Jeroen Dubbeldam tweede in GP Rome

ROME – Wereldkampioen Jeroen Dubbeldam is met SFN Zenith NOP tweede geworden in de prestigieuze Grote Prijs van Rome, met een totaal van twee strafpunten. Maikel van der Vleuten maakte met zijn merrie VDL Groep Arera C een tijdfout meer over de twee omlopen en eindigde als derde. De winst ging naar de Zweed Henrik van Eckermann, die met Cantinero tegen een tijdfout aanliep in de beslissende ronde. “De Grote Prijs van Rome is een klassieker in de springsport die had ik graag willen winnen”, aldus Dubbeldam.

De tijd was de bepalende factor in de vijfsterren Grote Prijs van Rome op het sfeervolle Piazza di Siena met hindernissen op een hoogte van 1,60 meter. In de eerste manche slaagden slechts vier combinaties erin foutloos te blijven.
Jeroen Dubbeldam, Maikel van der Vleuten en oud-Olympisch kampioen Eric Lamaze liepen tegen een tijdfout aan. In de winning-round kwamen de beste dertien combinaties van de eerste manche terug.

Maikel van der Vleuten reed daarin een geweldig springende VDL Groep Arera C zonder hindernisfouten over de finish, maar noteerde wel twee tijdfouten. Met een totaal van de drie strafpunten bleek dat goed voor de derde plaats en 30.000 euro. “Heel mooi die derde plaats. Ik koos er bewust voor om op foutloos te rijden en een of twee 2 tijdfouten te maken. Daarmee bleef ik onder de vier strafpunten en was ik zeker van een hoge klassering”, vertelt Van der Vleuten. Van der Vleuten reed de op dit niveau nog onervaren merrie VDL Groep Arera C. “Verdi start ik volgende week in Aken. Ik vond dat Arera is er klaar voor was om een Grote Prijs als Rome te springen. Dat heeft ze vandaag wel bewezen.”

Superfitte Zenith
Jeroen Dubbeldam deed het daarna nog beter met een superfitte SFN Zenith NOP. Ze herhaalden hun resultaat uit de eerste manche wat hun aan de leiding bracht van het klassement. “De tijd stond beide ronden extreem kort. Ik heb in de winning round echt vlot gereden. Het was zeker de eerste manche een technisch en delicaat parcours. Daarom was het ook moeilijk om binnen de tijd te blijven”, aldus Dubbeldam.

“Zelfs als ik foutloos was geweest in de eerste manche had ik niet sneller kunnen rijden. Von Eckermann reed na mij en reed ook snel, maar bleef eveneens niet binnen de tijd. In de landenwedstrijd vrijdag sprong Zenith ook al heel goed, maar kregen we twee keer een pechfout."

Van de vier foutlozen uit de eerste manche lukte het alleen Henrik van Eckermann en Cantinero om alle balken te laten liggen. De tijdfout leverde de winst en 50.000 euro op. Voor Jeroen Dubbeldam was er een premie van 40.000 euro.
Gerco Schröder haalde de winning round niet. Hij liep in het basisparcours twaalf strafpunten op met Glock's Cognac Champblanc en werd veertigste. (Bron KNHS)

Uitslag CSI5 Grote Prijs van Rome (1,60 meter)
1. Henrik von Eckermann (Zwe), Cantinero (v. Cento), 1 (0 – 1), 48.67 sec
2. Jeroen Dubbeldam (Weerselo), SFN Zenith NOP (v. Rash R), 2 (1 – 1), 48.10 sec
3. Maikel van der Vleuten (Someren), VDL Groep Arera C (v. Indoctro), 3 (1 – 2), 54.57 sec
21. Jur Vrieling (Holwierde), VDL Zirocco Blue NOP (v. Mr. Blue), 5
35. Leopold van Asten (Duizel), VDL Groep Zidane (v. Heartbreaker), 12
40. Gerco Schröder (Tubbergen), Glock’s Cognac Champblanc (v. Clearway), 12

