VERRASSENDE WINST VOOR NEDERLANDER IN GROTE PRIJS CSI OMMEN

Pim Mulder trotseert Zweeds duo

OMMEN – Pim Mulder trotseerde zondag in de barrage van de Grote Prijs van Ommen twee Zweedse opponenten en ging als laatste van de drie starters in de extra omgang met de winst aan de haal. Ook tot zijn eigen verbazing.

Pim Mulder: “Ik ben de familie Schuttert dankbaar dat ik mocht meedoen. Normaal mag ik niet komen op een vier sterrenwedstrijd. Ik heb alles voorbereid, maar dit niet. Dit is ook voor mij een grote verrassing.” Mulder klopte in de barrage met zijn tienjarige bruine ruin Djoost Again (v. Cantos) Douglas Lindelöw op Zacramento en diens landgenote Stephanie Holmen op Flip’s Little Sparrow.

Frank Schuttert (rechts) werd als snelste vierfouter op vertrouwde grond vijfde met zijn tienjarige vosmerrie La Fille Rouge, net voor Wout-Jan van der Schans met zijn vijftienjarige routinier Capetown.

Gerben Morsink met zijn achtjarige bruine ruin Rapidash (v. Chaqui Z) en Lucas Porter met zijn dertienjarige vosmerrie Diamonte Darco (v. Unbelievable Darco) strandden, net als een legertje opponenten na hen, al in de beginfase in het zicht van de haven op de als belangrijkste scherprechter fungerende driesprong, die voorafging aan de afsluitende oxer. In de eerste helft van het deelnemersveld slaagden alleen de twee Zweedse barragekandidaten erin het ogenschijnlijk niet overdreven lastige, maar in de praktijk toch moeilijke parcours van Henk Linders zonder averij te voltooien. Daar kwam in het tweede bedrijf tot veler verrassing alleen Pim Mulder nog bij.

De Zwollenaar maakte in de barrage zijn volledig onverwachte feestje compleet. Nadat Stephanie Holmen een springfout maakte en Douglas Lindelöw foutloos en sneller was, dook Mulder aaangemoedigd door het fanatieke thuispubliek onder de tijd van de even leidende Zweed en sloot hij zijn eerste Grote Prijs op het niveau van vier sterren als winnaar af. 

Wel het gevoel
Pim Mulder (hiernaast op de laatste hindernis), die al vijf jaar stallen huurt bij Schuttert en ook meehelpt bij de organisatie van CSI Ommen, eiste de hoofdprijs van bijna 25.000 euro op. Vrijdagavond had hij ook al de puissance gewonnen. Zijn sportieve hoogtepunt tot nu toe dateert van 2015, toen hij de tweesterren Grote Prijs van De Wolden over 1,45 meter niveau won. “Toch had ik wel het gevoel dat dit paard het zou kunnen. Vanaf het eerste moment dat ik erop zat had ik het gevoel dat hij veel kwaliteit heeft en enorm kan rekken op de brede oxers. Een fenomeen. Hij geeft ook nooit op.”

De tomeloze inzet van Djoost Again droeg bij aan de spaarzame nulritten die zondagmiddag
werden gerealiseerd. “Ik had er liever wat meer in de barrage gezien, maar na al die warme dagen waren veel paarden toch een beetje leeg”, analyseert parcoursbouwer Henk Linders. Hendrik Jan Schuttert was ondanks het relatief lage aantal nullers uiterst positief over de parcoursbouwer. "Hij heeft het geweldig gedaan. Voor hetzelfde geld waren er behoorlijk wat meer combinaties foutloos gebleven. Hij heeft hier nu voor de derde keer gebouwd en we zijn hartstikke tevreden over hem."

Niet zonder slag of stoot
Het bijzondere van Mulder’s paard Djoost Again is dat hij in november 2017 alleen ervaring had op landelijk 1,35 meter-niveau. “Het buurmeisje van eigenaresse Greetje Folkerts reed ermee. Daarna heb ik hem overgenomen. Ons eerste concours was in januari in Drachten over 1,35 meter. Toen was hij nog erg gespannen, maar hij groeide er snel in. Met het oog op CSI Ommen heb ik enorm m’n best gedaan om op CSI3* Moorsele en CSI3* Outdoor Gelderland te mogen rijden. Dat ging nog niet zonder slag of stoot. Ik kreeg wel een startplek, maar aanvankelijk niet voor de Big Tour en die wilde ik juist rijden. Ik wist wel dat we nog niet foutloos zouden blijven in de Grote Prijs op Outdoor Gelderland, maar wel dat we het een keer gedaan moesten hebben.”

Dromen van volgende stap
Pim Mulder, die vooral bekend staat als vakkundige africhter van jonge springpaarden, droomt van een volgende stap. “Ik heb geen sponsor, misschien moet ik er eens werk van gaan maken. Al is een sponsor ook geen garantie tot succes. Als je paard niet goed genoeg is, heb je op een internationaal concours niets te zoeken. Maar als je gelooft in je paard en het is een goed paard, dan kun je meedoen. Heel belangrijk om te onthouden voor iedereen die nog niet op dit soort wedstrijden rijdt. Het kan heel snel gaan, dat zie je wel aan ons. Voor mij en voor mijn paard is dit de eerste Grote Prijs over 1,60 meter. Ik weet nog dat mensen vorig jaar zeiden dat Djoost met zijn negen jaar in de klasse ZZ wat achter liep voor zijn leeftijd. Ik denk dat hij nu voorloopt.”

