OOK WILLEM GREVE EN GERCO SCHRÖDER KUNNEN HET TIJ NIET KEREN

Oranje niet in finale Nations Cup

DUBLIN – De springruiters van Oranje ontbreken in de finale van de strijd om de Longines Nations Cup.

Het Nederlandse kwartet, met in de gelederen Gerco Schröder en Willem Greve, eindigde vrijdag in Dublin als vijfde en als achtste in de kwalificatie. Dat was niet genoeg om de eindstrijd in Barcelona te bereiken. Beide Twentse ruiters droegen in Dublin twee keer bij aan het resultaat van het team. Greve was daarin met Zypria S de beste man met twee keer één springfout, waar Schröder er in de eerste omloop twee en in de tweede één noteerde. Kevin Jochems begon op Cristello met een balk en werd in de tweede rit uitgebeld. Michael Greeve startte met negen strafpunten op Turbo Z en liet er voor Oranje de enige nulrit op volgen.

Ware thriller
In een volgepakt stadion en onafgebroken regen werd de laatste wedstrijd van de FEI Longines Nations Cup series in Dublin een ware thriller. Nederland had een goed resultaat nodig om zich te plaatsen voor de finale in Barcelona. De Britten met de toppers Ben Maher en Scott Brash in het team wonnen de wedstrijd overtuigend, met slechts één strafpunt.  Uitgerekend dat team had Nederland achter zich moeten houden om zich te plaatsen voor Barcelona.

De Nederlandse springruiters moesten na de eerste manche met zestien strafpunten in de achtervolging. Dat leek haast onmogelijk nadat Kevin Jochems als eerste starter in de tweede omloop voor TeamNL op de laatste hindernis van de driesprong met zijn paard Cristello ten val kwam. Jochems moest na de wedstrijd naar het ziekenhuis waar zijn geblesseerde schouder verder onderzocht wordt. Daarmee kan het KNHS Talent van het Jaar zijn titel in de Grote Prijs van Dublin aanstaande zondag niet verdedigen.

Met een mooie foutloze ronde van Michael Greeve en Turbo Z en vier strafpunten van Willem Greve met Zypria S en Gerco Schröder met Davino Q hield het team van Rob Ehrens de schade beperkt, maar kon de vijfde plaats uit de eerste omloop niet verbeterd worden. De Oranje-jassen hielden aleen Mexico, vorig jaar winnaar in Dublin, en de Zweden achter zich.

Voor eerst na vijftien jaar
Nadat Kevin Jochems naar het ziekenhuis wordt vervoerd, heeft bondscoach Rob Ehrens (onderste foto) tijd voor een reactie. “Het is de eerste keer in vijftien jaar dat we ons niet plaatsen voor de finale in Barcelona. Het kan een keer gebeuren. We hebben jaren goed meegedaan. Het kan zijn dat er een nog ander land dat voor ons staat in de eindstand uitvalt. Andere jaren was dat wel zo. Maar omdat het gewoon ons jaar niet is, zal dat nu ook wel niet zo zijn. We zijn op dit moment gewoon niet beter.”

Over de wedstrijd in Dublin: “Kevin reed een heel goede eerste ronde. Jammer dat die balk dan valt op de laatste hindernis. Michael herstelde zich heel goed met een foutloze tweede manche. Willem Greve reed twee toprondjes, maar er komt geen nulronde uit. Daar kan Willem niets aan doen. Dat is de realiteit. Ook het tweede rondje van Gerco was veel beter. In de eerste ronde was zijn paard te kijkerig. Eigenlijk allemaal teveel fouten”, blikt Ehrens terug op de wedstrijd.

Geen favorietenrol
“We hebben nieuwe kansen op het EK over twee weken in Rotterdam. Gelukkig hebben we vorig jaar onze Olympische kwalificatie voor Tokio al binnengehaald. Als we dat in Rotterdam hadden moeten doen, was dat denk ik heel moeilijk geworden. Zoals het dit seizoen loopt, moet ik voor Rotterdam ook heel realistisch blijven. We hebben we niet echt een groep die zo in vorm is dat we medaillekansen hebben. Maar het kan ook maar zo de goede kant op rollen. Maikel van der Vleuten heeft met Dana Blue afgelopen maanden heel goede dingen gedaan en dat geldt ook voor Marc Houtzager en Sterrehof’s Calimero. Die zijn in vorm. Met wat geluk krijgen Frank Schuttert en Doron Kuipers ook de wind mee in Rotterdam. We hebben zeker geen favorietenrol en alles wat het in eigen land meer wordt is meegenomen.”

Italië deed met de tweede plaats in Dublin goede zaken. Samen met Zwitserland, dat in de Ierse hoofdstad als vierde eindigde, deelt het de eerste plaats in de eindstand van de Westeuropese league. Nederland, Duitsland en Oostenrijk komen op de plaatsen 8, 9 en 10 in de eindstand niet voor de finale in oktober in Barcelona.

