GERBEN ZEVENDE IN GROTE PRIJS OMMEN, VERONIQUE NEGENDE EN EEN ZEGE IN DE SMALL TOUR

Prima zondag neef en nicht Morsink

OMMEN – Met een zevende plaats voor Gerben Morsink en een negende voor zijn nicht Veronique mocht de familie Morsink zondag van een geslaagde Grote Prijs van het Vechtdal spreken tijdens CSI3 Ommen.

Beide Twentenaren waren dicht bij een plek in de barrage van de enerverende hoofdrubriek over 1,55 meter op de terreinen van de familie Schuttert in Stegeren bij Ommen. Gerben (bovenste foto)  miste de extra omloop door een fout op de achtste hindernis met zijn weer patent springende tienjarige zwarte hengst Navarone Z (v. Nabab de Reve). “Als ik mijn hand iets omhoog had gedaan, was het goed gegaan”, aldus de Enschedeër die vrijdag nog de toprubriek van de dag had gewonnen. “Nu had hij iets een verstoring. Maar hij sprong prima, dat is het belangrijkste. Misschien is dit ook wel goed, met het oog op de Global Champions Tour in Valkenswaard van volgende week.”

Snelste vierfouter
Gerben Morsink bleek uiteindelijk de snelste vierfouter in de Grote Prijs, die net als het CSI Twente Maikel van der Vleuten als winnaar opleverde. De beste Nederlander van dit moment zadelde dit keer de negenjarige bruine ruin Beauville (v. Bustique). De Brabander was in de barrage sneller dan zijn vijf concurrenten, van wie de Belg Pieter Clemens uit de stal van Jos Lansink met de elf jaar oude bruine ruin Icarus de tweede stek opeiste en Patrick Lemmen in de strijd om de derde plaats met de even oude bruine ruin Ideaal Aniek Poels met Barry White 3 voor bleef.

Parcoursbouwer Henk Linders had met zijn team een selectief parcours uitgestippeld, waarop slechts twee ruiters voor de pauze foutloos bleven. Daar kwamen er uiteindelijk nog vier bij. “Het was echt een heel mooie driesterren Grote Prijs zonder lompe dingen erin. Scherprechter was het plankje waar de paarden niet veel respect voor hadden en de roze dubbelsprong erachter. Het was gewoon slim gebouwd”, analyseert Maikel van der Vleuten de hoofdrubriek, waarin hij in 2015 derde werd.

Met de negenjarige Beauville Z werkte hij uitgekiend naar de Grote Prijs toe. “Vorige week liep hij de Global Champions Tour in Berlin. In het ritme was hij al, maar op vrijdag heb ik hem alleen in het 1.45 gereden. Even wat lager, zodat hij wat makkelijker rond kan springen. Vandaag moest hij er meer aan geloven, maar ook nu voelde het makkelijk aan. De laatste anderhalve maand heeft hij echt een grote stap gemaakt. Echt een goede knol, waar we nog veel plezier aan gaan beleven.”

Vijf paarden voor Grand Prix
Met Beauville Z heeft Maikel van der Vleuten (foto midden) nu vijf Grand Prix-springpaarden op stal, een luxe die hij nog nooit eerder kende. Met dank aan de sponsoring door modemerk Massimo Dutti van de Spaanse paardenliefhebster Marta Ortega.

“Zo iemand langs de kant is zoveel waard! Het is net iets makkelijker om een paard als Beauville aan te kopen dan wanneer je alles uit eigen zak moet doen. Zeker als de aankoop het niet volgens verwachtingen doet. Dat kan één keer, maar niet te vaak. En doen ze het wel goed, dan komt er vraag naar en wordt het moeilijk om nee tegen een verkoop te zeggen als je je stal draaiende moet houden. In ons hart doen we de sport ook het liefst en Marta ondersteunt ons daar geweldig in. We willen het ook goed doen voor haar. Talentvolle paarden kopen en daar die laatste stap naar het hoogste niveau mee maken. Een paard kopen van zoveel miljoen, daar zou ik me niet fijn op voelen. Al die mensen die op je vingers zitten te kijken. Je kan het niet snel goed doen. Nee, liever zo’n paard als Beauville. Anderhalf jaar geleden begonnen in het 1.35 en laatst al de Globals in Monaco winnen. Daar heb ik veel meer aardigheid aan.”

Volop reden tot tevredenheid
Net als neef Gerben had ook Veronique Morsink (onderste foto) volop reden tot tevredenheid. In haar eerste Grote Prijs op het niveau van drie sterren haalde ze met haar negenjarige bruine ruin Entrepreneur (v. Clinton) slechts door een pechfout de extra omloop niet.

De talentvolle amazone uit De Lutte had ’s ochtends al met Faithfull de rubriek voor de Small Tour van het CSI3 over 1,40 meter op haar naam geschreven. Met de vijftienjarige bruine hengst gaf ze de Engelsman Keith Shore op Iron Lady van ’t Meulenhof met een verschil van 0,07 seconde het nakijken. Anne-Liza Makkinga reed met de achtjarige bruine ruin Go for It (v.Eldorado van de Zeshoek) naar de zesde prijs.

