JAN SCHUTTERT TWEE KEER DERDE IN VALKENSWAARD

Knappe overwinning Gerben Morsink

VALKENSWAARD – Gerben Morsink zegevierde zaterdag op knappe wijze in de rubriek voor zes- en zevenjarige paarden tijdens het CSI Valkenswaard.

Met de bruine ruin Carsey Z (v. Carthago Z) was Morsink 0,16 seconde sneller op het parcours met hindernissen van 1,30 en 1,35 meter dan naaste belager Simon Delestre met Contharkata PS.

Geen hoofdrol
In de strijd om de Grote Prijs van Valkenswaard kon Gerben Morsionk geen hoofdrol vertolken. Met zijn zwarte hengst Navarone Z maakte hij twee springfouten in de basisomloop. Maikel van der Vleuten, eerder dit seizoen onder meer winnaar de van de hoofdrubrieken in Geesteren en Ommen, won op imponerende wijze met Dana Blue. Ook Harrie Smolders verzorgde met Don VHP Z NOP een optreden van formaat en sleepte de vierde plaats binnen. “Dit resultaat bevestigt de vorm van Dana Blue”, reageert Van der Vleuten. “Een mooi uitgangspunt voor het EK in Rotterdam straks.”

outloze rondes van onder anderen Maikel van der Vleuten en Harrie Smolders kwamen er in totaal acht combinaties aan de start in de barrage. In het slotstuk toucheerde Van der Vleuten met de elfjarige Dana Blue weliswaar een steilsprong vroeg in de proef, maar vervolledigde het parcours met verve in de uiteindelijk snelste tijd. “Dana Blue is nooit een spektakelmaker geweest. In haar jongere jaren viel ze niet zo op. Ze sprong niet heel bijzonder, maar wel effectief. Nadat ze steeds beter begon te presteren, sprong ze toch bij veel mensen in het oog”, reflecteert Van der Vleuten op de begincarrière van de schimmelmerrie.

Generale repetitie
“Dana Blue heeft me, ook op lager niveau, altijd al een safe gevoel gegeven. Dat ik haar nu als een van mijn toppaarden kan beschouwen, doet me goed. En een thuiswinst als deze eveneens”. Dat de Brabander in Valkenswaard een uitstekende generale repetitie reed, stemt hem extra positief. “Op papier is het TeamNL bij het springen voor deze Europese kampioenschappen misschien geen kanshebber, maar ik vind dat je met dat idee er niet in mag gaan. Dit succes versterkt het team ook weer en wie weet rolt het balletje wel de goede kant op.”

Harrie Smolders en Don VHP Z NOP waren eveneens goed voor een nulronde in de felbevochten barrage. De ruiter uit Grobbendonk gaf eerder te kennen de vijftienjarige voshengst niet op tijd fit te kunnen hebben voor het EK in Rotterdam. “Don loopt nu in de nadagen van zijn carrière. Het gaat allemaal niet meer zo makkelijk als vroeger. Ik moet hem er goed bij hebben en zoals vandaag ook een hele strijd leveren om hem foutloos over de finish te krijgen.

Juiste beslissing
“Voor mijzelf maar ook voor dit paard wil je alleen meedoen aan een kampioenschap als je zeker weet dat je een bijdrage kunt leveren. Na wat ik met Don heb bereikt, wil ik hem dat nu niet aan doen. Dat hij dit weekend nog geen enkele fout heeft gemaakt is natuurlijk fantastisch, maar alsnog is het de juiste beslissing geweest om hem terug te trekken voor het EK”, aldus de nummer vier in de Grote Prijs van Valkenswaard.

Jan Schuttert reed zowel vrijdag als zaterdag met zijn achtjarige bruine ruin Good Farming HS (v. Carrera VDL) naar de derde plaats in de Big Tour van het CSI1. Vrijdag deed hij dat in een proef over twee fasen, zaterdag in de wedstrijd op tijd. In beide gevallen stonden de obstakels tot een hoogte van 1,35 meter opgesteld. En ook de nummer een was beide keren dezelfde: Maelle Martin uit Frankrijk met Utha du Priel.

