Jeroen Dubbeldam verdedigt titel

MIERLO - In alle drie Nederlandse kampioenschappen springen, die vanaf donderdag op het programma staan tijdens het CH Mierlo, zal het bol staan van de spanning. Niet alleen omdat de krachtverschillen tussen de junioren, de young riders en de senioren in de top klein zijn. Ook omdat Louis Konickx, de man die afgelopen weekeinde de parcoursen bouwde voor drie zinderende wereldbekerfinalewedstrijden tijdens Indoor Brabant, in Mierlo de springparcoursen ontwerpt.

De meeste belangstelling gaat uiteraard uit naar het Nederlands kampioenschap springen voor senioren en met bijna zestig combinaties aan de start houdt dit in dat werkelijk bijna niemand uit de Nederlandse springtop ontbreekt. Maikel van der Vleuten (Mierlo), die afgelopen weekeinde top presteerde tijdens de wereldbekerfinale in Den Bosch door als zevende te eindigen in de eindstand, geeft zijn topper VDL Groep Verdi nu zijn verdiende rust.
Harrie Smolders (Hooge Mierde), tiende in de wereldbeker finale met Regina Z, zadelt in dit kampioenschap Exquis Walnut de Muze. Titelverdediger met de KWPN goedgekeurde hengst BMC Quality Time TN Jeroen Dubbeldam (Weerselo) zal zeker een poging ondernemen nog een jaar door te gaan als kampioen. Hij komt niet alleen met zijn kampioenspaard van vorig jaar, maar ook met BMC Utascha SFN aan de start.

Zilveren finalist van 2011 Marc Houtzager (Rouveen), zaterdagavond nog winnaar van de Grote Rabobank Prijs op Indoor Brabant, komt met Sterrehof's Voltaire aan de start. Met veel interesse zullen de prestaties gevolgd worden van de Rabo Talententeamleden Hendrik-Jan Schuttert (Ommen) en Ruben Romp (Riel), die zich het afgelopen jaar nog kon laten huldigen als Nederlands Kampioen bij de Young Riders en nu debuteert bij de senioren. Maar ook vele bekende ruiters als Albert Voorn (Evertsoord), Albert Zoer (Echten), kampioen 2010 Gerco Schröder (Tubbergen), Jur Vrieling (Holwierde), Leon Thijssen (Baarlo), Mathijs van Asten (Ysselsteyn), Wout-Jan van der Schans (Nijkerk), Vincent Voorn (Dinteloord) verschijnen op het strijdtoneel.

Bondscoach Rob Ehrens kijkt met belangstelling uit naar dit NK. "Het mooie is dat je alle topcombinaties van Nederland onder identieke omstandigheden drie dagen lang in actie ziet. Mierlo is de eerste echt serieuze buitenwedstrijd en geeft mij, net als voorgaande jaren, een goede indruk welke combinaties progressie hebben gemaakt of stil zijn blijven staan. Voor mij zijn er dit jaar twee doelen. Het eerste is met de Nederlandse ruiters een topprestatie neer te zetten op de Olympische Spelen in Londen. Het tweede is onze deelname aan de FEI Top League continueren. Mierlo biedt mij de mogelijkheid om invulling te geven aan de teams waarmee ik dat tweede doel kan realiseren en uit die combinaties dient dan het team voor Londen te komen."

In het Nederlands kampioenschap young riders vinden we 41 namen van combinaties op de deelnemerslijst en onder hen de Rabo Talententeamleden Sjaak Sleiderink (Denekamp), Jody van Gerwen (Limbrigt) en Dennis van den Brink (Nijkerkerveen). Dennis veroverde vorig jaar de Nederlandse titel bij de junioren met Royal Dream en zijn zusje Stephanie werd tweede in het NK bij de young riders met Wapper. De verwachting is dat zij elkaar in dit kampioenschap op het scherpst van de sportieve snede zullen 'bestrijden'.

Ook Frank Schuttert (Ommen), vorig jaar nog tweede bij de junioren met Winchester HS, heeft de overstap gemaakt naar deze leeftijdscategorie en zal zich eveneens maar wat graag in de strijd om de podiumplaatsen willen mengen. Dat geldt ook voor ruiters als Doron Kuipers (Mijnsheerenland), Kirsten Rikkert (Enter), vorig jaar vierde bij de junioren, Kristian Houwen (Wanssum) en Wouter Vos (Apeldoorn).

Bondscoach Sven Harmsen heeft in deze leeftijdscategorie een ruime selectie en vele A- en B-kaderleden zullen in Mierlo hun status willen handhaven dan wel willen inruilen voor een hogere.

