Myrthe IJland naar goud bij NK

ERMELO - Een snel, maar gecontroleerd rondje leverde Myrthe IJland zaterdag de indoortitel op in de klasse L-DE. Het was haar eerste optreden ooit in de nationale titelstrijd. De Hengelose amazone deed met haar pony Kalido 39,81 seconde over haar barrage. Dat was ruim twee seconden sneller dan Dominique van Rouwendaal, die tweede werd. De snelste tijd in de barrage was voor Jessie Wiefferink met Sam, maar een vallende balk verwees de amazone van de Eschruitertjes naar de derde plek.

De sloot onder hindernis vier leverde bij een aantal combinaties problemen op. Acht van de dertig deelnemers kwamen in de barrage, waarin Dominique van Rouwendaal met haar pony Jody als eerste van start moest. Deze Gelderse amazone reed een snelle ronde die met luid gejuich van de meegereisde fans werd ontvangen. Daarna volgden enkele combinaties die er niet in slaagden om foutloos te rijden.

Reden voor Myrthe IJland, dochter van hoefsmid Hans, om als zesde van tien kandidaten niet al te dol van start te gaan. “Ik wilde graag foutloos blijven en niet te veel risico nemen. Mijn doel was een vlot nulrondje, maar dat ik daarmee kampioen zou worden had ik niet verwacht” vertelt Myrthe, die sinds anderhalf jaar op de nu zevenjarige Kalido rijdt. "Een heel lieve pony die altijd wil springen en dat ook goed kan", vindt ze van Kalido. "Bij het regiokampioenschap van Overijssel werden we derde en in de B hebben we samen veel prijzen gewonnen. Maar zoiets moois als dit natuurlijk nog nooit."

Myrthe IJland woont in Hengelo, waar ze het voortgezet onderwijs volgt aan het Montessori College. In Beuningen staan negen pony’s. Daarvan rijdt ze er vier samen met haar broertje Mart. Ze is er ongeveer elk vrije uurtje te vinden, want ponyrijden is alles voor haar. De andere vijf pony’s zijn nog jong en zullen in de toekomst ook door dit tweetal zullen worden opgeleid.

Zaterdagavond wordt de jonge kampioene gehuldigd in manege De Zonnebeek in Denekamp, thuishaven van de Kanaalruitertjes.
  
Uitslag Klasse L-DE
1 Myrthe IJland - Kalido 3 Van Klaverborch - PC de Kanaalruitertjes 0/0 39,81
2 Dominique van Rouwendaal - Jody - PC de Toekomst 0/0 41,88
3 Jessie Wiefferink - Sam - PC de Eschruiters 0/4 36,98

Zilver Myrthe Schuttevaar, brons Ties Rothstegge
In de klasse Z-DE veroverde Myrthe Schuttevaar van De Eschruitertjes zilver. Met Bosvallei's Tiego moest ze alleen Niels Jonkers met Cadine Z voor zich dulden. Ties Rothstegge haalde opnieuw een NK-medaille op door met Orchid's Onyx als derde te eindigen.

Myrthe Schuttevaar begon met haar pony Bosvallei’s Tiego haar rondje heel gecontroleerd, maar zette er steeds meer de vaart in. Ze nam teveel risico op de laatste hindernis, waardoor er een balk viel. De nummer drie van het podium, Ties Rothstegge ging voortvarend van start maar liep al op de tweede hindernis tegen een weigering aan. Door de rest van het rondje in een vlot tempo af te leggen kreeg het duo geen tijdfouten en bleef het aantal stafpunten op vier staan.
 
