VAN 12 TOT EN MET 17 JUNI OP DE KLASSIEKE GROND VAN HET ERVE MAATHUIS

‘Kampioenenbal’ bij het CSI Twente

GEESTEREN – Het Erve Maathuis in Geesteren is van dinsdag 12 tot en met zondag 17 juni weer zes dagen lang het decor van een ‘kampioenenbal’ tijdens het CSI Twente, dat op drie terreinen haar 44ste editie beleeft. De springwedstrijden voor de mondiale ruitertop vormen als gebruikelijk de hoofdmoot van de klassieker op de hippische agenda. Maar ook voor andere disciplines, de basissport en gezellige feesten is er traditiegetrouw veel aandacht op het Erve Maathuis.
 

Vast staat dat ‘Geesteren’ ook dit jaar diverse wereldtoppers zal mogen verwelkomen. Zo hebben de laatste twee wereldkampioenen springen hun komst al toegezegd. Philippe Lejeune (2014) en Jeroen Dubbeldam (2018), de laatste met onder meer zijn succespaard SFN Zenith, zijn van de partij. Lejeune neemt onder anderen zijn Belgische teamgenoot Wilm Vermeir mee.

Beezie Madden
Dat geldt ook voor Beezie Madden (foto boven). De Amerikaanse won in 2013 met Simon, het vroegere toppaard van Jeroen Dubbeldam, de Wereldbeker. Dat lukte haar dit jaar opnieuw, nu met Breitling LS. Ook Madden’s landgenoot Andrew Kocher gebruikt het CSI Twente als voorbereiding op de Wereldruiterspelen die in september in het Amerikaanse Tryon worden verreden.

Beat Mändli, (rechts), voormalig winnaar van de Wereldbeker, Christina Liebherr en Niklaus Rütschi houden de Zwitserse eer hoog.

Een andere prominente deelnemer is Abdullah Al Sharbatly. De ruiter uit Saoedi-Arabië was in 2010 in Lexington (Kentucky) de eerste ruiter uit het Midden-Oosten die een (zilveren) medaille veroverde bij het WK. Twee jaar later pakte hij brons met het landenteam bij de Olympische Spelen in Londen.

Grote meneer
Een grote meneer in de hippische wereld is ook Michael Jung. De Duitser heerste jarenlang als een vorst in de eventingsport, met de Olympische titel van 2016 als onbetwist hoogtepunt, maar heeft als meervoudig wereldkampioen besloten zich steeds meer op het springen te gaan toeleggen.

De Italianen reizen, onder aanvoering van vaste gast en oud-winnaar Gianni Govoni (2003), met ook Piergiorgio Bucci en Albert Zorzi af naar Twente. Zuid-Korea bereidt zich met haar complete equipe onder meer in Geesteren voor op de naderende Wereldruiterspelen.

Nederland komt vanzelfsprekend met een groot en sterk contingent deelnemers, onder aanvoering van Jeroen Dubbeldam, Marc Houtzager, Jur Vrieling, Gert-Jan Bruggink en het complete 'podium van het laatste NK: nationaal titelhouder Frank Schuttert, vice-kampioen Gerben Morsink en bronzen Ben Schröder.

Programma
Het 44ste CSI Twente begint dinsdag 12 juni met de springwedstrijden in de klassen L en M. Op woensdag 13 juni staan de Centrale Keuring van het KWPN Overijssel, het springen voor de KWPN Paardencompetitie (vier- en vijfjarigen) en de dressuur voor vier- en vijfjarige paarden in het kader van de strijd om de Pavo Cup op de agenda.

De springruiters in de klassen Z en ZZ komen op donderdag 14 juni aan de beurt. Dan maken ook de deelnemers van CSI1* en CSI2* voor het eerst hun opwachting.
Het CSI4*begint op vrijdag 15 juni, als er tevens wedstrijden voor ponyruiters staan gepland in de klassen B tot en met ZZ. Die zijn er ook een dag later (zaterdag 16 juni) op de Divoza Ponydag. Dan worden ook de finale om de KNHS Hartog Lucerne Trophy in de klassen Z en ZZ en de Grote Prijs van het CSI2* verreden.

Op zondag 17 juni tenslotte is als vanouds de strijd om de Grote Prijs van Twente om de Grolsch Trophy het afsluitende hoogtepunt van zes dagen CSI Twente. Daarvoor kan het publiek onder meer genieten van de KNHS Masterclass Tuigpaarden en de Strijd der Provinciën bij de ponyruiters.

100-jarig jubileum KNJV op CSI 2018
De Koninklijke Nederlandsche Jachtvereeniging (KNJV) viert in 2019 haar 100-jarig jubileum. De slipjachtvereniging werd opgericht in 1919 en kreeg in 1924 het predicaat ‘Koninklijk’. Vanaf 1949 stond de vereniging onder leiding van Z.K.H. Prins Bernhard. Als aftrap van het jubileumjaar verzorgt de KNJV op zaterdag 16 juni een demonstratie met meute en equipage in de hoofdpiste van CSI Twente in Geesteren. De vereniging jaagt met een meute foxhounds. Ruiters en amazones van de vereniging volgen de meute te paard. Voor het bijwonen van de demonstratie en het middagprogramma nodigt de KNJV haar ruim veertig lokale jachtcomités uit met in totaal 400 gasten. (Foto hierboven © Wybrich Warns)

Spectaculaire Horse Ball Show uit Frankrijk
Voor de editie 2018 heeft CSI Twente een show van internationaal formaat gecontracteerd. Op zondag 17 juni voor aanvang van de Grote Prijs van Twente wordt er in de hoofdpiste ruim baan gegeven aan de spectaculaire Horse Ball Show uit Frankrijk. De beste horse ball spelers ter wereld maken deel uit van deze show, die voor het eerst in Nederland te zien zal zijn en doet denken aan de Harlem Globetrotters. Horse ball is een relatief jonge discipline binnen de paardensport ontstaan in Frankrijk. Het bevat elementen van polo, rugby, handbal, en basketbal en wordt beoefend met twee teams van vier ruiters en in totaal acht paarden. Van de partij is onder anderen Nicolas Thiessard, tweevoudig wereldkampioen, twaalfvoudig Europees en achtvoudig Frans kampioen. De Horse Ball Show was te zien tijdens het traditionele Pfingstturnier in Wiesbaden en de Rolex Top Ten Final in Genève. 