Hessel Hoekstra schier onverslaanbaar
Hessel Hoekstra is de laatste weken schier onverslaanbaar met zijn acht jaar oude bruine ruin Comme Prevu (v. Comme il Faut). Zondag was hij opnieuw de beste, nu in de Grote Prijs van het CSI1 in Ommen. Op het paard van zijn werkgever Eri Wiefferink bleef Hoekstra nummer twee Lysanne Kruizinga met Erunella D ruim een volle seconde voor in de barrage van het parcours over 1,40 meter.

Fabiënne Roelofsen werd vierde met de achtjarige bruine ruin Canto Bruno (v. Cantoblaco), Robert Vos tiende met de negenjarige vosruin Chapeau (v. Comme il Faut).

UITSLAGEN CSI OMMEN

Meer Springen

AMBT DELDEN – Steven Veldhuis zou zaterdag eigenlijk naar manage De Hoffmeijer gaan om naar de verrichtingen van onder anderen zijn zoon Stef te... (11-11-2019)
MAASTRICHT – Frank Schuttert hield zondag het hoofd koel en hanteerde een zo strak tempo, dat niemand van de concurrentie hem de baas bleef in de... (10-11-2019)
MAASTRICHT – Annelies Vorsselmans reed zaterdag naar een keurige derde plek in de rubriek progressief springen tijdens het CSI4 Jumping Indoor... (10-11-2019)
MAASTRICHT – Gerco Schröder legde vrijdagavond met zijn zestienjarige schimmelruin Cognac Champblanc (v. Clearway) beslag op de zesde plaats in de... (09-11-2019)
ENSCHEDE – Jeroen Dubbeldam was vorige week de hoofdpersoon tijdens de eerste editie van het Twents Theatercollege in de Kleine Willem in Enschede.... (07-11-2019)
WIERDEN – Na zijn winst in de finale van de Medium Tour op vrijdag pakte Remco Been zaterdagavond ook de Grote Prijs tijdens CSI2 Indoor Wierden.   (03-11-2019)
WIERDEN – Remco Been bevestigde vrijdag zijn glanzende vorm van de laatste weken. Minder dan twee weken na zijn fraaie triomf op Holland van de... (01-11-2019)
WIERDEN – Bas van der Aa (op archieffoto) tekende donderdag voor een van de twee Nederlandse zeges tijdens Indoor Wierden. (31-10-2019)
WIERDEN – Sven Peters beleefde een prima openingsdag van het CSI2 tijdens Indoor Wierden. De Enschedeër greep met zijn twaalfjarige vosmerrie Channel... (31-10-2019)
DENEKAMP – Koen Westendorp (op archieffoto) reed vrijdag op meesterlijke wijze naar de overwinning tijdens de ‘Masters’ van Euregio Indoor Denekamp. (26-10-2019)
DENEKAMP – Maikel Vaanholt greep donderdag met Izaro (v. Escudo) de zege in de klasse ZZ tijdens Euregio Indoor Denekamp. (25-10-2019)
WIERDEN - Indoor Wierden, op 26 oktober en van 28 oktober tot en met 2 november, gaat van start met twee nieuwe parcoursbouwers. (25-10-2019)
DENEKAMP – Pia Brinkman werd afgelopen weekend met haar hengst Kes TN (v. Comme il Faut) het hoogst gewaardeerd in de GMB-competitie voor vierjarige... (22-10-2019)
ZWOLLE – Remco Been was zondag tijdens Jumping Zwolle de dirigent van een Twentse feestje. De ruiter uit Wierden won in de IJsselhallen met zijn... (20-10-2019)
ZWOLLE - Jessie Wiefferink reed zaterdag voor de derde keer in drie dagen naar de tweede plaats in de lichte tour van het CSI1 tijdens Jumping Zwolle... (20-10-2019)
ZWOLLE - Kirsten Rikkert (26), die veel successen boekte met SOTRS-veilingpaard Chaperon en hem zelfs opleidde tot en met het niveau van 1,50 meter,... (19-10-2019)
DENEKAMP – Met de strijd om de prestigieuze GMB Cup voor jonge paarden beginnen vandaag (zaterdag) de springrubrieken van de 24ste van Euregio Indoor... (19-10-2019)
ZWOLLE – Remco Been kwam vrijdag tijdens Jumping Zwolle met zijn achtjarige bruine ruin Granny Smith Apple (v. Eldorado van de Zeshoek) minder dan... (18-10-2019)
LIER – Met een eerste en een tweede plaats in de rubriek over 1,40 meter op tijd deed Eric ten Cate donderdag goede zaken tijdens het CSI2 in het... (18-10-2019)
ZWOLLE – Rob Schipper en de zussen Jessie en Britt Wiefferink kenden donderdag een goede start tijdens Jumping Zwolle. (18-10-2019)