Foto van Jeroen Dubbeldam met SFN Zenith NOP van Arnd Bronkhorst/FEI

Meer Springen

»
TUBBERGEN – De eerste twee dagen van het concours van Het Twentse Ros uit Albergen werden gedomineerd door ruiters die luisteren naar de naam... (18-04-2024)
»
Ties Oude Geerdink zorgt zaterdag en zondag tijdens het concours van Het Twentse Ros voor de muzikale sfeer in de grote tent op het concoursterrein... (16-04-2024)
»
SAASVELD – De driejarige schimmel Rosa Grey VDL (v. Dorian Grey TN Z x Verdi TN uit de befaamde grootmoeder Voltaire) van eigenaresse Marjolein... (16-04-2024)
»
Voor Jesper Romp betekent het concours van Het Twentse Ros op de fraaie accommodatie van de BWG Stables een korte terugkeer naar de plek, waar hij... (15-04-2024)
»
Het stuntteam van Josh Clemens gaat zondag 21 april op herhaling tijdens het concours van Het Twentse Ros op het hoofdterrein van de BWG Stables in... (13-04-2024)
»
KRONENBERG – Gert-Jan Bruggink rijdt goed van voren mee tijdens het CSI2* De Peelbergen. De ruiter uit De Lutte liet in drie dagen al vier keer een... (12-04-2024)
»
DEN HAM – Josta van Straaten kan zich niet heugen dat ze ooit zoveel prijzen op één dag pakte als afgelopen woensdag in Vragender. (12-04-2024)
»
Lydia Haselbekke uit Geesteren is een van de enthousiaste vrijwilligers bij de bixiewedstrijden, die zondag 20 april verreden worden. Ze kijkt ernaar... (12-04-2024)
»
Voor Gerco Schröder is het concours van Het Twentse Ros een evenement waar hij als ruiter te voet naar toe kan. De wedstrijd speelt zich immers af in... (11-04-2024)
»
De sport heeft haar al ver van huis gebracht, maar voor Maartje Lanooy is het bepaald geen straf wanneer ze als wedstrijdsecretaresse in de buurt van... (10-04-2024)
»
RIJSSEN – Met een eerste plaats in de rubriek over 1,40 meter en een tweede over 1,35 meter met de dertienjarige ruin Gelster (v. Carthino Z) deed... (09-04-2024)
»
Bij de ruiters en amazones is de belangstelling om deel te nemen aan het concours van Het Twentse Ros in Tubbergen, zoals Jos Brinkman in aflevering... (09-04-2024)
»
Voorzitter Jos Brinkman is uiterst tevreden met de belangstelling van ruiters om deel te nemen aan het concours van ‘zijn’ Twentse Ros uit Albergen.... (08-04-2024)
»
OPGLABBEEK - Meike Zwartjens was afgelopen weekend goed voor twee zeges en een achtste plaats tijdens de wedstrijden voor de jeugd in het Belgische... (08-04-2024)
»
GORLA MINORA – Jeroen Dubbeldam leverde afgelopen weekend in het Italiaanse Gorla Minore zijn beste resultaat of het parcours over 1,45 meter met... (08-04-2024)
»
Tom Brinkman heeft zijn sportstal sinds vorige week zaterdag gevestigd in Borne. Net als sinds enkele maanden voor de Duitse amazone Zoe Osterhoff,... (04-04-2024)
»
OPGLABBEEK – Faye Louise Vis bleek afgelopen week met haar achttienjarige bruine ruin Calgary 56 (v. Carinjo) niet te kloppen tijdens het concours in... (03-04-2024)
»
GORLA MINORE – Matt Garrigan verkeerde in het Paasweekend in puike vorm tijdens de lentetour in het Italiaanse Gorla Minore. De Ierse stalruiter van... (02-04-2024)
»
GEESTEREN - CSI Twente viert van donderdag 27 tot en met zondag 30 juni haar 50-jarig jubileum. Een feestelijke gebeurtenis, die samenvalt met de... (27-03-2024)
»
ERMELO –Lisa Schröder prolongeerde zaterdag op knappe wijze haar nationale springtitel in de klasse over 1,00 meter. Net als een jaar eerder met Mama... (24-03-2024)