder en de Haaksbergse Paardendagen staan dit voorjaar wedstrijden voor vier- en vijfjarige springpaarden van alle stamboeken op het programma.

Al enige tijd zochten deze drie concoursorganisaties naar een samenwerking in de vorm van een regionale competitie. Het idee om jonge springpaarden centraal te stellen kwam van Wim Schröder van BWG Stables, die in de paardensportvereniging Het Twentse Ros (Albergen) en de rijvereniging De Sterruiters uit Haaksbergen enthousiaste partners vond.

Drie selectiewedstrijden
Er worden drie selectiewedstrijden gehouden. De beste twintig paarden van elke leeftijdscategorie verschijnen in de finale aan de start. De paarden moeten aan minimaal twee selectiewedstrijden hebben deelgenomen, de beste twee resultaten tellen mee voor de kwalificatie.

De selectie begint op 18 april, als het concours van de Twentse Ros plaatsvindt op het fraaie terrein van het CSI Twente in Geesteren. Op 8 mei wordt de tweede selectiewedstrijd gehouden in Tubbergen op Jumping Schröder, de wedstrijd van de gebroeders Wim, Ben en Gerco Schröder. Ruim een maand later kunnen de vier- en vijfjarige springpaarden terecht bij de Sterruiters, op donderdag 11 juni, de eerste van vier Haaksbergse Paardendagen. De finale vindt plaats op de laatste dag van de Haaksbergse Paardendagen, zondag 14 juni.

Voor de fokkers van de drie hoogst geplaatste paarden is een premie beschikbaar van 100 euro, mits de betreffende fokker aanwezig is. Inschrijving vindt plaats via de concours gevende organisaties.

Springen tot en met ZZ
Behalve van de BWG-competitie op zaterdagmiddag kan vanaf vrijdag 17 april worden genoten van de klassen B tot en met ZZ voor de paarden en pony’s. Op zaterdag wordt er gesprongen in de klassen L en M bij de paarden en in de klassen M tot en met ZZ bij de pony’s. Tevens zal er worden gereden om de bekende Hartog Bokaal, gejureerd door de bekende paarden- en ponyvakman Wim Bonhof.

De dressuur voor de paarden is op zaterdag, die voor de ponyruiters op zondag. Op zondag wordt in de klassen B en  L gesprongen door de pony’s, voor de paarden staan dan de klassen  Z en ZZ op het programma. Tevens zijn op zondag middag de bekende Bixie-wedstrijden voor  de beginnende ponyruiters en –amazones.
Traditiegetrouw is er op zondagmiddag rond de klok van drie uur een mooie show.

Grote Prijs van Albergen
De slotdag wordt afgesloten met de strijd om de Grote Prijs van Albergen over een parcours van 1,40 meter. Veel bekende ruiters en amazones hebben hun komst naar Geesteren al toegezegd.

Kinderdorp
Ook dit jaar wordt weer veel aandacht geschonken aan het kinderdorp met onder meer een echte bioscoop en een zandbak. Er kan worden geschminkt en ook zal er weer een clown zijn op zondagmiddag om de kinderen te vermaken. Manege Het Twentse Veld is aanwezig zijn om de kinderen gratis te laten pony rijden.
Het strodorp zal verder worden verrijkt met verschillende stands.

Zoals gewoonlijk is de entree alle dagen gratis en kosten alle consumpties ook dit jaar slechts één euro.

Foto: De Grote Prijs van Albergen werd vorig jaar gewonnen door Chantal Regter met Bengel SFN.

Meer Springen

»
TUBBERGEN – Gerco Schröder was zondag dicht bij de overwinning in de Grote Prijs van Albergen. Maar ook de thuisrijder moest uiteindelijk zijn... (21-04-2024)
»
Lars Schröder boekte zaterdag zijn tweede zege tijdens het concours van Het Twentse Ros Albergen door met de ruin Vagabond S de zege over 1,20 meter... (21-04-2024)
»
TUBBERGEN – De eerste twee dagen van het concours van Het Twentse Ros uit Albergen werden gedomineerd door ruiters die luisteren naar de naam... (18-04-2024)
»
Ties Oude Geerdink zorgt zaterdag en zondag tijdens het concours van Het Twentse Ros voor de muzikale sfeer in de grote tent op het concoursterrein... (16-04-2024)
»
SAASVELD – De driejarige schimmel Rosa Grey VDL (v. Dorian Grey TN Z x Verdi TN uit de befaamde grootmoeder Voltaire) van eigenaresse Marjolein... (16-04-2024)
»
Voor Jesper Romp betekent het concours van Het Twentse Ros op de fraaie accommodatie van de BWG Stables een korte terugkeer naar de plek, waar hij... (15-04-2024)
»
Het stuntteam van Josh Clemens gaat zondag 21 april op herhaling tijdens het concours van Het Twentse Ros op het hoofdterrein van de BWG Stables in... (13-04-2024)
»
KRONENBERG – Gert-Jan Bruggink rijdt goed van voren mee tijdens het CSI2* De Peelbergen. De ruiter uit De Lutte liet in drie dagen al vier keer een... (12-04-2024)
»
DEN HAM – Josta van Straaten kan zich niet heugen dat ze ooit zoveel prijzen op één dag pakte als afgelopen woensdag in Vragender. (12-04-2024)
»
Lydia Haselbekke uit Geesteren is een van de enthousiaste vrijwilligers bij de bixiewedstrijden, die zondag 20 april verreden worden. Ze kijkt ernaar... (12-04-2024)
»
Voor Gerco Schröder is het concours van Het Twentse Ros een evenement waar hij als ruiter te voet naar toe kan. De wedstrijd speelt zich immers af in... (11-04-2024)
»
De sport heeft haar al ver van huis gebracht, maar voor Maartje Lanooy is het bepaald geen straf wanneer ze als wedstrijdsecretaresse in de buurt van... (10-04-2024)
»
RIJSSEN – Met een eerste plaats in de rubriek over 1,40 meter en een tweede over 1,35 meter met de dertienjarige ruin Gelster (v. Carthino Z) deed... (09-04-2024)
»
Bij de ruiters en amazones is de belangstelling om deel te nemen aan het concours van Het Twentse Ros in Tubbergen, zoals Jos Brinkman in aflevering... (09-04-2024)
»
Voorzitter Jos Brinkman is uiterst tevreden met de belangstelling van ruiters om deel te nemen aan het concours van ‘zijn’ Twentse Ros uit Albergen.... (08-04-2024)
»
OPGLABBEEK - Meike Zwartjens was afgelopen weekend goed voor twee zeges en een achtste plaats tijdens de wedstrijden voor de jeugd in het Belgische... (08-04-2024)
»
GORLA MINORA – Jeroen Dubbeldam leverde afgelopen weekend in het Italiaanse Gorla Minore zijn beste resultaat of het parcours over 1,45 meter met... (08-04-2024)
»
Tom Brinkman heeft zijn sportstal sinds vorige week zaterdag gevestigd in Borne. Net als sinds enkele maanden voor de Duitse amazone Zoe Osterhoff,... (04-04-2024)
»
OPGLABBEEK – Faye Louise Vis bleek afgelopen week met haar achttienjarige bruine ruin Calgary 56 (v. Carinjo) niet te kloppen tijdens het concours in... (03-04-2024)
»
GORLA MINORE – Matt Garrigan verkeerde in het Paasweekend in puike vorm tijdens de lentetour in het Italiaanse Gorla Minore. De Ierse stalruiter van... (02-04-2024)