Oranje vierde, Dubbeldam imponeert

CALGARY - Ondanks twee fantastische nulrondes van Jeroen Dubbeldam met BMC Van Grunsven Simon moest de Nederlandse springruiterequipe zich zaterdag in Calgary tevreden stellen met de vijfde plaats in de landenwedstrijd. Gerco Schröder was op Eurocommerce Pennsylvania met acht en vijf strafpunten qua resultaat de tweede Nederlander. Door de scores van Nathalie van der Mei met Heechheim's Tersina (twee keer dertien) en Piet Raymakers jr op Van Schijndel's Lys Platiere (nul en zeventien) finishte Oranje met 26 strafpunten. 

Dat waren er evenveel als de Zwitsers, met wie Nederland de vierde plaats deelde. Na de eerste manche deelde de door Sven Harmsen gecoachte ploeg de eerste plaats nog met de Amerikanen, die de landenwedstrijd met zeventien strafpunten winnende afsloten. Ierland (21) en Canada (25) legden  beslag op de tweede en derde plaats.
Behalve Jeroen Dubbeldam bleef alleen Olympisch kampioen Eric Lamaze met Hickstead twee keer foutloos in Calgary.

Leopoldo Palacio had een zware landenwedstrijd gebouwd, terwijl het deelnemersveld wel eens sterker is geweest in deze stad op de prairies. Vooral de laatste lijn na de sloot, waarin hij eerst een dubbelsprong had gebouwd om vervolgens in de 'roll back' de fiets te bouwen, die ooit onderdeel uitmaakte van de springparcoursen tijdens de WEG in Den Haag 1994. Dan een imposante triplebar, gevolgd door weer een dubbelsprong, om vervolgens als laatste een enorm zware, hoge en brede oxer te bouwen. Zes ruiters slaagden er de eerste manche in om foutloos te blijven, onder wie Jeroen Dubbeldam (Weerselo) met BMC Van Grunsven Simon (Mr.Blue x Polydox) en heel verrassend de jonge Piet Raijmakers (Asten) met Van Schijndels Lys Platiere. Gerco Schröder (Tubbergen) liep met Eurocommerce Pennsylvania in de eerste manche ietwat ongelukkig tegen twee springfouten aan, terwijl Nathalie van der Mei (Makkinga) met dertien strafpunten voor het weg te strepen resultaat tekende met Heechhiem's Tersina (Corland x Nimmerdor).

Nederland was het enige land met twee foutloze combinaties in de eerste manche, had een iets betere tijd dan de Amerikanen en mocht daarom in de tweede ronde als laatste starten. Groot-Brittannië en België, die als zevende en achtste na de eerste manche eindigden, hoefden hun paarden voor de tweede ronde niet meer te zadelen. Dat was zuur voor Robert Smith, die met Talan (Concorde x Burggraaf) foutloos was gebleven.

In de tweede manche noteerde Gerco naast een springfout ook een fout voor het overschrijden van de tijd. Piet Raijmakers jr. kon zijn voortreffelijke rit niet herhalen en noteerde zeventien strafpunten. "Ik hoop dat Nathalie nu een foutloze ronde neerzet. Dan houden we aansluiting met de kopgroep", verzuchtte Harmsen, toen Nathalie de ring binnenreed. Die hoop bleek snel ijdel, want op de dubbel van oxers viel een paal van de uitsprong, daarna viel de bovenste plank waarop de Zwitserse vlag afgebeeld stond en vervolgens sprong Tersina ook de tweede maal niet foutloos over de sloot. Daarmee was het lot van Nederland bezegeld en kon Nederland alleen nog, dankzij de voortreffelijke foutloze rit van Jeroen Dubbeldam met BMC Van Grunsven Simon, aanspraak maken op de met de Zwitsers gedeelde vierde plek.

In de tweede manche slaagden slechts vier combinaties er in om foutloos te blijven. Daaronder ook de Olympisch kampioen van 2000 Jeroen Dubbeldam en de Olympisch kampioen van 2008 Eric Lamaze. De Amerikanen wonnen de landenwedstrijd met twee vingers in de neus en konden het zich permitteren dat Ashlee Bond met Cadett niet de eindstreep haalde. Op de uitsprong van de dubbel van oxers sprong Cadett er zo hoog over dat Ashlee de sprong niet kon uitzitten en er afviel. "Mijn paard sprong op die hindernis gewoon te goed", verklaarde Ashlee haar val later. De Ieren werden uiterst verrassend tweede, voor de sterk acterende Canadezen. Met twee tijdfouten minder zou Nederland als derde geëindigd zijn, maar het Oranje kwartet was tevreden met de vierde plek.
"Ik heb als opdracht van Rob Ehrens meegekregen er voor te zorgen dat we niet als laatste Europese land zouden eindigen. Dan zou de uitnodiging voor 2011 in gevaar komen. Dat hebben we bereikt, want we hebben de Belgen en de Britten achter ons gelaten. Jammer is wel dat we in de tweede ronde net iets te ver zijn teruggevallen. Met wel alle waardering voor de enorme kwaliteiten van Jeroen en Simon. Dat is een combinatie geworden waar we richting het EK komend jaar en de Olympische Spelen van 2012 als Nederland nog heel veel plezier aan kunnen gaan beleven", aldus Harmsen. (m.m.v KNHS)