Bij de junioren staan 47 combinaties op de startlijst en daarin lijkt Lisa Nooren (Engis B.), dochter van Henk Nooren, een belangrijke kanshebber op een hoge klassering. Tim van de Oetelaar (Veghel), op dit moment het enige A-kaderlid in de selectie van bondscoach Sven Harmsen, zal die status met een hoge klassering in de eindstand van het NK willen bevestigen.  Amber Fijen (Nieuwstadt), Niels Knapen (Deurne), Fred van Straaten (Den Ham) en Alexander Vincentius (Heesch) maken deel uit van het B-kader en zullen dit kampioenschap aangrijpen om zich nadrukkelijk te manifesteren.  Ook ruiters als Thijs Derks (Zeeland NB), Vincent Geerink (Gelselaar), Jesper Romp (Riel), Bart Lips (Biest-Houtakker) hebben alle kansen op een hoge klassering. Daarnaast zal de vorm van de dag en het onder controle houden van de spanning over drie dagen een doorslaggevende rol spelen. (Bron KNHS)

Programma NK Mierlo

Donderdag 26 april
10.30 uur - Eerste onderdeel NK junioren
13.00 uur - Eerste onderdeel NK Young Riders
15.15 uur - Eerste onderdeel NK senioren

Vrijdag 27 april
12.15 uur - Tweede onderdeel NK junioren
14.45 uur - Tweede onderdeel NK Young Riders
16.45 uur - Tweede onderdeel NK senioren

Zaterdag 28 april
8.00 uur - Derde onderdeel NK junioren, 1e manche
10.00 uur - Derde onderdeel NK Young Riders, 1e manche
12.00 uur - Grote Prijs Gemeente Geldrop-Mierlo
14.45 uur - Derde onderdeel NK junioren, 2e manche
16.30 uur - Derde onderdeel NK Young Riders, 2e manche

Zondag 29 april
13.30 uur - Derde onderdeel NK senioren - 1e manche
16.15 uur - Derde onderdeel NK senioren - 2e manche
17.30 uur - huldiging

Foto Jeroen Dubbeldam met BMC Quality Time Tn van www.fototrailer.nl

Meer Springen

»
TUBBERGEN – De eerste twee dagen van het concours van Het Twentse Ros uit Albergen werden gedomineerd door ruiters die luisteren naar de naam... (18-04-2024)
»
Ties Oude Geerdink zorgt zaterdag en zondag tijdens het concours van Het Twentse Ros voor de muzikale sfeer in de grote tent op het concoursterrein... (16-04-2024)
»
SAASVELD – De driejarige schimmel Rosa Grey VDL (v. Dorian Grey TN Z x Verdi TN uit de befaamde grootmoeder Voltaire) van eigenaresse Marjolein... (16-04-2024)
»
Voor Jesper Romp betekent het concours van Het Twentse Ros op de fraaie accommodatie van de BWG Stables een korte terugkeer naar de plek, waar hij... (15-04-2024)
»
Het stuntteam van Josh Clemens gaat zondag 21 april op herhaling tijdens het concours van Het Twentse Ros op het hoofdterrein van de BWG Stables in... (13-04-2024)
»
KRONENBERG – Gert-Jan Bruggink rijdt goed van voren mee tijdens het CSI2* De Peelbergen. De ruiter uit De Lutte liet in drie dagen al vier keer een... (12-04-2024)
»
DEN HAM – Josta van Straaten kan zich niet heugen dat ze ooit zoveel prijzen op één dag pakte als afgelopen woensdag in Vragender. (12-04-2024)
»
Lydia Haselbekke uit Geesteren is een van de enthousiaste vrijwilligers bij de bixiewedstrijden, die zondag 20 april verreden worden. Ze kijkt ernaar... (12-04-2024)
»
Voor Gerco Schröder is het concours van Het Twentse Ros een evenement waar hij als ruiter te voet naar toe kan. De wedstrijd speelt zich immers af in... (11-04-2024)
»
De sport heeft haar al ver van huis gebracht, maar voor Maartje Lanooy is het bepaald geen straf wanneer ze als wedstrijdsecretaresse in de buurt van... (10-04-2024)
»
RIJSSEN – Met een eerste plaats in de rubriek over 1,40 meter en een tweede over 1,35 meter met de dertienjarige ruin Gelster (v. Carthino Z) deed... (09-04-2024)
»
Bij de ruiters en amazones is de belangstelling om deel te nemen aan het concours van Het Twentse Ros in Tubbergen, zoals Jos Brinkman in aflevering... (09-04-2024)
»
Voorzitter Jos Brinkman is uiterst tevreden met de belangstelling van ruiters om deel te nemen aan het concours van ‘zijn’ Twentse Ros uit Albergen.... (08-04-2024)
»
OPGLABBEEK - Meike Zwartjens was afgelopen weekend goed voor twee zeges en een achtste plaats tijdens de wedstrijden voor de jeugd in het Belgische... (08-04-2024)
»
GORLA MINORA – Jeroen Dubbeldam leverde afgelopen weekend in het Italiaanse Gorla Minore zijn beste resultaat of het parcours over 1,45 meter met... (08-04-2024)
»
Tom Brinkman heeft zijn sportstal sinds vorige week zaterdag gevestigd in Borne. Net als sinds enkele maanden voor de Duitse amazone Zoe Osterhoff,... (04-04-2024)
»
OPGLABBEEK – Faye Louise Vis bleek afgelopen week met haar achttienjarige bruine ruin Calgary 56 (v. Carinjo) niet te kloppen tijdens het concours in... (03-04-2024)
»
GORLA MINORE – Matt Garrigan verkeerde in het Paasweekend in puike vorm tijdens de lentetour in het Italiaanse Gorla Minore. De Ierse stalruiter van... (02-04-2024)
»
GEESTEREN - CSI Twente viert van donderdag 27 tot en met zondag 30 juni haar 50-jarig jubileum. Een feestelijke gebeurtenis, die samenvalt met de... (27-03-2024)
»
ERMELO –Lisa Schröder prolongeerde zaterdag op knappe wijze haar nationale springtitel in de klasse over 1,00 meter. Net als een jaar eerder met Mama... (24-03-2024)