Uitslag Klasse Z-DE
1 Niels Jonkers - Cadine Z - PC Voorwaarts    0-0-0 35,93
2 Myrthe Schuttevaar - Bosvallei's Tiego PC de Eschruiters 0-0-4 36,37
3 Ties Rothstegge - Orchid's Onyx - PC Sint Joris 0-0-4 43,82 

Meer Springen

»
GEESTEREN - CSI Twente viert van donderdag 27 tot en met zondag 30 juni haar 50-jarig jubileum. Een feestelijke gebeurtenis, die samenvalt met de... (27-03-2024)
»
ERMELO –Lisa Schröder prolongeerde zaterdag op knappe wijze haar nationale springtitel in de klasse over 1,00 meter. Net als een jaar eerder met Mama... (24-03-2024)
»
Gerco Schröder was zaterdag dichtbij een plek in de top drie na de rubriek over 1,50 meter met barrage tijdens de Mediterranean Equestrian Tour in... (24-03-2024)
»
OCALA - De springruiters van TeamNL eindigden in de tweede wedstrijd van de FEI Longines League of Nations in Ocala (Florida) van dit seizoen op de... (24-03-2024)
»
Conor Drain liet de afgelopen dagen een uitstekende indruk achter tijdens de Sunshine Tour in Vejer de la Frontera (Andalusië). De Ier klasseerde... (22-03-2024)
»
Diverse regioruiters waren afgelopen weekend actief bij concoursen in het buitenland. De beste prestatie kwam op naam van Annelies Vorsselmans, die... (19-03-2024)
»
DEN BOSCH – Bijna dertig jaar nadat hij zelf in Den Bosch opzien baarde door op spectaculaire wijze als eerste en tot nu toe enige Nederlander de... (14-03-2024)
»
DEN BOSCH - Het dak ging er zondag af in de volgepakte Brabanthallen van Den Bosch tijdens de Grote Prijs van The Dutch Masters. Willem Greve toonde... (10-03-2024)
»
HERNING - Hessel Hoekstra en Bas van  Aa gaven elkaar weinig toe in de Grote Prijs van Herning over 1,50 meter met barrage. Hoekstra eindigde als... (10-03-2024)
»
Gerco Schröder sloot zaterdag met de dertienjarige bruine merrie Glock’s Galanda (Lexicon) de kwalificatie over 1,45 meter voor de Grote Prijs... (10-03-2024)
»
DEN BOSCH – In de afgelopen 22 jaar is The Dutch Masters met Frank Kemperman als sportdirecteur, uitgegroeid tot een concours van wereldformaat. Aan... (08-03-2024)
»
Gerco Schröder maakte donderdag een goede indruk tijdens de Mediterranean Equestrian Tour in het Spaanse Valencia. Op de rug van de tienjarige... (08-03-2024)
»
Hessel Hoekstra en Eric ten Cate domineerden donderdag in de eerste groep van de rubriek over 1,40 meter op tijd in het Deense Herning. Hoekstra won... (08-03-2024)
»
SAASVELD – Vanaf komende vrijdag is het weer tijd voor het jaarlijkse vrij springen voor drie- en vierjarige paarden. In de Ankerhal van Saasveld... (06-03-2024)
»
GENT – Regina Leeuwen leverde zaterdag een puike prestatie door tweede te worden in de Grote Prijs van het CSI2* Flanders Horse Expo in Gent over 1,... (26-02-2024)
»
GOTENBURG – Willem Greve kan terugkijken op een prima geslaagd weekend in Gotenburg. De ruiter uit Markelo boekte twee zeges op Zweedse bodem,... (25-02-2024)
»
IJSSELMUIDEN – Vier van de vijf springtitels, die zaterdag te verdelen waren tijdens de kampioenschappen van de Regio Overijssel gingen in... (17-02-2024)
»
OLIVA – Alle vier leden van de familie Vos scoorden de afgelopen dagen minimaal één keer een plek in de top tien tijdens de tweede week van de... (17-02-2024)
»
MARIENHEEM – Frank Buitenhuis was dit weekend de meest opvallende ruiter tijdens het concours in manege Bartels in Mariënheem. De ruiter uit Holten... (12-02-2024)
»
Ruiters uit onze regio deden de afgelopen dagen prima mee tijdens buitenlandse concoursen in Vejer de la Frontera, Riesenbeck, Lier en Oliva. (11-02-2024)