Uitslag landenwedstrijd
1) USA
2) Ierland
3) Canada
4) Nederland
- Gerco Schröder (Tubbergen) - Eurocommerce Pennsylvania - 8 / 5
- Piet Raijmakers jr. (Asten) - Van Schijndel's Lys Platiere - 0 / 17
- Nathalie van der Mei (Makkinga) - Heechhiem's Tersina (Corland x Nimmerdor) - (13) / (13)
- Jeroen Dubbeldam (Weerselo) - BMC Van Grunsven Simon (Mr.Blue x Polydox) - 0 / 0
4) Zwitserland
6) Mexico
7) Groot-Brittannië
8) België

Meer info zie www.sprucemeadows.com

Meer Springen

»
DEURNE – Thijmen Vos kende woensdag een vliegende start van het NK springen voor junioren. De Wierdenaar zegevierde op knappe wijze in de eerste... (25-04-2024)
»
TUBBERGEN – Gerco Schröder was zondag dicht bij de overwinning in de Grote Prijs van Albergen. Maar ook de thuisrijder moest uiteindelijk zijn... (21-04-2024)
»
Lars Schröder boekte zaterdag zijn tweede zege tijdens het concours van Het Twentse Ros Albergen door met de ruin Vagabond S de zege over 1,20 meter... (21-04-2024)
»
TUBBERGEN – De eerste twee dagen van het concours van Het Twentse Ros uit Albergen werden gedomineerd door ruiters die luisteren naar de naam... (18-04-2024)
»
Ties Oude Geerdink zorgt zaterdag en zondag tijdens het concours van Het Twentse Ros voor de muzikale sfeer in de grote tent op het concoursterrein... (16-04-2024)
»
SAASVELD – De driejarige schimmel Rosa Grey VDL (v. Dorian Grey TN Z x Verdi TN uit de befaamde grootmoeder Voltaire) van eigenaresse Marjolein... (16-04-2024)
»
Voor Jesper Romp betekent het concours van Het Twentse Ros op de fraaie accommodatie van de BWG Stables een korte terugkeer naar de plek, waar hij... (15-04-2024)
»
Het stuntteam van Josh Clemens gaat zondag 21 april op herhaling tijdens het concours van Het Twentse Ros op het hoofdterrein van de BWG Stables in... (13-04-2024)
»
KRONENBERG – Gert-Jan Bruggink rijdt goed van voren mee tijdens het CSI2* De Peelbergen. De ruiter uit De Lutte liet in drie dagen al vier keer een... (12-04-2024)
»
DEN HAM – Josta van Straaten kan zich niet heugen dat ze ooit zoveel prijzen op één dag pakte als afgelopen woensdag in Vragender. (12-04-2024)
»
Lydia Haselbekke uit Geesteren is een van de enthousiaste vrijwilligers bij de bixiewedstrijden, die zondag 20 april verreden worden. Ze kijkt ernaar... (12-04-2024)
»
Voor Gerco Schröder is het concours van Het Twentse Ros een evenement waar hij als ruiter te voet naar toe kan. De wedstrijd speelt zich immers af in... (11-04-2024)
»
De sport heeft haar al ver van huis gebracht, maar voor Maartje Lanooy is het bepaald geen straf wanneer ze als wedstrijdsecretaresse in de buurt van... (10-04-2024)
»
RIJSSEN – Met een eerste plaats in de rubriek over 1,40 meter en een tweede over 1,35 meter met de dertienjarige ruin Gelster (v. Carthino Z) deed... (09-04-2024)
»
Bij de ruiters en amazones is de belangstelling om deel te nemen aan het concours van Het Twentse Ros in Tubbergen, zoals Jos Brinkman in aflevering... (09-04-2024)
»
Voorzitter Jos Brinkman is uiterst tevreden met de belangstelling van ruiters om deel te nemen aan het concours van ‘zijn’ Twentse Ros uit Albergen.... (08-04-2024)
»
OPGLABBEEK - Meike Zwartjens was afgelopen weekend goed voor twee zeges en een achtste plaats tijdens de wedstrijden voor de jeugd in het Belgische... (08-04-2024)
»
GORLA MINORA – Jeroen Dubbeldam leverde afgelopen weekend in het Italiaanse Gorla Minore zijn beste resultaat of het parcours over 1,45 meter met... (08-04-2024)
»
Tom Brinkman heeft zijn sportstal sinds vorige week zaterdag gevestigd in Borne. Net als sinds enkele maanden voor de Duitse amazone Zoe Osterhoff,... (04-04-2024)
»
OPGLABBEEK – Faye Louise Vis bleek afgelopen week met haar achttienjarige bruine ruin Calgary 56 (v. Carinjo) niet te kloppen tijdens het concours in... (03-04-2024)