Vier dagen topamusement in bruisend strodorp
Met de ‘perfect sky’ beschikt het traditionele strodorp over een eyecatcher van formaat. Op en rond dit bruisende centrumplein zijn tal van fraai ingerichte etablissementjes te vinden op het gebied van eten en drinken. In de avonduren en op de afsluitende zondag wordt het strodorp opgeluisterd door een breed scala aan topartiesten en -orkesten, variërend van de Twentse Musikantenabend op donderdag, CSI Twente Live op vrijdag met niemand minder dan André Hazes junior, de Copacabana Beachparty op zaterdag met onder anderen Tony Junior tot ‘Super Sunday’ na afloop van de Grote Prijs van Twente.

Online ticketing
Het  CSI Twente biedt haar bezoekers voor het eerst de mogelijkheid toegangskaarten (met korting!) online aan te schaffen. Informatie daarover is te vinden onder de button Kaartverkoop op de website van het evenement.

Voor meer informatie, zie www.csitwente.nl

Meer Springen

»
GEESTEREN - CSI Twente viert van donderdag 27 tot en met zondag 30 juni haar 50-jarig jubileum. Een feestelijke gebeurtenis, die samenvalt met de... (27-03-2024)
»
ERMELO –Lisa Schröder prolongeerde zaterdag op knappe wijze haar nationale springtitel in de klasse over 1,00 meter. Net als een jaar eerder met Mama... (24-03-2024)
»
Gerco Schröder was zaterdag dichtbij een plek in de top drie na de rubriek over 1,50 meter met barrage tijdens de Mediterranean Equestrian Tour in... (24-03-2024)
»
OCALA - De springruiters van TeamNL eindigden in de tweede wedstrijd van de FEI Longines League of Nations in Ocala (Florida) van dit seizoen op de... (24-03-2024)
»
Conor Drain liet de afgelopen dagen een uitstekende indruk achter tijdens de Sunshine Tour in Vejer de la Frontera (Andalusië). De Ier klasseerde... (22-03-2024)
»
Diverse regioruiters waren afgelopen weekend actief bij concoursen in het buitenland. De beste prestatie kwam op naam van Annelies Vorsselmans, die... (19-03-2024)
»
DEN BOSCH – Bijna dertig jaar nadat hij zelf in Den Bosch opzien baarde door op spectaculaire wijze als eerste en tot nu toe enige Nederlander de... (14-03-2024)
»
DEN BOSCH - Het dak ging er zondag af in de volgepakte Brabanthallen van Den Bosch tijdens de Grote Prijs van The Dutch Masters. Willem Greve toonde... (10-03-2024)
»
HERNING - Hessel Hoekstra en Bas van  Aa gaven elkaar weinig toe in de Grote Prijs van Herning over 1,50 meter met barrage. Hoekstra eindigde als... (10-03-2024)
»
Gerco Schröder sloot zaterdag met de dertienjarige bruine merrie Glock’s Galanda (Lexicon) de kwalificatie over 1,45 meter voor de Grote Prijs... (10-03-2024)
»
DEN BOSCH – In de afgelopen 22 jaar is The Dutch Masters met Frank Kemperman als sportdirecteur, uitgegroeid tot een concours van wereldformaat. Aan... (08-03-2024)
»
Gerco Schröder maakte donderdag een goede indruk tijdens de Mediterranean Equestrian Tour in het Spaanse Valencia. Op de rug van de tienjarige... (08-03-2024)
»
Hessel Hoekstra en Eric ten Cate domineerden donderdag in de eerste groep van de rubriek over 1,40 meter op tijd in het Deense Herning. Hoekstra won... (08-03-2024)
»
SAASVELD – Vanaf komende vrijdag is het weer tijd voor het jaarlijkse vrij springen voor drie- en vierjarige paarden. In de Ankerhal van Saasveld... (06-03-2024)
»
GENT – Regina Leeuwen leverde zaterdag een puike prestatie door tweede te worden in de Grote Prijs van het CSI2* Flanders Horse Expo in Gent over 1,... (26-02-2024)
»
GOTENBURG – Willem Greve kan terugkijken op een prima geslaagd weekend in Gotenburg. De ruiter uit Markelo boekte twee zeges op Zweedse bodem,... (25-02-2024)
»
IJSSELMUIDEN – Vier van de vijf springtitels, die zaterdag te verdelen waren tijdens de kampioenschappen van de Regio Overijssel gingen in... (17-02-2024)
»
OLIVA – Alle vier leden van de familie Vos scoorden de afgelopen dagen minimaal één keer een plek in de top tien tijdens de tweede week van de... (17-02-2024)
»
MARIENHEEM – Frank Buitenhuis was dit weekend de meest opvallende ruiter tijdens het concours in manege Bartels in Mariënheem. De ruiter uit Holten... (12-02-2024)
»
Ruiters uit onze regio deden de afgelopen dagen prima mee tijdens buitenlandse concoursen in Vejer de la Frontera, Riesenbeck, Lier en Oliva. (11-02-2024)