WIERDENAAR (74) NEEMT NA DERTIG JAAR AFSCHEID ALS OFFICIAL IN DE PAARDENSPORT

Joop van Dijk bij afscheid in zonnetje

GEESTEREN - Joop van Dijk werd zondag in de pauze van de strijd om de Grote Prijs van Twente in het zonnetje gezet. De 74-jarige Wierdenaar nam na vele jaren afscheid als voorzitter van de internationale jury van het CSI Twente.  Juryleden mogen normaliter tot hun zeventigste actief blijven in hun functie, maar kunnen twee keer twee jaar dispensatie krijgen om nog even door te gaan. Die maximale termijn is voor Joop van Dijk nu verstreken.

Joop van Dijk werd zondag in een terreinwagen de springarena opgereden, begeleid door wedstrijdleider Gé Tijhof. Omroeper Bert de Ruiter vatte vervolgens de grote verdiensten van Van Dijk voor de paardensport samen. “Begonnen als steward, maar al snel jurylid bij internationale wedstrijden en al 25 jaar in die hoedanigheid actief in Geesteren. Een zeer kundig paardenman, met verstand van de paardensport en een groot gevoel voor rechtvaardigheid. Beslissingen nam hij altijd in het belang van de sport.”

Niet van de voorgrond
Van Dijk, in 2010 al eens onderscheiden met de jubileumpin van de KNHS, toonde zich zichtbaar ongemakkelijk onder de loftuitingen. “Ik houd niet zo van de voorgrond”, is zijn eerste reactie. “Het is als jurylid mijn taak een wedstrijd tot een goed einde te brengen. Dat moet correct gebeuren en met kennis van zaken. Je moet niet sjoemelen. Je kunt proberen iedereen tot vriend te houden, maar soms moet je ook minder prettige beslissingen nemen, zonder aanziens des persoons.”

Waar hij zelf met het meeste plezier op terugkijkt? “Dat ik echt een bijdrage heb kunnen leveren aan de paardensport. Ik heb heel veel juryleden mogen opleiden, ik denk wel zes- tot zevenhonderd. En heel veel mooie wedstrijden mogen zien. WK’s, EK’s, Wereldbekerfinales. Die in Den Bosch in 1994, toen Jos Lansink alle drie wedstrijden achter elkaar won, is me het meest bijgebleven. Dat was geweldig.”

Speciale band
Maar ook met het CSI Twente had hij een speciale band. “Mijn thuiswedstrijd, daar heb ik een apart gevoel bij. Ik kan me de tijd nog herinneren dat er aan drie zijden publiekstribunes stonden, toen was er nóg meer sfeer dan nu. Toen kwam de oude Maathuis nog langs met zijn stok. Maar Geesteren is een bijzonder concours gebleven.”

Voorzitter Gerard Maathuis van het CSI Twente overhandigde de scheidende Joop van Dijk een fraai cadeau namens de organisatie. Onder meer op Facebook ontving Van Dijk veel waardering voor al die jaren dat hij trouw was aan de paardensport. “Ik heb prachtige reacties gehad en neem met een goed gevoel afscheid.”  

Op de foto boven vanaf links Annemarie Clausen (prijsuitreikingen CSI), wedstrijdleider Gé Tijhof, Joop van Dijk en voorzitter Gerard Maathuis

Meer Springen

»
DEN BOSCH – Bijna dertig jaar nadat hij zelf in Den Bosch opzien baarde door op spectaculaire wijze als eerste en tot nu toe enige Nederlander de... (14-03-2024)
»
DEN BOSCH - Het dak ging er zondag af in de volgepakte Brabanthallen van Den Bosch tijdens de Grote Prijs van The Dutch Masters. Willem Greve toonde... (10-03-2024)
»
HERNING - Hessel Hoekstra en Bas van  Aa gaven elkaar weinig toe in de Grote Prijs van Herning over 1,50 meter met barrage. Hoekstra eindigde als... (10-03-2024)
»
Gerco Schröder sloot zaterdag met de dertienjarige bruine merrie Glock’s Galanda (Lexicon) de kwalificatie over 1,45 meter voor de Grote Prijs... (10-03-2024)
»
DEN BOSCH – In de afgelopen 22 jaar is The Dutch Masters met Frank Kemperman als sportdirecteur, uitgegroeid tot een concours van wereldformaat. Aan... (08-03-2024)
»
Gerco Schröder maakte donderdag een goede indruk tijdens de Mediterranean Equestrian Tour in het Spaanse Valencia. Op de rug van de tienjarige... (08-03-2024)
»
Hessel Hoekstra en Eric ten Cate domineerden donderdag in de eerste groep van de rubriek over 1,40 meter op tijd in het Deense Herning. Hoekstra won... (08-03-2024)
»
SAASVELD – Vanaf komende vrijdag is het weer tijd voor het jaarlijkse vrij springen voor drie- en vierjarige paarden. In de Ankerhal van Saasveld... (06-03-2024)
»
GENT – Regina Leeuwen leverde zaterdag een puike prestatie door tweede te worden in de Grote Prijs van het CSI2* Flanders Horse Expo in Gent over 1,... (26-02-2024)
»
GOTENBURG – Willem Greve kan terugkijken op een prima geslaagd weekend in Gotenburg. De ruiter uit Markelo boekte twee zeges op Zweedse bodem,... (25-02-2024)
»
IJSSELMUIDEN – Vier van de vijf springtitels, die zaterdag te verdelen waren tijdens de kampioenschappen van de Regio Overijssel gingen in... (17-02-2024)
»
OLIVA – Alle vier leden van de familie Vos scoorden de afgelopen dagen minimaal één keer een plek in de top tien tijdens de tweede week van de... (17-02-2024)
»
MARIENHEEM – Frank Buitenhuis was dit weekend de meest opvallende ruiter tijdens het concours in manege Bartels in Mariënheem. De ruiter uit Holten... (12-02-2024)
»
Ruiters uit onze regio deden de afgelopen dagen prima mee tijdens buitenlandse concoursen in Vejer de la Frontera, Riesenbeck, Lier en Oliva. (11-02-2024)
»
AMBT DELDEN – Amke Bekhuis boekte zaterdag in Ambt-Delden haar tweede zege in een Grote Prijs over 1,40 meter binnen twee maanden. Nadat ze in... (04-02-2024)
»
DEN BOSCH - In de verkiezing Jumping Horse of the Year kreeg Eldorado van de Zeshoek-zoon Highway TN NOP veruit de meeste publieksstemmen. Het... (02-02-2024)
»
DEN BOSCH - Hij kwam, zag en overwon. De Stakkato Gold-zoon Stargos VDL was opnieuw onverslaanbaar met Hessel Hoekstra in het zadel. Met een barrage... (02-02-2024)
»
AMBT DELDEN – Steven Veldhuis was woensdag de meest succesvolle deelnemer op de eerste dag van  het concours van De Zeven Buurtschappen in De... (01-02-2024)
»
AMSTERDAM – Willem Greve werd zondagmiddag gehuldigd als beste ruiter van Jumping Amsterdam na tweede plaatsen in de kwalificatie voor de FEI... (28-01-2024)
»
AMSTERDAM – Willem Greve sloot zaterdag Jumping Amsterdam af met een fraaie tweede plaats in de Grote Prijs over 1,60 meter. Opmerkelijk was dat hij... (28-01-2024)