Foto Gerben Morsink © Kiek4Fun
Springfoto Maikel van der Vleuten met Dana Blue ©

Meer Springen

AMBT DELDEN – Steven Veldhuis zou zaterdag eigenlijk naar manage De Hoffmeijer gaan om naar de verrichtingen van onder anderen zijn zoon Stef te... (11-11-2019)
MAASTRICHT – Frank Schuttert hield zondag het hoofd koel en hanteerde een zo strak tempo, dat niemand van de concurrentie hem de baas bleef in de... (10-11-2019)
MAASTRICHT – Annelies Vorsselmans reed zaterdag naar een keurige derde plek in de rubriek progressief springen tijdens het CSI4 Jumping Indoor... (10-11-2019)
MAASTRICHT – Gerco Schröder legde vrijdagavond met zijn zestienjarige schimmelruin Cognac Champblanc (v. Clearway) beslag op de zesde plaats in de... (09-11-2019)
ENSCHEDE – Jeroen Dubbeldam was vorige week de hoofdpersoon tijdens de eerste editie van het Twents Theatercollege in de Kleine Willem in Enschede.... (07-11-2019)
WIERDEN – Na zijn winst in de finale van de Medium Tour op vrijdag pakte Remco Been zaterdagavond ook de Grote Prijs tijdens CSI2 Indoor Wierden.   (03-11-2019)
WIERDEN – Remco Been bevestigde vrijdag zijn glanzende vorm van de laatste weken. Minder dan twee weken na zijn fraaie triomf op Holland van de... (01-11-2019)
WIERDEN – Bas van der Aa (op archieffoto) tekende donderdag voor een van de twee Nederlandse zeges tijdens Indoor Wierden. (31-10-2019)
WIERDEN – Sven Peters beleefde een prima openingsdag van het CSI2 tijdens Indoor Wierden. De Enschedeër greep met zijn twaalfjarige vosmerrie Channel... (31-10-2019)
DENEKAMP – Koen Westendorp (op archieffoto) reed vrijdag op meesterlijke wijze naar de overwinning tijdens de ‘Masters’ van Euregio Indoor Denekamp. (26-10-2019)
DENEKAMP – Maikel Vaanholt greep donderdag met Izaro (v. Escudo) de zege in de klasse ZZ tijdens Euregio Indoor Denekamp. (25-10-2019)
WIERDEN - Indoor Wierden, op 26 oktober en van 28 oktober tot en met 2 november, gaat van start met twee nieuwe parcoursbouwers. (25-10-2019)
DENEKAMP – Pia Brinkman werd afgelopen weekend met haar hengst Kes TN (v. Comme il Faut) het hoogst gewaardeerd in de GMB-competitie voor vierjarige... (22-10-2019)
ZWOLLE – Remco Been was zondag tijdens Jumping Zwolle de dirigent van een Twentse feestje. De ruiter uit Wierden won in de IJsselhallen met zijn... (20-10-2019)
ZWOLLE - Jessie Wiefferink reed zaterdag voor de derde keer in drie dagen naar de tweede plaats in de lichte tour van het CSI1 tijdens Jumping Zwolle... (20-10-2019)
ZWOLLE - Kirsten Rikkert (26), die veel successen boekte met SOTRS-veilingpaard Chaperon en hem zelfs opleidde tot en met het niveau van 1,50 meter,... (19-10-2019)
DENEKAMP – Met de strijd om de prestigieuze GMB Cup voor jonge paarden beginnen vandaag (zaterdag) de springrubrieken van de 24ste van Euregio Indoor... (19-10-2019)
ZWOLLE – Remco Been kwam vrijdag tijdens Jumping Zwolle met zijn achtjarige bruine ruin Granny Smith Apple (v. Eldorado van de Zeshoek) minder dan... (18-10-2019)
LIER – Met een eerste en een tweede plaats in de rubriek over 1,40 meter op tijd deed Eric ten Cate donderdag goede zaken tijdens het CSI2 in het... (18-10-2019)
ZWOLLE – Rob Schipper en de zussen Jessie en Britt Wiefferink kenden donderdag een goede start tijdens Jumping Zwolle. (18-10-2019)