Organisator Jan Schuttert gunt Pim Mulder als geen ander de overwinning. “Een heel mooie winnaar. Omdat ik zelf ook rijd, zie ik hem hier bij ons elke dag trainen. Het is een heel vriendelijke, rustige jongen en zo gaat hij ook met zijn paarden om. Hij laat zien dat je met geduld en talent heel ver kan komen. Sterker nog, als Pim vandaag of morgen de kans zou krijgen om meer goede paarden te rijden die niet verkocht worden, voorspel ik dat hij kan meedoen in de internationale top.”

Wilton Porter
Wilton Porter (links) won op de slotdag met de elfjarige zwarte ruin Deliguent JX (v. Darco) de rubriek over 1,45 meter op tijd voor de Medium Tour. Annelies Vorsselmans sloot de proef met de tienjarige Diesel (v. Untouchable) als tiende af.

ALLE UITSLAGEN CSI OMMEN

Meer Springen

»
GEESTEREN - CSI Twente viert van donderdag 27 tot en met zondag 30 juni haar 50-jarig jubileum. Een feestelijke gebeurtenis, die samenvalt met de... (27-03-2024)
»
ERMELO –Lisa Schröder prolongeerde zaterdag op knappe wijze haar nationale springtitel in de klasse over 1,00 meter. Net als een jaar eerder met Mama... (24-03-2024)
»
Gerco Schröder was zaterdag dichtbij een plek in de top drie na de rubriek over 1,50 meter met barrage tijdens de Mediterranean Equestrian Tour in... (24-03-2024)
»
OCALA - De springruiters van TeamNL eindigden in de tweede wedstrijd van de FEI Longines League of Nations in Ocala (Florida) van dit seizoen op de... (24-03-2024)
»
Conor Drain liet de afgelopen dagen een uitstekende indruk achter tijdens de Sunshine Tour in Vejer de la Frontera (Andalusië). De Ier klasseerde... (22-03-2024)
»
Diverse regioruiters waren afgelopen weekend actief bij concoursen in het buitenland. De beste prestatie kwam op naam van Annelies Vorsselmans, die... (19-03-2024)
»
DEN BOSCH – Bijna dertig jaar nadat hij zelf in Den Bosch opzien baarde door op spectaculaire wijze als eerste en tot nu toe enige Nederlander de... (14-03-2024)
»
DEN BOSCH - Het dak ging er zondag af in de volgepakte Brabanthallen van Den Bosch tijdens de Grote Prijs van The Dutch Masters. Willem Greve toonde... (10-03-2024)
»
HERNING - Hessel Hoekstra en Bas van  Aa gaven elkaar weinig toe in de Grote Prijs van Herning over 1,50 meter met barrage. Hoekstra eindigde als... (10-03-2024)
»
Gerco Schröder sloot zaterdag met de dertienjarige bruine merrie Glock’s Galanda (Lexicon) de kwalificatie over 1,45 meter voor de Grote Prijs... (10-03-2024)
»
DEN BOSCH – In de afgelopen 22 jaar is The Dutch Masters met Frank Kemperman als sportdirecteur, uitgegroeid tot een concours van wereldformaat. Aan... (08-03-2024)
»
Gerco Schröder maakte donderdag een goede indruk tijdens de Mediterranean Equestrian Tour in het Spaanse Valencia. Op de rug van de tienjarige... (08-03-2024)
»
Hessel Hoekstra en Eric ten Cate domineerden donderdag in de eerste groep van de rubriek over 1,40 meter op tijd in het Deense Herning. Hoekstra won... (08-03-2024)
»
SAASVELD – Vanaf komende vrijdag is het weer tijd voor het jaarlijkse vrij springen voor drie- en vierjarige paarden. In de Ankerhal van Saasveld... (06-03-2024)
»
GENT – Regina Leeuwen leverde zaterdag een puike prestatie door tweede te worden in de Grote Prijs van het CSI2* Flanders Horse Expo in Gent over 1,... (26-02-2024)
»
GOTENBURG – Willem Greve kan terugkijken op een prima geslaagd weekend in Gotenburg. De ruiter uit Markelo boekte twee zeges op Zweedse bodem,... (25-02-2024)
»
IJSSELMUIDEN – Vier van de vijf springtitels, die zaterdag te verdelen waren tijdens de kampioenschappen van de Regio Overijssel gingen in... (17-02-2024)
»
OLIVA – Alle vier leden van de familie Vos scoorden de afgelopen dagen minimaal één keer een plek in de top tien tijdens de tweede week van de... (17-02-2024)
»
MARIENHEEM – Frank Buitenhuis was dit weekend de meest opvallende ruiter tijdens het concours in manege Bartels in Mariënheem. De ruiter uit Holten... (12-02-2024)
»
Ruiters uit onze regio deden de afgelopen dagen prima mee tijdens buitenlandse concoursen in Vejer de la Frontera, Riesenbeck, Lier en Oliva. (11-02-2024)