Uitslag FEI Longines Nations Cup Dublin (1,60 meter)
1. Groot Brittannië 1 strafpunt
2. Italië 12
3. Ierland 17
4. Zwitserland 21
5. Nederland 24
Kevin Jochems - Cristello (v. Numero Uno) 4 - val
Gerco Schröder - Davino Q (v. Vingino) 8 – 4
Michael Greeve - Turbo Z (v. Thunder van Zuuthoeve), 9 - 0
Willem Greve - Zypria S (v. Canturo) 4 - 4
6. Mexico 33
7. Zweden 41

Eindstand Eerste Europese divisie
1. Italië en Zwitserland 340
3. Frankrijk 320
4. België 315
5. Zweden 310
6. Ierland 300
7. Groot Brittannië 265
8. Nederland 260
9. Duitsland 245
10. Oostenrijk 190

Foto's Willem Greve (boven) met Zypria S en Gerco Schröder (midden) met Glock's Davino Q © www.fototrailer.nl
 

Meer Springen

»
TUBBERGEN – Gerco Schröder was zondag dicht bij de overwinning in de Grote Prijs van Albergen. Maar ook de thuisrijder moest uiteindelijk zijn... (21-04-2024)
»
Lars Schröder boekte zaterdag zijn tweede zege tijdens het concours van Het Twentse Ros Albergen door met de ruin Vagabond S de zege over 1,20 meter... (21-04-2024)
»
TUBBERGEN – De eerste twee dagen van het concours van Het Twentse Ros uit Albergen werden gedomineerd door ruiters die luisteren naar de naam... (18-04-2024)
»
Ties Oude Geerdink zorgt zaterdag en zondag tijdens het concours van Het Twentse Ros voor de muzikale sfeer in de grote tent op het concoursterrein... (16-04-2024)
»
SAASVELD – De driejarige schimmel Rosa Grey VDL (v. Dorian Grey TN Z x Verdi TN uit de befaamde grootmoeder Voltaire) van eigenaresse Marjolein... (16-04-2024)
»
Voor Jesper Romp betekent het concours van Het Twentse Ros op de fraaie accommodatie van de BWG Stables een korte terugkeer naar de plek, waar hij... (15-04-2024)
»
Het stuntteam van Josh Clemens gaat zondag 21 april op herhaling tijdens het concours van Het Twentse Ros op het hoofdterrein van de BWG Stables in... (13-04-2024)
»
KRONENBERG – Gert-Jan Bruggink rijdt goed van voren mee tijdens het CSI2* De Peelbergen. De ruiter uit De Lutte liet in drie dagen al vier keer een... (12-04-2024)
»
DEN HAM – Josta van Straaten kan zich niet heugen dat ze ooit zoveel prijzen op één dag pakte als afgelopen woensdag in Vragender. (12-04-2024)
»
Lydia Haselbekke uit Geesteren is een van de enthousiaste vrijwilligers bij de bixiewedstrijden, die zondag 20 april verreden worden. Ze kijkt ernaar... (12-04-2024)
»
Voor Gerco Schröder is het concours van Het Twentse Ros een evenement waar hij als ruiter te voet naar toe kan. De wedstrijd speelt zich immers af in... (11-04-2024)
»
De sport heeft haar al ver van huis gebracht, maar voor Maartje Lanooy is het bepaald geen straf wanneer ze als wedstrijdsecretaresse in de buurt van... (10-04-2024)
»
RIJSSEN – Met een eerste plaats in de rubriek over 1,40 meter en een tweede over 1,35 meter met de dertienjarige ruin Gelster (v. Carthino Z) deed... (09-04-2024)
»
Bij de ruiters en amazones is de belangstelling om deel te nemen aan het concours van Het Twentse Ros in Tubbergen, zoals Jos Brinkman in aflevering... (09-04-2024)
»
Voorzitter Jos Brinkman is uiterst tevreden met de belangstelling van ruiters om deel te nemen aan het concours van ‘zijn’ Twentse Ros uit Albergen.... (08-04-2024)
»
OPGLABBEEK - Meike Zwartjens was afgelopen weekend goed voor twee zeges en een achtste plaats tijdens de wedstrijden voor de jeugd in het Belgische... (08-04-2024)
»
GORLA MINORA – Jeroen Dubbeldam leverde afgelopen weekend in het Italiaanse Gorla Minore zijn beste resultaat of het parcours over 1,45 meter met... (08-04-2024)
»
Tom Brinkman heeft zijn sportstal sinds vorige week zaterdag gevestigd in Borne. Net als sinds enkele maanden voor de Duitse amazone Zoe Osterhoff,... (04-04-2024)
»
OPGLABBEEK – Faye Louise Vis bleek afgelopen week met haar achttienjarige bruine ruin Calgary 56 (v. Carinjo) niet te kloppen tijdens het concours in... (03-04-2024)
»
GORLA MINORE – Matt Garrigan verkeerde in het Paasweekend in puike vorm tijdens de lentetour in het Italiaanse Gorla Minore. De Ierse stalruiter van... (02-04-2024)