Oranje naar finale Nations Cup

BARCELONA - Met de zesde plaats in de eerste wedstrijd van de FEI Furusiyya Nations Cupfinale hebben de Nederlandse springruiters zich donderdag geplaatst voor de eindstrijd zaterdagavond. Er gebeurde veel in de spannende wedstrijd met slechts zeven foutlozen van de 75 starters, onder wie Jeroen Dubbeldam en SFN Zenith NOP (foto). Zaterdagavond beginnen de acht beste landen van donderdag weer op nul, dus is prolongatie van de Nations Cup voor Nederland nog altijd mogelijk.

"Jullie hebben goed gereden", zei Rob Ehrens na de wedstrijd tegen zijn ruiters. Maar de spanning was tijdens de wedstrijd van Ehrens’ gezicht af te lezen. Er gebeurde veel en het bleef tot de laatste ruiters spannend. Europees kampioen Jeroen Dubbeldam en SFN Zenith NOP reden het parcours met een gemak zoals dat bijna gewoon begint te worden, foutloos. Dat lukte in totaal dus nog slechts zes andere ruiters van de 75 starters.

Het streepresultaat kwam voor Nederland op naam van Maikel van der Vleuten, die met VDL Groep Verdi TN NOP zeventien strafpunten opliep. Jur Vrieling baalde: „Ik kwam te dicht onder de plankensprong.“ In de voorwaartse afstand na de dubbel erna kreeg de machtig springende VDL Zirocco Blue NOP een zeldzame springfout en een tijdfout aan de finish.

De druk lag daardoor bij Gerco Schröder en Glock’s Cognac Champblanc om Nederland in de race te houden. In de laatste lijn, in het middelste element van de driesprong viel de balk, die het vaakst omlaag kwam in de wedstrijd. Het zorgde bij Schröder voor wat hoofdschudden. "Hij sprong zo goed in het eerste deel van het parcours.“

Even later, toen duidelijk was dat Schröder zijn teamleden in de finale had geloodst, kwam de ontlading. "Bouw voor mij maar een dubbel van steilsprongen“, dolde Dubbeldam zijn teamgenoten. "Daar heb ik geen moeite mee.“
 
Met een totaal van tien strafpunten eindigde Ehrens’ gouden team als zesde. De beste acht landen van de eerste wedstrijd op de Real Club de Polo in Barcelona rijden zaterdagavond de finale. Dan begint iedereen weer op nul en is de strijd weer helemaal open. Vrijdagavond rijden nummers 9 tot en met 19 de troostfinale.
 
Uitslag eerste wedstrijd finale FEI Furusiyya Nations Cup Barcelona
1. België - 5 strafpunten
2. Duitsland - 8
2. Zweden - 8
4. Groot Brittannië - 9
4. Verenigde Staten - 9
6. Nederland - 10
Jeroen Dubbeldam - SFN Zenith NOP - 0
Maikel van der Vleuten - VDL Groep Verdi TN NOP (v. Quidam de Revel) - 17
Jur Vrieling - Zirocco Blue VDL NOP (v.Mr. Blue) - 5
Gerco Schröder - Glock’s Cognac Champblanc (v.Clearway) - 5
7. Ierland - 13
8. Zwitserland - 15

Meer Springen

»
TUBBERGEN – Gerco Schröder was zondag dicht bij de overwinning in de Grote Prijs van Albergen. Maar ook de thuisrijder moest uiteindelijk zijn... (21-04-2024)
»
Lars Schröder boekte zaterdag zijn tweede zege tijdens het concours van Het Twentse Ros Albergen door met de ruin Vagabond S de zege over 1,20 meter... (21-04-2024)
»
TUBBERGEN – De eerste twee dagen van het concours van Het Twentse Ros uit Albergen werden gedomineerd door ruiters die luisteren naar de naam... (18-04-2024)
»
Ties Oude Geerdink zorgt zaterdag en zondag tijdens het concours van Het Twentse Ros voor de muzikale sfeer in de grote tent op het concoursterrein... (16-04-2024)
»
SAASVELD – De driejarige schimmel Rosa Grey VDL (v. Dorian Grey TN Z x Verdi TN uit de befaamde grootmoeder Voltaire) van eigenaresse Marjolein... (16-04-2024)
»
Voor Jesper Romp betekent het concours van Het Twentse Ros op de fraaie accommodatie van de BWG Stables een korte terugkeer naar de plek, waar hij... (15-04-2024)
»
Het stuntteam van Josh Clemens gaat zondag 21 april op herhaling tijdens het concours van Het Twentse Ros op het hoofdterrein van de BWG Stables in... (13-04-2024)
»
KRONENBERG – Gert-Jan Bruggink rijdt goed van voren mee tijdens het CSI2* De Peelbergen. De ruiter uit De Lutte liet in drie dagen al vier keer een... (12-04-2024)
»
DEN HAM – Josta van Straaten kan zich niet heugen dat ze ooit zoveel prijzen op één dag pakte als afgelopen woensdag in Vragender. (12-04-2024)
»
Lydia Haselbekke uit Geesteren is een van de enthousiaste vrijwilligers bij de bixiewedstrijden, die zondag 20 april verreden worden. Ze kijkt ernaar... (12-04-2024)
»
Voor Gerco Schröder is het concours van Het Twentse Ros een evenement waar hij als ruiter te voet naar toe kan. De wedstrijd speelt zich immers af in... (11-04-2024)
»
De sport heeft haar al ver van huis gebracht, maar voor Maartje Lanooy is het bepaald geen straf wanneer ze als wedstrijdsecretaresse in de buurt van... (10-04-2024)
»
RIJSSEN – Met een eerste plaats in de rubriek over 1,40 meter en een tweede over 1,35 meter met de dertienjarige ruin Gelster (v. Carthino Z) deed... (09-04-2024)
»
Bij de ruiters en amazones is de belangstelling om deel te nemen aan het concours van Het Twentse Ros in Tubbergen, zoals Jos Brinkman in aflevering... (09-04-2024)
»
Voorzitter Jos Brinkman is uiterst tevreden met de belangstelling van ruiters om deel te nemen aan het concours van ‘zijn’ Twentse Ros uit Albergen.... (08-04-2024)
»
OPGLABBEEK - Meike Zwartjens was afgelopen weekend goed voor twee zeges en een achtste plaats tijdens de wedstrijden voor de jeugd in het Belgische... (08-04-2024)
»
GORLA MINORA – Jeroen Dubbeldam leverde afgelopen weekend in het Italiaanse Gorla Minore zijn beste resultaat of het parcours over 1,45 meter met... (08-04-2024)
»
Tom Brinkman heeft zijn sportstal sinds vorige week zaterdag gevestigd in Borne. Net als sinds enkele maanden voor de Duitse amazone Zoe Osterhoff,... (04-04-2024)
»
OPGLABBEEK – Faye Louise Vis bleek afgelopen week met haar achttienjarige bruine ruin Calgary 56 (v. Carinjo) niet te kloppen tijdens het concours in... (03-04-2024)
»
GORLA MINORE – Matt Garrigan verkeerde in het Paasweekend in puike vorm tijdens de lentetour in het Italiaanse Gorla Minore. De Ierse stalruiter van... (02-04-2024)